HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.05.13. 16:02 Kohári Pisti

A tét: a törzskönyves komondor állomány jövője 4.

Címkék: klub felelősség tenyészszemle komondor nagy andrás pásztorkutya tenyésztés

 

"Hiába (gondolják egyesek) savanya a szőlő ennek a Kohári gyereknek,nem bírja ki,hogy a nagy komondoros világbéke közeledte ellenére,ne szóljon oda valakinek..." Valahogy így csapódik le egyesekben az,ha elmondom véleményem,megfogalmazom kritikámat valami olyan mellett,olyan érdekében,ami szemben áll egyesek rövidlátó és kényelmes,jól bevált módszerekkel működő elveivel.

Na,az ízvilágtól függetlenül jegyzem meg,hogy a Hungária Komondor Klub Tenyésztési tanácsának tagjai által benyújtott pályázatokat olvasgatva másokban is megfogalmazódtak a tartalmukból várható tendeciákkal kapcsolatos félelmek.Megemlítenék még egyet-kettőt,minden támadó szándék,vagy rossz száj íz miatti nagy köpés nélkül,csak azért,mert a törzskönyves komondor állomány jövője a tét.

 


Ahogy én látom,a magyar társadalomnak úgy általában az a legnagyobb baja a politikai "elit" szereplőivel,hogy nagy részüket már ismeri és csalódtak bennük mint emberben,alkalmatlannak vélik pozíciójuk betöltésére.Nos,tapasztalatból tudom,hogy az elvégzett munka tisztasága,minősége,motiváltsága nagy részben függ a feladatot végző személyiségétől,jellemétől,emberségétől.Azonban,ha a póráz másik végéről közelítjük meg a kutyát,azaz előbb megismerünk egy embert és utána kellene megbíznunk egy feladat elvégzésével,nos,gondolom egyetértünk abban,hogy hasonló eredményt várnánk,mint amilyen maga a megismert személy... Na,ezektől az általam is ismert személyektől és a rájuk bízott feladatok elvégzésének várható milyenségétől,megítélésük során nem tudom függetleníteni magam... Hogy jön ez a TT-hez?Bocsánat,természetesen sehogy,csak egy pár mondat erejéig "hangosan" gondolkodtam,talán egy másik poszt tartalmáról.Elnézést kérek érte!

 

Azonban,ha már így alakult,folytatom.

Alapvetően óriási problémám,hogy nem hiszek az FCI-MEOE rendszer létjogosultságában,amennyiben a komondor fajta érdekeit nézem.A küllemorientált tenyésztés és bevételhajhász szervezeti szabályozás,működés,ami a tenyésztésre is rányomja bélyegét soha nem fogja engedni "kibontakozni",népszerűbbé tenni a fajtát,egészségesebbé tenni a hazai állományt.Meg van a veszélye annak,hogy a tenyésztés a jelenleginél is túlszabályozottabb lesz:vagy úgy,hogy jelen problémák egy részét megoldja,de újakat generál,vagy a jelenlegieket is csak nagyítja... Ez a túlszabályozottság pedig,szinte bizonyos,hogy az "elitizálás" felé tereli a tenyésztést,biztosan ellehetetlenítve a hanyagolt,nem kiállítási egyedek tenyésztésbe vonását,vagy az egyébként is küszködő,vagy kis tenyésztők ritkább vonalú állományukkal való megmaradását... Ez pedig, a Hungária Komondor Klub alapvető célkitűzéseit, feladatait olvasva -ha jól értelmezem- a fajtagondozó szervezet szerint  a komondor fajta érdekeivel teljesen ellentétes folyamat...
 
 
Nos,a TT tagok -egy részének- pályázatai alapján a következő komondort veszélyeztető tényezők kirajzolódását vélem,véljük felfedezni:


A) A minőségi állomány létszámát szeretnék növelni,de ez csak jól működő tenyésztési tanáccsal és kettős mérce alkalmazása nélküli szigorú alomellenőrzésekkel valósítható meg.


B) Az egyébként fontos szűrések bevezetését nem szabadna túlbonyolítani,és túl költségessé tenni,hiszen,az csak tovább mélyíti a szakadékot -nem ám a minőségi egyedek és kevésbé minőségi egyedek között,hanem pusztán- a tehetős (kvázi "pénzzel mindent elérő") és a kevésbé tehetős tenyésztők között,nagy valószínűséggel rákényszerítve ezzel utóbbiakat a komondortenyésztéssel való felhagyásra,vagy a szabályok kijátszására.


C) A tenyésztési szabályzat egyik alapvető "hibája",hogy nem differenciálja a származási igazolást és a származási lapot.Utóbbi kiadását lehetne a tenyészszemle teljesítéséhez kötni,ugyanakkor a tenyészszemle szabályzat ilyen szempontból is (!!!) reformra szorulna.Pl. a tenyésztésre javasolt minősítés magában hordozza a veszélyét annak,hogy mintegy ajánlva ezzel az egyedet,a tenyésztésben favorizálják majd,ezzel is generálva a genetikai beszűkülés "tudatos" irányítását -pontosabban a megelőzésre rendelkezésre álló eszköz kihasználatlanságáról beszélhetünk,hiszen itt a lehetőség az új TT elképzeléseit tartalmazó szabályzat módosításokra.Azonban,ha mégis maradna egy tartalmú tenyésztésre javasolt minősítés,akkor annak kiadása köthető lenne a már meglévő utódok ismeretében az egyed örökítőképességéhez! (Egy tenyésztésbe vont egyednél maga a tulajdonság megléte még nem jelenti azt,hogy azt jól is örökíti az említett egyed...).

D) Ezt idézem: "Többen bírálták Nagy Zsolt pályázatát némi átvételek miatt. Öt pásztorkutyánk van, ebből kettő - a komondor és a kuvasz - azonos feladatkört látott el az évszázadok (ezredek?) során, másik három szintén: puli, pumi, mudi, talán árnyalatnyi különbség van a feladat teljesítésének módja közt, így alapvetően a tenyésztési cél sem különbözhet, és ami jó, bevált az egyiknél, miért ne lehetne alkalmazható a másiknál." Nyílván,egy folyamatról van szó,így a tapasztalatokból lehet folyamatosan egy csiszoltabb komondorra alkalmazott úton eljutni a tenyészcélhoz.

Amúgy a legalapvetőbb kérdés számomra továbbra is ez:Mi a Hungária Komondor Klub és Tenyésztési Tanácsának hivatalos tenyészcélja???Itt tartunk.

Szóval,szerintem van teendő,de ezt eddig is láttuk,ugyanakkor nem éreztem,hogy volna a komondor érdeke,jelleme irányába elszántság,és realizálódó tett -meglátásom szerint továbbra is csak Nagy András az,aki a pásztorkutya célban hisz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr791119160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása