Ez a poszt késztetett gondolkodásra,melynek apropója Árvay János mostanában nem szokatlan,nem is meglepő lépése,váltása,azaz,hogy visszatér a gyökerekhez,valódi (Mondjam úgy,autentikus?) Árvay bort készíteni.Rövid a megtett utam a magyar borban is,nemhogy a tokajiban,pardon hegyaljaiban,de annyira máris elegendő volt,hogy elgondolkodtasson ez az egész így egyben.Hogy miről?Fussuk át,a lehető legrövidebben,de úgy,ne sikkadjon el a lényeg.
A nagy élmények minden logika,főleg időrendiség nélkül:1972-es Aszú és több száraz szamorodni Terjék Lajos két szintes pincéjében,életem legnagyobb száraz furmintja a Bott-Bodó páros lelkéből 2003-ból a Füleky Kúriától,1993-as Disznókő 6 puttonyos aszú,pincelátogatás és Isten furmintok mellett/előtt/között kóstolt éppen kicsurranó esszencia Szepsy István és fia társaságában,sok-sok minőségi Oremus termék a 2003-as félédes Furminttól az 1999-es Fordításon,Másláson,Szamorodnin keresztül a most is pincénkben lapuló 1999-es 5 puttonyos Oremus és 2000-es 6 puttyonos Szepsy aszúig,plussz,amik most be sem ugrottak.Igen,sok Árvay bort nem volt szerencsém kóstolni,és érdekes módon a kevés kóstolt közül is egy "lóláb" maradt meg egyediségével,méghozza az 1999-es száraz szamorodni Árvay mestertől.
Abban az időben kezdtem el bort kóstolni,fogyasztani és egyáltalán művelődni ezügyben,amikor már a nagy hírű borvidéken nagyrészt megtörtént a lapok újraosztása,azaz megnézhetjük néhány tokaji pincészet tulajdonosi hátterét a '90-es évekből pl.:TOKAJ OREMUS alapítás éve:1993 /tulajdonos: Vega Sicilia, DISZNÓKŐ SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET 1992/AXA-Millésimes S.A. , CHATEAU PAJZOS 1992/Jean Louis Laborde, TOKAJ HÉTSZŐLŐ Rt. /1991/Grand Millesimes de France (francia-japán), Királyudvar Borászat 1997/Anthony Hwang,persze van itt azért még egy-két -áldásos külföldi tőke nélkül- felélesztett/életben tartott pincészet, mint pl. az ÁRVAY ÉS TÁRSA PINCÉSZET 1994/Árvay János,Sauska Krisztián ex-felállással.
Szóval,ha szétnézünk,Szepsy István a Királyudvar egykori borásza és Hegyalja újkori úttörője,dűlőfaggatója és furmint istenítője már visszatért a gyökerekhez,az őt követő Demeter Zoltán azért szintén hazafigyelt,a Bott-Bodó páros is eljutott az önállósághoz és most -gondolom- senki nem lepődik meg,hogy Árvay János is kilép,hogy beléphessen.Tehát,a '90-es laposztást követő pauza után úgy fest "folytatódik" egy 2000-es újraosztás,persze mindekettő lapozásnak volt,van értelme.Akkor feltámasztotta egész Tokajt,hitet,reményt adott a jövőre nézve,most meg azok,akik a szellemitőkét adták -az elsősorban- külföldi tőkéhez,újraértékelik Tokaj lehetőségeit és talán,kicsit önmagukat is,vagy pusztán arra vágynak,hogy maximálisan érvényesülhessenek.
Persze,a lényeg -mondhatnám ezt is- hogy így sokasodnak a tokaji pincészetek,vagy inkább -és ebben szeretnék inkább hinni- a "kézműves",magyar borászatok,azaz a -főleg külföldi támogatású/tulajdonú- nagyok próbálkozhatnak a minden értelemben naggyal (minőség,eladhatóság,határtalanság),a kicsi magyarokhoz meg oda lehet menni az egyéniségért,egyediségért,ahogy Pardi Norbi barátom mondta legutóbbi családi ünnepi borozásunk egyik tétele nyújtotta szösszenet alkalmával:"Barátom!Láthatod,én az ínyencségeket keresem.Ihat nagy chardonnayt bárki,de ilyet,mint mi,nem iszik a francia!"
Tehát,lehet botorság,de most úgy látom,nekünk ez jó,mármint,hogy erre van a tovább Tokajban:nagy borászatok nagy borászai elindulnak kicsiben,önállóan!Jó egészséget a munkához!
Utolsó kommentek