HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2008.10.07. 14:03 Kohári Pisti

Szürke eminenciás,nagy nevű profi,frusztrált madame -Euro Dog Show 2008

Címkék: klub kutyakiállítás komondor tagság mudi

Egy szó mint száz:nagyon-nagyon nagy élmény volt számunkra a 2008-as magyarországi,pardon,budapesti Európa Kutyakiállítás!

Sajnos -vagy nem,de- a szombati Hungária Komondor Klub kiállítására nem mentünk el feleségemmel,mivel -bármilyen hihetetlen is,bár így utólag talán hihetőbbnek tűnik- sokkal hasznosabb,kellemesebb időtöltésre nyílt lehetőségünk.A vasárnap azonban hónapok óta a komondor kiállítás céldátuma családi naptárunkban.Először úgy terveztük,kicsit távolabb parkolunk le és odasétálunk,aztán kicsit szeles,hideg idő volt 7 órás megérkezésünk környékén,hát úgy döntöttünk,nem szakadunk bele abba a 800 HUF/nap parkoló díjba -a 2x2500-as belépőbe és a -ha jól emlékszem- 1200-as katalógusba így együtt viszont,már majdnem...azonban,azt kell mondjam,megérte.

A területre lépve máris olyan -a jelen és közel jövő komondorozását meghatározó,talán nagyképűség nélkül megkockáztathatom- komondoros barátok jöttek velem szembe,mint Robár Jani és Juhász László.Legnagyobb örömömünket azonnal szertefoszlatták az előző napi klubkiállítás méltatlan viszonyairól,körülményeiről tartott elkeseredett beszámolójukkal.Bár,valami hasonlóra előzetesen is számítani lehetett -amit persze,a mai napig képtelen vagyok felfogni. (Ez a kategória az "Ilyen nincs és mégis van." Ami fáj,nem ritka ez hazánkban.) Janiéknak sok sikert és későbbi találkozást kívánva összefutottam Vadlövő Gyula tenyésztővel és családjával,akik szintén méltatlan körülményekről és elkeserítő állapotokról számoltak be,ami a szombati Hungária Komondor Klub kiállítását illeti.

Aztán,kicsit felvidultunk,hiszen Ódor Edina társaságában Vesta Kerelinnel futottunk össze a pavilon bejáratban,majd a ring körül már jó néhány ismerős arc került látóterünkbe: Takács Tündi,Zsák Orsi,Bácskai Jani bácsi,Berczeli Tóni,Fekete Ferdinánd,Nagy Attila és egyre-egyre többen.A többség előző napi panaszáradatának meghallgatása közben azért,Jani bácsi megjegyezte,hogy "Klubkiállítás?Mindenki azt állítja,hogy elfelejtett nevezni.Hát kérem,én nem neveztem,mert nem is akartam nevezni..."

Szétnéztünk a pavilon többi ringje környékén is és gyorsan megkerestük a mudikat,a szomszéd ringben pedig a megjelent kuvaszokat méregettük.Sajnos,mire a komondoros kezdésre visszaértünk,azaz úgy nagyjából 9:30 környékére,már a fényképezőgép aksija lemerült.Erre mondják,hogy íjé... Azért a kezdés előtt még váltottunk néhány szót Korponai Brigitta "sporttársnővel" is,aki felvilágosított minket a kuvaszosok azon arcátlanságáról,ami a szombati klubkiállítás galibáját okozta,azaz hogy -az egyébként Udvardiné Lukács Ilona elnök asszony által előre "lefoglalt"- ringet kuvaszos barátaink -halkan jegyzem meg,eddig példátlan módon,most mégis hirtelenjében- átalakították saját igényeiknek megfelelően,azaz a komondoros ringet sajátjuk méreteinek növelése érdekében megnagyobbították... Elcsodálkoztunk ezen,de ha így volt,így volt,ha nem nem,mi nem voltunk ott,aki meg ott volt...tényleg,ki volt ott???Volt ott valaki a Hungária Komondor Klub képviseletében,vagy gondoskodott róla bárki is,hogy a stopis ring a komondoré legyen?Na,ma már ennek nem sok jelentősége van,annak azonban igen,hogy a bírálatok kezdete előtt még Erdélyi Karcsival is váltottunk néhány szót a klubkiállítás általa tapasztalt körülményeiről és vasárnapi felhozatal kitűnő minőségéről.Aztán hajrá,belecsapott Korózs úr amibe bele kellett végre.

A kanok csodálatos mezőnye mellett kiemelném Korózs Gábor színvonalas,logikus,a külső szemlélődő számára is értelmezhető,nyomon követhető bírálatát.Következetessége,hogy pl. nagy hangsúlyt fektetett az egyes egyedek mozgására egy osztályban csorbát szenvedett ugyan,ami egy ilyen téttel bíró eseményen semmiképpen sem szerencsés,de talán,emberi mivoltunk miatt belefér,továbbá nagyon jól tudjuk,hogy mivel show-ról van szó,Korózs úr nyíltan felvállalja,hogy sokat nyom a latba a felvezetett egyedek aznapi formája,ápoltsága és a felvezetők felkészültsége.Összeségében szerintem korrekt,a feladata nagyságához felnőtt bíró bírálta a kitűnő kan mezőnyt.Mindössze kettő komoly meglepetés ért -a kicsik mellett- de istenem,ez egy szubjektív,abszolut számokkal mérhetetlen műfaj.Csak gratulálni lehet komondorosoknak,bírónak egyaránt.

Azért két pillanatot kiemelnék,melyek bennem is mély érzelmeket váltottak ki és ettől gyönyörű a ring széléről figyelni.Mikor Karcagpusztai Ákost kiküldték egy kitűnővel,Takács Tündi láthatóan csalódott volt,majd visszaszaladt Karcagpusztai Rendest átvenni.És a csalódottság olyan -talán- felszabadult örömkönnyekbe csapott át,mikor Rendes első lett a Nyílt kanok osztályában.Innen is kívánom Tündinek és mindannyiunknak,hogy még sok-sok Karcagpusztai tenyészetből származó kitűnő egyeddel tartsa a komondorok színvonalát ilyen magas szinten.

A másik pillanat az abszolut csalódottságé,melyben részben szintén osztozok azóta is,azaz,hogy Konok-Kunok-Komondora Derék -egyébként hazánk egyik kiemelkedő csontozatát,tömegességét és persze,még ha számomra nem is elsődleges- küllemét hordozó kanja "csak" Kitűnő IV. lett.Persze,sokan boldogok lennénk egy EK Kitűnő IV. komondorral,de én nem ezt láttam Jani bácsi arcán,bár nem beszéltem vele erről.

A szukák előtt még gyorsan elkaptam Molnár Józsi mudis barátomat (kinek mudis EK véleménye itt olvasható) a mudi körnél,majd néhány mondat után újra a komondor ring mellett zsibbadtam.Egyszer csak Tobak Laci bácsi,komondor adatbázisunk fáradthatatlan töltögetője,javítgatója,komondoros társadalmunk nagyobb megbecsülésre érdemes szürke eminenciása lépett mellém és bemutatkoztunk egymásnak.Bemutatkoztunk,hiszen még csak úgy,kb. 1 éve cserélünk eszmét az internet hullámhosszain,hogy egy ilyen jeles eseményen végre személyesen is találkozhassunk.Nagyon nagy öröm ért minket,hogy végre személyesen találkoztunk.Aztán jöttek a szukák.

A leggyengébb láncszem az én személyes véleményem szerint,meglepő módon Udvardiné Lukács Ilona bíró asszony volt.Zavartnak,izgatottnak tűnt,és kapkodónak.Legalábbis a kanokat bírálóval összehasonlítva.Kicsit úgy tűnt,mintha,hogy nálam tapasztaltabb komondorost idézzek:"Csak összehasonlít,nem pedig bírál.Nagy különbség van a kettő közt." Az eredményeket nem kommentálnám,mert úgy vettem észre szinte mindenki tüskékkel küzdött az ő működése alatt,nem csak ő,a ring szélén állók is.A szuka mezőny sem volt gyenge,de nem volt olyan kiemelkedő,mint a kan,főleg a fiatalokra gondolok.

A komondorok után gyorsan megvettük a jövő évi mudis naptárunkat 1600 HUF-ért,majd átszaladtunk egy órácskára a G-pavilonba a frisbee-zést,táncolást,kereső kutyás bemutatókat megtekinteni.Jó volt látni az egyébként aprócska lelátó zsúfoltságát,de legfőképpen a sok-sok kutyarajongó gyereket!

Ők a jövő,kutyában,komondorban egyaránt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr38701125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása