A cím talán nem mindenki számára egyértelmű,igaz,bízom abban,hogy többségünk azért Hofin nőtt fel!Mindegy.A hangsúly a birsen,illetve egy kicsit a humoron van,de hogy jön ez egy tokaji furminthoz?Elmondom:vásárolj Vayi félszáraz furmintot 2006-ból,dugózd ki,legyen kellően hideg,majd szagolgasd,nyalogasd,igyad -ha birod a félszáraz,félédes határvidék édeskés mesgyéjét!
Szóval,Szegeden járva beugrottunk a Bortársasághoz kihasználni Pardi Norbi barátunkhoz fűződő kapcsolatainkat,és vásároltunk egy-két tételt ajándékba,magunknak és másoknak -most azon dolgozom,hogy kiderüljön,valóban ajándékok-e ezek a 2000 HUF alatti,környéki tételek,vagy a francia gyarmatosítók egyik üzletláncában tett hasonló ajándékozós beugrás során vásárolt 1000 HUF környéki tételek tudnak ajándékként helytállni...kiderül a napokban,max. hetekben.
Valamelyik vacsoránk előtt egy 2006-os Vayi félszáraz furmint volt a beugrókóstoló.Az előélete az a történeteknek,hogy a boltban kézzel kiírták a palack alá,hogy félédes.Erre én,a cimkén félszárazat olvastam,de odáig nem jutott el a tekintetem,hogy alaposabban átnézzem az etikettet,ahol maga a cukortartalom is fel van tüntetve.
Márpedig a hátoldalon látható a 18g/l-es cukortartalom feltüntetése is,mely a bortörvény értelmében már félédesnek felel meg,ugyanakkor a cimkén félszáraz megjelölés látható...Tehát nagyon helyesen az volt feltüntetve a boltban,aminek a btv értelmében kellene,hogy legyen a palackon is... De vissza a borhoz,ami egyébként előbb félszáraz benyomású,de a második,harmadik kortynál már inkább félédes,tehát rendesen belekavarintja az embert a cukros témába.
A színe tokajis csoda,de leginkább a mozgása az,ami kedvemrevaló,mivel olyan olajos,de nem lagymatag,hanem csak egyszerűen biztató.Illata totális birssajt!Harapni lehet.Nem birs,nem birspálinka,hanem kimondottan az egész szájat kitöltő,nagy falat birssajt,majd lenyelve inkább vilmos körte.Jól tart,nem billeg nekem semmi,és tartását jól bizonyítja,hogy másnap abáltszalonnás,fokhagymás és tepertős,lilahagymás vacsorához fogyasztva is megállja helyét.És mennyire igaz,hogy egy tételt napokig érdemes kóstolni:a visszadugózott palackból másnap töltve már nem a birs uralkodik,hanem az őszibarack veszi át a gyümölcs szerepét,de csak érzéssel,nem uralkodva,ami lehetővé teszi a bor sokkal tisztább érzékelését,megismerését.Nagyon kerek,közepes bor.Úgy értem,valami határ az alapfurmint és komolyabb kategória között -de inkább előbbi...nálam.
Mondjuk,nálam inkább félédes...
Utolsó kommentek