HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.08.30. 05:25 Kohári Pisti

HJCH Kulcsi Komisz Bori története

Címkék: kép komondor tenyésztés kk bori

Partizer Csaba barátom,a Kulcsi Komisz Komondor Kennel tenyésztője küldte nekem ezt a beszámolót, melyet igen tetszetős,eredményes saját tenyésztésű komondoráról, Boriról kértem Tőle.Fogadja mindenki szeretettel és komondor tenyésztő "sporttársaimnak" azt javaslom,vegyék példának Csaba tenyésztési céljait,elveit és főleg azt,hogy az elveket következetesen végrehajtott tettek is követik!

Sok-sok hasonló eredményt kívánok és főleg azt,hogy Bori valóban azt teljesítse jellemben,viselkedésben,amit tenyésztője szeretne látni!Köszönet a bejegyzésért és a képekért!(Ez a megjelenési lehetőség nyitva áll minden arra érdemes komondoros előtt!)

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lehet, nem jó a cím, mert a kennelünk története egybefonódik ezzel a „jól sikerült” kutyának eddigi életével. Nem tudom ott kezdeni, hogy született 2009….. Vissza kell tekintenünk 2006-ra,mert ott a lényeg!
Feleségemmel Kara Ágival elhatároztuk, hogy a házunk és értékeink védelmét komondorokra szeretnénk bízni. Ezért 2 kutyát vásároltunk, Jászkiséri Kócos Gyalut és Viharsarok Puszta Zsuzsit. Ha már párba vettük a kutyákat szerettük volna,ha kiskutyák is születnek. Komondorjainktól csupán azt vártuk el, amit olvastunk a hivatalos standardban. Rendíthetetlenül bátor, családdal végtelenül toleráns…stb. Érdekes,de a kutyáink szinte tökéletesen megfeleltek a standard leírásban olvasottaknak. Szerintem Zsuzsiról mintázták a KOMONDOR standardot!
 
 
 
Lelkesen tervezgettünk. Milyen csodát fog látni a komondoros világ! Igen ám, de hiba csúszott a tervezgetésbe: Zsuzsinak két foga nem „jött le”! Hiába a gyönyörű, bátor és mindenben a leg-leg kutya a szigorú standard nem engedte a tenyésztésbe vonását. Mivel mi akkor és most is az egyenes és őszinte tenyésztés hívei vagyunk. Nem titkoltuk a problémát, ezért a kutyának mai napig nincs tenyészszemléje! (Hiszem, hogy csak a tenyésztők közötti őszinte párbeszéd segíti a komondort. Egyedül tenyészteni nem lehet, titkolózva meg pláne!) A tenyésztésről nem akartunk lemondani, elkezdtük vásárolni a szukákat. Ekkor jött a fekete leves… Találkoztunk mindennel, diszpláziával, félősséggel, törpe mérettel. Igaz, ezeknek a kutyáknak szinte mindegyike a jelenlegi szabályok szerint simán átment volna a tenyészszemlén. De nekünk a KOMONDOR a mérce! Közben történt egy kis baleset!
Gyalu és a Zsuzsi összehoztak egy 10 kis komondorból álló almot! Nem érdekelte őket a TT. Mind a 10 kiskutya gyönyörű nagy kutyává nőt és láss csodát mind K.K fogazatot hozott! Mivel ezek a kutyák mind hordozzák magukban azt, amit mi szeretünk a komondorban elhatároztuk, hogy nem érdekel senki és semmi! Tenyésztünk olyan komondort, ami nekünk is tetszik!
 Mivel sem akkor, sem most nem szórják a tenyésztők az infókat a tenyészkanjaikról, eléggé beszűkült a választás: vagy a Gyaluval fedeztetek, vagy a szomszédunkban nevelkedett Almádi Hársasúti Flokival. Erről a két kutyáról tudtam, hogy bátrak és egészségesek.  Fontosnak tartom, hogy ne csak „küllemre” tenyésszünk! Legalább olyan fontos a komondor belső értékeinek a figyelembe vétele! Elhatározásunkat tett követte! Zsuzsi tüzelt,Floki fedezett, született 8 kölyök! Köztük Kulcsi Komisz Bori.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Első pillanattól azt néztem, hogyan viselkednek az alomban. 4 hetesen már látszottak az erőviszonyok. Választásom nem a legnagyobb, legszebb kutyára esett, hanem a legvagányabbat kerestem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Úgy etettem őket, hogy versengeniük kelljen! Nem a legerősebb kutya a legjobb! Az, aki akkor is visszamegy és küzd, ha előtte megverték! Egy kan és két szuka volt ilyen! Kitartóak, bátrak és rámenősek voltak már 6-8 hetesen. Kulcsi Komisz Böske Kohári Pistihez került, pont azért, hogy ne tűnjön el,a Bori nálam maradt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mi szeretünk kiállításokra járni. Sok emberrel találkozunk és mindenkitől tanulunk valamit. A kutyákat, ha máshogy nem is, de küllemben össze tudjuk hasonlítani. Bori 9 hónaposan már gyönyörű volt! Tiszta anyja! Erős felépítés, kiváló mozgás, jó szőrminőség jellemzi! Tudatosan azokon a kiállításokon veszünk részt, ahol sok komondorra lehet számítani. Debrecenben 9 (!) fiatal szuka közül lettünk az elsők, másnap a komondor speciális CAC kiállításon talán még többen voltunk, ott szintén HPJ címet szerzett a Bori. Jött Komárom, Székesfehérvár szintén HPJ és BIS-re javasolt címeket szereztünk. Így túl is szárnyaltuk a 3 HPJ kritériumot,meg is lett a HJCH bizonyítvány. Komáromban azért a komondor fesztivál legszebb fiatal címét is begyűjtöttük. Kiállítók és a bíró úr (Kórozs András) is úgy gondolták, hogy Kulcsi Komisz Bori a legszebb.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Legutóbbi kiállításán Devecserben, már növendék osztályban a K1 CAC címet is bevasalta. Ezzel a győzelemmel, egy figyelemre méltó győzelmi sorozatot tudunk a hátunk mögött: 6 kiállításból 6 győzelem! Mindez szép, de a lényeg: Boriban KOMONDORVÉR FOLYIK!!! Úgy érezzük, hogy tenyésztői munkánk első sikerét vele elértük. Olyan kutya kezd lenni, amit szerettünk volna! Remélem, nemsokára Bori is bizonyíthatja bátorságát a munkaversenyeken és az életben is úgy fog szerepelni, mint a tanító mesterei Gyalu és Zsuzsi!
 
Ui.: Zsuzsi kutyánkról időközben bebizonyosodott, hogy szerzett és nem öröklött foghiánya van. (Lehet, ezért nem lett 18 kölyökből egy sem foghiányos?)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr512248740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kulcsi Komisz 2010.08.31. 13:06:04

Köszönjük a lehetőséget,hogy megjelenhettünk az oldaladon!

Kohári Pisti 2010.09.01. 09:53:29

@Kulcsi Komisz:
A Böskés komentem ideszántam -Kulcsi Komisz ez is az is,így a Ti szerencsével párosult következetességetek eredménye!Üdv!
süti beállítások módosítása