HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.06.30. 12:10 pardi norbi

Mátrai kézművesek

Címkék: olaszrizling chardonnay kékfrankos hárslevelű bor irsai olivér mátraalja királyleányka németh attila pardi norbi

 

            A szemeszter utolsó koleszos kóstolóján Mátraaljára esett a választásom. Ennek legfőbb oka az volt, hogy mindenképpen meg akartam osztani barátaimmal az ott rejlő értékek bemutatását komolyan gondoló, jelentős részben új, kis pincészetek borait, amelyek Tőkéstársak néven közös erővel, egymást segítve működnek tovább.  
 
            Szőke Mátyás: Irsai Olivér 2008. Szőke Matyi bácsit semmiképpen nem sorolnám a klasszikus, kis kézműves pincét birtokló borászok közé, de nem szabad elmenni a neve mellett, ha a minőségi mátraaljai borokról beszélünk. Ő ugyanis már a kilencvenes években is olyan jó minőségű borokat tett le az asztalra, amelyekre panasz nem lehetett. A többiek ezután következtek. A pincészet szortimentje igen változatos, jónéhány vörös és fehér bor szerepel rajta, a hazai és nemzetközi fajtákból egyaránt. Ez a könnyed, parfümös bor remekül illett a sor elejére: halványsárga szín, muskotályos, de nem betámadós illat és íz. Jól behűtve kellemes ital, de a dinamizmust hiányolom belőle. Frittmannék Irsaija jobban tetszik, ráadásul nem kevéssel olcsóbb is.
 
            Szecskő Tamás: Királyleányka 2006. Nem hétköznapi bor. A fajtából eddig könnyed, jó ivású, ropogós tételeket kóstoltam, ez meg nagyon nem olyan. Citromsárga szín, tekintélyt parancsoló, lomha mozgás. Először nagyon zárkózott, majd vegetális jegyek, elsősorban citromfű és fenyőgyanta érződik. Hosszas szellőzés után marad a citromfű. Szájban közepes testűnek mutatkozik, erőteljes citrusos jegyekkel. Jó savak, hosszú lecsengés. Nagyon fura, megosztó bor, én egészen megbarátkoztam vele, de többen voltak, akik nem tudtak mit kezdeni ezzel a tétellel.   
 
            Losonci Bálint: Úrráteszi olaszrizling 2006. Citromszín. Ennek is idő kell, mire kinyílik, akkor viszont kellemes zöldalmás, virágos, picikét vaníliás jegyeket lehet azonosítani. Szájban elegáns savú, engem az olaszra kevésbé emlékeztető bort ízlelhetünk: a fajtajelleget felülírja a kellemes ásványosság, amit mátraaljai borban talán még nem is éreztem. Kóstoltam ezt a bort pár hónapja, akkor kevésbé tetszett. Azt gondolom egy év múlva szebb lesz, érdemes lesz visszatérni rá.
 
            Németh Attila: Cserepes 2005. A kiváló Cserepes dűlő hárslevelű és chardonnay szőlőiből (40%-60% arányban) készült a bor. Azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, hogy ismét egy Németh Attila mestermunka született. Aranysárga szín, olajos mozgás. Megszagolva nem lehet vele betelni: árad belőle a mézes-hársos illat, édes fűszerek, trópusi gyümölcsök. Szájban robban: hatalmas, öblös test, az illatra hajazó ízorgia. Egyszerűen zseniális! És a Mátrából! Utóíze kilométeres. Ha kötözködni akarok, akkor én még egy kevés savat hiányolok belőle, a néhány gramm maradékcukor elbírná simán. A Cserepes az a fajta kedves bor, amit szerintem még azok is szeretnek, akik egyébként a csontszárazra esküsznek.
 
            Losonci Bálint: Nyitnikék kékfrankos 2006. Nagyon kevés mátrai vörösbort kóstoltam, ezért nem is igazán alakult ki egy egységes képem arról, milyen is a tipikus mátrai vörös. Azt gondolom, hogy ezzel sokat fognak még foglalkozni a borászok, meg mi fogyasztók is. Szívesen kóstolnék például pinot noir-t, én ebben a fajtában látok fantáziát a vidéken. Mindenesetre erre az estére két kékfrankos került az asztalra. A Nyitnikék nagyon érdekes bor: teljesen lilás színű (séróból rámondanám, hogy 2008-as), illata kezdetben kicsit cefrére emlékeztet, majd jön egy meggyes-fűszeres vonulat. Szájban telt, szép kerek, érett tanninok, meggyes íz, majd melegedve konyakos meggy veszi át a helyét (az alkoholt nem éreztem soknak). Teljesen egyedi kékfrankos, nekem tetszik.
 
            Karner Gábor: Vitézföld kékfrankos 2006. Sötétrubin szín. Nem volt meleg a bor kóstoláskor, ennek ellenére orrba vágott az alkohol (15% körül van). Szájban egy ’Egyesben Szántós Brünhilda’: drabális, mindenből sok van benne, csak éppen szerte- széjjel. Illata fűszeres, csokis, meggyes. Szájban is hasonló jegyeket mutat (meggy, csoki főként), rengeteg tannin, fogzománclemaró sav. Brutális bor, elefánt a porcelánboltban. Jelenlegi formájában abszolút túlárazott (4590 HUF), remélhetőleg egyszer lesz belőle egy csiszoltabb bor.
 
            Németh Attila: Diósi sárgamuskotály 2007. A Diós dűlőben található kicsiny ültetvény termése. Egészen világossárga szín. Illata a friss csemegeszőlőre emlékeztet, Traubi szóda. Szájban kiváló: primer szőlőíz, pici, meglehetősen hűvös muskotályosság, semmi pacsuli. Remek desszertbor, kicsit több savval még szebb lenne. Hogy Kaló Imre módra fogalmazzak: a mindenkori boldogság borban való letükröződése. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr541217265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kohári Pisti 2009.06.30. 12:22:39

Drága Barátom!
Miután már vagy 100 poszt fűződik nevedhez,engedd meg,hogy gratuláljak első önálló bejegyzésedhez és egyúttal megköszönjem az eddigi és a mostani beszámolót is!

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2009.06.30. 14:38:40

Ez egy olyen kóstoló amilyet már én is régóta tervezek, úgyhogy nagyon irigykedem.

A Vitézföldet és nem tudom miért ide árazza a terroirclub, én nem adnék érte többet 2000 forintnál. Egy kóstolón kb egy hónapja ráadásul betették egy Domaine des Escaravailles Cotes du Rhone Les Sablieres 2007 mellé ami egy Syrah/Grenahce házasítás és simán alázta a mátraaljait.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 09:57:03

@dummyname: Továbbmegyek, mint te: ha én most szeretném fogyasztani a Vitézföld kékfrankost, akkor az jelenlegi formájában egy árva petákot sem ér sajnos, mert egyszerűen nem okoz élvezetet annak elfogyasztása. Ha előnyére fog változni egy idő múlva, akkor persze vissza lehet térni a borra(illetve az árára). De némi ráfázás megtanított arra is, hogy nagyon óvatosan kezeljem a 'Most ugyan eléggé élvezhetetlen, de 5 év múlva majd...' típusú megjegyzéseket. Nagyon kevés olyan bort vásárolok, amely jelenlegi formájában nem tetszik, de egyébként "nagy ígéret". Egyébként a dolog egész egyszerűen kiküszöbölhető: adják el akkor a bort, mikor már megfelelően érett.

A többi tételt (kiemelve Németh Attilát) egyébként ajánlom figyelmedbe. Őszintén kíváncsi lennék például mi a véleményed a Cserepesről.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2009.07.01. 10:16:50

@pardi norbi: Hát én is remélem hogy hamarosan megtudod. Elég érdekes házasításnak tűnik.
süti beállítások módosítása