HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.04.13. 00:41 Kohári Pisti

Tenyésszünk komondort! 2010 -3

Címkék: kép komondor pengyomhegy tenyésztés jk gyopár tb nóra tb jóság

Miután figyelmem a kiállításokról egyreinkább arra terelődött,hogy lehetőleg a tenyésztési elképzeléseim sok-sok olvasás,beszélgetés után a komondortenyésztéssel kapcsolatosan is kikristályosodjanak,hamar,már 2007-ben kiszemeltem Gyopárnak egy hozzá hasonlóan nem nagy méretű,tenyésztésben nemhogy nem favorizált,hanem addig nem is próbált kant.És közben azért gyarapodtunk is,megjött "álmaim szukája",ami sajnos az is maradt -ahogy a kiszemelt kannal való fedeztetés is...

 

 

 

 

 

 

2007/2008 telén,egészpontosan Új év másnapján érkezett hozzánk Robár Jani barátomtól Tiszagyöngye Betyár Jóság,azaz Kajszi.Apja Tiszagyöngye Betyár Ciklon, anyja Mátyás Király Udvari Panka.Kajszi csodaszép,apjára hasonlító felépítésű szuka volt már 8 hónaposan is,akárcsak a 2007-es Deák Orbán Emlékkiállításon megismert Dorisz is.Azonban,valamiért -ma már sejtem miért- a Jó Isten úgy akarta,hogy próbára tegye elhivatottságomat,elveimet,kitartok-e kezdeti ambícióimmal a minőségi elvek mellett és a kettős foghiánnyal "rendelkező" szukát tenyésztője kicserélte.Kajszi egy lovas tanyán talált szerető,korábban is komondorozó gazdára,ahol a jószágok és az unokák sem maradhatnak el.

Kajszi tenyésztője korrektül járt el,mert kicserélte egy általam választott kicsire.Ragaszkodva a Tiszagyöngye Betyár Ciklon x Mátyás Király Udvari Panka párosításhoz,tőlük jött Rosszka.Fantasztikusan eleven és magabiztos volt már 8 hetesen is.Úgy járt-kelt a mangalicák között,hogy az hihetetlen,azonban az újabb foghiány nagyjából 10 hónapos korában ismét próbára tett:őt is elajándékoztam.Ma egy kis település szélén,gazdálkodó családban,jószágok között éli életét,a család legnagyobb megelégedésére:imádják őt.

A kiszemelt kan -a jászberényi Deák Orbán emlékkiállítás egyik leglelkesebb, legelhivatottabb szervezője- Futó Pali bácsi tenyészetéből,Aranyötvös Deli volt.Gazdája,Kalina Pál készségesen fogadott 2008 őszén,ám a fedezés elmaradt,mivel nagy valószínűséggel nem tökéletes időpontban vittem Jászberénybe Gyopárt.Így elmaradt egy újabb álom is:a ritka vonalú Deli megőrzése.

Abban az évben,2008-ban így nem kevés kudarc ért a komondortenyésztéssel kapcsolatban,de elveimből nem engedtem,a hosszútávra tervezés kompromisszumokat nem tűrő alapokat igényel:hitemben rendíthetetlen voltam,mindössze úgy fogtam fel,hogy minden hasonló esemény elszántásgomat,elhivatottságomat teszi próbára,tudok-e újra és újra megalkuvás nélkül újrakezdeni és egyébként is minden kezdet nehéz... De,hogy ennyire,nem sejthettem előre...

Felfedeztem lakhelyem környékén egy legalább olyan ritka vonalú kant,mint Aranyötvös Delié.Ő Gézu a "kúriából".Kapás Réma Géza kedves gazdái örömmel és szeretettel fogadták azon törekvésem,hogy a 2009 tavaszi tüzelés során Gyopárral páprosítsuk.Géza nem egy nagyformátumú kan,de jó pigmentű,KK fogazatú,nagyon jó idegrendszerű és 8 évesen is agilis egyed és felépítésbeli hiányosságait (pl. kevésbé robosztus felépítés,nem elég feszes,egyenes hátvonal) elnyomja szememben a genetikai érték megmentésének lehetősége.Gézunál legalább 3-4 alkalommal voltunk Gyopárral,de mindig elmarta magától.Ez is elúszott.

Tudtam hát,hogy ideje bizonyos elvekből engedni,tudni kell eldönteni,megkülönböztetni lényegest a kevésbé lényegestől:bár korábban,már tizen évesen eldöntöttöm,hogy tenyésztőként csak szukákat szeretnék majd tartani,2008. évi komondoros kudarcaimat mind-mind jelként fogtam fel,melyek segítenek a helyes,a járható útra terelni komondor tenyésztési elképzeléseimet,melyek a gyakorlati megvalósíthatóság nélkül semmit sem érnek.A szukák után eljött az idő, kan beszerzésén gondolkodjak,ha a célom továbbra is Jászkiséri Kócos Gyopárt,Göncit kipróbálni tenyészállatként,anyaként.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr561914417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűcs Baláázs 2015.03.10. 20:01:13

Üdvözlöm!

Sajnos csak pár hónapja találtam rá a pengyomhegyi.blog.hu -ra de azóta lelkesen olvasom a blogját, írásait, élmény beszámolóit,gratulálni szeretnék hozzá, mert nagyon sokat segít egy érdeklődő laikusnak megérteni a komondorozás(tenyésztését)lényegét,irányát!:)Az egyik dolog ami felkeltette a figyelmemet,az az hogy említette az írásában, hogy "bár korábban,már tizen évesen eldöntöttöm,hogy tenyésztőként csak szukákat szeretnék majd tartani" miért gondolta ezt így jobbnak tenyészkanok nélkül csak szukákkal? kezelhetőségük miatt(?), könnyebb a szukákat falkásítani?

Válaszát előre is köszönöm,

(Elnézését kérem ha feltartottam vagy zavartam írásommal..)

Ui.: Egy komondor rajongó

Kohári Pisti 2015.03.31. 15:59:00

Üdvözlöm Baláázs!

Nagyon megtisztelő,hogy nálunk tájékozódik és érdekesnek/hasznosnak talál egy-két bejegyzést.

Sajnos,csak most láttam meg,hogy írt,elnézést kérek,hogy ilyen sokára kap választ.

Érdekes a kérdés és számomra izgalmas így visszagondolni a sok-sok elvi kérdésre, naiv elgondolásra, amit aztán a tapasztalatok meggondolásra,újraértékelésre késztettek bennem.

Szerettem volna csak szukákat tartani a tenyésztéshez,mert emberből vagyok én is, és szerettem volna, ha kizárom annak a lehetőségét,hogy ha más nincs, más nem jön össze egy-egy párosításnál, akkor ott a saját kan(ok) -félő,hogy ebben az esetben "rákap" a saját kanra az ember,"ha mással nem sikerül,majd azzal sikerül alapon." Ezt szerettem volna kizárni,vállalva a nehezebb utat -sajnos eredménytelen voltam ezen az úton...

Az változtatott az eredeti elképzelésen,hogy rá kellett jönnöm,az öreg komondorosok tapasztalata igazolódik: a komondor tenyésztésben óriási érték az önállóan,jól szaporodó szuka,kan egyaránt és egy ilyen kan óriási érték a komondor tenyésztéshez!!!

Mint olvashatta, az eredménytelen idegen kanos próbálkozások miatt be kellett látnom, hogy szükségem van saját kanra.

Akkoriban (tízen évesen) abszolut nem volt olyan irányú gondolatom,hogy "falkásítás"... Ahogy azt sem fogtam fel,mi az, hogy "pásztorkutya", pásztor komondor... Ez az igazság.

Ma már másképpen látom,ma másképpen terveznék,de ez természetes tanulási folyamat -persze,némi "tandíj" kellett ehhez ;)

Egyáltalán nem zavar,sőt,örömmel tölt el,ha ír.
Van komondora, komodorai?Milyen idősek,milyen neműek,mik a tervei?Ha nem vagyok tolakodó, írjon róluk!

Köszönettel:
KP

Szűcs Baláázs 2015.04.01. 23:08:48

@Kohári Pisti: Köszönöm szépen válaszát :)

Érdekes és mindenképp értékelendő, hogy egy tenyésztő egy amúgy is kevés(jó) komondor állomány mellett (időt, pénzt, energiát) nem sajnálva kitart az elképzelései mellett(értem itt a munka vonal tenyésztését) amit Pengyomhegyen lehet látni :) Sajnos még csak blogon láthattam a kutyáit (Gyopárt és Gyergyót)de a képek is tökéletesen átadják mennyire is kiegyensúlyozott gyönyörű kutyák!!

Az az igazság, hogy kutyázást én egy Amerikai bulldoggal kezdtem el tizenévesen,komondorom SAJNOS nem adatott még meg nekem....komondoros élményeim a szomszéd komondora adta csak ami egy hatalmas szikár kőkemény komondor volt(kapun belül) hogy egy próbán milyen lett volna az már más kérdés :)) Úgy gondolom, hogy egy komondort nem szabad csak úgy hirtelen felindulásból, "mert tetszik" alapon megvenni, ha nincsen megfelelő terület neki esetleg állatállomány, ahol jól érzi magát ahol még ebben a világban is PÁSZTORKUTYA tud lenni :) Ha rosszul gondolok valamit, akkor kérem javítson ki! ;)

Köszönettel: Szűcs Balázs

Kohári Pisti 2015.04.02. 10:14:36

Szia Balázs! -ha így kényelmesebb;)

Nálunk sosem volt tenyésztés,Pengyomhegyen -az nem itt kezdődik,de egy kezemen meg is tudom számolni hazánkban kinél van tenyészállomány.Összefogni,pedig képtelenek az emberek,amíg nem ők maguk érzik,hogy rászorulnak az összefogásra... (Tisztelet a kivételnek!!!)

Mi csak próbáltunk tenni valamit a mi lehetőségeinkhez mérten,mert a szerelem és elhivatottság adott volt,aztán a mélységét is hamar láttuk a problémáknak,azt is milyen sokáig hatni fog ez -vannak akik szerint visszafordíthatatlanul.

A munkavonal tenyésztés kifejezés elég merész kijelentés a komondor esetében:))) Nincs ilyen,legalábbis összehangolt, fajtagondozó szinten biztosan nincs. Nézzél szét pl. mudi téren.Igen,ott van munkavonal tenyésztés!Igaz ott B törzskönyvekkel is találkozhatsz a felmenők közt.

Amúgy teljesen egyetértek veled,hirtelen felindulásból egyetlen fajta egyedét sem szabad megvenni,nem csak a komondort.

Gyergyó itthon van,ezúttal mangalicák,bárányok,kecskék nélkül.MIt mondjak?Megszokta.Talán.De eleinte baromira nem értette,hogy nincsenek jószágok amiket ellenőrizzen,a szokásos útvonalait bejárva rájuk figyeljen.Legeltetés után beterelje a mangalicákat.Tétlen.Unatkozik.Nem erre fejlesztették ki őseink...

Milyenek a szomszéd komondorok?
Neked mikor lesz?
Van kínálat!!
Üdv,
KP

Szűcs Baláázs 2015.04.02. 14:31:28

@Kohári Pisti: Értem! Igen, ez a mentalitás sajnos magyar emberre nagyon is jellemző , amikor minden "szép" és "jó" számomra akkor sem sem számít, DE amint ez megszűnik mástól várja az ember a segítséget!...:(

Munkavonal tenyésztést komondor esetében arra értem, hogy szabadon mozoghat állatok között, és ha kell megvédi( akár zárt udvaron) a tolvajoktól a rábízott állatot! :) Kenneleket nézegetve sajnos majdnem mindenhol szépen megfürdetett, kifésült, kiállítási képeket és beállított pozícióban lévő egyedeket lehet látni holott egy ősi Pásztorkutyáról beszélünk nem egy uszkárról..:) Pengyomhegyen ennek az ellentétét lehet(ett) látni, mangalicák között, fűben fekvő komondorokon lehet csodálkozni.. (ezért is írtam, és járok vissza nap mint nap erre az oldalra).
Ha nem vagyok tolakodó, mi történt az állatokkal amiket rendszeresen posztoltál "nekünk" ? Gyopár kutyáddal mi történt?:O

Szomszéd komondorjai(?) sajnos az egyiken átment a szomszéd a traktorral (SZÖRNYŰ) a másik öregkorában halt meg(tavaly) természetes úton... de amíg éltek nappal aludtak alig lehetett látni őket(talán ez komondorra jellemző tulajdonság) de amint történt valami az úton egyből a kerítést rágták megbolondultak, antiszociálisak voltak, ez viszont nem hiszem hogy komondoros jellem lenne, bár ez a gazda hibája!!!!!

Én egyike vagyok azon magyarok közül akik elhagyták Magyarországot "kalandvágyból" de szerencsések vagyunk, mert már "csak" egy év és költözünk haza! Mivel állattartással szeretnénk foglalkozni otthon és szerencsére tudtunk vásárolni egy kis házat ahol adott egy nagy udvar(fél hold) azt hiszem, hogy első dolgunk komondor vásárlása lesz! :)

Kohári Pisti 2015.04.08. 19:32:05

Üdv.
Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban.
Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallójárataiban elszaporodott egy kórokozó és bár műtéti úton biztosítva lett a jobb szellőzés,könnyebb tisztán tartás, már nem hallott rendesen és a kiszámíthatatlan tájékozódása miatt nem akartam a gyerekek és fiatalabb komondorok között tartani,mert reakciói is váratlanok és néha a kelleténél agresszívabbak voltak (legalábbis ahhoz,hogy itt mozogjon a "nyájban").

Egyedül mentél el,de társsal térsz haza,vagy családdal? Csak próbálom megérteni a helyzetet;)

Szűcs Baláázs 2015.04.09. 21:15:06

Szia!

Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére mind a ketten szeretnénk hazaköltözni minél hamarabb és azt csinálni amit szeretnénk, gazdálkodni és magyar kutyafajtákat tartani!:) Ő neki már megadatott a magyar kutyafajta tartás hisz mindig is pulijaik voltak és volt már komondoruk is.

A "kilátástalanság" az ami miatt szünetelteted\befejezted a komondorozást? vagy valami más oka van?

További szép estét..:)

Kohári Pisti 2015.04.11. 20:25:07

Szia.
Ezt jó hallani.

Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a komondorozással kapcsolatban- arra terelt,amerre a komoly munka, és 2 gyermek egy csodálatos anyával,társsal: azaz, hogy az új munkát és a családom vegyem komolyan,100%-ban,ne mást.

A komondor szerelem.Ha Gyergyó kutyám nem pusztul el "idő előtt",akkor biztosan csak szüneten vagyunk -márpedig ilyen szívós kutyám (nem csak komondorban) még soha nem volt és most 6 éves...tehát, normál esetben van 3-4 évem a folytatásig.

Mi lett a komondorukkal?Hogy kell érteni,hogy volt már komondoruk?Tenyésztették a pulit,vagy csak kedvtelésből mindig tartottak egyet-egyet?

További szép napot! :)

Szűcs Baláázs 2015.04.11. 22:46:52

Szép estét! :)

Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "életre fog kelni" és a sok sok izgalmas élményedet, komondorozással kapcsolatban szerzett tapasztalataidat, információidat újra megoszd velünk akiket érdekel a komondorral kapcsolatos sikerek, pozitív eredmények..:)

Ezen kívül öröm volt olvasni a különféle boros élményeidet, hisz munkám során rengeteg bort ismerhettem meg a világ minden tájáról(sajnos, magyar borokat nem nagyon ismerek, itt nem igazán favorit borok..:( Kivéve a Tokaji ;) ) általad sok magyar vörösbor ismerhettem meg sok fajtát bemutattál, értékeltél, amiket élvezet volt már csak olvasni is ;)

Pulit mindig is kedvtelésből, szerelemből tartották\tartják, komondort házőrzés céljából vették,próbálták ki(menyasszonyom még kisgyerek volt) de túl dominánsnak bizonyult kisgyerek mellé, jobbnak látták elajándékozni 1-2 éves kora között..

Köszönöm szépen türelmedet és a rengeteg válaszodat, főleg, hogy most már tudom, hogy mennyire is elfoglalt ember vagy!

További szép estét! :)

Kohári Pisti 2015.04.14. 22:05:42

Szia!
Köszönöm az érdeklődést!
Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;)

Üdv,
...
süti beállítások módosítása