Minap kóstoltam három kiváló bort. Egyik kifejezetten nyári borocska, egy nem kifejezetten az, egy pedig kifejezetten nem az. Két fehér és egy vörös, eltérő termőhelyekről, valamennyien 2007-ből. Az alábbiakról van szó:
Légli Ottó: Banyászó olaszrizling 2007. Ritkán kezdem ezzel a borleírást, de ki kell emeljem, hogy fantasztikusan szép palackba van zárva a bor, kiváló minőségű dugóval és a címke is nagyon tetszik. Halványsárga szín, tipikus olaszrizlinges illat: réti virágok, gyümölcsök (alma, sárgabarack). Szájban rendkívül zamatos, kifejezetten ásványos bor, nagyszerű arányokkal (kiváló sav-alkohol-extrakt arány). Gyönyörű olasz, másoknak is tetszett és én is csak ajánlani tudom, mint ahogyan a Légli borokat is általában. 2900 HUF itt.
Szepsy: Nyulászó furmint 2007. Már kapható ez a bor néhány hónapja, de csak most jutottam el addig, hogy megkóstoljam. Aranysárga szín és a Szepsy furmintokra jellemző megkapó illat: sok-sok barack, papaya meg egyéb déli gyümölcsök, picinyke mineralitás. Lenyűgöző és azt kell mondjam kissé behízelgő. Sajnos a 2007-es évre vonatkozó félelmeim beigazolódtak, mert megkóstolva rendkívül puha, kissé lágy borral találkozunk, a 2006-os tételekre jellemző acélosság, gerinc hiányzik. Ha kezdő borfogyasztót komoly, tartalmas fehérborral akarnék lenyűgözni, ezt választanám. Nagyon szép bor, hatalmas gyümölcsösséggel, tökéletesen integrálódott hordós jegyekkel, csak hát az a fránya dinamika…A 2007-es tokaji szárazaknál eddigi tapasztalataim alapján általános probléma a savhiány (ami még inkább érződik a borok testessége miatt). Nem olcsó, 5400 HUF itt.
Heimann: Kadarka 2007. Talán már említettem, de megteszem még egyszer, hogy Heimannéknak rossz borukat még nem ittam. Ez nagy szó, tekintve, hogy néhány tucat boruk már lecsúszott a garatomon. Most sem kellett csalódnom, sőt! Nagyszerű kadarkát sikerült szűrniük 2007-ből. Számomra az etalon továbbra is Orsolyáék 2007-ese, de boldoggá tesz, hogy egy könnyebben elérhető kadar is figyel a borospolcon. A fajtához képest sötét szín, már-már rubin. Illatából (nem meglepő módon) a szekszárdias és kadarkás jegyek egyaránt jönnek: hecsedli, málna, pici eper, érett fűszerpaprika. Illatának tökéletes folytatása az íze, tannin éppen csak leheletnyi van benne, a savak kiválóan megőrződtek. Egyszerűen nagyszerű bor. A széles körben elérhető kadarkák közül abszolút kedvencem és az ára is elfogadható (2345 HUF). Mindenkinek ajánlom egy hűvösebb nyári estére. Lehet, hogy jó lenne halászléhez, de én mindenképpen magában innám.
Utolsó kommentek