HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2011.08.30. 00:24 Kohári Pisti

"Életünk egyik legjobb döntése: komondorunk lett"

Címkék: kép felelősség tenyészszemle komondor acsa

A Pengyomhegyi komondorozás történetében első -Nagy Baliházi Zsolt és Edina segítségével letörzskönyvezett- alom egyik kan egyedét,mintagazdijai elvitték Monorra,hogy a helyszínen nevezzenek a Hungária Komondor Klub tenyészszmléjére.Mint eddig is,Szilviáék most is bizonyították,milyen lelkes,odaadó komondorosok lettek Betyár,Baliházi Pengyomhegyi Acsa otthonukba vitele óta!Betyárt nem tenyésztési szándékkal szerezték be,mégis,izgatta őket valami azzal kapcsolatban,hogy kutyájukat mindenhol dícsérik,jelleme,viselkedése számukra kitűnő és még olyan komondorosok is kiemelték idegrendszeri kiegyensúlyozottságát,mint pl. kozmetikusa,akinek kezén nem kevés komondor egyed ment már keresztül munkája során.

Nos,itt a 2011. augusztus 21.-én született és borzasztó hőséget túlélt második Pengyomhegyi alom nagyon szívós,eleven 8 napos kis vasgyúró egyedei,melyek kapcsán ismét eszembe jutott,Betyár gazdái megosztanák-e mindenkivel tapasztalataikat,olyan komondor gazdákként,akik teljesen ismeretlenül,de nem tollas hátúként teszik meg kezdeti lépéseiket a komondorosok világában.

Lássuk hát,az élménybeszámolót,képekkel.Ezer köszönet érte!

Monor -Komondor Fesztivál, Tenyészszemle 2011

 

 

 

 

 

 

Kedves Pisti!
 
Háát akkor ígéretemhez híven megpróbálom leírni a bennem kavargó élményeket, és véleményem:
 
Szóval:
 
Monor Komondor Fesztivál és Tenyésszemle
 
Nagyon megörültünk, hogy lesz egy ilyen rendezvény! Kíváncsian vártuk, hogy a "számunkra legszebb és legjobb" komondor kutyánk aki éppen még csak 14. hónapjának napjait koptatja, vajon hogy fog viszonyulni más komondorokhoz, más emberekhez, tömegekhez? És Betyár bizonyított! Kezdve onnan, hogy a kb bő egy órányi autóutat jól viselte, jól tűrte a többi kutya jelenlétét, barátságosan közelített a többiekhez.
Előre nem jelentkeztünk tenyészszemlére,  de a helyszínen is lehetett, így hát kíváncsiságunktól vezérelve meg is tettük.
Regisztráltunk a Komondor klubba is.

 

 


Érdekes volt végig nézni közelről a tenyészszemlét. Nem tenyésztői szemmel, milyen kutyák kaptak tenyészthető minősítést, és mennyire nem is a kutyákról szól a történet. A kutyák szinte csak a körítés, inkább különféle kennelek és emberek kapcsolatáról szól.
Mi mint civil kutyások, - tán rajtunk kívül nem is volt más aki nem ismerte a bírákat.
Sorba kellett állni, olyan sokat voltunk, de Betyár végtelenül nyugodtan viselte. Semmi nem zökkentette ki nyugalmából.
Aztán bekerültünk a ringbe. Előtte vettek DNS mintát, majd kezdődött  a tüzetes küllem vizsgálat. Megmérték a magasságát, hosszát, ellenőrizték a fogait, szemeit. Szinte teljesen tökéletes - sőt mint mondták Neki van a leghosszabb farka a mai felhozatalból. Kicsit megfuttatták, majd közölték, hogy jöjjünk vele vissza egy év múlva, mert elég vékony, és nem elég rugalmas.  Hát néztünk mint a moziban, nem rugalmas?? Nézze meg a "you tube" ra feltöltött videónkat a "vizi komondort " Vissza kérdeztek, hogy az Ö? Igen az Betyár, aki másfél métereseket is ugrik, csak mert, hogy nem elég rugalmas!  Rá is kérdeztünk, hogy akkor ivartalanítsuk, nem jó tenyésztésbe bevonni?  Háát úgy hurrogtak le, hogy csak kapkodtuk a fejünk. NEM, nem szabad ivartalanítani! Hát akkor miért nem felel meg ezen a tenyészszemlén?  Szóval érdekes! Valóban nem egy túlsúlyos, lomha jószág. Kiskora óta, folyamatosan mozgásban van. Naponta többször ugrál le-föl új házunk ks 60cm magas alapjáról.  De azért ebből is kiderült számomra, hogy mennyire nem is a kutya számít. Volt előttünk nevesebbnél nevesebb tenyésztő, csúnyábbnál csúnyább kutyával. Az egyik fülét, farkát behúzva meg sem mozdult, a másiknak ippeg csak térdig ért a farka - de persze mindegyik megfelelt..
No comment!

Monor Tenyészszemle -Fog

 

 

Monor Tenyészszemle -Magasság mérés

 

Monor Tenyészszemle -Macera

 

Monor Tenyészszemle -Mennyi is ez?!

 


De a mi szemünkben Betyár hozta a tőle elvárt viselkedés formát.  A teszt után beültünk ebédelni a rendezvény helyszínéül szolgáló fogadó panzió éttermébe. Eléggé félve fogtunk hozzá, hiszen ilyen szituációban még nem mértük fel Betyár viselkedését. De le a kalappal! Komolyan mondom, ennél tökéletesebben kutya étteremben nem is viselkedhetett volna! Szépen lefeküdt az asztal mellé, és az ebéd végéig fel sem tűnt, hogy ott van. A pincérek jöttek mentek, sőt más vendégek is jöttek, kisebb kutyákkal. Az étterem cicái is tiszteletüket tették,- de semmi nem tudta kimozdítani kutyánkat a nyugalmából.

 

 

 

 

Szóval ismét bizonyította, hogy életünk egyik legjobb döntése volt, hogy komondorunk lett. Persze a többi kutya viselkedéséről ugye nincsenek tapasztalataink, csak Betyárról, de Ő maximálisan olyan mint amit elvártunk tőle. Itthon, ha idegen áll a kapuban úgy ront oda, hogy az illető általában egy lépést visszahátrál alapból mikor megérkezik. Mondjuk lehet én is megijednék tőle! De velünk a családdal, olyan mint egy macska. Dugja a fejét, szinte nem lehet eleget simogatni.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap megkoronázása képen "hazalátogattunk'. Már egy ideje készültünk találkozni Veled, de valahogy nem jött össze!
Csatolok néhány képet is.
 
üdv
Szilvia

"Hazalátogattunk"

 

Egy izgalmas nap után hazafelé

 

Mit mondhatnék?Köszönöm!öszönöm,hogy őszintén leírták Betyár gazdái élményüket,véleményüket.Hálásan köszönöm,hogy aznap még hozzánk is elfáradtak és megmutatták az akkor 14 hónapos Baliházi Pengyomhegyi Acsát,akit büszkén vállalok.Nem az én érdemem,sem hibám,bármi legyen is 14 hónapos korára egy Pengyomhegyen született komondorból,ugynakkor a mai törzskönyves komondor állomány és szaporulatának helyzetében egy fiatal kant letiltani arról,hogy az első párosodási gyakorlatokon szabályosnakvélt keretek között túl eshessen:bűn.

Acsa egy jó mozgású,egyenes hátvonalú,kk fogazatú,jó pigmentű,közepes szemszínű,és kiváló idegrendszerű,inkább könnyed,mint robosztus típusú komondor kan talán 75 cm marmagassággal.Ha az időpont megfelel gazdáinak,akkor apjával,Királytelki Gyergyóval együtt ott lesz Gyömörön Baliházi Pengyomhegyi Acsa is,hogy részesei lehessünk egy jó kezdeményezésnek és hasznára,segítségére legyünk a szervezőknek,fajtának egyaránt.Remélem,ott tudunk lenni mindannyian,akik ezen a téren is szeretnénk tenni a komondorért!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr213189521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baliházi komondor kennel 2011.08.30. 07:42:59

Kedves Gazdák, Pisti.
Gondolom olvassák a blogot. Jó lenne, ha meg tudnánk mutatni a kutya valódi értékét, és elhoznák Gyömörére.
A kutyán, én nem láttam kizáró hibát.
Talán ezért sem emlékeztem rá, mikor Pisti kérdezte a véleményem róla, nem is gondoltam volna, h ilyen ítéletet fog kapni.
Viszont nem lepődöm meg semmin. :-( Jó néhány egekbe magasztalt behemót nem lenne képes 100 métert sem megtenni. Gyömöre jó alkalom lenne, minden igaztalanul is háttérbe szorított kutyának arra, h valódi képességeit is megmutathassa. Hát HAJRÁ!!!
süti beállítások módosítása