HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.02.09. 11:23 pardi norbi

Évzárás tokajival

Címkék: 2006 2005 furmint 2000 gróf degenfeld hárslevelű hétszőlő bor royal tokaji demeter zoltán 2007 tokaj hegyalja kövérszőlő balassa árvay pince bellák tomi

   

                                                    „Ó Tokaj, drága nedve,   
Királyi asztalon
Megnő lantomnak kedve,
Ha csepped ihatom,
Ha vágyom új gyönyörre,
Ha ismét szenvedek,
Te napként fölhevíted,
Félig holt szívemet…”
/Gabrielle Baumberg: Tokaji bor dicsérete részlet/

 

     Bellák Tomi borbarátom, a blog állandó vendégszerzője, elkészült a decemberben tartott tokaji kóstoló meglehetősen alapos, kimerítő összefoglalójával. A borok konkrét jellemzésén kívül a borvidék történetéről és geológiai-klimatikus viszonyairól is olvashatunk röviden.

    2009. december 17-én sor került az év számomra legjobban várt Eötvös Kollégiumban tartott borkóstolójára, vagyis a Tokaj-hegyaljai borvidék remekeinek bemutatására. Gondolom, sokan tudják, hogy ez Magyarország legnevezetesebb, világszerte is elismert szőlőtermő vidéke. A borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 28 település határában. A területen már a honfoglaló magyarok is szívesen tartózkodtak, majd hamarosan földvárat emeltek ott, ahol a Bodrog a Tiszába ömlik, s elnevezték Hímesudvarnak. Ma ezt a települést Tokajként ismerjük. Az ótörök eredetű szó jelentése „folyó menti erdő”. Sajnos a történelem viharai ezt a tájat sem kímélték: a tatárjárás akkora pusztítást okozott, hogy az ültetvények szinte teljesen megsemmisültek. Az újratelepítés IV. Béla nevéhez fűződik, aki olasz és vallon lakosokat hozatott a vidékre. Megjelenésük jótékony hatással volt a szőlő- és borkultúrára – hogy csak egy pozitívumot említsek: ők hozták be a furmintot. Tokaj-Hegyalja a XVII. században élte virágkorát, a tokaji bor ekkor szerzett világhírnevet. Ez elsősorban a tokaji aszúnak volt köszönhető, melynek elkészítését a jellegzetes kései szüret és a különleges borkészítési eljárás tette lehetővé. Az első aszút, amelyről írásos emlék is maradt ránk, 1650-ben készítette Szepsi Lackó Máté a Sárospatak városához tartozó Oremus dűlőben. Hamarosan megalkották a szőlő- és bortermelésre vonatkozó szabályokat is. Már 1655-ben rendeletben szabályozták az aszúszemek elkülönítését, majd sor került a vidék pontos határainak kijelölésére. 1737-től Tokaj-Hegyalját zárt borvidékként tartjuk számon, tehát ide más területekről származó szőlőt, mustot vagy bort behozni nem szabad (természetesen a palackozottakat kivéve). A hírnév növekedésével egyre több helyre jutottak el Tokaj-Hegyalja remekei. Amikor XIV. Lajos Pompadourt megkínálta tokaji aszúval, a „le vin des rois et le roi des vins” elnevezéssel illette, ami latinul vált ismertté: „vinum regnum, rex vinorum”, azaz „királyok bora, borok királya”. A bort a cári udvar és a lengyel nemesség is szívesen vásárolta.
 
      A borvidék kontinentális éghajlatú. A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit és ezek tufái) és ezen kialakult nyiroktalaj jellemző, de vannak löszösebb talajú részek is (Kopasz-hegy). Az ásványi anyagokban gazdag vulkanikus talajokon testes, erős savgerinccel bíró nedűk „teremnek”, míg a löszös talajok az illatosabb fajtáknak, s a lágyabb karakterű boroknak kedveznek. A tokaji csoda azonban nem csak a talajnak, hanem a különleges mikroklímának (Bodrog és Tisza összefolyása) és az őszi időjárásnak is köszönhető, sőt elsősorban utóbbiak teszik a vidéket különlegessé. Az érés során gyakran beköszöntő rövid csapadékos időt többnyire napfényes, száraz időszak váltja fel. Ez kedvez a Botrytis cinerea fertőzésének, ami elengedhetetlen feltétele a szőlő nemes rothadásának, aszúsodásának. Érdekességként megemlítem, hogy ugyanez a gomba elhúzódó csapadékos, párás időjárás esetén a pusztító szürkerothadás okozója. A különleges minőség megteremtésében szerepe van még a nemespenésszel (Cladosporium cellare) borított falú, sokszor több száz méter hosszú pincelabirintusoknak. A gomba a borok érleléséhez szükséges pince-mikrokörnyzet megteremtésében játszik szerepet. A borvidék fő fajtái a furmint és a hárslevelű. Ajánlott még a sárgamuskotály, a zéta (korábban oremus) és a kövérszőlő.
 
      A boroknak három fő típusát lehet elkülöníteni. A fajtaborok adják a termelés felét, ezeket a fehérborokat a hagyományos technológiával készítik el (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály). A második, általam legkedveltebb típus a szamorodni. Ez a lengyel eredetű szó „ahogyan született”-et jelent. A név kitűnően tükrözi az előállítás módját. A szamorodni esetében az aszúsodott és az ép szemeket együtt szüretelik és dolgozzák fel. Tokaj-Hegyalja számára a világhírt azonban az aszúbor hozta meg. Az aszúk minőségi kategóriáit hagyományosan a puttonyok számával jelölik (3-6 puttonyos aszú), amelyek a borhoz felhasznált aszúszemek mennyiségét jelölték: kb. 136 liter (1 gönci hordó) borhoz vagy musthoz adott kb. 20 kg-os puttony szőlő. Szót kell még ejteni az esszenciáról is, mely az aszúszemek tárolásakor magától kicsepegő, rendkívül nagy cukortartalmú és igen drága folyadékot jelenti. Ezt a nektárt említi a Himnusz is („Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél”). Bizonyos években jégbor készítésére is lehetőség nyílik.
 
     Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbélése és a borvidék évezrede tartó egysége indokolta, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága a Tokaji borvidéket 2002-ben, mint kultúrtájat felvette a Világörökségi Listára. Az utóbbi időben sokszor felröppent a hír, miszerint szalmatüzelésű erőművet szeretnének építeni a borvidék közvetlen közelében. Véleményem szerint ez a létesítmény roppant káros lenne a környezetre és Tokaj-Hegyalja megítélésére egyaránt.
A leghíresebb pincészetek: Szepsy Pince, Disznőkő Szőlőbirtok, Patrícius Borház, Royal-Tokaji, Gróf Degenfeld Pincészet, Tokaj Oremus, Árvay Pincészet. Emellett számos kisebb, kevésbé ismert, de rendkívül minőségorientált pincét is találunk: Demeter Zoltán Pincészete, Tokaj Kikelet, Tokaj Nobilis, Balassa István Pincészete stb…
Elsőnek a Royal-Tokaji 2007-es száraz furmintja került a poharunkba, mely 2009-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia bora címet is. Az angol tulajdonú pincészet célja -mint sok más tokaji birtok esetén is- visszaállítani a tokaji borok világhírnevét. Erre minden esélyük megvan, hiszen főborászuk Áts Károly, akit 2006-ban Tokaj-Hegyalja Év Borászának választottak. A pincészet sikerét a több mint 100 nemzetközi és hazai borversenyen elért aranyérem jól mutatja.
A bor színe zöldessárga, illata körtét, almát és pici mézet jutatott eszembe. Ízében száraz, nem túl erős savakkal. Bár alkoholtartalma 14,5%, ez nem annyira érződött rajta. Ez is a gondos elkészítést tükrözi. Utóízében kevés cukor volt felfedezhető, majd ezt egy lágy, kellemes, enyhe kesernyés íz követte. Szárazpróbája leginkább trópusi gyümölcsös. Összegzésként elmondhatom, hogy egy könnyed, de meglepően tartalmas borhoz volt szerencsénk.
A következő tétel Demeter Zoltán 2007-es, Kakas-dűlőből származó száraz furmintja volt, melyből mindössze 1300 számozott palack készült. Mi a 926. palack tartalmát kóstoltuk meg. Illata nagyon kellemes; törökmézet idézett fel bennem, de némi körtés árnyalat is felfedezhető volt benne. Sűrű szövésű, ízében az alma és a barack dominált. Utóíze hosszan tartó, az eleje kesernyés, melynek érzete idővel fokozódott. Az alkoholtartalma 13%, és ez jobban kivehető volt, mint az első bor esetében. A bor szerkezetét egyelőre kevésbé rendezettnek ítéltem meg. Szárazpróbája meglepően sokrétű.
Harmadikként Balassa István 2006-os Mézes-Mály hárslevelűje (száraz) került kitöltésre, melyből mindösszesen 316. palack készült, nekünk a 250. jutott. A tarcali Mézes-Mály dűlőben barna erdőtalajjal kevert löszt találunk vulkanikus alapokon. A pohárban való forgatást követően szép glicerincsíkokat láttunk a pohár falán, melyből már következtethettünk arra, hogy egy olajos, nagy testű tételhez lesz szerencsénk. Illatában virágillatot (elsősorban hárs) és a dűlő nevéhez méltóan mézet éreztünk. Kicsivel később trópusi gyümölcsök (mangó, papaya) is felfedezhetőek voltak, mely jól mutatja, hogy mennyire komplex illatjegyekkel rendelkezik ez a nedű. Megízlelve a bort kijelenthetjük, hogy szinte tökéletes egyensúlyt sikerült létrehozni a sav- és az alkoholtartalom között. Utóbbi 14%, de egy picit sem lógott ki. Utóíze hosszan elhúzódott.
Elérkeztünk az este egyik fénypontjához, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok 2005-ös évjáratú Kövérszőlőjéhez (késői szüret). A pincészet dűlői a tokaji Kopasz hegy déli lankáin terülnek el. A két legkiemelkedőbb, a névadó Hétszőlő és a Nagyszőlő. A kövérszőlő egy ősi magyar fajta, melyet a filoxéravész szinte teljesen kipusztított. Szerencsére újra felfedezték a borászok, ami nem meglepő, hiszen kitűnően aszúsodik, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy csapadékosabb években nagyon könnyen rothadásnak indulhatnak a fürtök. Nevét bogyóinak nagy méretéről kapta. A bor színét nehéz leírni, talán a sárgászöld közelít legjobban a valósághoz. Illata annyira sokrétű volt, hogy nem is emelnék ki egyetlen komponenst sem. Íze az egész társaság tetszését elnyerte, ami nem is csoda, hiszen tökéletes volt az összhang a cukortartalom és a savak között. Hosszú utóíz és nagyon kellemes, aszalt sárgabarackra emlékeztető szárazpróba jellemezte.
Szerencsére a kövérszőlő kóstolása után jó kis beszélgetés alakult ki, így kellő idő telt el a következő palack kitöltéséig. Poharunkba a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok remeke, egy 2005-ös édes szamorodni került. A birtok a „nemesség kötelez” elvet követi, ezért csak a legjobb minőség az elfogadható számukra. Halvány aranysárga színű bor. Az illatát tekintve én kicsit elégedetlen voltam, a méz és a sárgabarack érzete meglepően visszafogott volt, sajnos nem igazán tárulkozott ki ez a tétel. A viszonylag magas cukortartalom jól megszelídítette a savakat, így nagyon könnyen fogyasztható bort kóstolhattunk meg. Ennek meg is lett az eredménye, a palack se perc alatt kiürült. Utóíze meglepően hosszan érződött és a szárazpróba is kellemes emlékeket hagyott bennem.
Szinte elrepült az idő, úgy tűnt, hamar elérkeztünk a sort lezáró tételhez, mely nem is lehetett volna más, mint egy 6 puttonyos aszú. Norbi az Árvay Családi Pincészet 2000-es évjáratú Tokaji Hétfürtös aszúját választotta ki nekünk. Most sem csalódtunk a kóstolókör vezetőjének döntésében! A bor illata összetett volt, de elsősorban aszalt sárgabarackot idézett fel bennünk. Ízét sokan túl édesnek tartották, de én úgy vélem, hogy itt a cukor (200g/l felett) és a sav tökéletes harmóniájának lehettünk tanúi. Kiemelném az újfahordós érlelésből származó diszkrét pörkölt aromákat, ez a vonal nekem nagyon tetszett. Sajnos az utóízében már dohányos elemek is előjöttek, de szerencsére még nem zavaró módon. Szárazpróbájában újra az aszalt sárgabarack illata dominált.
A januárban lezajlott „soproni kóstolóról” Bitai Tamás fog beszámolni a Pengyomhegyi Blog olvasóinak.
Felhasznált irodalom:

 

12 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr161741696

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A polgármester kitagadta azokat akik nem Fideszesek 2010.03.03. 00:37:57

Történelmi nap 2010. február 25-e Sátoraljaújhely történetében. A város polgármestere, Szamosvölgyi Péter kitagadta azokat akik nem Fideszesek. A város polgármestere megnyilatkozásával, kirekesztette 2/3-át a város lakóinak, ugyanis a szavazó korúak 2/...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2010.02.13. 18:55:12

Jó dolog, hogy egyre többen kóstolgatnak Szegeden, majdcsk terjed a borkultúra!
6 P Aszu -hát, ahhoz tapasztalat sem árt! Nem ismerem ezt az aszut, de meglepődnék, ha nem komplex ital lenne. Bizony édes, ám figyelni kell a mellette-mögötte meghúzódó ízekre! Kívánom a kóstolóknak, jussanak el tokaji borászatokhoz kóstolni mihamarabb, és ismerjék meg jobban az aszu világát! Én messze a legtöbbre tartom ezt a bort. Évente 5-10 üveggel fogyasztunk, ami nem sok, de nem is kevés. Vannak jó, és alkalmakra legalább megfizethető tételek. A borászoknál is hozzájuthatunk jutányosabban! Nincs mese, Tokajra fel!

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.13. 20:03:02

@ironman: Igen, én is úgy látom, hogy meg lehet találni azokat az embereket, akiket komolyan érdekel a bor. Ez a kóstolótársaság nagyon lelkes fiatalokból áll és az nagyon jó, hogy ezek a lányok és srácok már egyetemista korukban megszeretik a jó borokat. Ebben az időszakban többnyire persze anyagilag még nem egedhetnek meg maguknak nagyon sok komoly bort, de pár év múlva meglesz erre a lehetőség és élni is fognak vele. Ebben biztos vagyok. Addig meg a drágább tételeket együtt kóstolják.

Igen, az aszúk megértéséhez kell tapasztalat (meg zsozsó). Bár a legalapvetőbb dolog itt is az egyensúly (sav-cukor-alkohol). Ezért is van szerintem, hogy a legnehezebb harmonikus édesbort készíteni. Édes legyen, de ne émelyítő, koncentrált, de mégis iható. Ezt azért pár pince megcsinálja (aszúkedvencek: Szepsy, Demeter, Disznókő, Oremus, Patrícius). Én is kb. 8-10 palackkal fogyasztok évente. Ez nem sok, de egyelőre ennyi fér bele.

Én szombaton megyek Tokajba, úgyhogy megteszem, amit meglehet.

Tényleg, Weninger kóstolón voltál pénteken a Bortársaságnál?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.15. 08:17:37

@pardi norbi: akkor lehet össze fogtok futni ironman-nel:)

Szegediszomelijé 2010.02.16. 09:01:47

@pardi norbi:
Hát, a Weninger kimaradt, bár nagyon érdekelne. Előző nap volt Sirah kóstoló (benne Weninger, és 2x egymás után nem akartam ledobbantani a családtól, feleségem meg fahérboros, egy komplett vörös sor nem érdekli. Amúgy kevésbé ismerem csak a borait, de teljes tiszteletem. Nagyra értékelem a természetvédő szemléletéért, és hogy ezt a borászkodásban is megvalósítja.
Igen, szombaton Tokaj, először életemben Szepsy!Fáj a torkom de nem kicsit -lehet, majd az asszonykám elmeséli, mit is érzünk... Te kihez?

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.16. 10:04:56

@ironman: Nekünk is syrah kóstoló volt a napokban, majd írok róla egy bejegyzést.

Eredetileg Kikelet, meg Nobilis volt a program, de nincs szerencsém Bárdos Saciékkal (tavaly kissé rohanós lett a kóstoló, idén meg lemondták). Úgyhogy Kikelet, meg Balassa Pisti lesz. Jó lenne másokat is megnézni, de az a helyzet, hogy egy-egy ilyen alkalom is elég drága, így most több nem fér bele. Idén még egyszer megyek valamikor Tokajba. Te Szepsy-n kívül még valahova (nem mintha az nem lenne elég...)? Jobbulást szombatig!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.16. 11:24:15

Kicsit off, de ha már ti emlegettétek fel a syrah kóstolót, én az alábbi jegyzeteket szültem a miénken:

Orsolya Ostorosi Syrah 2007

Érett szilva, feketebogyós gyümölcsök, pincészetre jellemző egyedi fűszeres-ásványos karakter, szájban telt, szerkezete érett tanninokra épül, beterítik a szájat, de savai kissé laposak. Sallangoktól, zavaró tényezőktől, de különösen nagy mélységektől és összetettségtől is mentes jól fogyasztható, egyedi ismertetőjeggyel is rendelkező tétel 5.5-6p

Weninger Syrah 2004

Sokkal komplexebb, szebben rétegekre váló illatvilág, benne érett feketebogyós gyümölcsök, földes-sós-avaros-fülledt minerális karakter, bőrős animalitás, kávé, fűszerek. Telt, vastag, bársonyos textúrájú korty, kerek, de mégis határozott savakkal, gazdag részletei összecsiszolódtak, élek nélkül, gördülékenyen illeszkednek, egyedisége vakon is felismerhető, a sor legjobbja, ahol a terroir egyértelműen uralja a fajtát. 7-8p

Feind Villa Quaiar Premium Shiraz 2006

Újviláginak ható fahéjasan szilvás buja illat, telt, nagytestű korty, gazdagon gyümölcsös, fa egyáltalán nem dominál, szerkezete viszonylag laza, picit lomha savai nem töltik ki megfelelően, egyébként nem túl hosszú búcsújában kissé égettgumis karakter érezhető. 5p

Peter Lehmann Futures Shiraz 2006

Illatában az érett szilva mellett csípős, kissé technokolos karakter vegyül ,ami sajnos szellőzéssel sem szűnik meg teljesen.(másnapra azért majdnem teljesen) Szájban kiválóan felépített a korty, telt, az előzőnél kissé hűvösebb karakterű díszítések, feszes szerkezetét egyaránt alkotják érett tanninjai és szép ívű, dinamikus savai 5- 5.5p

Általánosságban elég erős sor volt, több, mint elég drága borokkal, a Weninger toronymagasan kiemelkedett, a többi bor közül egyik sem éri meg hozzávetőlegesen se az árát./Az Orsolya esetén se, még ha szép bor volt is a vörös portfolió bármelyik másik tagja jobban tetszett és kedvezőbb árú./

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.17. 10:29:43

@drbarta: Meg mertem volna esküdni rá, hogy lesz átfedés a ti sorotok és az általunk is kóstolt borok között, de nincs. A 2007-es Orsolya syrah-t náluk kóstoltam, de nem vettem belőle, mert nem nyerte el a tetszésem. Feindék shirazát is kóstoltam régebben, nagyjából hasonló véleménnyel a tiedhez. Weningertől a 2004-est nem mertem megvenni, bár tudhatnám már, hogy a Weninger komoly borai 6-8 éves korukban érik el a legélvezetesebb szintet, valamint az elvileg gyengébb évjáratokban is egész jók. Van még otthon pár palack 2002-es meg 03-as Spern Steiner KF, nagyon jók, a 2004-es merlot-cabernet is áll még. Mi Penfolds shirazt kóstoltunk Ausztráliából, Peter Lehmann shirazt még nem ittam. És valóban, a syrah-k drágák, a legtöbbért nem adnék a magam kedvéért annyit, amennyiért mérik.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.17. 11:01:12

@pardi norbi: A weninger 2004 az évjáratot meghazudtolóan volt érett , és bársonyos tapintatú. Sokkal érettebbnek tűnt textúrát tekintve, mint az "újvilági" shiraz. Érdekes nemde?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.17. 14:55:51

@pardi norbi: Az Orsolya-syrah-ból látatlanul vettem, utólag könnyű bölcsnek lennem , de minden más vörösboruk számomra meggyőzőbb.
Vissza Weningerhez, a műv.alkeszen vannak a borászkérdőív sorozatok, régebben az egyik ilyen alkalmával Weninger egészen pozitívan nyilatkozott 2004-ről, magasabbra tette(önmagánál persze) mint a sokat emlegetett 2003-ast!
Érdekes, Ráspi esetében is 2004-ben születtek komoly, mérföldkő jellegű tételek, 2005-ből jóval kevésbé.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.17. 15:17:19

Egyetértek, Orsiék vörösei nagyon jók. Ráadásul elég potensek is.

Weningerrel vagy 3 éve beszélgettem pont erről és akkor is azt mondta, hogy 2004-05 nem volt számára tragikus, sőt. Igaza volt.

Kövezzetek meg, de az egyetlen borbuzik körében nagyra tartott magyar termelő, akit nem értek az Ráspi. Talán a legdrágább borait nem kóstoltam, de több évjáratban ittam a KF válogatást, meg zweigeltet is és nem voltam lehidalva. Sőt. De mindegy, nagyra tartom a természetes módszereit, a természet iránti alázatot részéről.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.17. 15:45:54

@pardi norbi: Nekem bejönnek a Ráspi borok.
Kettő ezer környékén az alapkékfrankos nagyon korrekt bor, több mint kiváló ár-értékkel. Nekem sokkal jobban tetszik mint Weningerék alapkékfrankosa. Kf-válogatás: 2006-ost nem éreztem jobbnak, mint az alapot, a 2004-es az szokatlan , de nagyon komplex. A zweigelt is szép, de szintén nem tűnik magasabb szintnek, mint egy alapkékfrankos. A zweigelt válogatás meg a Máté az elképesztő anyag, de nem átlagos pénztárcának.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.17. 19:19:29

@drbarta: Egyébként valóban az a másik érdekesség, hogy bár nem egymás mellett kóstoltam őket nem igazán értettem, hogy pl. ha a Kopár 2000 HUF, akkor a KF válogatás miért 4-6 ezres. Letagadhatatlanul ugyanaz az iskola, de nem éreztem lényeges különbséget a borok közt. A Mátét még nem kóstoltam, majd rápróbálok, de egyre kevésbé hiszem, hogy attól megvilágosodnék. Majd meglátjuk.

Weningerék alapkékfrankosa változó minőségű. A 2003-as nagyon jó volt, de a többitől nem voltam elmosva. A 2007-es is eleinte büdös, aztán meg kapsz egy kissé gyümölcsös, de alapvetően vékonyka, savas bort. A 2007-es "Balf" KF viszont szuper (mintahogy a többi Weninger vörös is).
süti beállítások módosítása