Nem tudtam,hogy ilyen kimeríthetetlen tárháza van a Bele Minden Vackot gasztronomóiai irányzatnak,de azért sejtettem.Így simán belevágtam egy nagyrészt maradék fagyasztott pulyka darabokból készítendő "tepsis hús" elkészítésébe...
Az úgy volt,hogy családom egyik ága messzibe csúszott kirándulásról igyekezett hazafelé,és gondoltam,egy kis hazai ízzel illene várni őket.Gyorsan ki lett találva a "tepsis hús" gondolata,csakhogy!Csakhogy tepsis hús mint olyan,csak az én családomban létezik vagy 4 verzióban,és szombati működésemmel ez máris 5-re bővült,tehát:tepsis hús,mint olyan,önálló,magában helytálló kifejezés,azaz konkrét étel kifejezésére szolgáló meghatározás,ezúttal végérvényesen megszűnt létezni,de tepsis hús,mint olyan,összetett,variábilis,agynak és kéznek egyaránt nagy-nagy szabadságot biztosító sac/kb-s meghatározás még erősebb létbiztonságot élvező kifejezésként megszületett,jelentem:létezik és tessenek vele élni!!!!
A fejemben kevergő teendők kusza repkedése -mint pl. tepsis hús készítés,fagyasztó tartalma,répa felszedés a kertben stb.- végén "hamar" a konyha pulton landolt egy pulyka darabokat tartalmazó,répás,borsós,szalonnás,"gyorsan" a sütőbe bedobható BMV tepsis hús... (Azért a gyorsaság az első lépésnél csorbát szenvedett,hiszen előpároltam a pulykát,nehogy ne legyen a végén jó porhanyós.) Aztán a Laci bácsiék féle sertés zsírral kikent tepsi aljába -mi mást,mint- Laci bácsiék féle szalonna "csíkocskákat",burgonya karikákat,répaszeleteket,a fagyasztóból előkapott maradék borsót,pulyka hátat,szárnyat,nyakat,majd megintcsak aprócska szalonnákat rétegeztem,és jól befedtem alufóliával.A fűszer mindösszesen só,bors volt,illetve a húsra egy kis olasz fűszerkeverék került Kotányiék jóvoltából.A nem túl hosszú párolás után jó darabig sütöttem az anyagot,hogy azért -ahogy nem tól kifinumolt közegben szokták mondani- színe,szaga,íze legyen az anyagnak.
Állítólag lett:vasárnap este gyorsan lecsúszott a vackos tepsis hús -ha igaz:maradékot nem láttam...
Utolsó kommentek