HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.04.17. 11:59 Kohári Pisti

A tét: a törzskönyves komondor állomány jövője 2.

Címkék: klub felelősség tenyészszemle komondor nagy andrás tagság pásztorkutya tenyésztés

Mint azt minap megemlítettem,örömteli módon -nyílván a közgyűlésen megjelenő szavazó tagság tájékoztatása érdekében- nyílvánosságot kaptak a Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanácsának tagi és elnöki pozícióira benyújtott pályázatok.Az általam kiemelkedőnek tartott Monoki Szabolcs és Nagy András által benyújtott munkák többszöri alapos elolvasásra érdemesek és legfontosabb üzenetüknek azt látom,hogy ideje szakítani a kizárólagosan küllemre történő komondortenyésztéssel!Ha valami,akkor ennek a feladatnak a kidolgozása és megvalósítása -bár sok munkával,kiadással és idővel jár- valóban a komondor javát szolgálja majd!Örömteli számomra,hogy a TT elnöki pályázója -ha jól értem- mindent megtesz majd azért,hogy ez megvalósuljon,állományszinten érvényesüljön.Monoki Szabolcstól idézem (4.oldal):

 "Ennek az igen sajátos természetnek a megőrzéséhez támogatok minden olyan törekvést,amely erősíti a komondor jellemét,annak örökíthetőségét és kiszűri a megváltozott természetű,fajta idegen jellemű kutyákat a tenyésztésből."

 

Majd kicsit konkrétabban és elhivatottabban -igaz,több helyen is ( pl. 3.oldalon,9.oldalon) tévesen a komondort "őrző-védő fajta" kutyaként,illetve "őrző-védő jellegű pásztorkutyaként" (8.oldal) említve- a következő sürgős intézkedést javasolja (8.oldal):

"Javaslom a HKK által elismert,támogatott és értékelt viselkedési teszt kidolgozását, amely a komondor viselkedését figyelembe véve kidolgozza azt a vizsgálati módszert, amivel a belső tulajdonságok vizsgálata elvégezhető."

Jó ezt látni!Főleg Nagy András pályázatával összeolvasva ezt a gondolatot,melyben több hónapos,vagy inkább éves előkészítőmunka eredményeként -mégha csak terv-,vagy javaslatszinten is,de- konkrét,kidolgozott,az elindulásra alkalmas elképzelés tanulmányozható -PÁSZTORKUTYÁRA!!!!! (természetesen nem őrző-védőre.......)

 

Van itt még persze,jónéhány más fontos üzenet is,mint pl. a következők:

 

 

A) A komondor egészségügyi szűréseinek szorgalmazása,illetve szívósságának megőrzése/helyreállítása.

Monoki Szabolcs (5.oldal):

"Javaslom a tenyésztési tanács részére egy olyan program kidolgozását,amelyben a tenyésztők a tenyészkutyák tekintetében érdekelté válnak a csípőizületi diszplázia szűrés elvégeztetésében és minősítésében;a kimagasló kutyák esetében pedig a szem entrópia-ectrópia és öröklődő hályog vizsgálatában,továbbá a szív ultrahangos vizsgálatában."

 

Nagy András (10.oldal):

"Meg kell próbálnunk az állomány minél nagyobb szegmensét egy előzetes szűrés sorozatba bevonni,annak érdekében,hogy információt kapjunk arra vonatkozóan,hogy a továbbiakban mely területekre kell fokozottabb figyelmet fordítani,és melyik az,ami kevésbé érinti a fajtát.

Ha mindezt elhalasztjuk,szinte visszafordíthatatlan károk következhetnek be."

 

B) A szépségversenyeken nem szereplő egyedek felkutatása,a HKK által előírtak szerinti tenyésztésbe vonásuk lehetőségének segítése.

Monoki Szabolcs (6.oldal):

"Nagyon nagy jelentőségű a kiállításon nem szereplő komondorok felkutatása és tenyésztésbe állítása. (...)

Alapvető probléma,hogy sok egyed a zárt élőhelyét soha nem hagyta el élete során, így ha származási lappal rendelkezik is nincs sok esély rá,hogy tenyészszemlén minősítést szerezzen,arra pedig,hogy egészségügyi szűrővizsgálatokon vegyen részt még kevesebb.Klubunknak viszont alapvető érdeke ezen egyedek tenyésztésbe vonása (...)

...javaslom egy ún. Mobil Teljesítményvizsgáló Testület létrehozását, amely a "felfedezett" egyedet élőhelyén szakértő szemmel megvizsgálva egyedi tenyésztési engedély kiadására lenne jogosult előre meghatározott feltételek teljesülése esetén."

 

C) Tenyészszemle reform időszerűsége

Nagy András (12.oldal):

"...ahhoz,hogy a fajta minőségének általános és átlagos leromlását megállíthassuk,illetve,hogy ezt a tendenciát megfordítsuk (...) két alapvető változásra van szükség:

- (...) a szinte kizárólag a küllemi tulajdonságokra irányuló értékelés helyett a kutyák megítélésében nagyobb hangsúlyt kell adni az egészségnek, és a belső tulajdonságoknak.

- (...) a rendszer sajátosságait úgy kell kialakítani,hogy egy egyed értékelésekor az öröklődő tulajdonságok kerüljenek előtérbe. (...)

...értelemszerűen a tenyészszemlére, az ott elért eredményekre, és a jellemző egészségügyi problémák kiszűrésére kell nagyobb hangsúlyt helyezni.A kiállításokkal szemben a tenyészszemlén lehetőség nyílik egy részletesebb, "szakmaibb" értékelésre mely magába foglalhatja a kutya belső tulajdonáságainak vizsgálatát is.

(...)

Nem véletlen,hogy egyre több fajtagazda szervezet (pl. Hungária Kuvasz Klub, Karakán Klub stb. ...) nyúl a tenyészszemlék megreformálásához,és az egészségügyi szűrések bevezetéséhez,hiszen ma már egyre nyílvánvalóbb,hogy csak így lehet ellensúlyozni a küllemtenyésztés negatív hatásait."

 

 Monoki Szabolcs (5.oldal):

"A küllemi tulajdonságokat illetően a klub által szervezett tenyészszemléken és főtenyészszemléken történő bírálatokat objekítvebbé,adatszerűbbé kell alakítani. (...)

...a tenyészszemléken a legfelkészültebb bírók végezhessék az értékeléseket, amely bírókat a tenyésztési tanács privilégiuma legyen kiválasztani..."

 

D) Intézkedések az "észszerű" egyedszámnövelés és fajtanépszerűsítés érdekében

Monoki Szabolcs (8.;9.;10.oldal):

"Célom a komondor populáció részeként szereplő komondor egyedek létszámának növelése,az évente született kölykök számának kb. duplájára emelése. (...) Ezt elsősorban olyan potenciális komondortulajdonosok bevonásával tenném,amelyek akár egyéb más külföldi a komondorhoz hasonló kutyafajták vásárlása helyett e fajta mellett döntenének.

(...)

A populáció növelés másik fontos szegmense a kutya hasznosítási céljának megfelelő testfeléspítés és szervezeti szilárdság a célnak megfelelő tökéletesítése.

(...)

Az indirekt információk alapján történő populáció növelés egyik fő módszere a fajtanépszerűsítés.Ezen a területen a klubnak rengeteg a tennivalója.(...)

...a magyar nemzeti kincsé minősített magyar kutyafajták bekerüljenek a közoktatási rendszerbe. A klub által szervezett rendezvényeket össze kell kapcsolni nagy nézőközönséget vonzó országos hírű rendezvényekkel... (...) Ajánlom és javaslom egy Szervező Bizottság felállítását,amely az anyagi lehetőségek figyelembevételével  kreatív team-ként működve kidolgozza a klub megjelenésének arculatát.(...) A fajtanépszerűsítés érdekében Kupa rendszerű (pl. Palóc-kupa) regionális fajtakiállításokat kellene tartani.(...) Ezeken a rendezvényeken kerülne sor a Tenyésztői Fórumokra (...) ...a klubnak hivatalos fórumot kellene kialakítania a HKK honlapján belül.

 

Nagy András (6.oldal):

"...a fajta hosszútávú jövöjének biztosításához a jelenleginél nagyobb népszerűségre lenne szükség... (...) ...reális cél lehet,hogy a fajta iránti kereslet nem túlzott, de "egészséges" méretűre nőjön (és ezáltal biztonságosra duzzadhasson az állomány egyedszáma) (...) a jövőben legynagyobb potenciális piacot jelentő egyszerű,házőrzőt kereső családok -magyarul reális célközönség- körében. (...) ...nem tudom számszerűsíteni a kívánt egyedszámot,ezt majd az elmúlt évek statisztikái alapján -közös döntéssel- lehet majd kitűzni."

 

E) Szigorú alamellenőrzés,egyedregisztrálás és azonosítás

Monoki Szabolcs (7.oldal):

"A született kölykök származásának valódiságának ellenőrzésére egy ellenőrzési rendszer kidolgozását javaslom... (...) Az új szabályzat szerint bevezetésre kerüne a DNS teszt. (...) ... a bizonyítottan az alamobejelentőn szereplő szülőpártól származó alom megkapná "HKK által igazolt származású alom" bejegyzést."

Monoki Szabolcs (5.oldal):

"A bírálatra jelentkező egyedek azonosítása minden alkalommal szigorúan meg kell történjen."

 

A fenti újító,jobbító ötletek,tervek természetesen csak abban az esetben valósíthatók meg,hogyha a komndoros társadalom,tulajdonosok,tenyésztők akarják,sajátjuknak érzik,önszántukból betartják a szabályokat a minőségibb -és itt nem a küllemre gondolok- tehát,a minőségibb komondor "megalkotása" érdekében,a fajta jövője érdekében.Továbbá,a fenti elképzelések némelyike igen kevés konkrétumot tartalmaz,illetve megvalósítása annál komolyabb költségvetéstervezetet feltételez,de meggyőződésem,hogy nagyrészük megérné a kiadást és a fáradozást és a rövidtávú lemondásokat.

Ugyanakkor,szerény véleményem szerint akadnak régóta élő,ma is érvényesülő igen komoly problémák,melyekre nem találni a pályázatokban megoldást,vagy azok félreérthetően,megtévesztően "álmegoldást" kínálnak,vagy egy másik komoly problémát generálhatnak.Ezekkel jövök legközelebb.

Addig is,mindenkinek sok-sok ambíciót és szabadidőt kívánok az újabb átolvasásokhoz és az agyaláshoz:hogyan lehetne a jobbító kezdeményezéseket megvalósítani,ki hol tudna kapcsolódni,mihez tudna "önerőt" adni!!!!

Nem más a tét,mint a törzskönyves komondor állomány jövője!!!

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr461068124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baliházi komondor kennel 2009.04.18. 21:06:08

Bizonyos kérdések megvalósíthatóságában, erős kételeim vannak.
Ilyen pl a mobil tenyészszemle bizottság.
MEOE bírói vizsgával nem rendelkező személy nem adhat tenyészthető minősítést egy kutyának. Főleg nem vonhatja meg azt. Egy óvást követően azért lehetnének viták.
Amúgy is nehezen kivitelezhető. Hány fő döntene egy kutyáról, ki dönti el kihez menjen ki, kihez ne. A költségekről nem is beszélve.
Adott esetben drágább is lehet, mintha a tulajdonos elvinné a kutyáját egy tsz.re-
Inkább több tsz.-t kellene szervezni régiónként-

Kohári Pisti 2009.04.20. 09:13:00

Szia!

Teljesen jogosak a felvetéseid és egyértelmű,hogy több regionalitási elvre volna szükség -tsz-ben,szemléletegyeztetésekben,klubnapokban,tesztelésekben egyaránt,legalábbis szerintem.

Nyílvánvaló,hogy a költségvonzat lesz a legkomolyabb egy ilyen bizottságnak,nem hinném,hoyg a személyi összetételben kellene keresni a legnagyobb akadályt.Ugyanakkro valami kell,ami megoldaná azt a problémát,hogy a világ végén találsz egy tenyésztésbe vonásra alkalmasnak ítélt komondort,amit a gazdája a szomszéd tanyába nem vinné át,nemhogy egy idővel,utazással,macerával járó tenyészszemlére,ami számára mégcsak jelentőséggel,értékkel sem bír (jelzem:jelen formájában számomra sem sokkal,aminek megítélésén nálam csak a bíró személye tud javítani egy keveset).

Tehát a felvetések megválaszolandók,kidolgozandók lesznek,ha komoly létjogosultsága lesz a MTvB-nek,de emelett a regionális tenyészszemlék eloszlása,gyakorisága is megoldásra vár...

karchasz 2009.04.21. 13:37:49

Vitatkoznék veletek... Több tenyésszemle? Egy-egy tenyésszemlén hány komondor van nevezve? Szerintem kellene évi 3-4 normálisan lebonyolítottat, elismert (ami nem biztos hogy azt is jelenti hogy közkedvelt) bíróval. Lehetne egy a klubkiállítással párhuzamosan, egy a fesztivállal mellett, a másik kettő meg a lefedetlen területen élő tenyésztőket hozná kedvező helyzetbe. Hogy példával is illusztráljam: idén ugye klub Karcag, fesztivál Cserszegtomaj. A másik kettőt ezen elv szerint Orosházára, és Kaposvárra tenném.

Kohári Pisti 2009.04.22. 11:44:29

Szia!

Szerintem,amit írsz szisztéma rendben van,de ettől még növelni kellene a tenyészszemlék helyszíneinek számát a regionalitást,lefedettséget figyelembe véve.

Erre áldozni kell a HKK-nak,nekünk.A tsz papír hidegen hagyja az eldugott falu,tanya komondor tulajdonosát,azonban minket megráz,ha emiatt nem vonhatunk be egyébként arra alkalmas egyedet a tenyésztésbe -vagy másokat "ráz meg",ha egy tenyésztő a sziutációban a drágább és szinesebb törzskönyvvel járó párosítást választja (bele van kényszerítve )egyszerűen,mert nem "felhasználó barát" a rendszer...

Szóval,szerintem nekünk,a fajtagondozó szervezetnek kell a komondorok után/elé/közelébe menni,nem várhatjuk,hogy ők jöjjenek,hisz látjuk,ennek a hozzáálásnak mi az eredménye.Nyílván,van aki megteheti,vagy fontosnak tartja és megteszi,de ez nem az adott komondor egyeden múlik,márpedig a tenyésztésbe a kvalitásai alapján kellene bevonni,nem a tulajdonosa lehetőségei,akarata,motivációja és az egyed papírja megléte,nem léte alapján... Tehát segíteni,elérhetőbbé kellene tenni a "papírszerzés" folyamatát.

Szvsz.

karchasz 2009.04.22. 14:46:18

Szerintem a faluszélén, vagy épp a fogyatkozó tanyavilágban élő, aktívan, és esetleg eredményesen dolgozó komondor nem azért nem jut el a tenyésszemlére, mert messze van, vagy ritkán. Egyszerűen a gazda nem akar ezzel foglalkozni. Én mindenképen egy mobil csoport felállítását tartom jobb ötletnek, mint a mindenhéten tenyésszemlét. A TT alakítsa majd ki az álláspontját, szabályait hogyan lehet ezeket a jószágokat hasznosítani. Erre áldozzon a klub egy bizonyos összeget, nem hiszem hogy majd tucatjával kellene kiszálni a jobbnál-jobb, rejtetten élő komondorokhoz. De a lehetőség legyen meg.

Kohári Pisti 2009.04.22. 15:30:03

Épp ez az,ami Zsolt szerint "nyűgös" lesz:kiszállással jár,hova,milyen távolságra,ki,mikor,milyen költségből,mi van,ha -adja az ég!- mégis tucatjával kell kimenni a rejtett komondorokhoz,hiszen a "minőséget" a helyszínen fogja eldönteni a két,három,vagy ki tudja éppen hány tagú mobil csoport...

Lali!Én a héten a Kocsér Törtel közti tanyavilágba csöppentem,ahol -csak ezen az egy pontján a "fogyatkozó",de azért eleven tanyavilágnak- két szomszédos tanyánál három komondor él...

Szóval,szerintem is támogatandó a mobil tenyészszemléző bizottság,de annak lesz ám idő-,energia-,költségvonzata,ahogy egy-egy tenyészszemle szervezésének,lebonyolításának is.(Talán,valaki,aki jártas a tenyészszemle szervezésben,megírhatná,mi mindennel jár egy tsz!)

Ugyannakkor,szerintem is áldozni kell erre!!!Ahogy a jelen állomány felmérésére is,erre is sokat kellene áldozni.Van itt pár dolog,amire sokat kell(ene) majd áldozni,áldozNUNK!!!

Baliházi komondor kennel 2009.04.22. 16:30:43

egy-egy tsz. 10-20 komondor van. Sok esetben több más fajtával együtt tartják őket.
Mi van ha a gazda csak nem akarja kivinni a kutyát mert fasz. A tanyákon sem minden esetben olyanok tartanak kutyát, akik nem engedhetnék meg, h elvigyék.
Akkor ki dönt, h kimegy-e e TT. vagy sem? Ki dönt a költségekről?

karchasz 2009.04.22. 20:51:43

@Baliházi komondor kennel:
Én a következőképen képzelem ezt el. Egy ilyen kutya, nem véletlenül kerül a látótérbe. Nyilvánvalóan valamelyik tenyésztő fölfedezi, valahogy úgy ahogy te is teszed mostanában (országjárás). Ha a tenyésztő kéri, akkor a testület, team vagy nevezzük bárhogy kiszáll megnézi, lebírálja, minősíti. A költségeket az alábbi szerint osztanám meg: ha a jószág tenyészthető minősítést kap a költségek 50%-át állja a HKK egy erre a célra minden évben elkülönített alapból. a másik felét, szintén 50-50%-ban állná a tulajdonos, és a tenyésztő aki "használni" szeretné a kutyát. Amennyiben a kutya nem kapja meg a minősítést a "felfedezőjével" fizettetném ki a teljes költséget.

Kohári Pisti 2009.04.23. 09:50:54

Nos,itt jönnek a pénzkérdések... Ki fizeti meg?Miért fizetné a "felfedező",ha nem tenyészthető a komondor?Így meg lesz a veszélye,hogy inkább nem hívja az ember a TT-t.

Ami áthidalná a kiszálljunk,vagy sem kérdést,az nyílván a beérkező felfedezettek fontossági sorrendje.Melyik egyed a fontosabb?Persze,ezt eldönti majd a TT és a tárgyi hivatkozások:egy-egy felfedzett bejelentésénél be kellene a TT-nek küldeni egy-két képet,ha nem is a tkv. másolatot,de legalább annak lefényképezett bizonyítékát,amiről kivehető,hogy kik a szülők,mi a tetoválási-,esetleg chipszáma.

Tehát előbb a bejelentéskor valahogy dokumentumokkal igazolva kell egy képet kapni a vonal elhanyagoltságának mértékéről.

A díj azonban kemény dió.

karchasz 2009.04.23. 13:04:43

@Kohári Pisti:
A "felfedező" fog profitálni a felfedezésből:) Nyilván nem önzetlenül jár el senki felfedező útra, hanem a saját álományát akarja javítani, frissíteni. De nem cél hogy össze-vissza rohangáljon a bírálóteam, ezért gondoltam hogy valami visszatartó erő azért legyen. Nyugi, a jobb tenyésztők nem fogják fölöslegesen zargatni a kiszálló csapatot, ők már látják melyik jószággal érdemes foglalkozni.
Persze én a fölfedező helyébe, kötnék egy szerződést a tulajdonossal, amennyibena kutya tenyészthető, akkor a jövőbeni fedeztetésből, vagy kölykökből 1 egyedet kiválaszthassak magamnak.

Kohári Pisti 2009.04.24. 09:43:44

Óriásit tévedsz,mármint abban,hogy általánosítasz!

Nyílván vannak,akik csak magukra,a saját állományukra gondolnak,de azért,ha kicsit objektívebben nézed -mondjuk pl. Nagy Zsolt "felfedezéseit",vagy éppen a nem régen általam is "kiszúrt" Gézut- a világhálón való "nyilvántartás" szerintem éppen -teljesen természetes módon- az önzetlenséget bizonyítja,és azt,hogy -én legalábbis- fajtában gondolkodom,nem "saját állományban".

Egyrészt nincs is saját állományom,másrészt meggyőződésem,hogy el kellene jutnia a komondor tenyésztőknek odáig,hogy a saját állományukat az egész,a fajta állományának részeként kezeljék és egymással szembeni előítéleteiket,ellenségeskedéseiket feladják és együttműködve egymással -ahogy ez egyes tenyésztői klikkek közt működik is- az egész állomány szempontjából értékelhető eredményt érjünk el.

Egyelőre ez utópisztikusan hangzik.Egyelőre nem ez a hozzáállás,magatartás jellemzi a magyar társadalmat -sem... Ugyanakkor ez a "szerződéskötéses" dolog jellemző mai önző gondolkodásunkra...

karchasz 2009.04.24. 10:58:32

Félreértettél. Nyilvánvalóan látom,hogy az új egyedek -nem jó,- szóval az ismeretlen egyedek bevonása öszkomondoros érdek. Ezért gondolom hogy a klubköltségvetésből kell állni a mozgótenyésszemle költségeinek a felét. Másrészt kell egy visszatartó erő, hogy ne minden tanyasi udvaron élő komondorban lássunk magas értékű tenyészegyedet:).
Szerződés...lehet szeretni-nem szeretni, mégis mindkét fél érdekeit szolgálja. Egyelőre nem tartunk ott, hogy mindenkinek a kézfogását pecsétként fogadjuk el, noha mindannyian ismerünk olyanokat, akiknél ennyi is elég.

Kohári Pisti 2009.04.24. 13:34:59

Így már tökéletesen értelek.És mit mondhatnék:jól beszélsz...

karchasz 2009.04.25. 11:19:32

Az lenne a legegyszerűbb, ha valaki fölfedez egy ilyen jószágot, a fórumra fölterszi a származási lapját, ott sokan látják, esetleg akad valaki aki úgy gondolja neki szüksége van rá, aztán megy minden a maga útján.

Baliházi komondor kennel 2009.04.26. 06:27:56

nos, erre nincs is szükség. Eszmefutattásunk teljesen felesleges volt.
A közgyűlésen Erdélyi Karcsi mondta, h egy alom erejéig bárki kérheti a TT.-t, (ez eddig is gyakorlat volt), h tsz. nélkül se legyen felülbélyegzet az alom.
Ezzel az opcióval már én is éltem egyszer, csak nem lett kölyök a fedeztetésből, ezért elfelejtettem.
Így ha valaki talál egy kant, amit szeretne kipróbálni, akkor megvan rá a lehetőség.
Már látom, a probléma nem is itt van, hanem teljesen máshol kell keresni.
süti beállítások módosítása