HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.06.19. 05:37 Kohári Pisti

Csuti

Címkék: 2006 eger pinot noir kékfrankos bikavér leányka cuvée medoc noir bor 2007 2008 csutorás rosé pardi norbi pipncelátogatás

 Norbi barátom ismét Csutorás Ferinél járt.Csutival én is találkoztam egyszer a karcagi János kománál:mosolygós gyerek!Ilyenek a borai is:életvidámak,mosolyra fakasztók,de semmi esetre sem komolytalanok!Azt hiszem,soha nem felejtjük egyik legkedvesebb évjáratomból,2002-ből a Kerekszilvás-Gesztenyés dűlő bikavérjeit,vagy a 2003-as "Nagyapát"... Fogyaszthatóságukkal és mégis tartalmasságukkal,komolyságukkal szívet melengetők és elgondolkodtatók:jó barát társaságában lehet sírásrívás,de nagyon komoly hahotázás is a vége!Nos,Norbert von Pardi ott járt,Csutorás Ferencnél,az ifjabbiknál.Köszi Barátom!

 

 

 
 
„Nagyanyagok” kóstolása a Csutorás pincében
 
            A sors úgy hozta, hogy éppen a névnapomon (június 6.) került sor a Csutorás pince jelenlegi szortimentjének kóstolójára (soha rosszabb időtöltést a nevem napján). Minthogy tavaly januárban jártam náluk utoljára, ideje volt már ismét megvizsgálni az akkor hordóból kóstolt, azóta már palackban pihenő borokat, illetve vetni egy futó pillantást a 2008-as évjárat alakuló boraira. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy nagy lelkesedésemben nem jegyzeteltem, de igyekszem minél jobban összeszedni az akkor kapott benyomásaimat (ez utóbbi szót ne értsük félre).
 
            A Csutorás pince egy tradícionális családi borászat Egerben, feldolgozója és érlelője az Egerbe bevezető Kistályai úton van, a borász a fiatal, dinamikus Csutorás Ferenc (Csuti). Szőlőterületeik az Almagyar-dombon, a Kerekszilvás-dűlőben, illetve a Pajdos-tetőn találhatóak. Első találkozásom 2004 tavaszán történt a pince boraival, mikor Fazekas János karcagi borkereskedő (és persze borivó) barátom megmutatta a 2002-es Kerekszilvás-Gesztenyés bikavért. A bor egy közepes testű, nagyon jól iható vörös volt, amibe azonnal beleszerettem és még most is őrzök belőle néhány palackkal (ezek arra várnak, hogy Kohári Pistivel elfogyasszam őket). Azóta nyomon követem a pincészet alkotásait és továbbra is lelkesen fogyasztom őket. Milyenek a Csutorás borok? Ha röviden akarok erre a kérdésre válaszolni, akkor azt mondom, hogy tipikusan egriek: dinamikusak, gyümölcsösek, kellemesen savasak. Csuti nem készít nagyon koncentrált borokat (így jól ihatóak a nedűk) és amit külön kiemelek, hogy a borokhoz a fa hozzáad nem pedig elfed az értékükből.
 
            Mielőtt rátérnék az egyes tételekre, el kell mondjam, hogy a pincészet új koncepciója alapján készít birtokborokat (ezek kellemes borok elfogadható áron, 1500-2000 HUF), és kis mennyiségben készülnek válogatások (amelyek jóval drágább, de valóban értékesebb borok és „Aranycsapat” néven futnak, a dolog apropója a pincészet honlapján olvasható). A harmadik kategóriát a végére hagytam, mert szerintem a mai magyar valóságban igazi ritkaságot képvisel. Nos, arról van szó, hogy Csuti árul direkt erre a célra készülő MINŐSÉGI folyóbort, mintegy 400 HUF körül literjét. Az említett egri vöröset szívesen ajánlom egy kellemes vacsorához elsősorban azoknak, akik nem szándékoznak ennél több pénzt jó borra kiadni.
 
            A pince alapvetően vörösborokat készít, de van a leányka, ottonel muskotály, gyöngyrizling és cserszegi fajtákból is valamennyi. A kóstolót két könnyű, fahordóban pihenő 2008-as fehérrel nyitottuk, amelyeket kellemesnek találtam (nyári üdítőnek kiválóan alkalmasak lehetnek), de semmiképp nem kiemelkedőnek. Szerintem a leánykával lenne érdemes próbálkoznia a borásznak (mint később kiderült ezt megtette), a többi említett fehér fajtából aligha lehet emlékezeteset kihozni.
 
            A vörösek közül elsősorban a prémium szegmensből kóstoltunk, de a birtokborok közül is sorra került egy 2007-es cuvée, amely Óvörös néven fut és vagy 4-5 fajtából áll (elnézést, de a fajtákat és azok pontos arányát nem jegyeztem meg). Remek kis borocska, a pincészetre jellemző meleg karakterrel, gazdag gyümölcsösséggel, már most megfelelő érettséggel. Ahogy észrevettem Csutinak nagy kedvencévé vált a pinot noir. Most négyet is lehetőség volt megízlelni belőle. A pinot ültetvény az Almagyaron található. A 2008-as év kissé viszontagságosra sikerült, ezért a pinot noir-t három alkalommal szüretelték. Az első szüret gyümölcséből rosé készült. Ez szerintem karakterében sokkal inkább hasonlít egy sillerhez, vagy könnyed vöröshöz, mint egy elegáns roséhoz: meglehetősen sötét színű, kissé lomha bor, kellemes málnás, epres illatokkal és ízekkel. A második és harmadik szüret gyümölcséből viszont szép pinot noir-t sikerült alkotni, a korábban szedett szőlő szerintem elegánsabb bort adott: világos rubinszín, illata gazdagon epres, némi földes, gombás felhangokkal, kevés, de érett tannin, tartást adó savak. Még hordóban van, biztató minta. Kóstoltuk a tavaly már hordóból megismert Almagyar pinot noir 2007-et is. Hasonló egy évvel fiatalabb társához, annyi különbséggel, hogy- nem meglepően- jóval érettebb formát mutat, gazdagabb aromákkal. Az Aranycsapat sorozatból bemutatásra került a Nagyapa bora 2007, amely tulajdonképpen egy bikavér: kellemes és egyben különleges gyógynövényes illat, meggyes, enyhén vaníliás aromákkal, szájban hasonló, közepes testű, nagyszerű bor, hosszú utóízzel. Kóstoltuk a Kerekszilvás-dűlőben Csuti nagypapája által 1968-ban telepített kékfrankos gyümölcséből készült 68 Kékfrankos-t 2007-ből. Egy nagyon dinamikus, pulzáló bor, közepes testtel, közepesen hosszú utóízzel. Személyes kedvencem a Nagyanyag névre keresztelt 2007-es medoc noir-pinot noir cuvée volt. A medoc rendkívül egyedi karakterrel ajándékozta meg ezt a bort és kiváló összhangban van a pinot-val: édes, fűszeres illatok és ízek, kiváló zamatok. Szerintem a pince legegyedibb bora. Kóstoltunk bikavér superior-t 2006-ból, amely szép, koncentrált anyag, elegendő savval, hosszú lecsengéssel. A pince csúcs vörösbora az Érseki névre keresztelt, valószínűleg kékfrankosból (nem tudják biztosan) készült tétel (kóstoltuk a 2008-as hordómintát és a 2007-es párját is). Az érseki szőlők sajnos nagyon elhanyagolt állapotban vannak, pedig mintegy 14 hektárról van szó, kiváló fekvésben. Csuti számára lehetővé vált az itteni szőlőből bort készíteni. Erről a jókora területről tudott szüretelni mindössze néhány mázsa szőlőt, így egy a pincére nem jellemző, nagyon koncentrált bor született. A végére maradt egy nagyon kellemes meglepetés, egy novemberi szüretelésű leányka 2008-ból, aranysárga színnel, nagy testtel kb. 10 gramm maradékcukorral (még hordóban pihen). Nagyon szép bor, ebben az irányban is lenne keresnivalója a pincészetnek.
 
            A Csutorás pince egy nagy hagyományokkal rendelkező, nagyszerű borászat. Csutorás Feri folyamatosan próbál újítani a még jobb borok elkészítése érdekében, de mindig a hagyományok megőrzése és az ősök tiszteletben tartása mellett. Éppen ezért úgy látom, hogy bár a borok egységesek, a pince arculata kicsit mindig változik. Nagyszerű estét töltöttünk el a Kistályai úti pincében, remek borokat kóstoltunk, köszönet érte."

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr741193227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása