HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2012.02.23. 22:03 Kohári Pisti

Magyar kutyafajták -Ozone Network

Címkék: komondor pásztorkutya

Hosszas időpont egyeztetés után a Magyar Komondor Egyesület elnöke,Fésűs Karcsi barátom néhány igazán értékes interjú alannyal tető alá tudta végre hozni az Ozone Network csatorna egyik nagy érdeklődéssel követett műsorát,melyben több pásztrokutyákkal kapcsolatos témát is érintettek.

 

A stúdióban vendégek voltak: Juhász József (Hungária Kuvasz Klub lemondott elnöke,Kuvaszok és Nagyragadozók Programban részvevő,nemzetközi küllembíró), Nagy András (a pásztorkutyákat az esztenákon, eredeti környezetben tanulmányozó szakértő), Partizer Csaba (Kulcsi Komisz Komondor tenyészet tulajdonosa,a "pásztorkutyás ösztönök" elhivatott keresője) és nem utolsó sorban Dr. Munkácsi László (a mezőgazdasági tudományok doktora és a haszonállat tartás jövőképének prognosztizálója).

Köszönjük a lehetőséget!

 

 https://videa.hu/videok/nagyvilag/magyar-kutyafajtak-HhsWMURpwbyz7LE2

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr874192231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karchasz 2012.02.27. 15:27:31

Aztán a prof kapott is rendesen a collizásért a netboardon is, és a faszbukon is:)...Hozzáteszem joggal. Én már jó pár hónappal ezelőtt mikor a cikkeiben ugyanezt az álláspontot képviselte szóvátettem ezt az MKE elnökének, persze a saját cikkében azt ír amit akar, de egy ilyen -magyar fajtákat népszerűsíteni akaró- műsorban ezt az álláspontot képviselni mindenképen visszatetsző. Értem én hogy egy szaktekintélyt, vagy annak gondolt -én ezt nem tudom megitélni, noha a juhos cikkei szerintem jók-személyt ciki figyelmeztetni, de talán a felvétel előtt nem ártott volna megemlíteni neki, hogy itt nincs collizás. DE úgy látszik csak a mezei magyarkutyásoknál verte ki az eset a biztosítékot, mert most olvastam hogy a prof föl lett kérve lépjen be az MKE-be:)

Kohári Pisti 2012.02.27. 16:04:35

@karchasz:
Szia Lali!
Nem gondoltam -és bizonyára ez az én szegénységi bizonyítványom- hogy ez ilyen visszhangot vált majd ki.Így utólag belegondolva:gondolhattam volna.Most nem keresem vissza a Munkácsi úr által mondottakat,de emlékeim szerint -és javíts ki,ha nem jól emlékszem- azt hangsúlyozta,hogy amennyiben egy magyar fajtát szisztematikusan munkára szelektálnak és ilyen szempontok alapján végeznek párosításokat,akkor az éppen olyan eredményes lehet,mint például a collie esetében az volt.
Tehát -nyilván bennem túlzó a jó indulat,vagy a megérteni vágyás- úgy értelmeztem,hogy más fajták esetében is eredményre vezet a tudatos munkaszempontú tenyésztés,így arra kell vezessen a kuvasz,komondor vagy éppen egy mudi esetében is,csak jelenleg nincs erről ilyen irányú infónk,hiszen -a collieval szemben- ezen fajtáknál nincs tudomásunk 50 évnyi munkára szelektálásról -legalábbis a komondor,kuvasz esetében szerintem is elmondható ez...
Talán "félelmetes" ilyen témakörben,magyar fajták témakörében kiejteni a szánkon egy konkurens nem magyar fajta nevét,de attól még az valós,létező jelenség,és ezért valóban konkurens és valóban "félelmetes".A komondor esetében pl. ezért szidják azt,aki kimeri ejteni a száján más,pl. keleti,manapság beváltnak tartott őrző pásztorkutya fajták nevét...
Azt gondolom,annál inkább időszerű beszélni a problémáról és főleg tenni,a probléma megoldása érdekében.Az pedig nem az,hogy pl. Munkácsi úr száját be kell fogni,vagy azt elküldeni melegebb éghajlatra,aki "odaprotezsálta".
Röviden: "talán" fájó,de igaz,amit mondott -sőt,ezért fájó -szvsz...

karchasz 2012.02.27. 20:56:26

@Kohári Pisti:
Csak bemásolok egy véleményt a netboardról, ami tökéletesen egyezik az enyémmel, lehet nem véletlen hogy a "szomszéd" írta:)
"Egyet értek, szembe kell nézni a problémákkal, erre szükség van. De sztem ti sem a Tv-be jártok megbeszélni a családi problémákat, még ha van is olyan műsor, ahol szívesen fogadják az ilyesmit"

Kohári Pisti 2012.02.27. 23:02:08

@karchasz:
Újra néztem,kb. a 40. perctől van Munkácsi úr.Két dolog jut eszembe az egész témáról,ami a műsorban elhangzottakat és az utóéletét illeti:

1. Amit Juhász Józsi barátunk mond,az minden esetben megállja a helyét,inkább ezek kellenének visszhangot váltsanak ki a fórumokon -nem kevésbé súlyos dolgok,mint amit Munkácsi úr kiejtett a száján egy külföldi fajtával kapcsolatban...

2. Továbbra is úgy látom,hallom,amit fentebb írtam,és azt a komondorra fordítom:munkára kellene szelektálni és akkor elérhetnénk eredményeket -akár a nagyobb mennyiségre való igényt,akár a más fajtákkal való versenyt elkezdését.

MIndössze 2006 óta van komondorom,de emlékeim szerint már 2008-ban ment az elmélet a komondor munkájáról,annak tesztelési igényéről,lehetőségéről,illetve a műsorban látott,hallott Nagy András addigra már számos eredeti környezetben dolgozó pásztorlutyát tanulmányozott és számos pásztortól szerzett infót a velük szembeni elvárásokról.2012-ben azon vetyengünk,hogy a tv-ben beszélünk a "család" problémájáról... Na,ez a legkorrektebb tükör arra vonatkozóan,hol tart a probléma kezelése...
Persze,nem kell,hogy egyezzen a véleményünk félre ne érts,csak leírtam az én gondolataimat a témáról.Üdv!

karchasz 2012.02.28. 08:59:29

@Kohári Pisti:
A munkára kellene szelektálni, ezt így nem fogadom el, kell oda az "is" szó.
Én azt szeretném, ha a jövőben is lehetőleg olyan komondor szaladgáljon az udvaromba, ami esztétikailag IS megállja a helyét. (Ha esetleg a következő kutyámat meglátja az udvarban a vendégem aki hogy finoman fogalmazzak ért egy kicsit a komondorhoz akkor mondhassa arra is "kurva jó szőre van")
Tehát az én véleményem az, hogy megtartva a kiválló külcsínyt, a belső értékeken kellene javítani. A Jóska fogalmazta meg nemrégiben nagyon jól: mindenki arra tartsa a komondorát amire akarja. Azt kell elérni, hogy ez így is legyen, találjon mindenki olyan komondort amilyet szeretne. A gond az, ha néhány ilyen collis kijelentés a médiában a komondor esetében is elhangzik, az elérheti azt, hogy az egyébként is lanyha kereslet annyira visszaesik, hogy előfordulhat az, hogy nemhogy olyan komondort nem találunk amilyet akarunk, hanem komondort se találunk.

Kohári Pisti 2012.02.28. 11:09:18

@karchasz:
Lali!
Ez egyértelmű,nem gondoltam,hogy ezt még ragozni szükséges.Persze,hogy IS és persze,hogy mindenki arra tartja,amire akarja.
Azt gondolom,hogy vannak akik még abból csinálnak ma is témát és az ellen folytatnak "harcot",hogy egy igazság ellen hangolják magukat!!!Ahogy talán,vannak olyanok is,akik egy igazság mellett próbálnak kardoskodni.Fölösleges.
Jól tudjuk,hogy több féle igény van,jól tudjuk,hogy a küllem IS fontos -egyéni hitvallás/tenyészcél kérdése a prioritás.

Szóval,igazat adok Neked és egyetértek Veled abban,hogy IS,és abban is,hogy az új gazdi igényeit kellene kielégíteni.Ezen nincs mit beszélgetni,nem én,Te,vagy a Jóska "találta fel",hanem ez a normális,ésszerű.

Azt viszont vitatom,hogy a colli tvs szóba kerülése fogja "jelentősen" befolyásolni a komondorkeresletet... Ez ne haragudj,de semmivel nem alátámasztható.A keresletet sokkal inkább fogja -többek között- az (is) befolyásolni,hogy az utcán megkérdezett magyar emberek mennyi butaságot hordtak össze magyar fajta kutyákkal kapcsolatos kérdésekben!Na,a Juhász Józsi gondolatain túl,még arról lenne érdemes beszélni,amik az emberek szájából elhangzottak!!!

virányos 2012.03.03. 17:18:39

@Kohári Pisti:

Egyesületünk komondorosainak több ízben volt módjuk megismerkedni,elbeszélgetni Munkácsi úrral a haszonállatok szabad tartásával kapcsolatban.Többször nálunk beszélgettünk vele,aztán sor került egy Mosonmagyaróvár külterületén ridegen tartott nyáj megtekintésére,amely programunk előre meg lett hirdetve.Bárki eljöhetett megnézni,hogy ismereteket szerezzen a "jövő" állattartásához miféle kutyákra van szükség,mik az elvárások a tartók részéről.
Meghívtam erre a kirándulásra terelőkutyás tenyésztőket,de nem jöttek el.
Csíkszeredán fontosnak tartottam,hogy Bartha Lászlóval beszélgethessek a a Munkácsi úr által felvázolt "jövő állattenyésztéséről".
Laci pontosan tudta miről van szó és hasznos tanácsokkal látott el minket.
Az állattartók közül sokan kételkednek a szabad tartás versenyképességében,megjósolható,hogy a mai "demokráciában" sokára lesz elterjedt forma ez hazánkban,Munkácsi úr szerint is 20-40 évbe beletelik,amit ő már nem fog megélni.Egyébként nem különleges dolgokról van szó,csak versenyképes külföldi állattartási technológiák,a technológiához szükséges haszonállat fajták honosításáról.
Természetesen külföldön is használnak őrző és más munkakutyát az őrző és egyéb feladatok elvégzésére,hiszen a kutyák egy vagy több ember munkáját,alkalmazását pótolják,amik egy működő társadalomban igen sokba kerülnének a gazdának.
Sokat beszélgettünk már különböző fórumokon,mik is azok a más feladatok?
A szabadon tartott állatok mozgatása,mondjuk az egyik legelőről a másikra,amire akkor van szükség,amikor az adott villanypásztororral körbekerített területet lelegelik az állatok.Erre bármelyik terelőkutyánk alkalmas.Novemberben kosokat engednek a nyájba.Amikor ellátták feladataikat ,ki kell venni őket a nyájból.Itt meg kell jegyezzük,hogy egy rideg tartott nyáj akár 3-5 ezer egyedből is állhat.A munkakutya a gazda kéz mozdulataira képes a szükséges állatot kiemelni a nyájból,ráadásul igen nagy távolságból.Közelebbről azt is képes megállapítani,melyik állatot nézi a gazda.Állítólag!
Ez a terelő kutya nem él együtt a nyájjal,a gazda csak akkor hozza magával,ha feladata van.
Nem folytatom a májusban esedékes ellés körüli és más kutyás feladatokkal,Munkácsi úr erről egy napot is képes beszélni.Elvégre címzetes tanár ember is .
Megjegyzem,az Ozone Network műsor szerkesztője azonnal lecsapott rá,így aztán látjuk még más műsorokban.

Visszatérve a mi műsor lehetőségünkre,remélem mindenki számára egy kicsit többnek bizonyult az egy fajtanépszerűsítésnél.Aki itt leragad,nincsen miről beszélgetni vele.
A műsor harmadik része használati kutyáink jövőjéről szólt volna,amire sajnos kevés idő maradt,pedig ez lett volna a legfontosabb.
Számomra elképzelhetetlen lett volna ,és befejezetlen,ha nem esik szó arról,hogy a jövőben is lesz szükség munkakutyáinkra.Ez volt számomra Munkácsi úr üzenete!
A külföldi példa-a jövő-pedig kifejezetten a villanypásztoros szabad tartásban alkalmazott kutyáról szólt.Szólhatott volna többek szerint a technológiában alkalmazott és bizonyított magyar fajtájú terelőkutyákról,de sajnos nemhogy kutya,de a technológia se nagyon létezik.
Addig pedig jó lenne,ha terelő kutyával foglalkozó szakembereink érdeklődést mutatnának a technológia iránt,vagy pedig marad a b. colli
süti beállítások módosítása