Mielőtt memóriám néha-néha csalóka délibábos tájába vész az élmény,gyorsan megosztom veletek januári borozásaim egyik gyöngyszemét,vagy kettes-hármas gyöngyszemét egy-két kaukktojással.Hogy tiszta "bort" öntsek a pohárba,négy tételről lesz szó,melyek majdnem kivétel nélkül olyan melegséggel,megnyugvással,feltöltődéssel töltöttek el,mintha csak nagyapámmal komáznék a nagy diófa alatt.Nagy-nagy öröm az ilyen érzés számomra.
Mindenidők egyik legizgalmasabb Csutorás borát kaptam ajándékba Pardi Norbi barátomtól.Ez a kuriózum egy 2007-es évjáratú cserszegi fűszeres,Délidő -nagyon találó- fantázia névre keresztelve.
A pohárban közepes mozgású,tehát nem annyira könnyed,már-már inkább olajoshoz közelibb mozgású,hidegen olyan könnyűivású bor benyomását keltő anyag.Aztán,ahogy melegszik jön elő az olajos mozgással összhangban játszó ásványosság,igen szép tartással,testtel.Félreértés ne essék,nem nagy,vastag,komoly bor,de azt hiszem,ha csak még egyszer ledőlhetnék nagyapám picit sem terhes és a nagy diófa hűs árnyékába egy forró nyári nap delén...egy Csuti Délidő 2007-ből méltó társ volna,azt hiszem.Mondhatok ennél többet?Ez az érzés önmagárét beszél...
Ez sem volt piskóta!Nagy-nagy öröm számomra,ha egy korrekt kékfrankost fogyaszthatok a magyar választékból.Mészáros Páltól korábban,úgy 3 éve jónéhány kellemes balesetem volt 2002-es,2003-as kékfrankosokkal,kadarkával,merlotval,bikavérrel.Ezt úgy 1700 HUF-ért emeltem le egy borszaküzletben és nagyon nem bántam meg.
Ez a 2006-os Szekszárdi Kékfrankos hozza azt,amit a kékfrankosnak hoznia kell.Ezúttal nem Szekszárd jön belőle,hacsaknem "emészthetősége",nem egries keménysége jelzi,hogy ez egy délvidéki tétel.Meleg illat,üdeséggel,2000 alatti bortól szokatlanul szép struktúra,remek vonalvezetés a sav és tannin pályáján testtel,szerkezettel összegyúrva.Mondhatnám,hogy rég ittam ilyen korrekt,nem nagyágyú,hanem egész egyszerűen elvárhatóan szép,remek kékfrankost!Szívből ajánlom akár vastagabb,nehezebb,komolyabb emésztést igénylő magyaros ételekhez,akár nagy témák megbeszéléséhez!
Ez az 1000 HUF körüli tétel kicsit kilóg a sorból,legalábbis az előzőek támasztotta elvárásoknak megfelelés tekintetében.Fogyasztottam már remek ár/érték arányú Varsányi bort,azonban ez a 2006-os Cabernet sauvignon-Merlot nem az a tétel... Maradjunk annyiban,hogy korrekt bor,semmi baja,egész egyszerűen,egyszerű.Csiszolatlan savak,tanninok,ahogy jó ízlésű barátom mondaná:nem elég szofisztikált.No de 1000 forintért nem hiszem,hogy többet lehet várni.Korrekt bor és az idő még a palackban a javára válhat.
Ez a záró Béres Hárslevelű 2003-ból két éve sokkal nagyobbat szólt mint napjainkban -érdekes,drágább is volt... Most 1300 körül kapható a korában,és azt hiszem,2004-ben sokkal inkább a félédes-édes vonal felé ment el,amikor szerintem a tokaji borbarátnőknek is jobban ízlett,mint ma.Nekem ma sokkal férfiasabb.Inkább a savak felé megy el,egyébként remek hárslevelű szőlő illattal,kicsit karcsún,egyszerűen.Jelzem,főleg,hogy férfias kicsit,gyorsan elfogyott!
Utolsó kommentek