HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2008.10.13. 10:54 Kohári Pisti

Kohári István tagtársunk kérdéseinek megbeszélése 1.

Címkék: klub kutyakiállítás komondor tagság

Ez a szösszenet pedig az első -naív,butácska,zöldfülű- kérdéssorom a Hungária Komondor Klub elnöksége felé,illetve a komondorosok felé.Ez bizonyos formai,benyújtási,hivatali stb. utak,viszonyok,okok,magyarázatok miatt nem került be a Hungária Komondor Klub hivatalos Magazinjába.Előfordul,nem gond,a 2008-as tavaszi közgyűlési jegyzőkönyv tartalmazza a határidőt (2008.május 15.) amikorra írásban,a HKK honlapján választ kapok az illetékesektől.(Senki ne keresse a honlapon!)

 

„Komondorossá” válni 2010 tájékán…
-avagy a komondortenyésztés jelenkori kérdései kezdők számára-
 
Aki kérdez: Kohári István.
Aki válaszol:   …       …   …        .
 
 
A komondorosok tudják –nekik nem kell bizonygatnom- amikor a komondorról beszélünk, olyankor másképpen szólalunk meg, speciálisan látunk, hallunk, érzékelünk, és nem úgy, mintha „csak” általában valamely más kutya fajtáról beszélnénk. Ezen az imádattal, tisztelettel, alázattal vegyes érzésen ejt némi foltot egy kezdő komondoros számára a fajtával kapcsolatos ezernyi kérdése, melyekkel -a kiállításokat járva, tenyésztőkkel beszélgetve továbbra is- megválaszolatlanul találkozik. Vitaindítóként, vagy talán csak végig gondolásra érdemesnek tartva említek meg néhányat ezek közül, bízva abban, hogy az igazán tapasztalt komondorosok, nagy múltú tenyésztők, esetleg fajta klubunk vezetői érdemleges válaszokkal segítik eligazodni a komondor mellett elkötelezett, de még kezdő gazdákat, tenyésztőket!
 
 
 
1. „Egy kutyás” komondorosként járva a kiállításokat több alkalmam nyílt más egyedek bírálatát, más-más küllembírótól meghallgatni, gyakran egészen eltérő jellemzésekkel és eredménnyel.
Milyen szakmai fórum, vagy egyeztetés zajlik a fajta küllembírói között egy-egy kiállítási évad előtt, milyen szempontokat, értékeket helyeznek közösen, egységesen előtérbe, egyáltalán létezik-e ilyen egyeztetés a fajtát bírálók között?
 
 
 
2. A tenyésztők közül többen is hangoztatják, hogy a kiállítási eredmények, címek tenyésztési elveik, céljaik között nem elsődlegesek, az általuk megálmodott, kialakítani szándékozott típus esetében mellékesek, mindig maga a kutya és nem az eredményei számítanak.
A szakmai grémium hogyan ítéli meg hazai kiállításaink végeredményeinek jelentőségét a hazai, vagy külföldi állomány, vagy akár a fajta egészének szempontjából? Milyen hatást fejt ki a kiállításokon kiemelkedően teljesítő tenyészet, fedező kan, vagy szuka az állományra? Egyáltalán érzékelhető-e bármilyen területen is a kiállítási eredmények hatása?
 
 
 
3. Egy tenyésztő sem adott konkrétan körülírt, egy kezdő komondoros számára is érthető, kezelhető magyarázatú választ a következő kérdésemre:
Milyen a jó komondor? Hogyan lehetne megfogalmazni röviden, nem a standard részletességével és leíró jellegével? Mitől jó a jó komondor? Mik az elsődleges szempontok egy tenyésztési cél megfogalmazásakor?
 
 
 
4. A standardot kétféle módon értelmezheti a kezdő komondoros: ha pl. a fajtagyőztest, vagy az évekig abszolút győztes egyedet tekinti a standard megtestesítőjének (azaz –csúnyán, de talán érthetően kifejezve- a „prototípusnak”) vagy, ha a kiállításokon felvezetett, több szempontból is (pl. marmagasság, mozgás, rövidebb - nyúltabb típus, szőrzet minősége) heterogén állományt látva a standardot egy keretnek tekinti, amibe több stílusú, jellegű komondor típus is belefér.
Melyik a helyes, a fajtát előre vivő, követendő felfogás?
 
 
 
5. A komondor is, mint minden kutya fajta valamilyen céllal, valamilyen munka ellátására lett létre hozva, mint egyfajta meghosszabbított keze az embernek. A komondor egy szilaj, a Kárpát-medence sajátos, változatos, néha szélsőséges időjárási körülményeit elviselő, az ember értékeit (legyen az akár a gulya, a nyáj, a tanya) idegenektől, vadállatoktól megvédő, igen önálló fajta volt. Eredetileg ennek megfelelően szelektálták őseink.
Mennyire képes eredeti feladatát ellátni a ma komondora, illetve, a fajta (pl. szervezet stabilitása, idegrendszer kiegyensúlyozottsága, munkára alkalmas kiváló mozgása) szempontjából mennyire fontos, hogy a 3. évezredben is képes legyen ezen elvárásoknak megfelelni? (Esetleg megőrizve ezzel a komondor eredetiségét...)
 
 
 
6. Egy kezdő komondor tenyésztő nagy reményekkel, ambícióval vág bele idejét, energiáját nem kímélve a fajtával kapcsolatos elképzeléseinek megvalósításába és igyekszik minél hamarabb, minél előbb nagy dolgot véghez vinni, azaz pl. egy kiállításokon kiemelkedően eredményes egyedet felmutatni.
Mi a fajta szempontjából hasznosabb, értékesebb út: egy gyors, kiemelkedő kiállítási eredményű egyeddel kecsegtető vonaltenyésztés, szoros rokontenyésztés, vagy egy lassabban, de talán idővel kiegyensúlyozottabban „teljesítő” nem rokon, vagy távoli rokonokkal történő tenyésztés? Mi a szakmai grémium álláspontja, javaslata a kezdő tenyésztők számára?
 
 
 
A nálam gyakorlottabb, tapasztaltabb komondorosok jól tudják, hogy számos, mások számára talán ezeknél is fontosabb kérdést lehetne még felvetni. Én most csak 6 db kérdéskörrel kapcsolatosan fogalmaztam meg kérdéseimet, melyekre tisztelettel és előre is köszönettel várom a válaszokat!
 
Tisztelettel és köszönettel a komondor fajtáért tenni akaró kezdő tenyésztők nevében:
Kohári István, Kőröstetétlen
 
2008. január 16.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr16711226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása