HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.04.15. 23:13 Kohári Pisti

A közös cél a komondor legyen! 03

Címkék: klub felelősség komondor tenyésztés

Mottó:

 

"A választások megtörténtek az új elnökség felállt. Ha az elmúlt évek gyakorlatát akarjuk tovább folytatni, akkor ez a Klub széteséséhez fog vezetni, ami a fajta esélyeit végérvényesen meghatározzák.
Úgy gondolom, hogy a közös cél a komondor legyen, a fajta minél nagyobb számú minőségi populációjának létrehozása, sikeres egyedek a hazai és nemzetközi élvonalban, széles körű marketing munka mely minél magasabb köröket tud megmozgatni a magyar kutyák érdekében.
Ehhez minden tagra, minden tenyésztőre szükség van, a döntéseket közösen kell meghozni minél szélesebb támogatottság mellett. Ha a szakmai dolgokban egyetértünk, ha végre tisztán látszik az merre halad a komondor tenyésztés, akkor a Klubon belüli viszályok is csillapodni fognak.
Az új Tenyésztési Tanácsnak olyan emberekből kell állnia, akik széles körben elfogadottak, mindenki által elismertek annak érdekében, hogy a szakmai munka ne essen áldozatul személyes ellentéteknek.
Szeretnék mindenki felé segítő és jóindulatú szándékkal fordulni, közösséget formálni és a fajtáért dolgozni.
 
Mezőkeresztes, 2009. április 6.
Monoki Szabolcs"

Forrás:

"Pályázat a Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács vezetői tisztségének betöltésére, a Tenyésztési Tanács szervezésére"

Nos,ne ragozzuk,csak a lényegre koncentráljunk:a kérelmemre érkezett határozatra és az indoklásra.

 

 

A határozat egy -általam csak úgy nevezett- soha be nem adott kérelemre érkezett,mégpedig a "pároztatási engedély kérelemre" (idézem):

"Kohári István Pároztatási Engedély kérelmet (melléklet) nyújtott be ... alábbi párosítás engedélyezésére:"

Én nem kértem pároztatási engedélyt.Nem mellékes ennek tisztázása,mert alapvetően meghatározza a határozathozatalhoz való hozzáállást és a döntés előjelét.A komondor tenyésztését befolyásoló szabályzat utolsó pontja (idézem):

 

"4./ A Tenyésztési Tanács egyhangú határozata alapján van lehetőség a tenyészthetőségi minősítéssel nem, de származási lappal rendelkező egyedek tenyésztésbe vonására. Ilyen esetben mindig a Tenyésztési Tanács engedélyét kell kérni a pároztatáshoz, a fedeztetés várható időpontja előtt. Az engedély egy alkalomra szól, nem mentesíti az egyedet a későbbiekben megszerezendő tenyészminősítéstől. "

 És az ezt követő utolsó szabályzó bekezdés (idézem):

 

"A Tenyésztési Szabályzattól való mindennemű eltérés engedélyezése a Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanácsának hatáskörébe tartozik."

 

Mivel,a párosodás megtörtént,nem kérhettem "előre" engedélyt,így "pároztatási engedélyt" sem,hiszen azt előre kell kérni... Ugyanakkor azért sem kérhettem ilyet,mert nem kívántam korhatár alatti kannal fedeztetni... Egy sokkal kötetlenebb,tágabb esetkör lehetőségét felölelő szabály részre hivatkozva -mely gondolom,nem véletlenül (!),hanem igen előrelátóan (!) az egyedi elbírálásra szoruló esetekre lett beszúrva- tehát,erre hivatkozva fordultam a tenyésztési tanácshoz,az alábbiak szerint:

"Amennyiben ez a természetes úton lezajlott, szerencsés csillagzat alatt létrejött, Királytelki Gyergyó x Jászkiséri Kócos Gyopár párosítás eredményes, termékeny lesz, a fajtagondozó szervezet tekintsen el a tenyésztési szabályzat idevágó pontjainak érvényesítésétől és gyakorolja azon hatáskörét, mely a szabályzattól való eltérést engedélyezheti!"

 

"Kérem, hogy amennyiben a fent részletezett nehézségek után, fenti körülmények ismeretében a tegnapi napon adódott párosításból alom születik, az a HKK Tenyésztési Tanács által engedélyezett és felülbélyegzés-mentes legyen!"

 

Határozat:

"A Tenyésztési Tanács ... nem járul hozzá az alom felülbélyegzés nélküli törzskönyvezéséhez..."

 

Indoklás.

"A fedezés..."

"...nem előre tervezett módon,"

"...nem a fedeztetés előtt bejelentett módon,"

"...véletlenszerűen"

"...úgy történt,hogy a tenyésztő tisztában volt azzal,hogy a fedezőkan jóval a tenyészthetőségi korhatár alatt volt a fedezés idején és tenyésztési engedéllyel nem rendelkezik."

 

Nos,elősorban itt hívnám fel a figyelmet annak jelentőségére,hogy a tisztelt tenyésztési tanács a beadott kérelmemet az általa elnevezett pároztatási engedély kérelemnek tekinti,nem pedig a már említett,általam beadott -nevezzük így- "mindennemű eltérésre alapozott" kérelemnek.Hiszen előbbi értelmében,ezek az indokok igazak.

A kérelemre,melyet beadtam viszont -ha a tenyésztési tanács értette volna a kérelmem,vagy akarta volna (!) érteni- nem igazak,mivel a kérelmemből az derül ki,hogy szándékosan,Gyopár szukám befedezése szándékával szereztem be kan komondort.Így vitathatatlan,hogy terveztem a párosítást,igaz,nem az említett időpontban megesett fedezést,melyre azért nem kértem előre engedélyt,mert -tisztában lévén a tenyésztési szabályzattal- későbbi időpontra terveztem azt,kanom tenyészthető minősítésének elérése utáni időpontra.(Még jó,hogy tisztában vagyok az udvaromban található egyedek korával,elért minősítéseivel... -ez valószínűleg akkor is így lenne,ha 10 komondorról lenne szó,nem kettőről.)

"Próbáltam minden alkalmat megragadni és újabb és újabb kanokat bevetni, hátha a komondorra egyébként is jellemző módon szukámnak nem találtam még meg az elfogadhatót. Hiába. Nem titkolt szándékom volt azért beszerezni egy kan komondort, hogy hátha idén 4 éves szukám nem vész el a kritikus időket élő komondortenyésztés számára, azonban azt nem sejtettem, hogy fiatal kanom még 10 hónapos kora előtt befedezheti szukámat."

Tehát,éppen azért volt szükség az általam benyújtott -nevezzük így- "mindennemű eltérésre alapozott" kérelemre,mert tudtam,hogy a szabály értelmében korhatár alatti a kan -és nincs,nem is lehet tenyészminősítése- mellyel terveztem ezt a párosítást,de véletlenül -kezdőként,nem gondoltam,hogy ilyen idősen megtörténhet- 10 hónaposan történt meg a fedezés ténye.

Indoklás folytatása (a fedezésnek...)

"...szakmai indokoltsága nem volt teljesmértékű,"

Nos,hogy a TT mit venne "teljesmértékű" szakmai indokoltságnak,ugye,egyrészt nem derül ki;másrészt nem is derülhet ki kérelmemmel kapcsolatosan,mert egy olyan,a fedezés időpontja és a bejelentés időpontja körüli alapra helyezi az általa pároztatási engedély kérelemnek elnevezett kérelmem elbírálásához való hozzáállását,annak szakmaiságát,melyből ez nem is derülhet ki -így csuklóból lesöpri az asztalról az általam felvetett indokokat,amit a következő idézet után nézünk meg.

"A TT. a benyújtott kérelem indoklásában felhozott érveket mérlegelte..."

Mit tett,hát a mérlegre a fajtagondozó szervezet tenyésztési tanácsa?Megnézzük a következő bejegyzésben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr321920860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása