HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.10.30. 23:57 Kohári Pisti

Komondorlesen

Címkék: kép komondor tb ravasz kk böske

Volt szerencsém a hétvégén megnézni a fiatalokat.Tiszagyöngye Betyár Ravaszt (Met.Ko. 3232/09) és Kulcsi Komisz Böskét (Met.Ko. 3194/09).

 

 

 

 

 

Ravasz 2009. március 28.-án született (Pénzesgyőri Fütykös x Tiszagyöngye Betyár Eper)jelenleg komplett,tökéletesen záródó fogazat,erős pigment,sötétbarna szem,erős csontozat és 65 cm körüli marmagasság jellemzi.

Böske 2009. április 27.-én született (Almádi-Hársasúti Floki x Viharsarok Puszta Zsuzsi) jelenleg komplett,tökéletesen záródó fogazat,közepes pigment,barna szem,egyenes,párhuzamos végtagállás és jó mozgás,valamint nagyjából 62 cm marmagasság jellemzi.

És mindketten elevenek,barátságosak és egyértelműen Ravasz a vezér,amit érkezésemkor éber őrködését követő határozott kiállással,ugatással igyekezett minél előbb tudtomra adni.Böske halkabb,de szorosan Ravasz mellett érkezett,hasonló magabiztossággal.Bízom benne,hogy jól összedolgoznak majd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr451484114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chevykid454Rat 2014.10.18. 19:49:25

Üdvözlöm!

Én is egy szép "kis" komondor kan kölyök büszke tulajdonosa vagyok és figyelemmel kísérem a kutyám fejlődés görbéjét.Ez okból illetve összehasonlítás végett szeretném tudni, hogy a képen említett gyönyörű kutyák mennyi idősek ezekkel a marmagasságokkal, és ha lehet a további növekedési méréseket is megnézném, ha lehetséges és nem teher az Ön számára.

A tiger.hunor@gmail.com email címen elér.

Remélem nem voltam tolakodó, és várom megtisztelő válaszát.
Tisztelettel:

Tibor

Kohári Pisti 2014.10.21. 19:29:03

Üdvözlöm Tibor!
Mindenek előtt köszönöm,hogy komondort választott!És köszönöm,hogy itt érdeklődik.

A képeken látható komondorok 6-7 hónaposak voltak (62 cm marmagasságú szuka 6 hónapos,65cm marmagasságú kan 7 hónapos). Ebből azonban mély, vagy hosszú távú következtetéseket kár volna levonni,mert minden párosítás és minden egyed más és más.

Ide teszek egy linket.Itt találni egy táblázatot, ami a standard szerinti testarányú komondor méreteit tartalmazza a marmagassághoz viszonyítva -kifejlett egyedekre vetítve.
Nagy "Baliházi" Zsolt barátom, formabontó és sok újdonságot hozó ötletekkel előálló komondor tenyésztő állította össze. A táblázat érdekességnek, mértéknek jó,hogy észrevegyük,ma mennyire nem ilyenek a komondorok, és a magán véleményem, hogy egyébként nem ettől lesz jó egy komondor.

Ön boldog a kutyussal?Mennyi idős?

Respect ;)

Chevykid454Rat 2014.10.22. 13:23:58

Kedves István!

Igen nagy töprengés és válogatás után jutottam el (bár régi, belül rejtett) tervemhez, hogy egy tökös, nagytestű magyar kutyafajta boldog tulajdonosa legyek, mellyel büszkén képviseljem a magyar hungarikumokat és a kutyák világában is helytállhasson a kutyám, ha kell a kerten kívül szintén.
Júliusban költöztünk egy kertes házba, vidékre......VÉGRE !!!
Én mindenképpen nagytestű házőrző, nem túl ugatós , mély hangú kutyát szerettem volna a mi megvédi a házunkat és a családot.Nagyon kevés kutya felel meg a kívánalmaimnak, bár hozzáteszem a Kaj-on és a Kuvaszon is sokat töprengtem, de végül a harmónikusabb természetű, és talán könnyebben is kezelhető Komondor mellett döntöttem.A néha makacskodó természete még egy kicsit fárasztó, de előtte is olvastam már róluk sokat, így a többi rokon fajtával hasonlóképpen ezzel nem nagyon tűnik ki Ő sem.
Nos hozzá kell tennem Ő (Hunor,kan,6,5 hónapos) nem egy törzskönyvezett példány, de szerető és gondoskodó, ehhez képest meglepően hozzáértő tenyésztőktől vásárolt kutya.Szülei nagyon jó házőrző tulajdonságúak, volt szerencsém megtapasztalni!Az egyedüli nagyobb gondom vele a félénksége és
az utcán való bátortalansága, bár ez valószínűleg sok tényezőre vezethető vissza és gondolom a jelenlegi életkora is túl fiatal ehhez.
Ezen felül mostanában néha csak akkor van kedve odajönni hozzám vagy kérésemet teljesíteni, ha úgy érzi neki az megfelelő vagy "nagyon optimális hangulatban vagyok" a számára! ;D Amúgy abszolút behódol nekem ,ha a helyzet megkívánja és csak tőlem tart úgymond, ha családtagoknak nem sikerül rábírni egy nem kívánt cselekményből visszahívni!
Ha munkából hazajövök ugrándozva üdvözöl, de nem ugrál már fel (le lett nevelve), de sokszor behódolva közelít így is utána.

Mi csak 3,5 hónaposan tudtuk elhozni a viszonylag nagy alomból ahol ő nem a legdominánsabb egyed volt, sőt, de nyugodt természete jövőbeli kezelhetősége miatt nem annyira bántam.Az alom erős közepes mezőnyében volt méretileg (állítólag), de a nőstényeknél sokkal nagyobb volt.
Az elhozatalig nem vitték sétálni én pedig csak kb.6 hónapos kora óta tudok erre komolyabb időt szánni és ezt a lemaradást behozni. A vele találkozott kutyáktól nem fél, csak eleinte bizonytalan, aztán hamar feloldódik, emberekkel inkább tartózkodó, de volt már hogy megmorgott járókelőt az erdőben mostanában, de legfőképpen a járművektől fél legjobban (a kerékpártól nem ), talán a babakocsi is ezek közé tartozik.Ha megijed egy autótól vagy motorostól próbál elrohanni, de jó néhány méterről is komolyan figyeli, amíg elmegy.Sajnos nem mellettem marad ilyenkor, hanem elfele menekül... :(
Ugató kuvasz mellé is odamegy a kerítésen keresztül az erdei erdészháznál, de az utcán már minden baja van, ha kiszállunk a kocsiból.

A kertben már keményen odarohan a kerítéshez és morogva ugatja a járókelőket, de a járműveket 5-6 m-ről ugatja csak.HA bejön idegen velünk, már keményen ugatja, (ezért inkább bezárjuk addig a 40 nm -es kennelbe, amúgy soha nincs bent, csak ilyenkor) vagy morogja, de csak kb 3-4 m-ről, bár ha hátat fordítanak neki, akkor hajlamos rámenni.Egy 14 éves kislányt annyira nem bír, első pillanattól fogva (nem tudjuk miért...a gyerek osztálytársa), hogy folyamatosan morogja és meg is akarta kapni, amikor felé nyúlt óvatosan!
Ezenfelül az etetése se a legegyszerűbb, bár a húst a hússal nem okozna neki semmi problémát.
Mi reggel-este adunk neki 1-1 farhátat, napközben, meg egy kb.20 dkg tápot, amit nem mindig hajlandó megenni, talán a hidegebb idő úgy látom már jobban ráveszi erre.

Az adatokat, méréseket főként fiatal, vagy kamasz korú komondorokra gyűjteném, mert a felnőtt standard méretekkel én is tisztában vagyok, bár a valóság (az állomány), mint megtudtam sok esetben nem fedi az "etalont".
Én 4 hónapos kora óta próbálom mérni Hunort, amihez nem nagyon van kedve és ezt már érzi is ha erre fáj a fogam, bár semmi kellemetlen nem lehet benne neki...most már komoly jutalmazást kell talán bevezetnem...talán(?)
A marmagasság mérése a legnehezebb (és a tömeg mérése)! :D
Most 6,5 hónaposan 36,5 kg, 67 cm marmagasság (+- 0,5 cm remélem), mellkasmélysége: 35 cm , mellkas szélessége (dongáság):22 cm, övmérete: 81 cm, fejhossz:26-26,5 cm, fejszélessége:12 cm, bokakerülete: 12 cm,(ezt remélem jól mérem , a farkaskarom alatt szorosan mérve).
Az utóbbi (komondornál nem szokványos mérések) is érdekelnének akár kifejlettektől is mert, az orosz juhászkutyáknál ( ezeket is összehasonlítják és testindexeket adnak meg vele, ami jó útmutató lehet egy fajta erősödésére vagy más juhászkutyákkal való összehasonlítására, bár ez tudom, merőben eltérő lehet a fajta standard miatt is).

Amúgy, meg szerintem se ezek a mérések, méretek a mérvadóak egy jó komondor megmérettetésénél, de úgy gondolom ezt a feltámasztott fajtát érdemes ezen a "felületén" is figyelemmel kísérni vagy összehasonlítgatni!

Köszönöm, hogy írt és várom válaszát kissé terjedelmes (talán kimerítő :D ) levelemre!

Üdvözlettel,
Begyik Tibor

Kohári Pisti 2014.10.23. 11:25:39

@Chevykid454Rat:

Gratulálok Tibor! ;)

Mennyiért adnak most egy törzskönyv nélküli, "tökös" komondor kölyköt "meglepően hozzáértő tenyésztők"?

Ahogy korábban is érdeklődtem,így a fentebb írtak tükrében,akkor Ön boldog a komondorával? Elégedett vele? A tenyésztője milyen véleménnyel van a kutyusa viselkedéséről,fejlődéséről?

Üdv.

Chevykid454Rat 2014.10.23. 12:23:10

Üdvözlöm István!

A megszólításból úgy ítélem meg, hogy kissé "felülről" a nem törzskönyvezett komondorokat, de sajnos én nem voltam és nem is leszek olyan helyzetben, hogy 100-120.000 ft adhassak egy "elit" komondorért, ami még mindig nem biztos hogy mindenben megfelelő lesz, amit elváratunk tőle. Nekem ennyivel kell beérnem.Egyébként 25,000 ft volt a kutyus. A tenyésztői egyébként 5 hónaposan látták és akkor meg voltak elégedve vele és azt mondták bátorság és önbizalom terén még sokat csak 8-10 hónapos kora körül várhatok tőle leginkább.Ezt a véleményt egyébként nagyon sokan megerősítették azóta, szóval ezek alapján nincs miért aggódnom.(...elvileg)
Kérdésére visszatérve a kortünetei és önfejűségén kívül boldog vagyok vele és nem tudom hogyan mérhetném össze egy "törzskönyvezett" komondor kölyök e-korabeli élményeivel, mert még nem volt komondorom soha.A malamuttal összemérve sokkal jobban kezelhetőbb....Ilyen kutyám már volt.
A tenyésztőitől többet vittek már sikerrel nyájak mellé és Szlovákiába is ...után lehetne járni, de erre nem fektetek energiát...nyilván.
Amúgy meg arra gondoltam, hogy ahhoz képest hogy nem hivatalos törzskönyvezett kutyákat tenyésztenek, pontosabban párszor összehozták a kutyákat saját örömükre, most utoljára egyébként! Az olvasataim alapján a mondandójuk nagyon sokban megegyezett a komondorokról elfogadott jellemről, viselkedésről, nevelésről, szokásukról, de ez már amúgy is kivesézhető téma az interneten.
Úgy gondolom, ebből mi jön be a saját kutyánknál, abban mi is, és a kutya egyénisége is nagyban közrejátszik.
Én a fajtára mint alapjellemre értettem hogy "tökös kutya" és csak remélhetem, hogy ez be is jön nála még időben.
Egyébként lehetséges hiányosságaim illetve kutyám hiányosságainak javítására szívesen elfogadnám segítségét, amennyiben ezt nem terheli a levél formátum Önnél.

Most akkor mihez is gratulál nekem, ahogyan a levél elején jelezte? ;D Most akkor ezek függvényében nem is lehet igazán okom az örömre?
Hozzáteszem az általam feltett, komondor fiatalkori fejlődés struktúrájára még szerintem nem válaszolt.Tudom, nem ez a leglényegesebb, de szívesen venném.

Üdv,
Szép napot.

Kohári Pisti 2014.10.24. 13:22:16

@Chevykid454Rat:

Üdv Tibor!

:)
Nagyon elment a törzskönyves vs. nem tkv-es témába,de nem tudom,miért.
A gratulációm a felkészültségének szólt,amit az előzőekben írt (pl. milyen testrész méreteket találna érdekesnek)és mostani levele is erről tanúskodik.

Én a törzskönyves komondor állományt már annyiszor kellett sajnáljam,ha elveszett számára egy nem törzskönyves komondor egyed -ami meggyőződésem szerint igen is hasznos lehetett volna a törzskönyves állománynak- hogy emiatt, ebből a szempontból szerencsésebbnek tartom,ha van tkv.-e egy komondornak -később hasznos lehet ebben a rendszerben.

A boldogsághoz, egy komondor tartó gazdi számára,nem feltétel a törzskönyv -egy tenyésztő számára igen,ha a jelen rendszerhez alkalmazkodni akar és a jelen rendszerben akar szabályosan tenyészteni.

Tibor!
Számomra megtisztelő,hogy egyáltalán benézett a blogomra és kommunikálunk,őszintén köszönet érte.
Hozzá kell tegyem, én már rég nem szeretek méretek,centik és főleg mások véleménye által befolyásolva komondorral foglalkozni.Én már csak ránézésből ("saját szememmel látva") akarok véleményt alkotni komondorok jelleméről,felépítéséről,adottságairól.

Nálam sokkal felkészültebb,naprakészebb és nyájasabb,a komondorosok számára elfogadhatóbb vélemény alkotók és formálók vannak.Talán velük kellene ezen a választékos,csavaros és kiélezett nyelvezeten kommunikálni.Félre ne értse,én tényleg csak gratulálni tudok Önnek,de azt gondolom,nem rám van szüksége.Egy könnyed véleménycserére még alkalmas lehetek,de verbális karatéra biztos,hogy nem :)

Esetleg,javaslom,hogy tegeződjünk és küldjön nekem képeket a komondoráról,kis beszámolóval, milyen út vezetett hozzá, hogyan talált a tenyésztőjére, milyen produkciói vannak a kis zsiványnak és mire számít vele kapcsolatban, és szívesen felteszem a blogra, ha nincs ellenére,vagy szívesen veszi.

Sok-sok örömet kívánok a kis ördöghöz és jó egészséget!
Üdv.
süti beállítások módosítása