HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.07.13. 21:20 Kohári Pisti

A pengyomhegyi falka 1.

Címkék: kép komondor foxi pásztorkutya mudi pengyomhegy jk gyopár nyf cincér

Mint mindennap,ma is végig lapoztam a szokásos internetes forrásokat,köztük a komondorral kapcsolatosan Nagy Baliházi Zsolt komondor tenyésztő blogját is,melyen találtam egy remek pásztorkutyás bejegyzést.A bejegyzés olyan emberektől származik,akik a pásztorkutyázást testközelből tanulmányozzák,a pásztorkutyák eredeti környezetében,ahol ma is el kell lássák a nyáj védelmét.Ők a Porta Carpathica Egyesület alapítói -a korábbi Kalibakutya Baráti Kör tagjai.

A posztban a falka és a falka tagok,és azok territoriális viselkedése,és egymáshoz,valamint a falkavezérhez való viszonyuk keltette fel az érdeklődésem.Hogy miért?Bár nem hasonlítható a pásztorkodással járó falka fogalma egy családi ház és haszonállatai körül kialakuló falkához,azért alapvetően azonos rendeződés- és működésbeli viszonyokat és ezek által meghatározott viselkedési formákat tapasztalok.Nos,mostanában éppen a nálunk kialakult és Gyergyó miatt ismét átrendeződőfélben lévő dominanciaviszonyokkal és a falkatagok viselkedésében tapasztaltakkal kapcsolatosan agyaltam egy keveset.

 

 

 

"A pásztorkutyák több körzetre osztják a környező területet, és ezt különböző intenzitással védik, plusz sok minden függ a falkában betöltött helyüktől, és a falka mindenkori állapotától."

 

Amellett,hogy nagyon érdekes,és a hatékony működés szempontjából emberi ésszel végiggondolva is teljesen logikusnak tekinthető a körzetesítés (az említett bejegyzésből átvéve:szálláshely szűkebb - szálláshely tágabb környezete - legelő út - legelőváltó út - teljesen idegen terület) engem saját falkám működése szempontjából -ami sajnos,mindössze 1600 négyzetméterre korlátozódik a több tíz négyzetkilométer helyett...- inkább a "sok minden függ a falkában betöltött helyüktől" téma érdekel.Azaz érdekel az egész,de éppen ezzel kapcsolatosan tapasztalom saját falkámban,hogy a működés szempontjából ez mennyire így van.Nem szeretném "túldimenzionálni" a pengyomhegyi helyzetet,de ahhoz,hogy átlássuk,értelmezhessük a kutyáim falkán belüli működését,próbálom "falkaszemlélettel" vázolni azt.

A területünkön a követlező négy kutya működik: Finesz a 3 éves foxi szuka,Cinci az 1 éves mudi szuka,Gönci a 3 éves komondor szuka és a másfél hónapja érkezett Gyergyó a 3 hónapos komondor kan.A szűk,mindennapi falkához tartozik még a feleségem és 2 éves kisfiam,akik szabadon közlekednek a kutyák közt,szabadon dögönyözhetik,kényeztethetik azokat,melyek koruktól és falkában betöltött helyüktől függően viszonyulnak családtagjaimhoz,de erről majd később.

A falkavezér én vagyok,igen domináns jelleggel,amit néha úgy érzek,kár volt "kialakítani",azaz kialakult ez magától.Utólag már nem tudok változtatni ezen,pedig sokszor érzem azt,hogy elfolytom kutyáim kibontakozását azzal,hogy "túldominálom" őket.A sorrend mögöttem a következő:Gönci (komondor),Cinci (mudi),Finesz (foxi).

A tavaly érkezett Cinci már átvette a legkisebb,leggyengébb (de legfineszesebb:) falkatag,Finesz helyét,magamögé utasítva őt.Finesz szabályosan szomorúnak tűnik,pedig csak arról van szó,hogy valamikor még Göncivel ketten osztották be mögöttem a helyeket,mára pedig a nála később érkezők és egykor alájuk tartozók,de nála erősebbek őt hátrébb szorítják és ő pontosan tudja,hogy korlátozottabb lett az,hogy mikor aktivizálhatja magát,meddig mehet el.Cinci,a legéberebb tagja a falkának,és kétszer akkora termetével erőben már jócskán Finesz fölé kerekedik,de Finesszel együtt a tényleges területőrzéskor folyamatosan figyelik Gönci mozgását,működését,nehogy az útjába kerüljenek,mert akkor Gönci megtépi őket:Gönci akar intézkedni,mint a falkavezér "helyettese",vagy a falka második tagja.

 

"Természetesen a saját területen is működnek a falka ösztönök, de a védelem szempontjából sokkal erősebbek a territoriális ösztönök. A magányos kutya is megvédi, ha meri, a saját területét. Az hogy a pásztorkutya hogyan viselkedik idegen területen falkában, főleg a rangsortól függ. Ha egy alárendelt kutya azt látja, hogy egy veszélyes szituációban a falkavezér tétlen vagy éppen kitér, akkor ő is követi példáját. Ha a falkavezér támadásba lendül, akkor ő is. Előfordul, hogy a falkavezért nem merik megtámadni, csak valamelyik gyengébb tagot a falkából. Olyankor az addig esetleg tétlen falkavezér támad, ha mer."

 

A mi esetünkben nem idegen területről van szó,hanem a sajátunkról,mégis egyes esetekben a fentiek szerint zajlik minden,persze a falkavezér jelenlététől,vagy távollététől függően.Amikor a mudi és a foxi jelez,akkor Gönci megy és,ha úgy ítéli meg,intézkedik,hiszen tudja,hogy ez a dolga,ugyanakkor,ha ott vagyok köztük az udvaron,és az intézkedés során indokoltnak érzi,folymatosan vissza-visszanéz,keres engem,hogy jövök-e,be akarok-e avatkozni.Nálunk egyetlen kutya sem volt még elzárva,megkötve,ha valaki idegent be akartam engedni.Az egyébként "félelmetesen" viselkedő Gönci is szép lassan,fokozatosan lehiggadva beengedi azt,akinek én kaput nyitok.Óvatosan megközelíti a beengedett személyt,szagmintát vesz,mindenhova követi,figyeli,majd miután tőlem is folyamatos visszajelzést kap,hogy szabad a pálya,megnyugszik és "takarékon",de szüntelenül figyeli az idegent,tudva,hogy enyém az elsődleges intézkedő szerepe.Amennyiben az idegenek barátságosan fogadják,nem félve,vagy nem fenyegetve Göncit,akkor hamar simogatásig megy a beengedés -volt már olyan "ügynök"/házaló,aki nem mert bejönni,de nem is bántam,mert Gönci valami különös oknál fogva extra vehemensen reagált rá.

Ugyanakkor,pl. a mangalicák karámon kívüli,de saját területünkön való legeltetésekor Gönci is dolgozgat,szintén a dominancia viszonyok és itt sokkal inkább a falkavezéri viselkedés,visszajelzés tükrében.A legritkább esetben avatkozik be magától,de volt már rá példa,főleg amikor a kegyeimet keresi,kedvemben akar járni.Azonban legtöbbször inkább arra vár,hogy mikor mozdulok én a disznók irányába,esetleg hangot is kiadva,és akkor Ő is beavatkozik,sokszor -hála Istennek hatékonyan- igen határozottan,csípve,intenzíven meghajtva,elriasztva a tiltott zónából,vagy elrettentve az oda tartó jószágot.Ilyenkor Cinci is kedvet kap a hajtáshoz,ő is "befut a képbe",de folyamatosan figyeli Göncit is,engem is,nem akarjuk-e leállítani.

Göncit azért figyeli,mert Cinci a területőrzéskor tapasztalta meg,hogy -Fineszhez hasonlóan,de sokkal ritkábban és enyhébben- "megtépésben" részesülhet,nálam pedig az a helyzet,hogy sajnos elrontottam ezzel a már említett túldominálással Cinci terelőkedvét is,mivel már két-három hónapos korától kezdve csaholta a mangalicákat,és erről néha-néha le kellett tiltanom -a falu tőle harsogott,miközben a másfél mázsás disznók már ügyet sem vetettek hangoskodására.Ehelyett persze,több időt kellett volna szánnom a terelőösztöne kiaknázására,kiteljesedésére,hogy akkor hajtson,amikor utasítom és egy kis rásegítéssel előbb-utóbb hatékony is legyen. (A mudisoktól nagyon sok segítő tanácsot kaptam ezügyben!Ezúton is közönöm!)

Finesz -nevéhez híven- szintén benne van a "mangalicázásban",de egészen másképpen,sajátosan... Ő olyankor aktivizálja magát,amikor tudja,hogy én nem vagyok otthon,nem tudom elfolytani.Ilyenkor bemegy a karámba és akkora hepajt rendez,csaholva,megcsipkedve,a karámban körbe-körbe hajtva a disznókat,hogy hazaérve Laci bácsi azzal fogad:"A mangalicákat bizony,rendezték a kutyák...". Nos,Fineszen felbuzdulva persze,Cinci is bemegy a karámba -ahova ilyenkor Gönci nem megy be rendet tenni- és Finesszel szabadon garázdálkodhatnak.Mindezt úgy meri megtenni a rangsor legutolsó tagja,hogy sem a falkavezér,sem a második vezér nem tud beavatkozni...

(Hamarosan Gyergyóról és a kutyafalka Családomhoz való viszonyáról folytatom az elmélkedést.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr471243035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kohári Pisti 2009.07.21. 14:16:17

Nagy András pásztorkutyás (Porta Carpathicas és KABAK-os,francia bundás tesztelő,tehát úgy általában pásztorkutyás) olvasóm jelezte,hogy helyesbítésre szorul a bejegyzés:Veszeli Péter és Barta László nem Porta Carpathica tagok,nem KABAK tagok,ők a franciabundás teszteket kezdték el Nagy Andrással.

Köszönöm és elnézést kérek az érintettektől!
süti beállítások módosítása