HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.08.26. 11:24 pardi norbi

Győri keserűpirula

Címkék: sör győr étterem

 

           Mozgalmas, tartalmas nyáron vagyok túl. Azt hiszem az elmúlt 5-6 évben összesen nem jártam annyit a Dunántúlon, mint az elmúlt 3 hétben. Augusztus első napjait Gál Laci és Gál Peti barátomnál töltöttem Kisbéren, nagyon kellemes környezetben, amit a jó cimborák jelenléte és a kiváló vendéglátás (köszönhetően a srácok szüleinek) tovább fokozott. Részben kérésemre, egy teljes napot töltöttünk Győrben. A várost egyáltalán nem ismertem, így régi hiányosságot pótoltam. Győr leginkább nevezetes részeinek megtekintése után, kora délután étteremlátogatás mellett döntöttünk, amely tevékenységünk során ismét szembesülnünk kellett a magyar vendéglátás sok esetben katasztrofális helyzetéről.
 
            Teljesen gyanútlanul egy helyes étterembe tértünk be, amely a város egyik frekventált helyén található, tehát nyilván sokan bemennek (látogatásunkkor is tele volt a hely, sok külföldi is ott étkezett). Nagyon szépen, igényesen berendezett étterem, kifejezetten szimpatikus volt. Az étlap megfelelő, elfogadható árakkal, az italválaszték is rendben, a borlap kifejezetten gazdag, sok-sok bor a Bortársaság valamint a Veritas választékából és még az árrés sem 300%-os (sajna országunkban azért, ha egy étterem a borszaküzleti kiskereskedelmi árhoz képest nem háromszoros pénzen ad egy bort, rajongani kell). Érkezik a pincér és kissé flegmán kérdezi, hogy mit hozhat. Úgy döntöttünk, hogy iszunk egy korsó sört, így rendeltünk egy kör csapolt Stella Artois-t. Azt már csak utólag észleltük, hogy valamivel több, mint 700 forintba kerül a 0,5 liter ital. Mindegy belefér gondoltuk, és rendeltünk ételt is a sör mellé (én csülköt kértem). Némi várakozás után (20-25 perc) megérkezett a sör. Már majdnem belekóstoltam, amikor orrfacsaró szag (leginkább friss lócitromra emlékeztetett) csapta meg az orromat. A kellemetlenséget természetesen valamennyiünk észlelte, és azt sem volt nehéz kinyomozni, hogy a sörből származik. A problémát jeleztük a pincérnek, javasoltuk, hogy ő is vizsgálja meg italainkat. Jött a meglepetés: emberünk szó nélkül visszavitte a romlott sört, az arcizma nem rándult meg. Ebből eléggé nyilvánvaló, hogy tudta mit tett elénk. Ezután különösebb bocsánatkérés nélkül javasolta, hogy rendeljünk Borsodit. Tekintettel arra, hogy időközben az étel is elébünk került, nem hagytuk el szó nélkül az éttermet, pedig lehet az lett volna az ideális megoldás. Étkezésünk kellős közepén megjelent egy újabb éttermi alkalmazott, aki közölte, hogy BOCSI (ezt így betű szerint), de az általunk rendelt Stella már a hordó alja volt, ezért lehetett vele „gond”. Mi is finoman szóvá tettük, hogy bizony 700 forint feletti korsó sörnél (meg egyáltalán) már nehezen van bocsi. Pincérünk ezután már hihetetlen flegma lett, sütött a megvetés a tekintetéből.
 
 
Valószínűleg túlzottan kevesen hajlandóak visszaküldeni nem megfelelő ételt, vagy italt. Emberek! Tegyük meg! Az étteremben azért fizetünk, hogy kiszolgáljanak minket. Mi fizetünk, ezért pedig szolgáltatást várunk. Országunkban jelenleg a legtöbb ember inkább kifizeti a számlát, majd rossz szájízzel távozik. Ez nem megoldás. Nem tudom, mit oktatnak a vendéglátó ipari szakközépiskolákban meg főiskolákon, de a legfontosabb szerintem az lenne, hogy beleverjék a nebulókba, hogy a vendég az első, belőlük él a vendéglátó ipar. Ehhez képest ezt nagyon kevés helyen tapasztalom. Sok helyen egy üveg bort nem tudnak megfelelően szervírozni. Ha ezt szóvá teszem, pincérünk megsértődik. No comment. Visszatérve a győri étteremhez: további kellemetlenségként szolgált az a sajnos nem egyedülálló jelenség, hogy az étlapok alján apró betűvel közlik, hogy áraikra még 10% szervízdíjat számolnak fel. Na kérem! Mi az a szervízdíj? Borravaló? Valószínűleg nem az. De akkor miért nem a szervízdíjas ár van feltüntetve az étlapon? Ez egy hihetetlenül rossz húzás minden étterem részéről. Inkább vegye bele az árba ezt a tételt is, de ne írja még külön oda, hogy ez még 10%-kal drágább. Az ételek finomak voltak és jó áron, semmi felháborodás nem lett volna, ha 10%-kal drágábban kínálják őket. Na de így…Szervízdíjjal…Fizetéskor emberünk érzékelhetően borravalóra számított, de hoppon maradt, amelytől szintén nem lett őszintébb a mosolya.
 
           
          Nos, így jártunk, itt tart ma nagy általánosságban a vendéglátás. Nem kezdek hozzá annak a részletezésébe, hogy ez milyen borzasztó (és például sok külföldi vendég mit gondolhat a magyar vendéglátásról). Ezt meg kell változtatni, ami rajtunk is múlik. Egészen egyszerűen tegyük szóvá, ha valami nem tetszik, ha nem vagyunk megelégedve ne adjunk borravalót, meg ilyenek. Ezt megtehetjük. Ha kevesebb a vendéglátós bevétele az elégedetlen vendégek miatt, akkor kénytelen lesz változtatni és talán elérjük, hogy a közeljövőben, ha az ember ajánlás nélkül beül egy étterembe, ne járjon pórul (jelenleg erre van nagyobb esély).

 

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr31339306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kohári Pisti 2009.08.26. 14:15:54

Meg sem lepődöm -és nem csak azért,mert már vázoltad az esetet,hanem sajnos nem ritka az ilyen,vagy hasonló eset.

Idén augusztusban közeli ismerősömék amerikába szakadt rokonai jöttek "haza" amerikai dollármilliomos főnökükkel és annak családjával,és természetesen egy bp-i 5csillagos hotelben szálltak meg,mely hotellel egyébként elégedettek voltak (lakosztály mérete,igényessége,kiszolgálás,angol nyelvtudás stb.).Nos,egy belvárosi séta alkalmával,hogy hogy nem a Váci utca "exkluzív" éttermében fogyasztottak el egy ebédet,ha jól sejtem,akkor közel tizen.Az összefoglaló ennyi volt az eseményről,idézem:"Rohadt drága volt és még szar is!"

Ennyi.Itt a hiba.Az hogy egyszerre minden klappoljon:felszolgálás és étel minősége,ár... Nagy elvárás.

Falatka 2009.08.31. 20:49:10

Norbi!

Szerintem el kell telni egy kis időnek az életben, ami alatt ilyen és ehhez hasonló tapasztalatok után, már az ember orral érzi, hogy ilyen étterembe nem fog betérni. Utoljára ilyen szarul Szlovákiában Ótátrafüreden éreztem magam étteremben, de oda vittek és azért nem lepett meg, mert akárhová vittek mindenütt ilyen mogorvák voltak a pincérek és az étel is jó moslék volt. Nem tehetnek róla, hogy a tehetségesebbjei mind elvándoroltak tőlük. Még főzni sem tudnak! Lehetséges, hogy egy Magyarországra átjött szlovák vállalkozó üzemeltette az éttermet, vagy direkt ott tanulta ezt a fajta kedvességet, hogy itthon mint kuriózumot megtapasztalhasd.
Az érdekes az volt, hogy a haverjaimnak ott fel sem tűnt, hogy durvák, csak amikor itthon elvittem őket a kedvenc helyeimre, akkor vették észre a különbséget. Ilyen kedvencem a kecskeméti Csepegi Csárda. Nemcsak jól főznek, de a legmesszebbmenőkig udvariasak. Sokkal közelebb van Szegedhez, csak azt tanácsolom, hogy inkább próbáld ki az én ajánlatomat. Különben is a Dunántúlon alig találtam jó éttermet, inkább csak drágát. üdv tl

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.01. 13:02:15

Szia Laci!

Nagy pofára esés volt, de sajnos nem az első (és valószínűleg nem is az utolsó). Az általad ajánlott helyet mindenképpen kipróbálom egyszer, tulajdonképpen Kecskemét még útba is esik. Az a helyzet, hogy nehéz jó éttermet vagy hagyományos csárdát találni. Kisújszálláson egyetlen jó étterem van (a Kisúj étterem a fő utcán), pedig egy közel 13 ezres városban az emberek elvárhatnák, hogy néhány igényesebb hellyel legyen városuk ellátva. A kialakult helyzetért is részben mi, fogyasztók vagyunk a felelősek. Pont ezen a hétvégén hallottam egy kedves ismerősömtől, hogy mennyire elégedetlen volt egy vendéglátóhely színvonalával (ráadásul nem először), de fizetett, mérgelődött és ennyivel elintézte. Nálam egyszer hibázhat egy étterem, utána garantáltan a közelébe nem megyek. Ezt kellene tenni mindannyiónknak és akkor előbb-utóbb a tulaj is belátná, hogy ezt így nem lehet.

Falatka 2009.09.01. 20:46:12

@pardi norbi: Az benne a pláne, hogy Kecskeméten a 44-es mellett tulajdonképpen egymástól nem messze van két nagyon jó étterem. Ha jössz kifelé a reptér után, HOGY A Kisfái tangazdasági bejáratot elhagyod utána van a Csepegi Csárda. Igazi, parasztos kajákat adnak, de aki végig akarja enni, azt amit rendelt jól kössön fel gatyát, bugyit. Legtöbbször a vendégek ez elcsomagoltatás mellett döntenek. Fogyókúrás csajokkal ne menj oda Norbi! Hatalmas adagok és az ajtónál ott vannak a pincérek, nem tolakodóan köszöntik a vendéget, asztalt ajánlanak, kabátos időszakban a hölgyekről lesegítik a kabátot, és étkezés után a készülődő vendégeknek a kabátokat odaviszik, a hölgyekre felsegítik. És az árak sem olyan egetverőek. A másik a Fekete Gólya a Csepegitől kb 2 kilométerre van a szentkirályi elághazás után. azt gondolnánk, hogy vetélytársai egymásnak ilyen távolságban, de egyáltalán nem, mert más profilt választottak maguknak. Inkább francia tipusú konyhát visznek, Na ide már lehet fogyókúrás lányokkal is betérni. Bár érdemes a fogadalmat feladni kicsit és végig enni a rendelést. Az adaggal ebben az étteremben sincs gond, a másik csárda jótékony hatására ebben jelentkezik a verseny.
Hát, szerintem ebben nem fogsz csalódni és jó szájízzel fogsz visszamenni máskor is. üdv tl

karchasz 2009.09.02. 12:39:24

@Falatka: Öröm ezeket olvasni kecskemétiként, én a gólyát inkább a vastagabb pénztárcájúaknak ajánlanám. De mindkét hely nagy előnye, ha meghallod a hajtóművek dübörgését, még egy kis ingyen légibemutatóban is gyönyörködhetsz, néha még a nagy kedvencem MIG-29 hasítja az eget, de többnyire már a gripenekkel karcolják az égboltot. Mindkettő élmény... Egyébként itt a városban kapásból 5 hasonlóan jó éttermet tudok mondani.

Kohári Pisti 2009.09.02. 13:02:51

@karchasz:
Én épp rád gondoltam a Tálas Laci ajánlóit olvasva:Vajon Lali mit mond? -kecskemétiként... Nos,akkor mondjál még vagy ötöt,ha tudsz,szerintem mindannyiunknak jól jön az ilyen ajánlás és legalább az a vendéglátó kapja a fogyasztói dicséretet,aki rászolgált!

karchasz 2009.09.02. 17:25:25

@Kohári Pisti:
Dunántúl felől jövőknek: Csalánosi Csárda,www.csalanosi-csarda.hu/ Sasfészek, www.sasfeszek.hu/ sugovica halászcsárda,wb.hu/sugovicacsarda/ központban Kecskeméti Csárda, 44 felől a két említett, illetve én ki szoktam menni Szentkirály felé Hétvezér fogadó de itt csak birkapörköltet eszek:), biztos van több is, de ezekre a helyekre szoktunk járni, ezeket merem ajánlani

Falatka 2009.09.02. 22:13:51

@karchasz: én még hozzátenném benn a városban a Kisbugaci Csárdát is. Szerintem jól főznek és olyan jó hangulatú. Igaz eldugott helyen van, de aki jót keres, meg is találja. Meg aztán holnaptól, akár Tálas-féle Kékfrankost is kérhettek a jóféle étel mellé.
Meg amit még írni akartam korábban.
A DUNÁNTÚLON NEM TUDNAK OLYAN JÓL FŐZNI, MINT AZ ALFÖLDÖN.
MInden kaja olyan ott mintha a receptkönyvből olvasva készítenék a szakácsok. Jó az, csak a lélek hiányzik belőle. Üdv Tl

karchasz 2009.09.03. 11:50:32

@Falatka: Szombathely: Gödör, egyszer föltétlen próbáld ki, 61-es út Paradicsom csárda, Siófok Fogas, öszintén szólva több bennem se hagyott mély nyomot. Füred Muskátli borozó, de itt szerintem velős pirítóst kötelező enni, a többi kaja teljesen átlagos

Hajni-Éden 2009.09.22. 18:53:01

@karchasz:
Sziasztok!
Májusban jártunk Szombathelyen és a helybéliek ajánlották számunkra a Gödör nevű vendéglőt.Több, mint tízen ültünk be, mindenki mást rendelt és mindenki meg volt elégedve az ételek ízével,az árával, és a kiszolgálással.
Hozzád csatlakozva, csak ajánlani tudom.

Kohári Pisti 2009.09.25. 14:55:18

@Hajni-Éden:
Sziasztok!Örülök,hogy benéztek néha,mindig szeretettel látunk Titeket!
Üdv!
süti beállítások módosítása