HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.09.08. 22:27 Kohári Pisti

Tenyésszünk komondort! 2010 -5

Címkék: komondor tenyésztés tb kincsem

Eszes Jenő barátommal beleugrottunk a komondor tenyésztés hazai buktatóinak javába azzal,hogy szemre igen tetszetős Tiszagyöngye Betyár Kincsem szukájához egy nála semmivel sem kevesebb kant keressünk -azzal a nem titkolt mellék céllal,hogy esetleg menet közben én is rábukkanjak egy Jászkiséri Kócos Gyopár szukámhoz illő kanra,valamint,hogy lássuk a tenyészeteket,az ott használt tenyészkanokat.

A nagyjából 1 héten belül megtett összesen több mint 1000 km és rászánt mintegy összesen 24 óra autózás,beszélgetés,kutyamustrálás tanulságos volt,de ami mégfontosabb,talán (!) eredményes is és ami mindenhol közös élmény volt:jókat beszélgettünk komondorokról,szeretetükről,és tervekről.

 

 Az út során jártunk Cegléden, hogy megtekintsük Puszták-Népe Bocskort,majd Kengyel-Bagimajorban Sós Feri bácsiéknál,mivel egy újsághirdetésből tudtam meg,hogy betegség miatt felszámolja komondorállományát.Érdemes volt meglátogatni őket,ahol Szénáspusztai Daróc kanja mellett még Tiszagyöngye Betyár és Marosmenti Akácos tenyészetekből származó egyedei voltak.Ezek közül leginkább Marosmenti Akácos Heni 4 éves szukájuk érdemel említést.

Heni a papírjai alapján Bekecshegyi Apród és Marosmenti Akácos Alina párosításból származó,erős csontozatú,enyhén kanos megjelenésű,de jó idegrendszerű,jól mozgó,KK fogazatú tenyészthető minősítésű,4-6 egyedből álló almokat produkáló,jól nevelő komondor.(Tenyésztője elmondása alapján valóban a papíron szereplő párosításból van,jelen volt,sőt segítette az aktus sikerességét -ezt azért hangsúlyzom,mert Apród több fedezési kísérletéről is tudok több tenyésztőtől is,melyek minden alkalommal meghiúsultak,utódot nem eredményeztek.)

Néhány nappal később (vagy már másnap? nem is tudom) egy hirtelen gondolattól vezérelve máris Szegeden találtuk magunkat Robár Jani komondoros barátunknál,aki természetes módon nagy segítségünkre volt kankeresés ügyben.Ez azért is tekinthető természetesnek,mert Eszes Jenő barátomnál található a Tiszagyöngye Betyár tenyészet egyetlen olyan egyede,mely az új tulajdonos áldozatos kiállításlátogatásainak köszönhetően áll Hungária Champion cím küszöbén,Kincsem az egyetlen TB komondor mely ezt a tenyészetet hirdeti maga a tenyésztő nélkül!Nyílvánvaló,hogy Robár Jani komondor tenyésztő barátunk ezt értékeli,megbecsüli és legjobb tudása szerint igyekszik segíteni saját tenyésztésű szukájához megtalálni a legmegfelelőbb kant!

Az,hogy a Szeged környékén,Ruzsa település tanyavilágában található Pénzesgyőri Fütykös kant megtekintsük régóta érlelődik bennem és Jenőt is kíváncsivá tette.Fütykös egy idősödő,de aktívan gazdálkodó nénivel él és 9 éves kora ellenére teljesen fitten,egészségesen láthattuk.Fütykös egy középmagas kan,remek fejjel,egyenes háttal,kiváló mozgással,kk fogazattal.Ugyanakkor a néni megemlítette,hogy a több éve vele egy kennelben élő szuka még soha nem fialt Fütyköstől,ami persze,több okból is lehet így,de mindenesetre vészjósló a kan termékenységére nézve -ezzel kapcsolatban egyébként is hallani megalapozott,vagy kevésbé megalapozott információkat.

Fütykös megtekintése,megfogdosása és vagy 10 kg-nyi méretes barack szedése után Sándorfalva tanyavilága következett,ahol Fütykös két kan utódját tekinthettük meg.Egyikőjük egy nagyjából 4-5 éves kan,remek kondiban,elegáns fejjel,harmóniát tükröző felépítéssel.Őt sajnos nem tudtuk megvizsgálni csak kerítésen kívülről nézegethettük,mert gazdasszonya nem volt jelen.

Robár Jani tenyésztő barátunktól Szegeden búcsút vettünk,nagylelkű segítségét megköszöntük és hazaindultunk,mert kb. 19.30 óra volt és eredetileg indulásunkkor még 18.00-ra terveztük a visszaérkezést Szolnokra... Ugyanakkor,szinte egyszerre gondoltuk ki Jenő barátommal,hogy ha már úgy is itt vagyunk,ha már úgy sem érünk haza hatra,felhívhatnánk Vadlövő Gyulát!Felhívtuk.

Gyula a Marosmenti Akácos kennel alapítója feleségével együtt nagy szeretettel fogadott minket még ilyen késő esti,váratlan érkezésünk ellenére is és Gyulának köszönhetően jelenlegi állományának minden egyedét sorra nézegethettük,Gyula részletes bemutató szövegével együtt!Ez igen,nagyon jól eső érzés volt ilyen alaposan végig nézni komondorjait és tabuk nélkül beszélgetni.Szeretném felhívni figyelmeteket egy remek felépítésű -igaz az én ideálomnál magasabb,de a kiállításokon valószínűleg még később eredményesen feltűnő- fiatal kanra,ami Ballai Jóska komondoros barátom tenyészetéből származik.Érdemes volna egy félév mozgatás után szépségversenyre vinni!

Mivel ezekután is úgy ítéltük meg,hogy nem találtuk meg a Kincsemhez illő,ideális párt,Magyarország legnagyobb egyedszámú és legtöbb különböző vonalból származó kannal bíró komondor tenyészete volt hátra,az Almádi Hársasúti kennel.

Ez a túra szerencsésen alakult,mivel addigra Kincsem tüzelése is elért a fogékony időszakba,így Balatonalmádiba,Gyűrűs Karcsi tenyészetébe már Kincsemmel együtt mentünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr932264261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása