Pardi koma beköszönt!Azonban,ahogy nézem,Neki is beköszöntek,méghozzá az a hat tétel,amit -számomra meglepő módon- "találomra" beválasztott a kóstolóba.Legnagyobb örömömre ezzel az élménybeszámolóval is ad egy-két tippet,mit volna érdemes egy jó üzlet keretein belül megkóstolni.Nézzétek meg Ti is!Köszi cimbi!
"Soha rosszabbat találomra
Nemrégiben kollégáimmal kóstoltunk meg néhány bort. Mivel kevesebben voltunk a szokásosnál, ezért egy hat darabos kollekciót állítottam össze (általában 7-8 tétel szokott szerepelni). A boroknak most kóstolt évjáratait nem ismertem, így kicsit izgultam, nehogy sok melléfogás történjen. Nem történt. Sőt, három klasszis bor is akadt a sorban, ami kiváltképp boldog mosolyt csalt arcomra.
Nyakas: Müller Thurgau 2008. A jó öreg rizlingszilváni. Nem sok bort ittam ebből a fajtából. A legemlékezetesebb Orsolyáék Szél-hegyi 2006-os tétele volt, amelyik kifejezetten tetszett. Ez egy másik iskola gyökeresen másik bora. Halványsárga szín. Egyszerű, kissé élesztős illat fruttis-körtés felhangokkal. Kóstolva kellemes, nagy kortyokban iható, gyümölcsös, tiszta, kellemesen savas bort ízlelhetünk, a reduktív borok mintapéldányát. Ezer (1000) magyar forint körüli árával korrekt vétel.
Demeter Zoltán: Furmint 2007. Ritkán van szerencsém kóstolni Demeter Zoltán borait. Ennek egyrészt az az oka, hogy viszonylag nehezen tudok hozzájuk jutni, másrészt pedig, hogy nem egészen fogyasztóbarát az áruk (félreértés ne essék, a borok többnyire kiválóak, csak sajna azok a fránya anyagiak). Tudtommal 2007-ben készített Zoli először birtokfurmintot (én eddig legalábbis csak dűlőszelektált száraz borait kóstoltam). Halványsárga szín, visszafogott mézes-körtés illat, kevés hordóvaníliával. Szájban kiváló, közepesen testes bor körtés-almás zamatokkal, jó savakkal, ízlésemnek kicsit tolakodó hordós jegyekkel. Dinamikus, hosszú utóízű bor. Valamivel 3000 HUF alatt elérhető, szép tétel.
Bussay: Rajnai rizling 2007. Azt hiszem nem kell bemutatnom a termelőt, rendszeresen kóstolom borait és a blogon is gyakran írunk róluk. A 2007-es rajnait most sikerült csak kóstolnom. Szalmasárga szín, koncentrált bor benyomását kelti mozgása alapján. Illatából leginkább citrusféléket tudok kivenni, azok viszont határozottan jelen vannak. A díszítést kellemes szénás, virágos jegyek adják. Rendkívül tetszetős. Az íz az illat tökéletes folytatása, elsősorban citrusfélékkel, markáns savakkal. Nagyon koncentrált bor, érdemes elfektetni belőle pár palackkal.
Demeter Zoltán: Szerelmi hárslevelű 2007. A 2006-os számomra a legszebb eddig kóstolt tokaji száraz hárs. Ez a példány talán kissé elmarad tőle, de mindenképpen figyelemre méltó. Arany szín. Illata kifejezetten édeskés, hársvirágos, mézes. Szájban nagyon kellemes, gazdag, komplex bor benyomását kelti. Simára csiszolt felszín, öblösség, számomra picit kevés sav. Nagy formátumú bor, hosszú lecsengéssel.
Tóth István: Egedhegyi kékfrankos 2003. Le sem tagadhatná származását. Tipikusan egri és főleg tipikusan „tóthistvános”. A 2000-es számomra minden idők egyik legjobb kékfrankosa (Dula Bence 2000-es és 2002-es klasszikusa, valamint Weninger Spern Steiner kékfrankosai mellett), sajnos sem a 2002-es, sem ez a bor nem éri el annak gazdagságát. Bíbor szín. Illatából árad a frissen zúzott megy, pici hordós fűszeresség. Szájban gazdagon gyümölcsös, meglepően sok savval. Közepes testű bor, még néhány év potenciállal. Szép, de nem kiemelkedő.
Gróf Buttler: Syrah (Nagy-Eged) 2006. A lehidalás netovábbja. Ittam már pár syrah-t (nomeg shiraz-t) hazánkból és külföldről is, de nekem az első három helyen ez a bor szerepel. Sötét bíbor szín, fekete maggal. Illata rendkívül sokrétű: ibolya, fekete bors, gomba, avar, föld. Nem győztem bogarászni, vagy 10 percig csak szagolgattam. Szájban közepes testűnek mutatkozik, az illatához hasonló jegyekkel, komplex, gazdag, egyensúlyban levő bor. Mindenből elég, és pont elég van benne. Kiváló termőhely, tanítani való hordóhasználat, páratlan harmónia. Kicsit félve írom le, de akkor is úgy gondolom, hogy 4700 HUF-os árával alulértékelt. Klasszis. "
Utolsó kommentek