HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.10.26. 05:37 Kohári Pisti

Viták a komondor képességfelmérése körül 01

Címkék: használat komondor pásztorkutya tenyésztés

 

 
Mottó:
 
„Felhasználás :Pásztorkutya”
 
                    (53.sz FCI KOMONDOR STANDARD)
 
 
 
Megkísérlem a most még lehetetlennek tűnőt: próbát teszek a komondor jelenleg, lényegében gyakorlatban nem is létező –egyelőre nevezzük így- „képességfelmérése” körüli kételkedő, értetlenkedő hangok elcsitítására azzal, hogy utánanézünk: mitől, milyen jellemtől komondor a komondor, fontos-e az elődeink által a komondor valódi értékének tartott –ezt meg nevezzük így- használhatóság megőrzése. Illetve, hogy, milyen lehetőséggel, vagy lehetőségekkel lehet élni most, illetve milyen lehetőségekkel lehetne élni a jövőben a komondor jellem, vagy használhatóság felmérésére.
 
 
 
 
 
 
A téma, azaz a komondor jellemének, vagy „öröklött magatartásának” vizsgálata, felmérése már évek óta aktuális, élő, és érzelmekkel telített témakör a komondor belső értékeiért aggódók körében és azokon túl, hiszen tapasztalom, hogy szinte bármely társaságban kerül szóba megosztó, és egyelőre –a téma bármely területét nézzük is (Egyáltalán szükséges-e? Ha igen, milyen formában?)- kicsi az esély az egyetértésre, a pozitív kicsengésű lezárásra.
 
Nem célom nagy igazságokat kimondani, újdonságot feltalálni, vagy tényeket, megállapításokat úgy feltüntetni, mintha éppen én találnám ki, ahogy okoskodni, vagy „nemesrothadni” sem célom. Főleg azért sem, mert komondorjaimmal én sem próbáltam még egyik próbatételt sem, de a jövőben szeretném megtudni, mit lehet tőlük elvárni, illetve időszerű a komondor kizárólag küllemi szempontok szerinti tenyésztése mellé bevenni a teljesítmény, munka szempontokat. Mint mondtam, utánanézünk alapvető dolgoknak, hivatkozásoknak, hogy kiderüljön, mitől, milyen jellem miatt tartjuk komondorosnak a komondort, illetve, hogy annak megőrzése miért fontos, hogyan lehetséges. Elöljáróban azonban, ráhangolódásként egy kis gyűjtemény a világhálón fellelhető komondortenyésztők és/vagy küllembírók, a komondor jellemével kapcsolatos vallomásaiból, nyilatkozataiból.
 
Mátyás Király Udvari Kennel: „Ahogy a két kutyus nőtt, úgy ismertük meg az igazi komondort, a kutyák királyát. A házat s gyermeket biztonságban tudtuk mellettük.”
 
Jászkiséri Kócos Kennel: „Családtagjainkat, barátainkat is megfertőztük a komondor szeretetével. Udvaraikat is ez a nemes ősi kutya őrzi.
Mindenkit elvarázsol a robosztus megjelenése, a bátorsága, a megvesztegethetetlensége, emellett nyugalma, a gyerek és a család szeretete. Igazán hű társ és egy-két komondor jelenléte az udvarban, teljes biztonságot jelent.”
 
 
Pusztamizsei Bátor Kennel: „A komondor gazdájához feltétel nélkül ragaszkodó, de rendkívül önálló kutya. Évezredeken át önállóan őrizte, amit rábíztak. A hízelgést és a cirógatást nemértékeli túl sokra nevelése pedig elég nehéz feladat. Nagy a mozgásigénye és területőrzési hajlama.A komondor vérében van az őrzés. Általában nappal pihen, bár a figyelmét ekkor sem kerülheti el semmi. Éjszaka azonban övé a terep. Habár a komondor keveset ugat de minden neszre reagál.Hang nélkül, vakmerően támad. Védett területét sajátjának tekinti és idegen élőlényt nem enged rá. Bizalmatlan.”
 
 
Kisgesztelyi Harcos Kennel: „…mai napig is ezt a csodálatos kutyafajtát tartjuk, mert nem csak a külseje lenyűgöző, de a belső értékmérő tulajdonságai is, mint pl. a szeretete, tanulékonysága, hűsége, és nem utolsó sorban bátorsága. A családban a kutyákkal együtt nőtt fel Attila, valamint Richárd nevű fiunk is, ebből kifolyólag ők is nagyon szeretik a kutyákat, soha nem okoztak a kutyák problémát a gyerekeknek és nekünk sem. A komondor egy nagyon kemény területőrző kutyafajta, de amilyen kemény az idegenekkel szemben, olyan gyengéd a családtagokkal és a területén élő más háziállatokkal is. (…)A komondor minden körülmények között önálló döntésekre képes kutyafajta, a rábízott területet, értékeket minden körülmények között megvédte és a mai napig meg is védi azt.”
 
 
Óhungarikum Kennel: „Magyarországon inkább kedvtelésből tartják ezt a fajtát nagy udvarokon és tanyákon. Őrzésre kiválóan alkalmas, rendkívül territoriális. Ha idegenek lépnek a területére, a "tömegével" támad, hiszen a méretes termete már eleve visszatartó erejű. Ha mégis tettlegességig fajul a dolog, akkor egyszerűen lenyomja a földre az idegent, de nem harap.”
 
 
Bácskaszéli Bundás Kennel: „Megbabonáz, ahogy ha kell méltóságteljesen elheveredve de pisszenetre is figyelve, ha kell szinte mérnöki pontossággal azonos időben történő területbejárással, ha kell akkor őserővel kirobbanva, fergetegként zúdulva végzik nem embertől, hanem Istentől tanult őrzőmunkájukat. Tudom hogy házam, a rájuk bízott értékeim a lehető legbiztosabb védelem alatt állnak. Tudom hogy lehet eső, lehet hó, lehet eperillatú tavasz, lehet fülledt nyári éjszaka, lehet lehelet fagyasztóan csikorgó hideg, lehet nappal vagy éjszaka,a házam küszöbén mindig fekszik egy komondor hogy vigyázzon a bentlévőkre, az udvarban és a kerítés mentén pedig mindig járőrözik egy, hogy még véletlenül se léphessen be senki a portára, aki nem oda tartozik. Tudom hogy álmomat csak akkor fogja mennydörgésszerű ugatásával megzavarni bármelyikük, amikor valóban oka van rá. És tudom, hogy kora reggel az ajtón kilépve csak a komondorokra jellemző, a lélek legmélyebb csücskéből jövő, nagyon bensőséges üdvözlésben lesz részem az éjszakai szolgálatot leadni készülő komondortól.”
 
 
 
Karcagpusztai Kennel: „A komondor erős felépítésű, nagytestű kutyafajta, melynek ősi jó temperamentuma - a karakánság, bátorság és hűség - tette alkalmassá feladatára: éjjeli őrködés, a nyáj megvédése a ragadozóktól és a tolvajoktól. Eredeti munkájából kifolyóan nem nagy igényű fajta. A területét nappal keveset mozogva, heverészve őrzi; éjszaka viszont állandó mozgásban van, őrjáratozik. Taktikáját a népi mondás így örökíti meg: "a komondor mellett be lehet menni a portára, de kijönni nem".
Jellemét tekintve a komondor nem barátkozó természetű. Inkább határozott és kimért: ok nélkül nem ugat, de ha hatalmas öblös hangját hallatja; az nyilvánvalóan jelzés értékű. A bozontos szőrzet közül néha előcsillanó sötétbarna szeméből bátorság, de egyben bizalmatlanság látszik. Rendkívül jó emberismerő. Önálló és értelmes gondolkodású eb, a saját belátása szerint cselekszik, és a döntése az esetek nagy részében helyes, mivel megvan az a lenyűgöző képessége, hogy megítélje, vajon egy adott személy rossz szándékkal közeledik-e.”
 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr601475636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SOMA BEAR 2009.10.27. 08:23:20

Eddig is tetszettek a komondorok, de már egyre jobban becsülöm őket! Kár hogy csak pici udvarom van. :(

Ződgyík 2009.10.27. 14:18:18

Boptail az ugyanilyen jó bundás, csak ugya nulla farok. Ja, és drágább...

Kohári Pisti 2009.10.28. 11:04:25

@SOMA BEAR:
Szia Soma!
Ami engem leginkább megragadt a komondorban azon túl,hogy egyértelmű volt számomra,hogy magyar ember magyar fajtát tartson -főleg,hogy pl. a komondor,kuvasz,mudi magyar pásztorok éves szaporulata,állományának létszáma igen alacsonyan van.Az a fentebb is sok tenyésztőnél olvasható jellemző,hogy a családom,gyermekem nyugodtan eljátszik köztük,ugyanakkor már megjelenésével elrettentő,félelemkeltő a legtöbb -általam is ismert- esetben,valamint nálunk a jószágokkal is jó kapcsolatban kell legyenek,ahogy az egy magyar pásztortól elvárható.

Kohári Pisti 2009.11.09. 08:42:33

@juc1us:
Szia!
Köszönjük az ajánlót!

Baliházi komondor kennel 2009.11.13. 17:20:51

Szia
Gratulálok. Ennél jobb írást, összefoglalót a témában, nem olvastam.
Ha valaki ilyen mennyiségű, ennyire szájbarágosan, de jól megfogalmazott, szépen összállított érvek után sem érti, miért lenne szükség erre, azzal igazából sztem , már nem nagyon lehet mit kezdeni.
NZS

Kohári Pisti 2009.11.16. 08:08:35

Szia!
Köszönöm az elismerést!
Sajnálom,hogy még mindig erről kell beszélnünk,ugyanakkor én egyelőre nem tudok ennél többet tenni,hát beszéljünk róla.Bízzunk benne,hogy,ha csak egy-egy komondor tulajdonos,vagy tenyésztő elgondolkodik az "üzeneten",majd lépésről lépésre tettek is követik a gondolkodást,és a fajta tenyésztésében kamatozhat a "szájbarágós",néha már unalmas szövegelés,valamint az általad is képviselt gyakorlat!
süti beállítások módosítása