HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.02.17. 12:00 Kohári Pisti

Komondor gondok -nemesrothadás

Címkék: klub magyarság felelősség komondor tagság

Mottó:

„A természet egyedisége és a bor szépsége egy és ugyanazon fogalmak. Amikor a tájat nézzük, szemünkkel kóstoljuk a bort, amikor a bort isszuk, a szájunkkal csodáljuk a tájat.”

(forrás)

 

Néha már tiszta hülyének érzem magam -meggyőződésem szerint- mások eszetlensége miatt:hogy a fenébe jön a komondorozáshoz a penész?

Kérem tisztelettel,lassan már semmin nem lepődöm meg,ha a komondor magyarországi körülményeiről van szó:ha szóba jöhet egy zöldfülű Hungária Komondor Klub tag mint "ellenség" -valaki ellenségeként- akkor mit lepődjünk meg azon,hogy az "ellenség" "rothadás",azaz penész formájában jelenik meg a Hungária Komondor Klub sorai között???Viccesen hangzik,nem is lehet mást tenni,csak egy jót nevetni,aztán végig gondolni:van ám különbség rothadás és rothadás között is!!!Figyelmet és komolyságot kérek,semmi lazaság!!!Nem én mondom:a Hungária Komondor Klubban megjelent egy kedvező körülmények között igen gyorsan terjedő penészgomba,ami igen komoly rothadást okozhat.Fele sem tréfa...

 

 

Ezt a posztot magyarok olvassák-e vagy sem,de ha picit is tájékozottak,mondhatni általánosan műveltek,akkor nagy-nagy valószínűséggel ismerik,vagy legalább halottak a méltán világhírű,nemzetközi borakadémikusok,borértők szerint is a legnemesebb desszertbornak tartott,a magyar és európai történelemkönyvekben is helyet kapott Tokaji Aszúról,vagy a Tokaji Esszenciáról.

Kérem szépen,ha még csak hallottak,olvastak róla,akkor mielőbb tessenek saját tapasztalatra szert tenni,meggyőződni a Tokaji Aszú -legyen az 3,5,vagy 6 puttonyos- különlegességéről,egyediségéről,amit bármilyen furán is hangzik -főleg a természet hatalmassága és csodálatossága felé kevésbé alázatosak számára- a Botrytis cinerea tudományos elnevezésű,egyébként szürkerothadásnak is emlegetett penészgomba idéz elő -hangsúlyozom:a sok-sok tényező alakította körülmények szerencsés,Isten adta összjátéka esetén.Kérem,ez a Botrytis cinerea -penészgombákhoz illő módon- ha tavasszal úgy hozza,álnok módon ivartalanul szaporodó spóráival (konídiumokkal) jelen van a szőlő bármely részén,és ha megveti "lábát" bizony-bizony,be kell avatkozni legalább némi növényvédőszerrel,ha az időjárás nem válik számára kedvezőtlenné.Ma divatos kifejezéssel élve irtani kell,na!

De,hogy a Hungária Komondor Klubnál maradjak,a már  "penészes",vagy magát a penészedést,rothadást okozó tagokat tűzzel-vassal üldözve ki kell zárni,törölni,sőt,lehetőleg le kell radírozni a térképről is... Azonban,itt jegyzem meg öreg kőműves-ács komám,Józsi bácsi tapasztalt fejének lassan-lassan unalmassá váló mondását,hogy aszongya' "Többet ésszel,mint éc nélkül...",ami ugye,eredeti kifejezésében értelmes is... (Nem baj,Józsi bácsit -ahogy szoktuk mondani- így szeretjük.)

Szóval,Tokaj-hegyalján -és még a Föld nevű bolygó néhány pontján- a hozzáértők,azaz szőlőben,dűlőben,természetben otthonosan mozgó szőlészek,borászok ésszel működnek és,ha az őszi körülmények kedveznek,akkor tetteik melett azért imádkoznak,hogy ez a mások által elátkozott penészgomba,a Botrytis cinerea a lehető legjobban érezze magát és ettől a lehető legtovább működjön a szőlőbogyókban.Miért?Nem azért,mert Istent tagadók,vagy eszetlenül erősködő "ajtórugdosók" és beszűkült agyukkal képtelenek haladni a tudománnyal.Nem.Éppen azért imádkoznak,mert tudják,megfelelő körülmények között ez az egyébként csak degradáló szürkepenész névvel illetett gombafaj álnokságát arra használhatja,hogy ősztől egy nem mindennapi kifejezéssel illetett folyamatot,a NEMESROTHADÁS folyamatát indítsa be a szőlőszemekben.Milyen érdekes,de beszédes kifejezést talált a leleményes magyar nyelv:hogy lehet nemesi rangra emelni egy rothadási folyamatot???Nemesen rothad valami:elgondolkodtató.Megtepelszik,befurakszik és a gyümölcs "tönkretételével" létrehoz egy "magasabbrendű",vagy legalábbis értékesebb,nagybecsben tartott gyümölcsformát,az aszusodott szőlőszemet!Hihetetlen.Csodálatos.Isteni.

Ez a nemesrothadás -és Tokaj-hegyalja különleges földrajzi adottságai,szőlőfajtái,a Jó Isten akarata és ki tudja még mennyi apró tényező- teszi lehetővé,hogy a Botrytis cinerea nevű penészgomba nem kicsi közreműködésével Szepsy Istvánok,Bacsó Andrások,Demeter Zoltánok,Árvay Jánosok,Bodó Juditok,Bárdos Sarolták az aszuszemeket királyoknak,császároknak járó gondossággal kezeljék,hogy végül ebből a "nemesen rothadt" töppedékből hosszú,fáradtságos pince (nem akna!) munkával a Föld bolygó legnemesebb borát a Tokaji Aszút,Tokaji Esszenciát készítsék el!Elmondhatatlan csoda.

Nos,a Hungária Komondor Klub jelenleg óriási lehetőség kapujában áll,amennyiben a körülmények kedvezően alakulnak és a szüretelő asszonyokhoz,szőlészekhez,borászokhoz hasonló hozzáértő tagok,vezetők a Klubban alázattal,izaddságal tesznek majd,miután felelősen döntöttek:irtanak,vagy gondoskodnak?Gátolják a nemesrothadás folyamatát,erővel,eszetlenül a gomba alakjában megjelenő gonoszt,"ellenséget" látják benne,vagy hagyják dolgozni a "penészt",hagyják kiteljesedni a "rothadás" hosszadalmas folyamatát,hogy az nemesebbé,hírnevéhez méltóvá tehesse -a Tokaj-hegyaljához hasonlóan- különleges,egyedi és nemzeti kincsnek tartott alapanyagot,esetünkben a komondort?

Elgondolkodtató.Miért nem lehet tisztességet,alázatot,áldozatkészséget,emberséget és felelősségtudatot feltételezni egy-egy kérdés kapcsán???Miért kell ellenséget látni a kérdezőben?

Elgondolkodtató.

  

Fenti mottó a komondortartók,-tenyésztők és a Hungária Komondor Klub szemszögéből megfogalmazva,valahogy így is hangozhatna:

Őseink életrevalósága és a komondor szépsége egy és ugyanazon fogalmak. Amikor apáinkra emlékezünk,lelki szemeinkkel látjuk mellettük a komondort,amikor komondortartásra adjuk fejünket,apáink szívóssága előtt tisztelgünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr73948172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása