HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2012.07.03. 21:53 Kohári Pisti

Rozi élete zajlik -élménybeszámoló képekkel

Címkék: kép komondor epergyöngyike szilasligeti puli

Korábban már megemlítettem,hogy Pengyomhegyi Epergyöngyike,azaz Rozi remek gazdikhoz került,amit élménybeszámolóik,képeik is tanúsíthatják!Kaptam egy újabb adag képet,melyet nagyon-nagy örömmel osztok meg az érdeklődőkkel,illetve éppen ilyen szívesen teszem közzé a tapasztalt puli tenyésztők kérdéseit,szokásait,nevelési eszközeit.

Photobucket

Sokat lehet belőle tanulni és Roziban gyönyörködni!Hálás köszönet a beszámolóért,képekért!

Kedves István!

Elnézést, hogy ilyen gyakran írunk beszámolót, de nekünk még nagyon új a „komondor” és nagyon örülünk Rozáliának. Már 11 hetes elmúlt szerdán és méretei is egyre gyarapodnak: 10 kg és 41 cm. Mi úgy látjuk, hogy arányosan növekszik, nem nyúlt meg, nem „esett szét”. Kifejlett puli mérete van!
Tulajdonságai:
Nagyon szeret labdázni és újabban flakonozik is. A farkával többször dobol a kocsi oldalán mikor elmegy mellette a fedett kocsibeállóban. Akaratos, játékos. Játékában előtérbe került a harapás, csipkedés, amiről folyamatosan próbáljuk leszoktatni. De ugye ez nem fogja azt eredményezni, hogy az „idegent” nem harapja, fogja meg? Mi csak azt nem akarjuk, hogy a családot harapdálja még játékból sem! Egy felnőtt puli a maga 10-15 kg-jával könnyebben lefogható, mint egy 60-70 kg-os komondor. Úgy gondoljuk, hogy kölyök korban az erről való leszoktatás azért mégiscsak könnyebb.
Tudjuk, hogy a komondor, kuvasz öntörvényű, nem kell különösebben tanítani.
Rozi már sok mindent tanult a puliktól. Pl. ha kocsival kiállunk, félreállnak. Nem akar kiszaladni a nyitott kapun (előttünk megy el Szilas forgalma), bár a kapu csak a kocsikiálláskor van nyitva. Nem szereti, ha virágot locsolunk az udvarban, mert ez neki azonnal a tépést juttatja eszébe. Erről a virág kelyhekben lévő begóniák számának rohamos csökkenése árulkodik.
Naponta kap egy nyers tojást élesztődarabkával felverve. A puliknál ez bevált a szőrük erőteljesebb növekedéséhez.
Rozi szőre hézagos, gyér, nem olyan tömötten vattaszerű, mint a puliké. De mint mondtuk, nem vagyunk szakmabeliek. Ha ideje engedi, kérnénk, hogy ezzel kapcsolatban válaszoljon nekünk. Nehogy valami kárt okozzunk a fejlődésében, hogy ne kapjon meg valamit, ami kellene neki. Nincs erre valami külön „trükk, fortély” a maximálisan jó növendékkori tartáshoz, neveléshez?
Mikor kezd el ugatni egy komondor? Rozika csak néha vakkant egyet-egyet, különben egész nap csak rohangál, ugrál, bolondozik mind e közben nagyokat alszik és mindent harap, megrág.
Szerintünk keveset eszik, hiába próbáljuk tömni különféle ételekkel.( kap belsőségeket, csirkefejet, far hátat, töpörtyűt,többféle junior tápot és általa is hozzáférhető helyen vannak a pulik felnőtt tápjai is. Kézből még úgy ahogy elfogadja az ételt, különben lefekszik mellé és őrzi. A súlya ugyan nem annyi mint a kora, de nem sovány és nem akar többet enni!
A macskákkal már megbarátkozott, bár egy pár „pofont” kapott tőlük de előttünk legalábbis nem bántja őket.
A hétvégi program Rozinak a kötelező fürdés, melyet a lányom vállalt magára..(vízhez szoktatás) Ez a következő képen zajlik: Rozi áll a fürdőkádban, csendesen tűri a bevizezést, majd a samponozás következik. Ezt nagyon szereti és élvezi. A sampon lemosása már nem ilyen kellemes, mert a vízcsap megnyitáskakor elkezd vonyítani, ki akar ugrani. Így általában mindketten „megfürödnek”, szóval vizesek lesznek. A hajszárítózást is már kezdi megszokni. Szeretnénk elérni, hogy felnőtt korábban is egyszemélyes legyen a fürdetés.
Félreértés elkerülésére miatt közlöm, hogy azért Rozi nem benti hanem, kinti kutya. Most is, és későbbiekben meg pláne az lesz. Éjjel a puli kannal, Kuruccal „őrzi” a házat, de nappal a nyitott ajtón azért be-be járkál. Még nem szobatiszta!!
Most még nem készültek újabb képek Rozalindáról, így csak a levelet tudom küldeni.
Ha idejük engedi, erre járnak, szeretettel látjuk Önt (Önöket) és személyesen is megmutathatjuk Rozit és a Szilasligeti® pulikat.

Maradok tisztelettel: Kati és P. E. Rozi plusz az egész család is

Örültünk gyors válaszának. Azonnal ellenőrző mérést végeztünk (de csak személymérlegen mérünk) és így Rozi 8,4kg!!!! Valószínűleg elnéztük a tegnapi mérést, mert nem hízott egy nap alatt több mint egy kilót!
Mi ugyan „komondorban” nem vagyunk járatosak, de nekünk is feltűnt, hogy Rozi az elhozatala után, az etetések ellenére nem gyarapszik súlyban. Június 13-án férget hányt , így azonnal féregtelenítettük. Másnapi eredmény egy marék kifejlett orsóféreg volt. 21-én újra féregtelenítettük, de ekkor már nem találtunk férget.
Leveléből úgy érezzük, hogy problémának gondolja, hogy esetleg férges lehetett Rozi.
Ezt mi nem így gondoljuk, hiszen minden kutyát férgesnek kell tekinteni (és kisgyerekeknél a kutyát negyed évente, különben fél évente féregteleníteni kell). Ezt mi parazitológiai előadáson hallottuk az Állatorvosi Egyetemen még annak idején.
Nem szeretnénk megsérteni, vagy magunkra haragítani, de mi 30 éves puli tenyésztéssel a hátunk mögött már több alommal is találkoztunk férges kölykökkel, saját és idegen almoknál egyaránt. Mi 2 hetes kortól 12 hetes korig két hetente féregtelenítünk (mert pl. a - Banminth pasta – dobozára is ez az adagolás van írva), így természetesnek vettük Rozi féregtelenítését.
Mint annak idején mondtuk, a blogját folyamatosan nézzük. Mi is felfedeztük Rozit, és örültünk, hogy érdemesnek látta a küldött képeket a kitevésre. Délután még készültek képek az elküldés után, ebből is küldünk egy párat.

Üdvözlettel: Liptayék és P. E. Rozi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr814625755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása