HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.10.11. 22:32 Kohári Pisti

Tenyésszünk komondort! 2010 -7

Címkék: felelősség komondor tenyésztés jk gyopár kt gyergyó tb ravasz kk böske

Nos,legutóbb Eszes Jenő barátom és családja igen szép és kutyakiállításokon eredményes szukájával futott tiszteletkörünk azon állomásával hagytam abba ezt a "sorozatot",hogy Tiszagyöngye Betyár Kincsem kétszer is összeragadt Beremendi Bundés Híressel.Most -többek közt- a csípő ízületi diszplázia szűrésének jelentőségével,vagy inkább hiányával kapcsolatos bejegyzéssel folytatom, amivel kapcsolatban próbáltam értelmes eszmecserét indítani A komondor fórumon, ám a téma indulatokat váltott ki,így képtelenség volt tárgyilagosan, személyeskedés nélkül beszélgetni erről -megpróbálom itt.

Elöljáróban annyit érdemes tudni a csípőízületi diszpláziaszűrés hazai tenyésztésben játszott szerepéről,hogy értéke nagyjából -legalábbis a szűrésre vitt tenyészállatok számából következtetve- a nullával egyenlő.Vagyis,a tenyésztők nagy részének nem fontos, legalábbis annyira nem, hogy erre vonatkozó információkat találjunk egy-egy tenyészállat után keresgélve.Természetesen,tiszteletem a kivételnek!

 

Idézem:

Az országban kellő számú rtg-el felszerelt rendelő működik, vannak a bírálatot nemzetközileg is összehasonlítható szinten végző állatorvosok. Ezt az alapot viszont nem használjuk ki kellőképpen. Elég ehhez egy számadatot megnézni: Magyarországon évente 70-90.000 kutyát törzskönyveznek, az évi regisztrált dp. szűrések száma nem éri el a 2000-t. Ez semmiféle kommentárt nem igényel.
 

Forrás

 

Tehát,összeségében sem jellemző Magyarországon a csípőízületi diszpláziával kapcsolatos hivatalos információszerzésre való tenyésztői igény,akármelyik fajtát vesszük is,de különösen igaz ez a komondorra,ahol az évi törzskönyves szaporulat 300 egyed körül mozog és a hivatalos listák, eredmények után keresgélve csak olyat találunk,ami nagy részt a '90-es években született egyedek eredményeit tartalmazza és 2007-ben lezárva is mindösszesen 50-60 egyedről kapunk információt (Független Diszplázia Bizottság).Döbbenet.

Független Diszplázia Bizottság által nyílvánosságra hozott hivatalos csípőízületi diszpláziaszűrési eredményei.(Táblázat, 2007-ben lezárva.)

(A Kisállat Ortopédiai Egyesület honlapján -kapaszkodjon meg mindenki- 4 db komondor mentes, vagy átmeneti eredménye található meg,melyek ebből a szempontból kiemelten ajánlott tenyészegyedek -még a kuvasz fajtából is négyszer ennyi egyed van feltüntetve...)

Ezen túlmenően alapprobléma,hogy ebből az igen kevés szűrési eredményből is szinte csak a mentes (A),átmeneti (B) és enyhe (C) fokozatok válnak publikussá,a megszűrt,de közepes (D),vagy súlyos (E) eredmények egész "nyugodtan" eltitkolhatók.

Idézem:

Jó lenne megváltoztatni a csd. szűrés adatkezelésének "szemérmességét" is. El kell dönteni, hogy egyesek egyéni érdekei (ne derüljön ki, hogy a tenyészkutyám dp.-s), vagy a köz, ill. egy fajta érdekeit tartjuk-e fontosabbnak. Az, hogy csak a "jó" adatok publikusak gátat szab az egyes vérvonalak genetikai feltérképezésének, valamint az egyed várható örökítő képessége megítélésének.

Forrás

Szeretném ismételten leszögezni, hogy véleményem szerint a komondor fajta elsődleges gondja a szaporodással kapcsolatos,ide értve: magát a természetes úton,önállóan zajló párosodást,a vemhesülést,az alacsony számú szaporulatot (2009 I. félévi hivatalos adat:4 egyed/alom),valamint az utódnevelést.A csípőízületi diszpláziaszűrés eredmények hiánya pusztán azért gond,mert így erre vonatkozó információnk nincs:akár jó az eredmény,akár rossz,nem tudunk róla semmit... Ez tenyésztés szempontjából óriási hiba,felelőtlenség.Van éppen elég röntgenes szakember -egyet mindenképpen tudok ajánlani- és sajnos,komondor nem sok van,így annál nagyobb arányban lehetne erre vonatkozó információt közölni új tulajdonos,vagy tenyésztőtárs számára egyaránt!

Azért is gondolom,hogy ezen a téren is nagy a felelőssége a komondor tenyésztőknek,hogy minél több információt tegyenek közzé tenyészegyedeikről,mert maga a tenyészthető minősítés megszerzése,elérése (?) egy-egy tenyészszemlén bohózatba illő,egyes esetekben szinte mellékes,hogy mit tartalmaz a tenyészszemle bírálati lap,ahogy egyes esetekben a törzskönyv betűi is hiteltelenek... Ezért lenne fontos,a saját szemünkkel,kezünkkel átnézett egyedről minél több,a tenyésztőtől származó hiteles információ "megszerzése",átadása/megkapása.Ez volna a tenyésztést előre vivő legkézenfekvőbb dolog:a fajta és tervezhetőség érdekében történő információ megosztás,nem pedig elhallgatás...

Na de,hogy kerül a csizma az asztalra?Október 6.-án nagy komondoros nyüzsgés volt állatorvosunknál:csípőízületi diszpláziaszűrésre érkezett 2 komondor kan és vemhességi ultrahang vizsgálatra 2 komondor szuka.Nos,a kép vegyes:egyik szemem sír,a másik nevet.

Számomra természetes,hogy kb. 1,5-2 évesen csd. szűrésre kell vinni a tenyésztésre szánt egyedeket,így a 2008-ban Géczi Úrtól kapott tenyészthető minősítés után Jászkiséri Kócos Gyopár szukámat is megvizsgáltattam (HD-B),most májusban pedig a Jászberényben P. Szabó Béla úrtól kapott tenyészthető minősítés után Királytelki Gyergyó kanomat is.Igaz,hamarabb volt már egy alom tőlük,de 1 éves kor előtt,vagy 1 évesen csak akkor látom értelmét a szűrésnek,ha valami jel utal a problémára,vagy,ha külön kéri az alom felől érdeklődő,vagy a fedeztetni kívánó szuka tulajdonos.Gyergyó októberben 18 hónapos,és állatorvosom meglátása, azaz a röntgen felvétel szerint mentes,vagy esetleg a Norberg-szögtől függően átmeneti lehet a csípője.Természetesen,a felvételt a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesületnek továbbíttatom állatorvosunkkal,hogy hivatalos eredményt kapjunk.

Ami Gyergyót illeti,terveink szerint Kulcsi Komisz Böske lett volna 2011 tavaszán a következő pár,ám tenyészthető minősítésük (tsz. bíró P. Szabó Béla) kiérdemlése után a sors úgy intézte,hogy Tiszagyöngye Betyár Ravasz és Kulcsi Komisz Böske "feljogosítva" érezte magát a természetes módon történő szaporodásra.Összeragadtak.Így természetes,hogy a 1,5 éves TB Ravaszt is csípőizületi diszpláziaszűrésre vigyem,mégha Böske a magzatok miatt ebből  most ki is marad.Ravasz csípője azonban tragédia:kétoldali közepes (HD-D)... Nos,ez leforrázott,bár tulajdonosának 4-5 hónapos korában jeleztem észrevételem,miszerint a mozgása "nem tökéletes".Erre azonban nem számítottam.

A vizsgálat napján a következő fél órában pedig,már örültünk,mert az ultrahangos vizsgálat alapján Kulcsi Komisz Böske legalább 3 magzatot hordoz méhében.Ez pedig,a fajta szempontjából állított prioritások értelmében örömteli tény,hiszen,ahogy egykor Erdélyi Károly,az elmúlt 30 év magyarországi komondor tenyésztésének meghatározó alakja mondta és mondja ma is:a törzskönyves állomány minden egyedére szükség van a fajta fennmaradásához.Szóval,egyik szemem sír,mert Ravasz öröklött csípőízületi ficammal él,másik szemem nagyon-nagyon "nevet",mert jó esetben a komondor szaporodik.

A felelősség óriási.A születendő és életben maradó maximum 3-4 egyed (ennél többet nevelni,talán nem szerencsés a fiatal anya számára),csak hozzáértő személy kezébe kerülhet.Olyan tenyésztőre,vagy új tulajdonosra gondolok, aki kötelezi magát arra,hogy az utód 8 hónaposan csípőízületi diszplázia előszűrésre kerül,eredményét közzéteszi és 18 hónaposan újabb szűrésre viszi... (Hány ilyen tenyésztő lenne az országban,még ha tökéletes csípőjű egyedek utódjáról lenne is szó???) Meglátásom szerint,az eredménytől függetlenül az utód kizárólag mentes (A),vagy átmeneti (B) csd. szűrési eredményű egyeddel párosítható,mely szűrési eredmény legkorábban 1,5 éves korból származhat!Terveim szerint egy szukát szeretnék megtartani: Böske kiemelkedően egyben van,arányos -ahogy tenyésztője jellemezte- kissé "sunyi",tartózkodó természetű,kitűnő mozgású,KK fogazatú,igen korrekt szuka.Jellempróbára talán tavasszal kerülhet sor,ahogy Ravasznál is,aki semmiben nem kiemelkedő,de mindene megvan -a remek csípőt kivéve...

:(

Persze,ezzel az esettel kapcsolatban felmerült bennem a tenyésztők (fajtától függetlenül) felelőssége,hogyan számolnak el "fajtanemesítő munkájuk" során azzal,hogy információ nélkül,vagy annak elhallgatásával olyan tudatosan "tenyésztenek" akár mentes (A),akár közepes (D) csípőízületi diszpláziás,vagy "lepapírozott" egyedekről legyen is szó?Hol,mikor,melyik generációnál vállalják a felelősséget mindezért?Ez olyan,mintha becsukott szemmel kellene megtervezni egy útvonalat...és,ha "véletlenül",szerencsésen célba is érnénk,melldöngetve hirdetnénk,hogy milyen remek navigátorok vagyunk... Miközben Isteni gondviselés,vagy oltári nagy mázli eredménye csak,hogy épségben odaér-e a csukott szemű szerencsevadász,vagy az első kanyarban kipurcan.A gond az,hogy ha a tenyésztéshez hasonlítom ezt az utazást,akkor a fajta jövőjét tekintve pontosabb úgy fogalmazni,hogy így tenyészteni olyan,mintha csukott szemmel terveznénk meg az utat,melyre nem csak mi,a kormánykeréknél ülők indulnánk,hanem velünk együtt az utasaink,a családunk,gyermekeink is...

Nos,aznapra még jutott egy kis "üröm",mert Kincsem ultrahang vizsgálatának eredménye nem sok bizakodásra adott okot:5-6 hetesen nem látszott magzat... És itt éreztem csak igazán az örömöt,amit Böske vizsgálatának látványa okozott.Talán,jogosan,hiszen,ha szerencsénk lesz a komondor szaporodik...

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr532356390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karchasz 2010.10.12. 16:21:04

No ha kissé késve is, de olvastam a bejegyzést:)
Mit mondjak, kiakadtam... Mi lesz ebből, ha a tenyésztők nagy ívben lesz.... bizonyos dolgokat. Nem biztos hogy szerencsés a foghiányt fölhozni példaként, de nekem mint köztudott "laikusnak" és mondanivalóján nem sokat rágodó embernek talán elnézhető. Te tudod milyen az ha egy tenyésztésre kiválasztott példányt emiatt kell selejtezni, én tudom milyen az, ha az egyébként csak komondornak vett komondor megfoszt bizonyos élményektől emiatt a hiba miatt, de ez a hiba állítólag csak úgy is előbukkanhat... De ha a kivédhető bajok ellen se lépnek föl, párezer forintos szürési díj, vagy egyszerűen nemtörődömség miatt, akkor nem kell ide mumusnak Fighter, sőt nem kell ide senki, hanem szép lassan elpártol a komondortól az, aki nem kifejezetten megszállottságból veszi a jószágot. Szerencsére van néhány kivétel, mármint tenyésztő, aki komolyan veszi azt amit mond, szűret, tesztel, próbálkozik.
Szóval nem reménytelen itt a helyzet, de lépni kell, és talán, utálom-nemutálom a kötelezőt, de a fajtagondozó szervezetnek és annak tenyésztési tanácsának el kéne gondolkodni szabad-e a tenyésztők egyéni felelősségérzetére hagyni némely probléma megoldását...

Baliházi komondor kennel 2010.10.12. 17:41:30

eddigi tapasztalatom az, bármilyen furcsa is, h a rossz csipő, rossz idegrendszerrel párosul.
Persze ha jó a csipő, attól még nem biztos, h a kutya jó idegrendszerű is.
De valahogyan összefügg a két dolog.

conect 2010.10.12. 18:37:27

Ennek semmi alapja sincs.
Láttam már jó pár kutyát szar csípővel és kiváló idegrendszerrel.

Zrínyi Kati 2010.10.24. 20:59:25

Pistikém! Majd ha egyszer nem Isten adta módon szaporítasz, akkor bíráld a tenyésztőket! Egy baki becsúszhat bárhol. De kettő egymás után?! Nem a tanulságot kellett volna levonni, hogy tenyésztés nem is olyan egyszerű dolog? Majd ha letettél valamit az asztalra, akkor mesélj! Addig meg talán... egyébként teljesen hiteltelenné tetted magad.

Ha annyira nenm bízol a kutyáid származásában, akkor meg csináltasd meg a DNS teszteket! De utána tartozol egy bocsánat kéréssel azoknak akiket rágalmazol.

Kohári Pisti 2010.10.25. 09:13:29

@Zrínyi Kati:
"Katikám!"
Először is nagyon köszönöm,hogy ilyen hosszas rágódás után "megtisztelted" blogomat és kifejtetted sajátos véleményed!Köszönöm!

Azért mellékesen megjegyzem,ma már nem lep meg,hogy nem fogtad fel:ezek az egyedek nem az én tulajdonomban vannak,mindössze érzek annyi felelősséget,hogy én "szereztem" a cégnek ezeket az egyedeket,hát én is próbálok segíteni,mivel a telepvezető abszolut nem jártas ezen a téren (pl. neki törzskönyv nélküli egyedek is megfeleltek volna,amiről én beszéltem le).Tehát nem látom az "újabb" bakimat,de ha Te végre ilyen összeszedett gondolatokkal kifejted,mint most sikerült,akkor megköszönöm!

"Katikám!"
Ha neked az az ember "hiteltelen",aki őszintén,nyíltan -közben próbálva segíteni másokon és a törzskönyves komondoron- a nagy világ elé tárja a valóságot,akkor te csak keresd azok társaságát,akik éppen ellenkező módszerekkel és sokkal,de sokkal egyszerűbb eszközökkel nem éppen Isten adta,hanem nagyon is "emberi",gyarló emberre jellemző módon,rövid távon gondolkodva,a nehéz tenyésztést "leegyszerűsítve",maguk számára megkönnyítve "tenyésztenek".Ez az ügy egy "ügyes",de csaló "papírozási" módszerrel nagyon egyszerűen "megoldható" lett volna:azt veszem mi szavaidból,hogy "hitelesebb" megoldás lett volna számodra...

Az "én" kutyáim származásával kapcsolatban nincs szükségem DNS vizsgálatra,de bármikor meg lehet csináltatni,hajrá,az eredménye a következő lesz:1 alom született nálam,annak Királytelki Gyergyó az apja és Jászkiséri Kócos Gyopár az anyja -bár ez az "Isten adta baki" számodra nyílván nem hiteles az én számból... (Nem beszélve arról,felfogtad-e,hogy lett az én almom "Baliházi" kennel nevű... Megpróbálhatom neked,csak neked újra elmesélni,ha még nem sikerült értelmezned azt a számodra nyílvánvalóan hiteltelen bejegyzésem,mely erről szól!)

Kérlek,nevezd meg,konkrétan,kit,vagy kiket rágalmaztam!Szeretnék bocsánatot kérni tőlük,mert nem ez volt a célom,nem is értem,kikről van szó,mert egyetlen tenyészetet,tenyésztőt nem támadtam semmivel sem!Kíváncsian várom.

Ahogy hasonlóan érdekes gondolatmenetű kommentjeidet is nagy örömmel olvasnám a jövőben is!Köszi!

Bolda 2010.10.25. 11:07:31

Szia Pisti!

Lehet, hogy már írtad, de nem olvasom folyamatosan a blogod, ráadásul lehet, hogy felületesen is - lányom mellett.
Miért kellene a leendő kölyköket 2x szűretni? miért nem elég 1,5 évesen?

(Kati mentségéül szóljon, hogy ha valaki csak ezt az egy beírást olvassa, és nem ismer, akkor nem derül ki, hogy az említett 2 kutya nem a tiéd.)

Kohári Pisti 2010.10.25. 14:57:19

@Bolda:

Szia Orsi!
Nagyon köszönöm,hogy itt jártál és leírtad a Kati megjegyzésével kapcsolatos véleményed,tedd meg máskor is,mindig is építőjellegűnek tartottam a hozzászólásaidat!Ezért is köszönöm!

"Normál" esetben azt gondolom,1,5-2 évesen elegendő egy komondort -vagy bármely nagy testű kutyát- szűretni,amennyiben nincs a problémára utaló jel,vagy az ősökről -mint jelen esetben- információ "rossz" csípővel kapcsolatban.
Azonban,ha egy előszűrés 8-10-12 hónaposan pl. enyhe (C),közepes (D),vagy súlyos (E),egyértelmű,hogy nem vonandó tenyésztésbe -legalábbis,ha a két egyedhez hasonló igénybevételhez hasonlóról beszélünk.

Ha ilyen idősen,8-10-12 hónaposan az eredmény átmeneti (B),vagy mentes (A) mindenképp célszerűnek látom az újabb szűrési információt,mivel tudjuk,hogy az apa 1,5 évesen nagyon rossz csípővel rendelkezett.Szerintem ez elég indok.

Ma már pl. bánom,hogy mikor először -kb. 4-6 hónaposan- gyanúsnak láttam a mozgását,nem szűrettem meg 8-10 hónaposan... Lehet,már az informatív lett volna pl. egy HD-C től "felfelé" már automatikusan be nem vonandó lett volna szerintem,még egy pl. HD-B esetén megszűrethettük volna 1,5 éves kor előtt,vagy egy tenyészszemléztetés előtt.

Nem okoskodni szeretnék,csak nyomon követni az "Isten adta" utódokat,melyek mondjuk,még meg sem születtek,de már mindenki tudhatja,miből lesznek,ha lesznek -ezért találom "érdekesnek" a Kati hitelességgel kapcsolatos megállapítását...

Valóban nem derül ki ebből az egy bejegyzésből,hogy nem az enyém a pár,és ha ez Kati esetében -ami szinte kizárt,mert ezzel kapcsolatban más fórumon már jelezte véleményét- fennál,"nem ismer",nem tud a két szóban forgó komondorról,akkor én kérek elnézést.Igaz,igyekeztem a létező legfinomabban,ám informatívan reagálni Kati kommentjére,mert van benne néhány furcsaság,ami tőle annak számított -bár lassan már nem tud meglepni....

Kulcsi Komisz 2010.10.26. 16:00:52

Szia! Jó az elképzelés " csak olyannak adok kiskutyát aki 2x megszűreti", de gyakorlati megvalósításra nem látok esélyt! Inkább a vevők figyelmét kell felhívni az esetleges veszélyekre. Adás vételi szerződésben is fel kell tüntetni,hogy te szóltál. Természetesen,ha te vissza tartasz magadnak kiskutyát,akkor célszerű a szűrés,de felesleges 2x,mivel te is látod a hibás mozgást. Tenyésztésbe vétel előtt kell szűretni,szerintem.

Kohári Pisti 2010.10.27. 13:48:41

@Kulcsi Komisz:

Szia Csaba!
Igen,azt hiszem,reálisabb a Te verziód,életszerűbb.Meglátjuk,mi lesz belőle,remélem,előbb 3 kis komondor ad okot a tovább gondolásra!
Köszönöm,hogy itt jártál!
süti beállítások módosítása