HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2008.11.18. 12:04 Kohári Pisti

Komondor gondok -standardjellem

Címkék: klub felelősség komondor kuvasz tenyésztés

Megemlítve hát a mai komondort fenyegető tenyésztési szokásból és népszerűtlenségből és/vagy nem hatékony népszerűsítési tevékenységből fakadó problémákat,kezdjük el boncolni áldozatunkat.

 
Először is azt a nagyon-nagyon kevés bizonyítékkal alá támasztott kijelentést mertem tenni,hogy jó,hogy a komondor „népszerűtlenségével” megmaradt annak aminek kitenyésztették és elkerülték azok a betegségek,amelyek legtöbbször elérik a népszerűvé vált kutya fajtákat. Ha előreszaladnék, éppen azt is mondhatnám,hogy azt a több „ellen-bizonyítékkal” már megcáfolt kijelentést tettem,hogy…
 
A komondort –a már említett, hivatalosnak tekintett FCI standard és a komondor fajtagondozó szervezete által megfogalmazott standardmagyarázat szerint- a következő célból, vagy a következő elvárásokkal tenyésztették ki, idézem:
 
„VISELKEDÉS ÉS JELLEM:
A gazdasági haszonállatok, a vagyontárgyak, a ház õrzése-védése közben rendíthetetlen bátorságot mutat. Hang nélkül, vakmerõen támad. Az általa védett területet a sajátjának tekinti, arra idegen élõlényt nem enged be. Bizalmatlan alaptermészetû. Nappal szívesen fekszik úgy, hogy területét ellenõrizni tudja. Éjjel éberen figyelve õrködik.
 
Környezetébõl kimozdítva megváltozik viselkedése, visszahúzódóvá válik. Õsi természetébõl adódóan az idegenekkel bizalmatlan. Alapvetõen nyugodt természetû, kiegyensúlyozott fajta, ember, család és gyermek centrikus. A rábízott értékeket, gazdáját, annak vagyontárgyait, területét, a család tagjait élete árán is megvédi. Bár megváltozott a komondor funkciója illetve nagy többségében tartási helye, ezzel együtt viselkedésében pozitívan alkalmazkodik a XXI. századhoz. Lakóházak védelmére, városi udvarok õrzésé kiválóan alkalmas.”
 
És azonnal tisztázzuk azt a félreértésre okot adó nem annyira pusztán elvi kérdést,miszerint történelmi léptékben nézve a tenyésztés lényege pl. a fejforma, a faroktartás, vagy a dysplasia-szűrés eredménye lett volna. Ki van csukva -ahogy felénk mondják. Meggyőződésem -és nem tartom feladatomnak,hogy én erre bizonyítékokat keressek,keressen az,akinek erre szüksége van- hogy a kutya fajon belül a munkára, az ember valamilyen módon történő kiszolgálására lettek szelektálva és létrehozva a különböző kutya fajták és az adott feladatra alkalmatlan egyedek vagy „maguktól”,vagy az emberi faj által lettek szelektálva,azaz nem szaporodhattak tovább,sőt,az alkalmatlanok életét is elvették,kész.
 
Namost, a XX. században semmilyen –személy szerint nekem legalábbis semmilyen- bizonyítékom,vagy felmérésekkel,esetleg a hivatalos tenyészszemlékkel igazolt adatom nincs arra vonatkozóan,hogy a komondor –ahogy a hivatalos standard magyarázat állítja- „Alapvetõen nyugodt természetû, kiegyensúlyozott fajta, ember, család és gyermek centrikus. A rábízott értékeket, gazdáját, annak vagyontárgyait, területét, a család tagjait élete árán is megvédi. Bár megváltozott a komondor funkciója illetve nagy többségében tartási helye, ezzel együtt viselkedésében pozitívan alkalmazkodik a XXI. századhoz. Lakóházak védelmére, városi udvarok õrzésére kiválóan alkalmas.” volna.
 
Ehhez a bizonyítatlan,de a hivatalos standardmagyarázat által tartalmazott/előírt jellemzőhöz/ elváráshoz többtényezős „problémahalmaz” társul. Lássuk lépésről lépésre minden esetben az FCI standardból és a komondorért felelősséget vállaló Hungária Komondor Klub standardmagyarázatából kiindulva.
 
1. Ez a jellem, viselkedés a tenyésztési cél, a standard elvárása, de semmilyen mérőműszer”,azaz egységesített hivatalos kiállítás,tenyészalkalmassági vizsga, jellempróba, teszt stb. nem áll rendelkezésére az előírást, a célt elérni kívánó tenyésztők számára.
 
2. Egységesített mérések hiányában semmilyen objektív adat nem áll rendelkezésére a kutyafajták -még ha csak a juhász- és pásztorkutyákat nézem is- színes kavalkádjából választó vásárlók részére, hogy vajon –az egyébként standard elvárással megegyező- elvárásaiknak (pl. „…nyugodt természetû (…)  ember, család és gyermek centrikus. A rábízott értékeket, gazdáját, annak vagyontárgyait, területét, a család tagjait élete árán is megvédi.”) várhatóan megfelelő párosításból, azaz tenyészetből származó kis komondort sikerül-e választaniuk.... Ergo,a piacot nem képes korrektül, elvárásnak megfelelően kiszolgálni a tenyésztő, hiszen mi az amitől hitelessé válik? Emlékeztetnék mindenkit:nem küllem-,főleg nem kutyák bemutatására szervezett szépségversenyeken elért eredményekről beszélünk!!!Hiszen nem ezek alapján lett kialakítva a komondor és nem ezek alapján írta le a standard sem a jellembeli célt…
 
3. Na már most, ha nem áll rendelkezésünkre mért adat arra vonatkozóan,hogy összességben véve a magyarországi komondor tenyészetekből kikerülő komondorok milyen jelleműek, akkor ugye,hogyan győzzük meg a vásárlót, aki nyugodt természetű, gyermek centrikus, a család tagjait élete árán is megvédő fajtát keres, hogy „Igen barátom, megtaláltad, egy tapottat se mozdulj!”
 
4. Vagyis, hogy a frászkarikába népszerűsítenénk, ha nem vagyunk meggyőzőek arra vonatkozóan,amit állítunk a jelleméről. Odavihetjük a fajta egy-két egyedét,melyek szépek,nyugodtak,de ha ezek alapján a vásárló beesik hazánk bármely tenyésztőjéhez és bizonyítékot kér,mi lesz az?Az,hogy „Látja ezt?Ez a kapun kívül tök nyugodt, meg lehet simogatni,de itt meg szétszedi a kerítést!” Namost, ez a jelenet meggyőzi a balgát, a tudatlant,de a picit is tájékozottat kétlem. Ő bizonyítékot szeretne (És ez a reklám igen, a komondorról szól majd egyszer…) a kerítésen kívül esetleg egy félős kutyát látna, de lehet,hogy csak arra járva,a gazda jelenléte nélkül őrködő komondorra a kerítésnél „rámozdulva” egy meghátráló,elszaladó egyeddel lenne dolga a kételkedőnek.
 
5. Persze, a szó nemes értelmében -nélkülözve minden tenyészcélt- népszerűsíteni lehet nem igazoltan/mérten bátor komondorokkal is. De hol ez a népszerűsítés?Én ezt sem látom.Csak a terjengő szájhagyományt,hogy már nincs is komondor,vagy a K/K dilemmát,vagy hogy a komondor egy őrült,loncsos,de legalábbis fajtára jellemző betegségekkel küszködő gyáva fajta.
 
Tenni kellene valamit.Van az a hogyishíjják’, fajtagondozó szervezet….Az mit csinál?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr70775213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása