HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2008.12.11. 14:24 Kohári Pisti

Komondor gondok -professzorok 2.

Címkék: könyv klub felelősség komondor tagság pásztorkutya tenyésztés ócsag imre sárkány pál

Miután belelapoztunk a Dr. Sárkány Pál-Dr. Ócsag Imre szerzőpáros nevével „fémjelzett” Magyar kutyafajták című Mezőgazda Kiadó által 1987-ben kiadott szakirodalomba és némi önvizsgálat alá vontuk magunkat, javaslom,hogy lapozgassuk tovább ezt a mai napig a legátfogóbb képet adó magyar fajtás könyvet. És közben tartsuk szem előtt olyan „elődök” ,vagy kicsit szerényebben fogalmazva kynologusok véleményét, megállapításait, akiknek egyrészt nyomukba sem léphetnek mai „kutyás”, főleg komondoros nagyjaink -vagy csak jól titkolják rátermettségüket- másrészt, akik a küllem mellett, párhuzamosan a szervezeti szilárdságot és a munkára való hajlamot, rátermettséget tartották értékmérő tulajdonságnak. Idézem:

 
 
„Értékmérő tulajdonságok
Fajtajelleg. Pásztorkutyafajtáink között a legkitenyésztettebb, a legnagyobb homogenitást mutató. Bár származásilag ősi fajta, mégis a benne rejlő tenyésztőmunka, az értékmérő tulajdonságok, a megjelenési forma összessége alapján azt mondhatjuk, hogy következetesen kitenyésztett kutyafajta. (…) Tetszetős külső formája fajtajellegének egyik alapvonása, de semmiképpen sem szabad elhanyagolni belső értékeit, a megvesztegethetetlen őrzőkészséget, a bátorságot, erőt sugárzó szervezetet, igénytelenséget. Ezek a használati tulajdonságok olyan értéket képviselnek, és annyira jellemzőek rá, hogy a sportcélokon túl biztos jövőt jelentenek a komondornak.”
(Dr. Sárkány Pál-Dr. Ócsag Imre: Magyar kutyafajták, Mezőgazda Kiadó 1987; 107.o.)
 
Kérem tisztelettel, lassan kezdek bajban lenni, hogy a szövegben formailag mi az Istennel emeljem még ki a lényeget, hangsúlyozzam a fő szempontot, ami a komondort komondorrá teszi –a külleme mellett… Nos, nem én találom ki, nem én vagyok a Jani, de mégcsak a sok diplomás önjelölt kynologus sem, egyszerűen csak józan paraszti ésszel gondolkodom és Dr. Ócsag Imrére, Dr. Sárkány Pálra figyelek. És, ahogy figyelem, iszom szavaikat, szembesülök másik óriási problémámmal, mégpedig, hogy ide tegyek egy -azaz ide tegyem „A”- komondort, melyről professzoraink beszélnek, és melynek belső értékei, használati tulajdonsága miatt „biztos jövőt” jósolnak neki. Kérem, legyen szíves jelentkezzen nálam minden komondoros, aki úgy gondolja, az ő egyede, az ő egyedei testesítik meg „A” komondort és használati tulajdonságai -melyek így együtt csak a komondorra jellemzők- rangot, értéket adnak neki a többi kutya fajta közt: megvesztegethetetlen őrzőkészséggel, bátorsággal, erőt sugárzó szervezettel és igénytelenséggel megáldott komondor, fajtájának méltó reprezentánsa. Tessenek jönni! Várom a reakciókat, bárki jelentkezik, küldi a komondora adatait, képét, teszem föl ide, sorban. És most szó nincs Hungária Komondor Klub tagságról, vagy hasonlóról. Keresem A komondort.
 
És, hogy hiúságán, büszkeségén kívül egyéb területét is motiváljam emberi mivoltunknak, szerényen említem meg blogom olvasottságából és főleg a komondoros témákat érintő olvasottságból eredő reklámértéket hazánkban, Európában, de még az Óceánon túl is.Úgyhogy,mostmár aztán igazán ne akarjanak ellenállni,megéri engedni!Várom A komondor(oka)t!!!! Aztán folytatjuk. Előre is köszönöm!

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr69817207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zrínyi Kati 2008.12.13. 13:17:51


Szia Pisti!

Nem olvastam a könyvet, de felhívnám a figyelmedet, egy apró részletre! Mezőgazda Kiadó 1987; -tehát 21 éve íródott. Azért azóta kicsit változott a világ kerekének forgása. Csoda, hogy egyáltalán a változások folyamán ennyi példány még van belőlük. Időközben a tenyésztés elment a küllem felé- ki tudja miért? Nyílván erre volt kereslet.
A belső értékeit, a megvesztegethetetlen őrzőkészséget, a bátorságot, erőt sugárzó szervezetet, igénytelenség, remélhetőleg meg van, és ha kell elővehető. Ti az örző készséget taqrtjátok most nagyon fontosnak. Én jobban félek az egészségtől. 20 év alatt rengeteg kutyákat érintő betegség lépett fel. Olyanok, amikről akkoriban még nem is hallott senki. Mást ne mondjak, a fertőzött kullancs nem volt mindennapos.A gyereket ugyan féltettük tőle, és magunkat, de azt nem gondoltuk, hogy az állatainkban is nagy károkat tehetnek.Azt hiszem bevallva, vagy bevallatlanul a tenyésztők leginkább a betegségek megelőzésével, és ha már megkapta, annak gyógyításával küszködnek a legtöbbet. Persze van még sok más is.

Baliházi komondor kennel 2008.12.13. 16:12:29

Katinak
"Időközben a tenyésztés elment a küllem felé- ki tudja miért? Nyílván erre volt kereslet. "
Ez annyiban nem igaz, h erre van kereslet, mert főleg nem erre van! A vevők zömének foggalma sincs a kiállításokon elérhető címek nevéről se, nemhogy értékéről.
Azért ment el erre, mert a jelenlegi szabályrendszer szerint semmilyen más megítélés nem létezik. Ez a nyugati típusú kutyázás fertőtése.
Pistinek.
Én jelentkezem erre.
Huncival indulnék jövőre Ópusztaszeren. Majd elválik, de remélem nem leszek egyedűl komondoros.

Zrínyi Kati 2008.12.14. 10:56:54

Zsolti!
Ezt inkább Te írd le mint én!Kössz, ez nem az én feladatom volt.:))) Én laikus és hozzá nem értrőként csak kérdezhetek.:)))
A tenyásztők körében mire volt igény?
Mellesleg nem a nyugati küllem felé mentek el, hála az égnek!!!- mert akkor vékonycsontú, kecses mozgású hypozott, vékonyszőrű komondorok lennének a legtöbb kennelben. Szerencsére, azért ezt nagyon kevesen követték. Legalábbis a kiállításokon itthon a magyar tartásban levő kutyák nem ilyenek. A külföldre kerülteknél már jobban észrevehető ez az irányzat.
Mi magyarok, azért sokszor jó, hogy nyakasak vagyunk, és nem fogadunk el mindent ami nyugatról jön.Általában nem vagyunk annyira sznobok. Olyannal is találkozni, látni is a kutyáin. De nem is az itthoni kiállításokon eredményes, bár azokon nem is nagyon indul. Ott ahol nyer, meg a felhozatalban még tényleg az a legjobb.

Tudjátok mit gondolok ? Itt 20 évig nem nagyon volt kinológiai irányzat, de talán kinológia sem, vagy őrűlt módon téves.Lehet, hogy más fajtáknál ez még kirívóbban jelentkezett.Népszerűbb, könnyebben tartható fajtáknál valószínű még nagyobbak a problémák.
A kutyakereskedelem, amit szintén a nyugatnak köszönhetünk elnyomott mindent, elnyomta a kinológiát lealázta a tenyésztőket,a kutyákat.

Viszont amit a komondorról 20 évvel ezelőtt leírtak, és a mai napig a tenyésszervezet célkitűzéseiben ez is szerepel, az 20 év alatt nem genetikailag nem törlődhet ki!!! Még ha a kutyáknál ez alatt már több generáció le is jött. Ahhoz azért több idő kell.
Én azt gondolom, ha ma azokat a viselkedési formákat nem hozza a komondor, amit eredetileg elvárhatunk tőle, annak csak és kizárólag a szocializáció, a tartási körülmény az oka. Ha tudnád a régi módon tartani, akkor hozná az eredet tulajdonságait is. De egy 2x4 es kennelben felnőtt kutyától ne várd ugyan azt, mint amilyen a nyáj mellett volt!
Ha széles körben lehetne méréseket végezni, ill lenne reprezentatív ninta / lehet, hogy van is/ tanyán , munkát végző, és udvarban, kennelben tartott kutyák között, elképzelhetőnek tartom, hogy igazolná a feltevésemet.

Már csak egy kérdésem van? A vevők, tenyésztők zöme hol él? Tanyán?

Én még mindig jobban aggódom a 20 év alatt szerzett, eseteleg azóta örökletessé vált betegségek, és a minden élőlényt érintő immunrendszer gyengülése miatt.

Kohári Pisti 2008.12.14. 20:51:42

Sziasztok!
Kati!

Idemásolom a "Komondor gondok -professzorok 1" posztból a következő idézetet:

"A pásztorkodó életmód a komondortól teljesítményt, teljes védelmet követelt. A formában csak annyiban törődött, amennyiben az előmozdította a teljesítményt.
Az 1910-1930-as éveket vehetjük határmezsgyének. Ezt megelőzően az ősi tenyésztörekvés vezette a tenyésztést. Ezután azonban már egyéb kultúrhatások is érvényesültek. (..) …az említett időben a komondor fő haszonvétele, alkalmaztatási területe változott meg. S ezután a kynlogiai tudomány, a szépérzék kezdte formálni a komondort.”
(Dr. Sárkány Pál-Dr. Ócsag Imre: Magyar kutyafajták, Mezőgazda Kiadó 1987; 98.o.)"

Tehát emlékeztetnélek rá,hogy akárhogy is,de nem 20 évről beszélünk,amennyiben egy "határmezsgyét" keresünk a szelekciós szempont és ezáltal az elvárás szempotnból,hanem már a 20 év többszöréséről... Igazad van,meg kellett menteni a kipusztulástól a komondort,de attól tartok,az elmúlt 20 év nem erről szólt,vagy nem erről kellett,hogy szóljon:a fajta meg lett mentve,ugyanakkor az elmúlt 20 évben fel kellett volna ismerni minimum kettő dolgot.Mégpedig a HATÉKONY,tehát a létszámot növelő fajta népszerűsítést,valamint,hogy a pusztán "szépérzékre" hagyatkozó "tenyésztés" NEM ŐRZI MEG A (!) komondort.Márpedig,20 évvel ezelőtt fentebb idézett kynologusaink a belső tulajdonságai,használati értékei miatt jósoltak a fajtának biztos jövőt és nem pedig a szőre,bocsánat,a külleme miatt -mégha annak egyediségét senki,ők sem vitatták.De!Nem a küllemtől számíthat biztos jövőre...ezt látjuk is,és Zsolt,akinél volt már pár érdeklődő,vásárló,nyílván el tudja dönteni tapasztalatból,hogy mit is keresnek a komondorra vágyók:úgy fest,nem a címeket...

Szóval,bármennyire is egyetértek veled az egészséget illetően -ami nálam a fenti szakirodalmat tekintve a szervezeti szilárdságban,ellenállóképességben és megfelelő mozgásban (ha kell 1,7-es kerítés átugrásban) lel értelmet,nem pedig a komondor széltől való óvásában.Ha a fajtára jellemző szem,bőr és csípő,valamint fogazat problémákra gondolsz,akkor ezzel nem lehet vitatkozni.Ha ezek élnek mai utódokban is -ahogy élnek!- úgy azért az elmúlt 20 évben tenyésztők egész nyugodtan felelősségre vonhatók!!!Persze,jobb volna,ha maguktól gyakorolnának önkritikát és változtatnának sok esetben koncepció nélküli,vagy lezsírozott orvosi igazolásokkal "bebiztosított" örökletes problémákkal történő tenyésztési "elveiken",elvtelenségeiken!

Kohári Pisti 2008.12.14. 20:56:53

Zsolt!
Akkor a fenti irdalom fogalmait alapul véve írj nekem 3 mondatot Huncival kapcsolatos eddigi jellem tapasztalataidról és terveidről,köztük az ópusztaszeri megmérettetésről!Csatolj egy jó képet,amin A komondort láthatják a korának megjelelölésével.Nyomonkövetjük.

Tisztelt többiek!Tőletek is várom A komondorotok témába illő bemutatását képpel,tervvel,vagy elvárással!Legyen egy képes lista jellemábrázolással,elvárásokkal!Rajta!

Kohári Pisti 2008.12.15. 06:05:16

Ide illő idézet egy magánlevelezésemből.Én írtam:

"Szóval,egy dolog,hogy az írók nem gondolhatták az elmúlt 20 évben lezajlottakat,már ami a népszerű fajtákat illeti a komondorral szemben,de azért ez önmagában nem mentesíti a Hungária Komondor Klubot,akik a folyamat közben fel kellett volna,hogy ismerjék a népszerűtlenség veszélyeit és az ellene való HATÉKONY tettek időszerűségét.Ezen gondolom,kevesen vitatkoznának velem.

Jelzem: a népszerűtlenség megszüntetésére törekvés ugyanakkor -hagsúlyozom- nem egyenlő a népszerűvé válással -nem lesz belőle dalmata,skót juhászkutya,vagy bernáthegyi sosem!!!

Az,hogy jelenleg illetve az elmúlt 20 év alatt mi volt,mi van benne a komondor jellemében,azt ma Magyarországon,mindenki csak mesék,történetek alapján ítéli meg.Nincs konkrétum.Az,hogy Te nem a szülők meséjére,vagy a mások által előírt tesztekre vagy kíváncsi,hanem lényegében a saját "tesztedre" a gyerekekkel,az éppen a Nagy András féle tesztet igazolja:szükség van rá.Ne a tenyésztőket hallgassuk,ne mások félrevezető tesztjeit nézzük mint pl. egy őrző-védős beütésű próba,hanem a komondor értékeire,pásztorkutyás elvárásaira kialakítottat.Ezen megint nincs mit magyaráznom.Amíg nem csináljuk,nem alkalmazzuk a módszert,addig a hibáira sem jövünk rá...

Az,hogy a Kajszi olyan volt jellemre amit vártam tőle,elégedett voltam,azt csak 8 hónapos koráig mondhatom el,mivel örökletes hiányossága miatt mennie kellett a háztól -úgy,hogy mai napig van,hogy "Kajszizom" az utódját,Rosszkát...pedig,van köztük különbség.Úgyhogy gondolhatod,hogy nem a legkellemesebb élmény a kutyás múltamban -a tenyésztésre szánt német juhászom közepes dp eredményének hatásával egynerangú,azaz a Vége felirattal egyenlő... Tehát,nem derül ki számomra,hogy a felnőtt változata,a végtremék milyen jellemű (hacsak nem a gazdája bele nem megy,hogy elvégezzünk egy próbát a lovas tanyáján.)

A "ne akarjunk 80 évet visszamenni" megközelítés,hozzáállás meg kicsit -már megbocsáss,hozzád nem illő kifejezés,de így látom- idióta sarkítás... Ettől még én úgy gondolom,igenis olyan komondort akarjunk,amilyen A komondor.Olyan belső értékekkel,amitől kimagaslik a többi fajta közül.Biztos,hogy a látvány az első értékmérő,benyomás mérő,de amikor egy ilyen impozáns,hatalmas állat egy teszt után kételyt hagy benned,hogy most ez megijedt,félős,nem is olyan magabiztos,akkor azt hiszem,leomlik a felépített kutyák királya nimbusz -és csak a küllemben,a palástjában álldogáló meztelen király marad király...

Az meg,hogy nem a komondorral van a legnagyobb baj,ő csak a tünet,a közeg,amiben van a beteg,egyértelmű.Ezt magyarázom.Ezért kell abba hagyni a tabuk kerülgetését.A fajta érdekében igen-igen kényes kérdésekről kell szót ejteni a közeljövőben.Erre van Hungária Komondor KLub,meg fórum Belügyek,csakhát a lényegről nem esik szó...

Újra a régi dal:nem a népszerűség a célom,hanem a szilárd,igénytelen szervezetű,bátor,megvesztegethetetlen,A komondor megőrzése/visszaálítása,mert ahogy megismertem a fajtát az elmúlt években,hiszem,hogy igaza van professzorainknak abban,mi az ami a jövő záloga lehet a komondor számára:a jelleme,belső tuajdonságai!"

Elnézést kérek mindenkitől,de azt hiszem,később,mnem tudnám ezt rekonstruálni,pedig lényeges dolgokat érint,így betettem inkább ide is.Köszönöm a megértést!

Zrínyi Kati 2008.12.15. 18:25:56

Nem igazán jelentkeznek a tenyésztők, bár tudom, hogy ezt is olvassák.
Egyetlen kérdésem lenne- igaz az összetett.
- Mi is a neve annak a szervezetnek amely a kinológiával foglalkozik?
- Magyar fajtákat valamiben is eleőtérbe helyezi, azon kívűl, hogy a kiállításokon a nevezési díj kevesebb?
- Mutatott az elmúlt években valamilyen kinológiai irányvonalat?
- Adott más alternatívát, mint a küllemre, sőt a show kutyák lehzosára vonatkozó kinológiaai irányvonalat?
- Ők nem felelősek semmiben?
- Mint fajta gazda ország, tettek valamit az 32/2004.(IV.19.) OGY határozat-
a védett õshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselõ
tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról- ban foglaltak megtartásáért?

Már csak, hogy ne mindenért a tenyésztők, és a HKK legyen a hibás- Bár mint önálló tenyésszervezet nem alárendeltje a kinológiai szervezetnek, de ez nem pont a kinológiai vonatkozásokra értendő, hanem jogilag.

Kohári Pisti 2008.12.16. 10:59:44

Nézd Kati!

Úgy gondolom,nem másoktól kell a megoldást várni.Nem másokra kell mutogatni,éppen így nem hárítani kell a felelősséget tenyésztőknek,komondorosoknak a klubra,a Klubnak meg a tenyésztőkre,mert ettől nem jut előrébb a fajta.

Persze,van egy MEOE,de elsősorban a tenyésztők,tulajdonsok és az őket tömörítő Hungária Komondor Klub felel a fajta alakításáért.Nem keverném ide a MEOE-t,mert csak tvább bonyolítaná a problémát,fölöslegesen,hiszen tőle nem várható megoldás.Ő küllemre tenyésztést preferál,de ezzel nem feltétlenül kell azonosulnia egy részben önálló fajtagondozó szervezetnek.Szerintem.

Sajnálom,ha megbántok valakit azzal,hogy nem dugom homokba a fejem.Nos,az,hogy kaptam egy baráti figylemeztetést arra való tekintettel,hogy nem jó az időzítés,ne most hozzam elő a fajtát érintő problémákat,mert abban érintettek a tenyésztők is,meg a Klub vezetése is,teljesen jogos,azaz helytálló.Karácsony van,amúgyis viszály van a Klub jelnlegi vezetése és az abban változást sürgetők között,megosztott a komondoros társadalom.Elfogadom,de ettől,a hallgatástól,taktikázástól,időzítéstől még nem lesz jobb a fajtának.

Tehát,lehet tologatni a dolgot,lehet csatározni,én meg telenyomhatom a blogom boros élményekkel,családi eseményekkel,Laci bácsiék állataival,amit sokan élveznek,de a komondoroért aggódóknak nem ezeket a témákat szánom,hanem a lényeget,hogy észre vegye mindenki:ébresztő van.

Zrínyi Kati 2008.12.16. 16:45:33

Pisti!
Nem a felelősséget tologatom. De ne haragudjon a világ egy fajta gazda ország kinológiai szervezetének ugyancsak lenne köze hozzá, hogy az adott fajta tenyésztése milyen irányba menjen el, ugyan is meghatározó benne!!! Ebben az egyben még a klub is alárendeltje valamilyen szinten.
Nem dugjuk a fejünket a homokba attól, hogy karácsony jön! De gondolkodjunk megyütt! Pláne mert karácsony jön ami, a szeretet ünnepe, és valahol a megbocsájtásé is.
Ne a "bűnösöket" keressük, és ne a múltban vájkáljunk, mert nem visz előbbre! Kedvenc költőm szavaival " Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép," a / folytatás talán rátok vonatkozik fiatalokra:))/
Lépjünk tovább!!
De ne hagyjunk ki senkit az elkövetkezendő munkából! Pláne ne a meghatározó kinológiai szervezetet, hiszen szükség lesz a segítségükre, támogatásukra, valamint azokra a kinológusokra, akiknek a munkája az ő alkalmazásukban a fajtát meghatározó módon befolyásolhatja.
Nem az ostorozásukra, hanem a segítségükre szeretnék célozni!

Kohári Pisti 2008.12.17. 09:27:28

Szia!
Rendben Kati.Legyen igazad,azt kívánom!Csak az a bajom,hogy a körülmények,ami a Hungária Komondor Klubot illetik -vagy a komondorosok tenyésztési elveit...- nem azt vetítik elém,hogy nagy együttműködésre számíthatna a mezei komondoros,inkább a hatalomhoz való görcsös ragaszkodást és a jól bevált,megszokott "tenyésztési" módszerek további alkalmazását várom,ha nem változik a hozzáállás,nem változik előbb a fejekben,aztán a tettekben a helyzet.Éppen csak a komondorra nem gondol a többség.

De az is igaz,hogy ez egy ilyen világ:kompromisszumokból,butításból,a birkák alkotta sorba történő beállásról szól.Nehogy már kilógjunk a sorból!

Akkor a kedvenc költődtől küldöm,nem csak Neked!


"SEM EMLÉK, SEM VARÁZSLAT

Eddig úgy ült szívemben a sok, rejtett harag,
mint alma magházában a négerbarna mag,
és tudtam, hogy egy angyal kisér, kezében kard van,
mögöttem jár, vigyáz rám s megvéd, ha kell, a bajban.
De aki egyszer egy vad hajnalon arra ébred,
hogy minden összeomlott s elindul mint kisértet,
kis holmiját elhagyja s jóformán meztelen,
annak szép, könnyüléptű szivében megterem
az érett és tünődő kevésszavú alázat,
az másról szól, ha lázad, nem önnön érdekéről,
az már egy messzefénylő szabad jövő felé tör.

Semmim se volt s nem is lesz immár sosem nekem,
merengj el hát egy percre e gazdag életen;
szivemben nincs harag már, bosszú nem érdekel,
a világ ujraépül, - s bár tiltják énekem,
az új falak tövében felhangzik majd szavam;
magamban élem át már mindazt, mi hátravan,
nem nézek vissza többé s tudom, nem véd meg engem
sem emlék, sem varázslat, - baljós a menny felettem;
ha megpillantsz, barátom, fordulj el és legyints.
Hol azelőtt az angyal állt a karddal, -
talán most senki sincs.

1944. április 30. "

Baliházi komondor kennel 2008.12.19. 10:40:05

Hű de sokat írtatok ide.
Most nem olvasom végig, ,mert rohanok.
Csak amibe bele kaptam azt írom ide.
A jövőben ugyanúgy, ahogyan a csd vizsgálatoknál teszem, minden kutyám legalább egyszer -ha bírják a fiuk - meg fogom nézetni a bundás teszettel, és annak eredményét, még abban az esetben is, ha nem túl hízelgő nyílvánossá teszem.
Mivel erre a tesztre nics minden kutyára egységesített értékelési pontrendszer, ezért az én szempontjaimmal fogom tenni. De nyílván András és mások is elmondják majd a véleményüket erről.
Így idővel Cafka is meg lesz nézetve.
Hunci:
Nagyon bizalmatlan, még velem is gyakorta.
Szinte alig ugat. Ha igen akkor oka van. Nagyon mély hangja van, a nálam levő kutyák közül a legmélyebb.
Sokat futok vele, és nem látom azt, h bármilyen idegen hangtól valaha megilyedt volna.
A többeikkel kerüli a konfliktus helyzeteket, nem verekedős.
Kicsinek is bizalmatlan volt. Nagyon nehéz a bizalmába férkőzni.
Így szöges ellentéte Husinak.
Amit még vele kapcsolatban mondhatnék, h rendkívűl könnyű vele együtt élni.
Soha nem okozott problémát, kicsinek is komoly, megfontolt kutya volt.

Zrínyi Kati 2008.12.27. 09:43:37

Szia Zsolti!

Bundás teszt.
Egy teszt attól teszt, hogy ki van dolgozva,több egyeden le van mérve, reprezantatív minta van és összevetés, stb.stb . stb. Hosszadalmas parólékos munka árán érlelődik meg. Van amikor nem is lesz használható a gyakorlatban.
Ha azt Te úgy értékeled ahogy neked teszik ,mitől teszta teszt? Mit mértél?
De csináld meg! Mindenképp! Hiszen ha nincsenek mérések, nem lesznek eredmények, és nem lehet mivel összehasonlítani, azon kívül elkézsíteni a fajtára nézve a szempontokat és az értékelést.

Huncidnak szép mély hangja van tény. Örülök, hogy azon kevesek közé tartozom akiket elfogadott. De megjegyzem, eszembe sem jutott, hogy bántana. Nem volt agresszív. Felmért, és megítélt.:))) Nála átmentem a teszten.:)))

Maglor 2009.01.05. 16:00:30

Zrínyi Kati 2008.12.14. 10:56:54:
"Én azt gondolom, ha ma azokat a viselkedési formákat nem hozza a komondor, amit eredetileg elvárhatunk tőle, annak csak és kizárólag a szocializáció, a tartási körülmény az oka. Ha tudnád a régi módon tartani, akkor hozná az eredet tulajdonságait is. De egy 2x4 es kennelben felnőtt kutyától ne várd ugyan azt, mint amilyen a nyáj mellett volt!
Ha széles körben lehetne méréseket végezni, ill lenne reprezentatív ninta / lehet, hogy van is/ tanyán , munkát végző, és udvarban, kennelben tartott kutyák között, elképzelhetőnek tartom, hogy igazolná a feltevésemet."

-Az a helyzet, hogy nem igazolja. Sokan hangoztatják ezt de nagy tévedés.
Eddig közel 150 kutyát teszteltünk (nem tudom ez számodra reprezentatív-e) melyek egy kivétellel az öt legismertebb pásztorkutyafajta (Komondor, Kuvasz, Kaukázusi- Középázsiai juhászkutya és a Sárhegyi) egyedei közül kerültek ki. Ezek nagy része kertes ház udvarán élt de jelentős hányadot alkotott a kis helyen (kennelben/láncon) tartott és a nagy területen (tanyán, ipari-, mezőgazdasági telepeken) élő kutya. Ezek alapján azt mondom nem látható jellemző összefüggés a tartásmód és a teljesítmény között. Ha kutya krízishelyzetbe kerül az öröklött tulajdonságok dominálnak.
Üdv! Nagy András

Zrínyi Kati 2009.01.05. 20:07:01

Szia András!
Köszönöm, hogy felfigyeltél a kérdésemre, éas válaszolsz rá.
Örülök, hogy nem igazolja! Legalább így nem lehet őket tönkretenni.
Természetesen általánosságban ennyi kutya felmérése már reprezentatívnak számít, de a reprezentatív mintát én csak komondorra kérdezem.
Igazság szerint most azért nem nyugtattál meg. Mert nem tudom a választ. Milyen örökletes tulajdonságokat mutat? Az ősit, vagy az azóta szerzettet?, Mert ha én jól értelmezem a méréseitek célja az lenne, hogy megőrízték -e az ősi genetikai tulajdonságaikat.
Magyarul engem spec . az érdekel a komondor viselkedése olyan-e mint mondjuk ezelőtt 100 éve?
Igaz -e amit dr Ócsag Imre írt majdnem 20 éve?
" Hogy idősebb korban nem kedveskedő fajta az természetes. De bármilyen jól bánunk vele, bármilyen csendes, tartózkodó a gazdáját a reá bízott területet minden pillanatban védeni kész, s ez a tulajdonsága évezredesen megalapozott. Ezt nem tudtuk és nem akarjuk megváltoztatni."
Ne hogy azt mondd, hogy közel 20 év alatt sikerült, mert sírógörcsöt kapok. Nem mintha ez számítana:)) De hinni akarom, hogy igaza volt!

Szia Kati

Kohári Pisti 2009.01.06. 15:47:15

Sziasztok!

Maglor 2009.01.05. 16:00:30:
"Ezek alapján azt mondom nem látható jellemző összefüggés a tartásmód és a teljesítmény között. Ha kutya krízishelyzetbe kerül az öröklött tulajdonságok dominálnak."

Zrínyi Kati 2009.01.05. 20:07:01:
"Magyarul engem spec . az érdekel a komondor viselkedése olyan-e mint mondjuk ezelőtt 100 éve?"

Kati!Lehet,hogy az megnyugtathat,hogy a tartási körülmények nem befolyásolják az öröklött tulajdonságokat,de,ez még nem azt jelenti,hogy azt örökölte az a drága komondor,amit ösztönösen tudott 100 évvel ezelőtt...és akkor azt ide sem keverem,hogy azért a tartási körülmény vastagon befolyásolhatja a szocializációt,ami azért megintcsak hozzájárul egy-egy szituációban mutatott viselkedéshez,reakcióhoz.

Hogy neked bárki is kideríti-e,hogy ugyanazt teszi-e ma A komondor adott szituban,mint tette 100 éve,vagy sem?Azt tudom,hogy fogalmunk nincs arról,mit tesz ma.Mindenki csak a saját portáján,kiállításon,vagy utcán -attól függően,hogy a tualajdonosnak mik a szokásai,elvárásai kutyájával/-tól- tapasztalhatja,mit tesz az egyed.Ezt a viselkedést pedig persze,érthető módon szubjektíven ítéli meg minden kedves komondor gazdi.Szubjektíven.Érzelmektől picit sem mentesen.Na,ez az amiből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni,tehát azt sem,hogy esetleg úgy viselkedik-e a ma komondora,ahogy tette 100 éve...

Szerintem.De nem szeretnék belekontárkodni Nagy András működésébe.Kíváncsian várom,mit reagál!

Zrínyi Kati 2009.01.07. 16:00:26

Egyetlen Pengyomhegyi Pistikém!:)))))
Most aztán jól megkavartál, mint a vihar a vasorrú bábát.:)) Vagy inkább azt amit kérdeztem:))
Mivel 100 évvel ezelőtt senki nem mérte a kutyák idegrendszeri állapotát, vagy viselkedés mintáit adott szituban, így csak abból indulhatunk ki, ami szájhagyomány útján az akkori gazdiktól, szintén nem objektíven fennmaradt a fajta viselkedésmintájának leírásával kapcsolatban. Erre épül a mai standart. Most megszeretnétek mértni, hogy megfelenek-e a kutyák a leírtaknak.

Amit András írt, hogy az örökletes viselkedés, és nem a szocializáció alapján reaqgál a kutya.
Nos. Akkor kezdjük előről.
A kérdésem arra vonatkozott, hogy azt vesszük örökletesnek ami le van írva a fajtára, vagy megnéztük a szülőket, és a kölykük azt a viselkedés mintát mutatta adott szituációban amit a szülők, vagy alomtestvérek, testvérek féltestvérek, azaz egy vérvonal.

Mivel a tenyésztési cél, a fajta eredeti tulajdonságainak megőrzése, azért nem volna rossz, ha egy felmérés a " szóbeszédet" igazolná.

Én is nagyon várom András válaszát:))

Üdv Kati.

Kohári Pisti 2009.01.08. 09:44:21

Szia!
Okesz Kati!Értelek én,nem is kívánom folytatni,csak annyit javaslok,legközelebb ezt az időt az első komment körültekintőbb megfogalmazására szánd rá,hogy még én is megértsem,mire is,miről is,hogyan is...:)))
Köszi!

Majd András -gondolom,Ő eddig is pontosan értette,mire is,miről is,hogyan is...:)))

karchasz 2009.01.08. 11:05:48

Lehet hogy hülyeség amit írok, de...
Azt keressük hogy az eredeti körülmények között egykor dolgozó komondorok tulajdonságai mennyire öröklödtek át a mai egyedekre? Volt közben egy világháború, ami átvonult Magyarországon is, és tudjuk se a fritzek, se a ruszkik nem voltak szívbajosak, ha értéket akartak rabolni, esetleg egyet kefélni. Ha föltételezzük hogy az akkori kemény komondorok eléjük álltak, akkor föltételezhetjük azt is, hogy azok bizony kaptak néhány golyót az oldalukba... Így aztán valószínű, hogy a megmaradt kutyák zömmel inkább a "gyávábbak" közül kerültek ki, és ezek örökítették tovább a lényegesen rosszabb örző képességüket. Lehet hogy ez így hülyeség, de lehet egy magyarázat is a rossz teszteredményekre.

Kohári Pisti 2009.01.08. 14:21:47

Lali!
Nem vagyok illetékes,de szerintem marhára nem hülyeség amit írsz,legalábbis,ha úgy fejezzük ki magunkat,hogy -talán- "nagyrészt" azok az egyedek maradtak meg,melyek nem kerültek lőtávolba és azokból van egy -Ócsag professzort idézve- az ember jó ízlésére hagyatkozó küllemre tenyésztés.

Azonban,ha ez így van,és valóban szeretnénk komondor jellemű komondort megőrizni unokáinknak -egyáltalán a nemzeti értékünkkel való sáfárkodást rajtunk számon kérő utókornak- akkor annál inkább fel kellene hagyni a KIZÁRÓLAG show kutyázásnak a KIZÁRÓLAGOS elismerésével és annál inkább el kellene kezdeni felmérni,hogy hol tartunk jellemben!!!Pusztán,hogy megkülönböztethessük a "nem tenyésztőket" a tenyésztőktől,tehát,hogy tudjuk,honnan vegyünk szép,de haszontalan,honnan hasznos,de nem túl szép,honnan meg egyszerre hasznos és szép egyedeket,azokat melyikkel pároztassuk és melyikkel ne:hogy tudatosan lehessen menni egy másik irányba.

Tehát,amit írsz,bennem csak erősiti a hitet abban,hogy nem kívánok bűnrészsséget vállalni a komondor fajta ellen cselekvőkkel:ahogy Te írtad "fritzekkel,ruszkikkal" és társaikkal sem.Én legalábbis.

Maglor 2009.01.27. 17:31:07

Zrínyi Kati 2009.01.05. 20:07:01
"Legalább így nem lehet őket tönkretenni."

- Az, hogy: "...nem látható jellemző összefüggés a tartásmód és a teljesítmény között" nem azt jelenti, hogy nem lehet tönkretenni, hanem azt, hogy elsősorban nem attól függ, hogy kennelben, láncon, vagy esetleg szabadon, állatok mellett él. Ettől még simán tönkre lehet tenni pl. rossz bánásmóddal, vagy akár helytelen kiképzéssel, függetlenül attól, hogy 10 hektáron él, vagy 5 méteres láncon.

"Természetesen általánosságban ennyi kutya felmérése már reprezentatívnak számít, de a reprezentatív mintát én csak komondorra kérdezem."
- Az kb. a fele...

"Milyen örökletes tulajdonságokat mutat? Az ősit, vagy az azóta szerzettet?
- Mivel egyikre épül a másik, a kettő "összegét".

"Magyarul engem spec . az érdekel a komondor viselkedése olyan-e mint mondjuk ezelőtt 100 éve?"
- Ki tudja milyenek voltak 100 éve? Csak következtetni lehet a régi leírásokból és a mai . Sokatmondóak az állattartó kutyás emberek beszámolói, ami alapján erős változás rajzolódik ki. Hogy milyen volt 20 éve, arról már vannak tapasztalatok (még ha nem is olyanok mint a mostani tesztek), én ehhez képest is jelentős különbséget érzek...

Zrínyi Kati 2009.01.07. 16:00:26
"A kérdésem arra vonatkozott, hogy azt vesszük örökletesnek ami le van írva a fajtára, vagy megnéztük a szülőket, és a kölykük azt a viselkedés mintát mutatta adott szituációban amit a szülők, vagy alomtestvérek, testvérek féltestvérek, azaz egy vérvonal."
- Azt kell megérteni, hogy a fajták nem olyanok mint amilyennek a könyvek, cikkek, standardek leírják őket. Ezek azt írják le amit ideálisnak tartan(án)ak az adott fajta esetében. Azok a fajták amiket úgy, vagy legalább hasonlóan szelektálnak mint ahogy kialakultak az átlagot tekintve elég közel állnak a festett képhez de ott sem minden fenékig tejföl (pl. a "versenyagarak"). Azok amelyeknél különvált a küllem és a munkavonal ott megjelentek a szélsőségek: a randa, de használható munkakutyák és a szép, de semmire se alkalmas, beteges kutyagyári termékek. Amikre aztán a gyanútlan vásárló vagy százezreket költ, vagy kiteszi a főútvonal mellett... Amiket csak küllemre tenyésztettek többnyire szintén messze vannak a mesés képtől. Az olyan ősi genetikájú fajták mint a komondor még úgy-ahogy tartják magukat. Én valóságos csodának tartom, hogy a háborúk, és a küllemtenyésztés csapásait még így átvészelte...
A mondat második felére válaszolva; általánosságban elmondható, hogy a jobb szülőknek átlagban jobb utódaik vannak, de a legjobb szülőpárok esetén sem jó minden kölyök.

Maglor 2009.01.27. 18:28:27


Zrínyi Kati 2009.01.05. 20:07:01
"Legalább így nem lehet őket tönkretenni."

- Még egy pict térjünk erre vissza!
Idézet Dr Kovács Zsolt Kutyaiskola című könyvéből:
"A kutya nem tanul bátorságot, csak megőrzi azt a megfelelő környezetben. A gyávaságot sem tanulja. Az emberi szemmel nézve "gyáva" kutya vagy veleszületetten az, vagy nem gyáva. Az utóbbi esetben csak megtanulta a kedvezőtlen, ellenséges környezet üldözésével szembeni legjobb és a gyökereiben természetes viselkedést: a menekülést, a veszélyhelyzet kikerülését, a baj előli "bölcs" kitérést.
...
A kutya bátorságának vagy gyávaságának soha nincs etikai tartalma. Mindkét tulajdonság az öröklött és a szerzett viselkedéselemek - környezet által eldöntött - kombinációja."

"A sematikus kiképzés a sematikus helyzetben bemutatott kutyánál teljes egészében leplezheti a valódi bátorság hiányát. Az igazi karakterre akkor derül fény, ha a szituáció váratlan mozzanattal bővül. Ezt már a nem igazán bátor kutya képtelen lesz önmagától megoldani, mert a veszélyelhárító mechanizmusai nem öröklött, hanem csak szerzett és csak sablonos helyzetekhez társított "műtulajdonságok"...
...A bátor és harcos természetű kutya gyakorlás nélkül is védeni fogja a gazdáját, ha úgy hozza a sora. A gyenge karakterű viszont egy igazi támadásnál akkor is meghátrál, ha kiválóan játssza a komédiát a rikkantgató, loncsossá rágott védőkart lóbáló, természetellenesen ugrabugráló gyakorlótéri "imitátorral". (Más dolog a piruett a táncteremben, és megint más a hasba rúgás a sötét parkban!)...
...A kiképzésnél ezért sokkal lényegesebb a kiválasztás és a nevelés. A "szíve mélyén" gyáva kutyát a bátorság jelmezébe öltöztetheti a kiképzés, és az a tenyésztésbe kerülve tovább terjesztheti a dicstelen genetikai mételyt."

A jó kutyát el lehet rontani, de a gyengéből nem lehet jót "csinálni". Tudok olyan pásztorkutyáról amit karra akartak fogatni őrző-védős, zsákmányösztönös módszerekkel. Jó pásztorkutya lévén, nem tengett túl benne ez az ösztön így ő nem játéknak fogta fel, hanem harcnak, nem a védőkart akarta megszerezni, hanem a segédet legyőzni. Mivel bátor volt fel is vette a harcot, ám frusztrálta a helyzet, hogy legjobb tudását bevetve sem érte el a kívánt hatást (fájdalomtól fetrengő-menekülő segéd), és emellett még imádott gazdája is ahelyett, hogy tisztességes falkavezér módjára elsőként vetette volna magát a segéd elleni harcba még őt is megakadályozta a pórázzal, hogy oda harapjon ahová szeretne... Néhány próba után belátta, hogy jobb elkerülni a szituációt, mert csak vesztesen jöhet ki belőle... A "szakember" aztán ránéz és megállípítja, hogy gyenge...
Olyan kutyákról (Dobermann) is tudok aki remekül produkálták magukat a szokásos védőkaros őrző-védőzésben, elfogásban, de amikor betörőt kellett volna "fogni" leblokkoltak. Még szerencse, hogy ott volt mellettük egy képzetlen Pointer aki kapásból megfogta... Mielőtt valaki félre érti: itt nem a kiképzés volt rossz.

A tesztelt kutyák többsége azonban nem "szakképzett" és nem is szívlapáttal, vasvillával tönkretett kutya. Náluk a szocializációs különbségek többnyire kimerülnek az idegen emberekkel, állatokkal, helyszínekkel való találkozások, és a nevelés különbözőségében. Az ő esetükben elmondható, hogy a krízishelyzetben mutatott viselkedésükben illetve azok különbségeiben az "öröklött tulajdonságok dominálnak".
süti beállítások módosítása