Nagy boldogságomra fedeztem fel újra saját blogomon,hogy egykor megörökítettem itt egy-egy BMV -azaz Bele Minden Vackot- étel "különlegességet". Nagy részük úgy készült,hogy azokból az alapanyagokból alkottam,amiket itthon találtam és nagy részüket soha az életben nem tudnám még egyszer ugyanúgy elkészíteni,ha nem lenne meg a leírás,recept.
Nos,nem olyan régen összejött egy piros, fehér, zöld színekkel domináló étel,melyet lejegyzek,mert kegyetlen finom lett.Az alapötlet a modern konyhában feledésbe merült,de igen hasznos köles felhasználásának lehetőségein keresztül jött,és hozzácsapódott némi brokkoli,kaliforniai paprika és némi mediterrán fűszervilág.Szívesen osztom meg,fogadjátok hát ti is szeretettel.
Az alap ötletet adó köles,azaz bio-köles megfőzésével indítottam.Ez egy tasakos változat,ami éppen le volt árazva a DM-ben és ráadásul 15 percig sem tartott megfőzni.A levét természetesen nem hagytam veszni. A zöldségesemnél egyelőre csak itáliai brokkoli kapható,de nem mondtam le róla,vettem egy fej brokkolit.Ezt nagyon enyhén kb. 5 percig pároltam a köles levében.Addig a köleses tasakot lecsöpögtettem.Az olíva olajjal kikent kis tepsi aljába pakoltam az összes párolt brokkolit.
Olíva olajon fonnyasztottam egy kevés zöld hagymát,amit nem bírtam ott hagyni a zöldségesemnél... Némi tavasz érzetet hozott,úgy is február 21.-én már több száz egyedes bíbic csapatot és zöldikéket,erdei pintyeket hallgattam azon a napsütéses napon.Mit mondhatnék?Meg kellett vegyem a zöld hagymát.
Ezen az olívás hagymán nem kövér,de nem is teljesen sovány darált sertés húst pároltam sóval,és Kotányi Toscana fűszerkeverékkel,kevés paradicsomot beleszeletelve.Ehhez kevertem a főtt köles 3/4 részét,és ezt pakoltam a brokkolira.
A maradék főtt kölest rányomkodtam a darált húsos keverékre,rászeleteltem majdnem egy fej kaliforniai paprikát és két-három fej csiperkét.Ezt az egészet meglocsoltam 4 borsos olíva olajjal és őszintén szólva nem tudom pontosan,de maximum 20 percre közepes lángú sütőbe tettem középre.
Amikor láttam a paprikán,gomba darabokon és a kölesen,hogy sült és éreztem,hogy isteni illata van,nagy lukú reszelőn trappista sajtot reszeltem rá és a lezárt sütőbe 5 percre visszatoltam.
Az állaga inkább kanalt kíván,mint villát,de nem ez a lényeg,hanem hogy kisfiam és az egész család szerint Isteni ízletes lett.Egy próbát megér,még darált hús nélkül is és akár parmezánnal,vagy egyéb illatos sajttal!
Tehát: brokkoli,köles,zöld hagyma, darált hús, paradicsom, paprika,gomba,sajt,olíva olaj és só,Toscana fűszerkeverék,vagy ezek fűszerei kellenek hozzá egyedi ízlés szerinti mennyiségben.Jelezzen,aki tovább csiszolta,érdekelne hogyan tette!
Utolsó kommentek