Nemrégiben egy kisebb társasággal megvizsgáltam néhány cabernet sauvignon-t, vakkóstoló keretein belül. A szőlőfajtát és a belőle készülő bort a minőségi borivók zöme ismeri. Először nagy divat volt világszerte cabernet-t inni, aztán jött az ABC „mozgalom”, amely elverte rajta és a chardonnay-n a port. Szóval mostanság nem a legtrendibb fajta. Nekem nincs bajom vele, bár tény, hogy 2-3 emlékezetes bort ittam csak belőle. Meg az is tény, hogy nem sok nagyágyút kóstoltam a referenciát jelentő Bordeaux-ból, illetve Napából sem, csupán a honi példányokon keresztül megítélni a fajtát meg eléggé szűklátókörű dolog volna. Tehát van még hova fejlődnöm ebben a tekintetben is, egyszer jó lenne egy ütős medoc-i sort kóstolni. Ez alkalommal, zömmel hazai versenyzők kerültek a poharainkba, sorrendben a következők:
Vylyan: Cabernet sauvignon 2006. Fiatalnak ható, közepes rubin szín. Illata kezdetben visszafogott, majd egyre szebben fejlődik. Szép fűszeresség, fekete bogyósok is előkerülnek meg egy kevéske fa. Különösebb izgalmak nincsenek az ízében sem, hasonlóan gyümölcsös, a korrekt hordóhasználatnak örülök. A tanninok természetesen sokan vannak, kissé érdesek, a savak kellően élénkek. Jól elkészített bor, valami masszívabb húsételhez nagyon jól passzolna.
Kaiken: Cabernet sauvignon reserve 2007. Egy argentín bor, Mendozából. Közepes rubin szín. Először kissé állatos, majd ez eltűnik és erőteljes konyakmeggyes illatok jelennek meg. Itt is teljes összhang mutatkozik az illat és íz között. A konyakmeggyesség a teljes szájat betölti. Tanninjai jelentősek, de érettek, a savak is rendben vannak. Lenyeléskor az alkohol kissé éget, utóíze közepesen hosszú. Átlagos bor.
Gere Attila: Cabernet sauvignon barr. 2007. Rubin szín. Illata (szaga?) klasszikus lócitrommal nyit, amely nehezen akar eloszlani. Ha elég kitartóan levegőztetjük, akkor azért elő lehet csalogatni érett piros fűszerpaprikát, áfonyát, meg azért a hordóhatás is jelentős. A lócitromos vonal szerencsére nem zavar be a kortyban, amely gazdagon gyümölcsös. Tanninjai és savai jelentősek. Korrekt bor, ételt kíván.
Simon József: Barbár 2006. Sajnos ez a palack hibás volt, teljesen értékelhetetlen erjedt szagokat és ízeket árasztott. Pedig ez egy nekem tetsző bor volt fél évvel ezelőtt, érdekes lett volna vakon kóstolni ebben a sorban.
Luka Enikő: Cabernet sauvignon 2007. Fiatal kora ellenére gránát színű, a széle barnás. Illata kellemesen fűszeres, édeskés, gyümölcsöt alig-alig lehet kivenni. Abszolút nem cabernet-s. Tanninjai (nincs sok belőle) teljesen besimultak, savai elegendőek, kellemesen gyümölcsös-fűszeres ízű bor. Utóíze sajnos kifejezetten rövid. Enikő borainál nem ehhez vagyok szokva. Vagy ez a tétel nem sikerült jól, vagy csak a mi palackunk nem volt tökéletes. Ötezer forintért ez édeskevés.
Vincze Béla: Cabernet sauvignon, Arcanum 2003. Gránát szín, barna széllel. Illata is tökéletesen érett bor benyomását kelti, benne fekete ribizli, lekvárosság, jó minőségű keserűcsoki, konyakmeggy. Ahogy melegszik a bor, a konyakmeggyes jegyek előtérbe kerülnek. Kóstolva csalódás: tulajdonképpen minden komponens megtalálható benne ami egy jó borhoz kell, csak sajnos teljesen szétáll az egész, a savak sokan vannak, de nem a testet támogatják, amely fura módon a sok sav ellenére lustának hat.
Fekete Mihály: Cabernet sauvignon 2007. Világos rubinszínű. Illatában dianás cukor, érett eper, piros fűszerpaprika fedezhető fel. Fura, de szimpatikus kombináció. Szájban kellemes, meleg érzetű bor, sok-sok gyümölccsel és fűszerrel, lecsengésben kellemes karamellás díszítéssel. Utóíze szép hosszan megmarad. Tanninja éppen elegendő, nem szárít, nem húz, a savak szépen tartják a közepes testet. Jó bor.
Baron von Twickel Szőlőbirtok: Cabernet sauvignon 2007. Közepes rubin szín. Illata kifejezetten intenzív, gazdagon gyümölcsös (feketeribizli, áfonya), a hordós jegyek diszkrétek. Szájban sem szégyellős, adja magát, szinte hengerel: gyümölcsös, fűszeres, kissé fás. A tanninok simogatnak, a savak éppen elegen vannak, hogy a bor ne legyen lapos. Ezt gondoltam külföldinek, annyira direkt, szerintem kis maradékcukor teszi még kedvesebbé. Populáris stílus, profi munka. Az est talán legszebb tétele.
A kóstoló alapján azt gondolom, hogy a magyar cabernet sauvignon-ok zöme túlárazott (a kóstolt borok 2500-6000 forint között voltak) és zömük finom, de teljesen átlagos minőségű vörösbor. Érdekes módon az utolsó két bor tetszett leginkább, amelyek a legolcsóbbak (mindkettő 2500 HUF körül) voltak. Tisztességes borokat kóstoltunk, azonban ezeknek elsősorban étel mellett van a helyük, hiszen a legtöbb túlzottan magas tannintartalmú ahhoz, hogy csak egyszerűen poharazgassuk magában.
Utolsó kommentek