HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.02.18. 09:22 pardi norbi

2x2 néha 5

Címkék: balaton 2006 olaszrizling tokaj furmint eger hárslevelű rajnai rizling szepsy bor szürkebarát 2007 demeter csaba szigliget szászi endre árvay jános pardi norbi

 

 
Az úgy volt, hogy meg akartam kóstolni két olaszrizlinget, meg két furmintot, de végül még beékelődött közéjük egy ötödik bor is, amit már nem volt szívem nem megkóstolni és magára hagyni.
Bár mostanság a fehérek közül talán a rajnait favorizálom leginkább (a legszebbeknél az a gyönyörű savszerkezet, az igen kérem), a furmint és az olaszrizling is egyértelműen a kedvenceim között van. Két Szászi Endre olaszrizling, meg két tokaji furmint került kóstolásra pár napja, a beékelődött bor pedig Demeter Csaba egyik fehér cuvée-je (oppardon, házasítása) volt.
 
Szászi Endre: Szigligeti olaszrizling 2007. A termelő szinte valamennyi jelenleg forgalmi tételét kóstoltam nemrégiben, de az olaszrizlingek közül kettő kimaradt (például ez is). Tulajdonképpen Szászi Úr összes borát szerettem, de azért mindig is az olaszrizlingjei vettek le a lábamról. A badacsonyi pincészet belépőbora halvány arany színnel fogad. Illata nagyon gazdag és intenzív: réti virágok meg pici szénásság meg meglehetős ásványosság. Számomra egyedi, nem annyira megszokott olaszrizlinges stílus, szeretem. Szájban is hasonló jegyeket produkál, nagyon finom. Gazdag, viszonylag komplex bor, jó savakkal, moderált alkohollal, finom zamatokkal, közepesen hosszú utóízzel. Mintegy 1300 forintot kell érte adni, ami nagyon jó vétellé teszi. Eldöntöttem, hogy tavasszal, a gyümölcsfák metszésekor ezt fogok inni (remélem, azért az ujjaim megmaradnak).
 
 Szászi Endre: Szigligeti olaszrizling, Kabócás 2007. A kabócákban gazdag terület 2006-os évjárata több variánsban is készült (száraz, félszáraz, édes), és rögtön az általam kóstolt legszebb olaszrizlingek közé emelkedtek. Ezen felbátorodva vettem az újabb évjáratból is egy palackkal (ez száraz). Közepes arany szín. Áradó illatából némi virágosságot, déli gyümölcsös jegyeket, meg persze jelentős ásványosságot szimatoltam ki. Rögtön adja magát a bor, de percenként újabb és újabb árnyalatok kerülnek előtérbe. Szájban is minden rendben, gazdag, testes, öblös, jó arányokkal rendelkező bor. Elegendő sav, nagyfokú komplexitás, kiváló zamatok. Talán egy árnyalattal elmarad egyelőre az általam favorizált 2006-os száraz társától, elképzelhető, hogy idővel behozza. De nem fanyalgok, mert most is kiváló formában van. Ez a bor mind olaszrizlingből mind Szigligetből kötelező tananyag.
 
Demeter Csaba: Eger csillaga fehér 2006. A lázadó borász műveit is sorra szoktam keríteni. Elsősorban vörösben utazik, de van néhány fehérbora is. Ezek közül nagy kedvenc volt a 2003-as Eger csillaga. Emlékeim szerint az egy olaszrizling-szürkebarát házasítás volt és négy éves korában nagyon tetszett. Ebben most többféle fehérszőlő van: chardonnay, szürkebarát, olaszrizling, rajnai rizling, hárslevelű. A pontos arányokat sajnos nem jegyeztem fel, de emlékeim szerint 15-30% között van benne mindegyikből. 20 hónapig 500 literes új tölgyfahordóban volt, ezért aztán számításaim szerint nagyjából másfél évet tölthetett bontás előtt palackban is. Nagyon halvány aranyszín. Illata először vaníliás kissé, majd trópusi gyümölcsös (citrusok, mangó). Kissé melegedve szépen nyílik. Szájban közepes test, tejkaramellás-vaníliás-citrusos ízek. Komoly mennyiségű, szép savai vannak, inkább magas, mint széles bor. Nekem egyelőre túlzottan fás, de a szép érett savak és a megfelelő beltartalom miatt érdemes visszatérni erre a borra is 1-3 év múlva.
 
Árvay János: Istenhegy furmint 2007. Árvay János áldásos tevékenységének gyümölcsei közül az Istenhegy-furmint az egyik sarokkő számomra, a 2003-as az egyik legszebb általam kóstolt száraz furmint volt. Nagyon jól felismerhető, egyedi stílusú borok, ugyanakkor letagadhatatlanul furmintok. A 2007-es példány sötétebb citromszínű. Komoly glicerincsíkok jelentkeznek a pohár falán, koncentrált anyag. Illata alig észrevehetően vaníliás, elsősorban körtés és fura, de fekete teás. Nagyon szép. Szájban intenzíven körtés és teás, enyhe minerális aláfestéssel. Jó struktúra, hosszú utóíz. Hozza az eddigi istenhegyiek színvonalát. Most egész jó áron hozzá lehet jutni itt
 
Szepsy István: Furmint 2007. Szepsy István birtokbora. Nem találtam róla túl sok információt, csak annyit, hogy nyolc dűlő terméséből készült és nyolc hónapig érlelődött hordóban. A 2006-os nagyon jól sikerült, kíváncsi voltam milyen a folytatás. Citromszín. Bontás után egy picit fura, gyógyvizes illatú (szagú?), majd jönnek a kellemes barackos, mangós, körtés, ásványos jegyek. Szájban is hasonló, gazdag bor. Elegendő sav, erő, elegancia, hosszú utóíz. Remek.       

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr301768227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása