HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2008.10.13. 11:01 Kohári Pisti

Kohári István tagtársunk kérdéseinek megbeszélése 2. -Nyílt levél

Címkék: klub kutyakiállítás komondor tagság

Ez pedig -a tisztán látás érdekében- a HKK elnök asszonyához és a tenyésztési tanács elnökéhez eljuttatott nyílt levél.

 

 

Nyílt levél
a Hungária Komondor Klub elnökéhez,                                                Kohári István
Udvardiné Lukács Ilona Asszonyhoz és a                       Hungári Komondor Klub tagja
Hungária Komondor Klub tenyésztési tanácsának elnökéhez, 2745 Kőröstetétlen
Erdélyi Károly Úrhoz                                                                     Új u. 22.
 
Hungária Komondor Klub
2364 Ócsa                                                   Tárgy: A komondort és fajtagondozó
Kiss János u. 44.                                                     szervezetét érintő nyílt kérdések
 
 
 
 
Tisztelt Asszonyom és Uram!
 
 
A Hungária Komondor Klub 2008. évi tavaszi közgyűlésén egy vitaindítónak szánt kérdéssorozattal kapcsolatosan felmerült a tagságot érintő kérdések nyilvánosságának szükségessége. A kérdésekre megkaptuk a válaszokat –melyeknek a világháló és Nagy Zsolt tagtársunk segítségével- nyilvánosságot is biztosítottunk, azonban a válaszok további kérdéseket vetettek föl bennem. Ezeket szeretném most Nyílt levélben eljuttatni Önökhöz, melyekre lehetőségeikhez mérten legyenek szívesek választ adni! Előre is tisztelettel köszönöm!
 
Elöljáróban annyit engedjenek meg nekem, hogy ismét jelezzem: kérdéseimet, felvetéseimet ne vegyék személyük elleni támadásnak, hiszen erre soha, semmilyen okot nem adtak nekem. Téma felvetéseim nem személyeskedőek, minden esetben a Hungária Komondor Klub gondozásában álló fajtát, a komondort, vagy a Klub működését, tagságát érintő kérdések, melyek nem önös szándékból fogalmazódtak meg bennem és komondoros társaimban, hanem kizárólag a fajta és az érte felelősséggel, „példaértékűen” tevékenykedő közel 100 éves múltú szervezet hatékonyságának növelése érdekében.
 
 
 
KÉRDÉSEK:
(Az idézett szövegrészek Udvardiné Lukács Ilona személyes véleményeit tartalmazó szövegrészek.)
 
 
1.
„Évente bírói továbbképzésen vesznek részt a küllembírók, ahol szekció-ülések keretén belül konzultálnak a fajtákról.”
 
A komondor esetében kivel, kikkel konzultálnak a küllembírók, ki képviseli a fajtagondozó szervezetet és álláspontját?
A továbbképzésen résztvevők opcionálisan, vagy kötelező jelleggel vesznek részt egy-egy magyar fajtát érintő ülésen, azaz minden komondorbírálónak jelen kell lenni, vagy nem kötelező?
 
 
 
 
2.
„Az idei évben is lehetőség volt erre, az ülésen szép számmal jelen voltak azok, akik a magyar pásztorkutyákat bírálják.”
 
Mennyien voltak jelen és kik vettek részt az említett ülésen?
 
 
3.
„A komondorra vonatkozóan minden esetben a fajtagondozó szervezet iránymutatásait veszik tudomásul, nálunk ez igazán egyszerű, hiszen a standard és magyarázata évekkel ezelőtt kidolgozásra került, és azt minden bíró meg is kapta. Ez az anyag a honlapon is fenn van, kellő részletességgel, így azt csak be kell tartani.”
 
Mi a tapasztalat, be is tartják, vagy csak be kellene, hogy tartsák? (lsd. Erdélyi Károly: „Évekkel ezelőtt voltak több alkalommal bírói – tenyésztői szemlélet egyeztetések, ezek határozottan nem hoztak megoldást semmire. Ezek után létrehoztunk ill. kiadtunk egy mindenki által elfogadott standard magyarázatot, ami mindenkire, / tenyésztőre, bíróra/ kötelező érvényű lenne. /kiadva 2005 Május 15./”
 
 
4.
„Egyébként a bírók feladata a standard szem előtt tartása, amit hozzá lehet tenni, az a jelenlegi állomány helyzete, típushibák, tapasztalatok stb.”
 
A küllembíróknak tartott szekcióülésen szóba kerültek-e a fentebb említett, jelenlegi állományt érintő kérdések (pl. jelenlegi helyzet, típushibák, tapasztalatok stb.), vagy csak rájuk van bízva, hogy a Klub standard magyarázatát be is tartják-e, vagy sem?
 
 
5.
„Véleményem szerint kifejezetten negatív hatást fejtenek ki a kiállítási eredmények az állományra.”
„Számomra általában a kutya értékei fontosak, nem a kiállítási eredmények.”
„Tudomásul kell venni, hogy a kiállítás szépségverseny, s nem elsősorban a tenyésztési értékek megállapítására szolgál. Arra a megfelelő hely a tenyészszemle kell, hogy legyen, valamint a saját értékítéletem.”
 
Gondolom, tisztában van azzal, hogy ezek súlyos szavak, kijelentések, melyek az Ön saját tapasztalatain alapuló vélemények, de amennyiben ezt 30 éves tapasztalattal a háta mögött így ítéli meg, az Ön véleménye szerint nem volna időszerű a küllemről áthelyezni a hangsúlyt egy-egy komondor egyed tenyészértékének megállapítására?
Mit gondol, a jelenlegi rendszerben működő tenyészszemle valóban alkalmas, megfelelő hely a tenyésztési értékek megállapítására?
 
 
6.
„Komondort azért tart az ember, mert azokra az értékes tulajdonságokra van szüksége, melyeket a fajta génjeiben hordoz, s megőrzött. Az a kutya, amely számomra a komondor, az természetesen képes ellátni eredeti feladatát.”
 
Mi a véleménye, egy kezdő, vagy leendő komondor tulajdonos milyen értékmérők segítségére támaszkodhat abban, hogy eldöntse a választott tenyészetről és a kiskutya őseiről, hogy vélhetően „jó” helyről vásárolja-e meg „jó”  komondorát, mely „képes ellátni eredeti feladatát”?
 
 
7.
„Persze kell a fajtát népszerűsíteni, erre a legjobb hely a kiállítás.”
 
Engedje meg, hogy ezt az állítást megkérdőjelezzem! Úgy gondolja, hogy pl. a magyar baromfifajtákat nem ismerők (pl. óvodás korúak, diákok, felnőttek) körében úgy kellene népszerűsíteni az erdélyi kopasznyakú tyúkot, hogy pl. a hódmezővásárhelyi, vagy bábolnai agrár szakmai napokon megmutatjuk a legszebb példányokat? Nem-e egy kevésbé szakmai és a téma iránt egyébként is érdeklődők által látogatott rendezvényen pl. egy városi jeles zöldnapon, civil rendezvényen kellene az emberek közé bevinni az ismeretlent?
 
 
8.
„Mi is átéltünk már több megrázkódtatást, volt kiváló kanunk több is, elvétve fedezett idegen szukát, mert csak annyit kellett elhinteni a köztudatban, hogy nem párzik, s már le is volt írva.
S így most el is kanyarodtam a témától, mindezt egy pillanatra tettem, csak, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy elsősorban nem a fajtával vannak problémák.”
 
Ha jól értem, a Klubon belüli klikkesedéssel, rosszindulatúsággal vannak a legnagyobb gondok? Ez elítélendő, de, ha előbbi gondolatait veszem alapul (idézem: „…sajnos elég gyakran előfordul, hogy egy teljes szőrben lévő, jól felkészített, mutatós komondor uralja a kiállításokat. Értékei ugyanakkor messze elmaradnak a kívánalmak mögött. Az évek folyamán így írtunk le kiváló egyedeket, nem az értéket néztük, hanem azt, hogy mit nyer, ki a gazdája, s ha az nem szimpatikus akkor a kutya sem jó.”) akkor nem csoda, ha néhány alacsonyabb inger küszöbű kiállító, tenyésztő ilyen formában reagálja le vélt, vagy valós sérelmeit! Ha a tagsággal van probléma, akkor nem kellene nagyobb figyelmet szentelni a Klubot alkotó tagokra, az összetartásra, őszinte, nyílt beszédre? Ennek hatására talán, többen éreznék közös ügynek a Klubéletet, és hatékonyabbá válna annak működése is.
 
 
9.
„S ez a legnagyobb probléma, mert csak azt felejtjük el, hogy mindössze 3-400 egyed születik egy évben, s nem engedhetjük meg magunknak, hogy a meglévő értékeket ne használjuk ki.”
 
Alacsony szaporulat mellett ösztönözni a tenyésztőket úgy, hogy ne híguljon a minőség, nagyon nehéz feladat lehet, ugyanakkor nem lehet magukra hagyni az úja tenyésztőket, vagy tenyésztői ambíciókkal komondorozókat. Van-e lehetőség a tenyészetek ellenőrzésére, ha van, mi a módja egy-egy ilyen műveletnek? (Pl. a mai napon egy komondor kiskutyák eladását hirdető mindszenti komondor tulajdonos telefonszámán /bárki felhívhatja/ azt a tájékoztatást kaptam, hogy egy nagyszénási úr egyben, az egész almot megvásárolta, elvitte az összes kölyköt… Természetes, hogy mindenki annyi komondort vesz egyszerre, amennyit akar, de véleményem szerint a hasonló esetek utánajárást igényelnének.)
 
 
 
 
10.
Éppen a fenti eset kapcsán elgondolkodtató, hogy a Hungária Komondor Klub tagsági viszonyt, de a tenyésztői státuszt mindenképpen –más külföldi szervezetekhez hasonlóan- nem kellene-e feltételekhez, HKK-s engedélyekhez kötni? Ha valóban cél a jó komondor létrehozása, vagy megőrzése, tenni kellene ennek érdekében!
 
 
11.
„Tudvalévő, hogy a felkapott, túl-sztárolt egyedek a legkeresettebbek, szukáknál is, de elsősorban kanoknál. Ebből adódik az a végeredmény is, hogy egy egy felkapott kan „telefedezi” az országot, azután csodálkozunk, hogy mindenütt szembetalálkozunk ugyanazzal a vérvonallal.”
 
Ha ez Ön szerint is probléma, nem volna-e időszerű szabályozni egy-egy (kiállítási) tenyészkan igénybevételét? Nem volna-e időszerű valóban fajtagondozó szervezetként ebbe és a hasonló folyamatokba belenyúlni, nem pedig tudomásul venni és nézni az eseményeket?
 
 
Tisztában vagyok a ténnyel, hogy a klub tagjainak nagy része –klub élet, szervezés szempontjából- nem elég aktív -amit számos érthető tényező befolyásolhat- ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy az egyébként stabilan működő Hungária Komondor Klub vezetősége -melynek jelenlegi elnöke maga is megfogalmaz néhány komoly problémát- a leginkább kompetens egy-egy teendőt, változtatást igénylő első lépés megtételére.
 
Meglehet, hogy tévedek, de úgy gondolom, hogy az egyik ilyen nem elhanyagolható lépés a nagy múltú, tapasztalt és újonc, kezdő tagok, tenyésztők, valamint a klubvezetés közti őszinte, nyílt párbeszéd volna, ami számos problémát vethet föl, melyeket több szemszögből nézve rövid időn belül optimális megoldást találhatnánk szinte mindegyikre.
 
Ismét raboltam idejüket, remélhetőleg nem hiába! Figyelmüket és türelmüket tisztelettel köszönöm! Levelem nem magán jellegű, hiszen többünket érintő kérdések merülnek föl benne, valamint így nyílik lehetőség a gondolatébresztésre minél több komondoros társunkban!
 
 
 
Kőröstetétlen, 2008. május 20.
 
 
 
 
Tisztelettel:
Kohári István

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr12711243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amélie 2008.10.16. 17:11:46

Megint nagyon jó kérdések!!!
Eszerint lényegében Te is a szigorúbb német minta híve vagy?

Kohári Pisti 2008.10.17. 07:02:58

Nem mondanám,hogy szigorú,vagy engedékeny,német vagy sem... Azt hiszem,amióta a középiskolai irodalom tanárnőmmel Homéroszon és művei agyaltunk,egyik nagy kedvencemen az Odüsszeian,azóta tudom,hiszem,hogy a sokkal nehezebben megtalálható és betartható középút a célra vezető -a legtöbb esetben,így a komondornál i.

Egyébként konkrétan mire irányul a kérdésed?

Amélie 2008.10.17. 15:55:30

Úgy értelmezem,h a válaszokból azon részeket emelted ki,és kérdeztél vissza,amelyeknél szigorítást tartanád kívánatosnak!
Tehát:a bírók továbbképzésével kapcsolatban gondolom Te is kötelezőnek tartanád a megjelenést,esetleg,h ehhez legyen kötve a "működési engedély":),talán még ellenőrzés sem ártana(bár ezt nyilván rossz néven vennék,de a bírálatok oly mértékben különböznek akár ugyanazon kutya tulajdonságainak megítélésében is- mikor az egyik megállapít egy rossz tulajdonságot,ami egy másiknál nem is létezik:tehát korántsem arról van szó,h egy meglévő hiba mértékében nem egyezne a véleményük!!-,h az néhányuknál komoly hozzá nem értést feltételez!
Aztán a tenyésztés nagyobb mértékű összefogása,h többet konzultáljanak egymással akik ezt a tevékenységet folytatják(és ne csak a azokkal,akikkel "jóban" vannak,mert a K érdeke azt kívánja,h olyanokkal is szóba álljon egy t,akik kevésbé szimpatikusak neki emberileg- ez nem feltétlenül jelenti,h képtelenek az együttműködésre!- de olyan egyed él náluk,akinek nem szabadna kimaradni a tenyésztésből!És ne csak a szavak szintjén ismerjük el ennek szükségességét,hanem ténylegesen működjön együtt MINDENKI mindenkivel!Ide tartozik még-sztem Te is erre utalsz- a Standard szigorítása:félre nem érthető(magyarázható!)KONKRÉTUMOK legyenek benne,amit a t-k betartanak(törekednek rá),és a Klub betartat(->német minta),tényleges kennel ellenőrzéssel,nem pedig egy esti mese a K kutyusról!!
Legyen megszabva,h ki írhatja a neve mellé,h Komondor tenyésztő,klubtagként(szintén német mintára).Aki a feltételeknek nem tesz eleget,és mégis tenyésztési tevékenységet folytat,az csak Klubon kívül tehesse,mint a középkorban a kontároknak bélyegzett kézművesek!Term már ma is differenciált némiképp a t-k tábora:a bronz-,ezüst-,és aranykoszorús mestertenyésztők nyilván már letettek az asztalra vm-t,de a bronzkoszorús szint alatt bárki bármit csinálhat,senki nem ellenőrzi ténylegesen!Tehát sztem meg kellene szabni 3-4-5évet(tapasztaltabbak jobban tudják),amíg egy tenyészet "beindul",és megvárni,h az onnan kikerült kölykök mit mutatnak(belőlük lehet következtetni pl arra,h csak haszonszerzés céljából szaporítja-e az illető a k-it vagy kimutatható a "jóindulat",van koncepciója,amit igyekszik fölépíteni!(ebben persze mindenki segítségre szorul eleinte,amit,ahogy írod,szervezetten meg is kéne adni a Klub részéről!Pont olyan intenzíven,szemináriumok keretében-nem mellőzve a gyakorlatot!-ahogyan a bíróképzés folyik!)Aztán,ha eltelt x idő,elkezdenek jönni az eredmények,akkor lehessen az illető-akinél eddig csak kölykök születtek- a HKK tenyésztője.Ehhez persze folyamatos ellenőrzés kell(fölhívni a hirdetéseket,utána járni,közelben élő tagot kiküldeni!!!),ami ugye energia befektetés,de így el lehetne kerülni,h Klubon/Egyesületen belül szaporítás/kereskedés is folyjon egyesek részéről,akik így rontják a "cég"jó hírét!(persze akkor még ottmaradnának a regisztrálatlan állomány "fenntartói",amivel most szintén nem törődik senki(valóban nem a Klub kompetenciája,de mivel Komondorokról van szó,ezért ez ügyben is lépéseket kéne tenni-"B"tkv(ilyen egyedszám mellett sztem igenis NEM ELHANYGOLHATÓK!)+némi diplomácia)).A cél nyilvánvalóan az kellene legyen,h a Klub kézben tartsa az összes Mo-i K-t!(erre sokan csóválják majd a fejüket!)
A Klubnál bizonyos szakmai tapasztalatot kívánó tisztségeket csak hosszú ideje(mondjuk 10éve) aktívan tenyésztő tagok tölthessenek be,olyanok,akiknek az eredményeit,szaktudását mindenki elismeri,az is,akinek nem szimpatikus az illető!A többiek,akik konkrétan dolgozni kívánnak a K-ért jelöltessenek titkárnak,ügyködjenek népszerűsítő programokon(!ha jól tudom ilyen tisztség külön nincs,pedig égető szükség lenne rá-pl egy iskolaprogramra!!!),...stb!
Sztem ezekben a kérdésekben egyetértünk...!
Amiket megfogalmaztál(megint),...hát,a számból vetted ki a szót!(mint a jó újságíró-riporter!:)

Amélie 2008.10.17. 16:13:15

Az "aurea mediocritas"?:)
Ja!Azt nehéz megtalálni!
Ebben is kezet foghatunk:annak idején nem nagyon találkoztam olyan kortársammal,aki végigrágta volna magát a homéroszi eposzokon(az Iliászon is!).Komoly energia befektetés volt...de utólag örültem neki,h sikerült!:) Akkoriban hetekig dolgozott bennem,olyan zenéje van:majdnem hexameterben kértem a kenyeret a közértben,mint állítólag Trencsényi-Waldapfel a fordításakor!:DD
(Ja,és miattuk iratkoztam be görög szakkörre,ami sajnos csak egy évig tartott...:( )

nagylali 2008.10.17. 16:24:44

Te Amélie, az vagy, akinek az írásstílusodból gondollak?

Amélie 2008.10.17. 17:55:12

Ha,ha!
Szia!
Na,egy találós kérdés!:)Nézz utána(m) az iwiw-en!:)
süti beállítások módosítása