HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.02.02. 11:39 Kohári Pisti

Komondor gondok -Nemzeti kincs

Címkék: klub felelősség komondor tenyésztés ócsag imre

 Ha már megígértem,hogy a halaszthatatlan szervezeti teendők legalább nagyjából történő összeszedése végén szereplő mondat folyatása később következik,hát következzen most.Hogy is szólt Ócsag professzor gondolata?

 

"Nem szabad feledni,hogy itt a tenyésztés támogatásával ősi magyar fajtánk fennmaradását segítjük elő és ez a génmegőrzésben különben is országos program."

 

Utána néztem ennek a "programnak",és mondanom sem kell,hogy lényegében törvényileg ugye az a betegsége,hogy az álattenyésztési törvénybe nem került konkrétan kutya... Ettől függetlenül az "őshonos magyar állatfajták" között az FCI által is elismert 9 magyar kutya fajta nemzeti kinccsé lett nyílvánítva,ígyhát,ha valaki,mondjuk egy fajtagondozó szervezet AKAR TENNI valamit fajtája génmegőrzése érdekében,akkor éppen talál magának támpontokat,hogyan is induljon el,mit is tegyen,de minimum tervezzen valami kézzelfoghatót,hogy aztán történjen is valami a megőrzés érdekében!Miért is?

Idézem:

„ Jelen korunk felelőssége, hogy gyermekeink, unokáink – a sok ezer kipusztult állatfajhoz hasonlóan – ne csak könyvekből és mesékből alkothassanak képet az egykori őshonos magyar állatokról” – áll az indoklásban

 

Érdekes egyébként,hogy van magyar használati fajta -ahogy elméletileg csak használati magyar fajta van...- melynek felelős tenyésztői fenti gondolat jegyében már észbe kaptak és nem voltak restek és kényelmesek tenni,áldozatokat hozni munkakutya fajtájuk megőrzése érdekében.Persze-persze,ez vadászkutya... És?Barátaim!Ez elvi kérdés.Igyekezzetek magatokévá tenni!A komondor fajta gondozói szemléletügyileg is le vannak maradva még a magyar fajtások között is rendesen,mint a borravaló...

Hogy indokolt volt-e a komondor nemzeti kinccsé nyílvánítása,gondolom senki nem vitatja: kis egyedszám,alacsony és ingadozó számú éves szaporulat,erős divathatás (szépségversenyek - küllemorientált tenyésztés).Nézzük,mi mindenre lehetne figyelni éppen a komondor nemzeti kincs esetében!

Első és legfontosabb a pályázatok,EU-s támogatások folyamatos figyelése hungarikumokra,egyáltalán nemzeti kincsekre,"őshonos" háziállatokra ezer témakörben,felhasználási lehetőséggel.Mondom,hazai és uniós források egyaránt,de lehet ez akár,egy skandináv ország támogatása is,mindegy,a lényeg,hogy a forrás lehetőségekkel kapcsolatban képbe kerüljünk és,ha van "profilba" illő,akkor azt a lehető legjobb tudásunk szerint meg is próbáljuk elnyerni.Mi mindenre kellene,lehetne összpontosítani?Nézzünk néhányat felsorolás szinten:

 

  • állományfelmérésre
  • adatbázis működtetésére (akár tenyésztőknek kiadott jelszavas rendszerrel)
  • együttműködésre egyetemekkel:

      -komondoros szakdolgozati témák ösztönzésére,támogatására (régészet, néprajz, genetika!, etológia stb.)

      -génbank létrehozására,működtetésére,valamint a tenyésztők támogatására a rendszerbe kerüléshez

      -azonosítási eljárások működtetésére (DNS-minták)

 

  • népszerűsítésre: 

        -rendezvények lebonyolítására

        -civil szervezetekkel való együttműködésre

        -széles körben terjeszthető, több korosztálynak szóló kiadványok

        -falusi turizmusban részvevők komondortartásra ösztönzésére

  • gazdaságok,Nemzeti Parkok komondor tartásra,-tenyésztésre ösztönzésére (nem mellékes,hogy extenzív, az eredetihez hasonló,közeli állapotok,körülmények között tartanák a komondort,hamár "őshonos"...)

 

  • külföldi kapcsolatok létesítésére,fejlesztésére:

         -folyamatos,szoros együttműködés tenyésztés "összehangolásában",

         -külföldi "világeseményeken" való komondoros részvételre

 

  • hazai és külföldi tanulmányutak szervezésére.

 

És a többi... Lehet rajta gondolkodni,főleg azon,hogy eddig mi minden történt,eddig ki melyik ponton dolgozott szabadidejében,és hogy a jövőben melyik területen vállalna feladatokat!Tessék,tessék,van még szabad hely!!!

        

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr71917838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karchasz 2009.02.02. 19:16:55

Szia!
Tetszenek az ötleteid, remélem nem csak ötletek maradnak. Csak egy történet: van itt 35 km-re egy tájház. 4-5 éve a tulaj aki egyébként a népművészet mestere komondort akart az udvarba.
Mikor mondtam hogy hol keressen, és elmondtam hogy nagyjából mennyit kell rá szánni, lemondott róla, rémlik mintha nem is lenne kutya az udvaron, bár lehet hogy csak nem látszik ki az utcára. Kíváncsi vagyok, lenne-e olyan tenyésztő, aki adna kölyköt csak azért hogy ki lenne írva "a komondor a Zsiványrettentő kennelből származik". Szerinted?
Hallottál arról, a háború előtt voltak olyan falvak, ahol minden háznál kuvasz volt, és ezeket valamilyen formában ösztönözték is?

Zrínyi Kati 2009.02.02. 20:21:53

@karchasz:
Lali! Biztosan lenne olyan tenyésztő, hiszen neki is reklám.
Kifejtenéd,te mit tudsz a háború előtti kuvasztartás ösztönzéséről?

karchasz 2009.02.03. 07:40:06

Sajnos csak egy mondat utal rá: a Pisti által sokszor idézett professzorok könyvének 78. oldalán.
" A 30-as években Magyarországon több olyan falut is szerveztek,ahol csak kuvaszt tartottak."
Próbálj a kuvaszosoknál érdeklődni, úgyis mindig velük példálództok mostanában. Ha tényleg annyira jól működnek, akkor erről is kell tudniuk valamit.

Kohári Pisti 2009.02.03. 08:00:59

Sziasztok!

Biztos vagyok benne,hogy lenne felajánlás,azaz,megmondom neked,hogy szerintem külön kell választani két dolgot:az ajándékozást,illetve egy programot.

Előbbi esetben nyílván valakinek,a tenyésztőhöz közelálló személynek,családtagnak,barátnak lehet ajándékozni -az én véleményem szerint- vagy esetleg,egy jótékonykodás keretein belül,természetesen,ha a kutya jövőjét biztosítottnak látjuk!
Utóbbi esetben,azonban,ha egy program részeként kellene kutyákat,pardon,komondorokat juttatni egy tájházhoz,nemzeti parkhoz,akkor én nem támogatnám az ajándékozást,tehát a teljesen ingyenes átadást.Azt azonban meg lehetne oldani,hogy az értékért -ezért nem adható ingyen minden házhoz,tanyához,hiszen értékes- fizetőeszközben nézve kisebb értékű,de jelentését,valódi,mondjuk így,eszmei értékét nézve azonos,vagy éppen úgy felbecsülhetetlen értékű csere-/ellenszolgáltatást kérnénk érte.Maradok a tájház,nemzeti park példánál.

A tájház cserébe egy megegyezett időpontban komondoros baráti összejövetel helyszíne lenne -már,ha alkalmas erre a mérete,felszereltsége stb.- vagy a tájházban egy kis kiállítási sarok a komondoré lenne!!!Nemzeti park pl.: helyszínt,jószágot,népviseletbe öltözött személyzetet biztosítana egy,vagy több nagyobb volumenű,profival megoldott komondor fotózáshoz.Ezek csak gyors ötletelések,ha átgondolnánk,többen is,gondolom,lenne még javaslatunk a programba(!) kapcsolódni szándékozóknak...

Szóval,nekem a nyugdíjba vonult főnököm mindig azt mondta:"Pista!Ha valaminek értéke van számodra,jól jegyezd meg:soha,senkinek ne add ingyen,mert akkor eljön az idő,hogy mindenki ingyen szeretné megkapni az általad értékesnek vélt szolgáltatást(tárgyat,élőlényt)miközben az emiatt elértéktelenedik..." Tehát,"ingyen" nem szabadna adni.Mondom,nem keverendő össze a rokonsági,baráti körben ajándékozással!!!

Lali!Lenne ötletem ezer,látod.Ha meg mondjuk ilyen jó agyú emberek,mint pl. Te nem "passzívkodnának" -ahogy én nem is tartalak passzívnak,sőt,az egyik legtöbbet agyaló,legaktívabb tagnak tartalak- a Hungária Komondor Klubban,lehetne ám előre lépni,haladni,többek közt észszerűen,nem túlzóan népszerűsíteni,a helyére tenni a komondort.Akarni kell.

Hogy ötletek maradnak-e?Kizárt.Én mnár eldöntöttem,hogy nagyon-nagy ívben teszek arra,hogyha a Hungária Komondor Klub tagságának,tenyésztőinek többsége ne adj' Isten (elnézést kérek a kifejezésért,de 20 éves passzívkodás,bólogatás erre enged következtetni)olyan birka,hogy a jelen babérjain büszkén csücsőlő vezetésnek szavaz "bizalmat",én akkor is végig viszem az ügyem,a komondorba és a tenni akaró komondorosokba vetett hitem,ha kell,akkor a hivatalos fajtagondozó szervezetet kihagyva ebből az egészből,a haladásból,a fajtáért munkálkodásból.

Nem a Hungária Komondor Klubból áll a világ,a komondoros világ.Vannak eszközeim,módszereim,legfeljebb nem a HKK-hoz fűződnek majd a tettek.Csak úgy gondolom,szerintem korrektül és helyesen,előbb vele,a HKK-val kellene tenni a komondorért.De ha nem,hát nem.Nem esünk kétségbe,mi,akik változtatni akarunk,tudunk tenni a fajtáért a Hungária Komondor Klub bólogató tagsága,önkényeskedő vezetője nélkül is.

Számomra a mostani tisztújító közgyűlés,a választások legnagyobb kérdése az,hogy a Hungária Komondor Klub többi tagja,tenyésztői akarnak-e tenni végre valamit összefogva,vagy maradnak a megszokott,kényelmes,bólogatós pályájukon.Számomra ez a kérdés,hogy tudjam,kik azok akikre a jövőben számíthatok,és kik azok,akik még nem,vagy már soha nem akarnak közösen,összehangoltan,hatékonyan tenni a komondorért.

Na,mára ennyi.

A kuvaszos téma engemn is rédekel.Mire gondoltál?

Kohári Pisti 2009.02.03. 08:03:11

Közben látom a választ,azaz a következtetést és az apró szurkálást...
Kár ezért Lali.Ne személyeskedésnek vegyed ezt az inkorrekt mederben terelgetett választások körüli hercehurcát,inkább személyes ügynek vegyed,azt javaslom.Barátilag,jó szándékból!

karchasz 2009.02.03. 08:21:15

Jól érzed, volt egy pici szúrásra szándékom. De nem a kuvaszosoknak szántam a szúrást, hanem magunknak. Tudod a hozzáállás, "a szomszéd füve mindig zöldebb",de még mindig jobb mint a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" no ezért.
süti beállítások módosítása