Pardi Norbi barátom hívta fel a figyelmem erre.Érdekes,tanulságos és elsősorban örömteli -nagyon pici,nem,mégsem annyira pici kellemetlen szájízzel majdnem elcseszett- posztot olvashat a "nyájas olvasó" A Művelt Alkoholistán.Érdemes elolvasni és elgondolkodni.
Előszöris maximális dicséret és köszönet a szerzőnek és szervezőnek.Az írás -szerintem- maradéktalanul korrekt -ami egy ilyen szituban elengedhetetlenül fontos- nem hatásvadász,ez nem az a lájtos "ezt kóstoltuk,azt ittuk","ez a borász cimbi,emez nem" írás:körültekintő,tárgyilagos,alapos és ráadásul nem semmi eseményről közvetít,nem akárkiknek a részvételével...
Hogy miről is közvetít?Nem mennék bele.Azért nem,mert egy borvidéket szeretni,nem szeretni,tehát a borait,azok nagy részét szeretni,élvezettel fogyasztani abszolut ízlés kérdése kellene,hogy legyen -nem média befolyásoltság,nem borász rokon-/ellenszenv,vagy irígység kérdése,hanem- kizárólag ízlés!!!!!Ez a magyarnak nem igazán megy,hiszen a szomszéd tehene is dögöljön meg,meg a szomszéd füve mindig zöldebb hozzáállás a jellemzőbb.Kevesen képesek ma hazánkban azt mondani:elfogadlak.Persze,a Villány-ügy,Villány-előítélet ennél mélyebb,de én csak érintem a problémakört.
Én kérem -köztudott- ha rajtam múlna -ahogy minden ételt,italt,éppen úgy- minden bort megkóstolnék,legyen az hazai,vagy külföldi,egyszer biztosan megkóstolnám-máskérdés,hogy külföldi borért csak külföldön vagyok hajlandó pénzt adni,itthon nem... Különben nem tudnék véleményt alkotni a borról,ételről,ha nem kóstolnám.Ez sem titok -Tokaj páratlanságát,a Föld bolygón feltételezett egyediségét,száraz furmint,szamorodni,félédes,édes cuvéei,aszú és esszencia imádatát kihangsúlyozva,de éppen ezért Hegyalját félretéve- szívem csücske Eger borvidéke (fontossági sorrendnek is vehető):változatos (fajták és termőhelyek),karakteres ("egries",férfias,legtöbbször hosszúéletű,tartós bort adó) és legtöbb esetben megbízható,kiszámítható a vidék termelője,borásza,nem beszélve sok nagy alkotó alázatáról!!!!!
És kérem,amiben Eger -és mostanában kedvenceim közé felnövekvő Szekszárd is,legalábbis- Villányhoz képest utánozhatatlan az a borok ár/érték aránya.Barátaim!Nem az a nagy dolog,hogy 30-40 euroért nagybort készít valaki!!!Joggal mondhatom,még jó,hogy az átlagos szaros,béka segge alatt tartott magyar fizetéshez képest drága -fentebb említett poszt esetében villányi- bor jó,vagy magyar borról lévén szó elfogultan állítva "világszínvonalú".Én elismerem a 30 euros bort is,de nem ezt tartom valaminek,nem ezt a borászt tartom nagyra.
Kérem tisztelettel,az a valami,ha egy borvidék lehetőségeit ismerve és azt kihasználva a borász a magyar pénztárcához mért,magyar asztalra szánt valóban minőségi,azaz értékes bort, korrekt (!!!!) ár/érték arányú,nem túlárazott bort tud készíteni és készít is!!!
Nyílván lehidalás Bock Józsi bácsi néhány nagy cuvéeje,de kérdem én,mennyien vagytok,akik elélveztek az utóbbi időben ihatatlan,de 1600-2000 HUF körüli legalsóbb kategóriás kékoportójától???Na,mennyien?Tessenek nekem esni!Most soroljak 1600-2000 közti nem alja,ihatatlan,hanem tisztességes,élvezhető,korrekt,sokak számára élmény egri,szekszárdi borokat?Na,erről beszélek.
Ez a poszt abba ment bele,hogy a fent említett korrekt poszt levesébe "beleköpött" az az apró,de hazánkban nem elhanyagolható figyelmetlen,durva "parasztság",hogy a 10.000,majd egy-két éven belül akár 30-40-50.000 forintos borokkal szemben joggal elvárható,hogy nagyok,"világszínvonalúak" legyenek,de figyelem:ettől még a napi vacsorához -tisztelet a kivételnek- jórészt ihatatlan 1000-2000 forintos borokat adnak el a nevükkel "fémjelzett" -nálam csak megpecsételt,de nagy boraik elismerése miatt általam mégis- tisztelt villányi nagy borászok a csóró,valamilyen szinten becsapott magyarnak.
Ja,kegyetlen világ ez:piaci törvények,marketing eszközök,média hatalma... Az egrieknél miért nem jellemző ez?És lám-lám,én is csapdába esek:általánosítok,"egriek",mintha minden borászuk szentté válna,vagy pincéjében,marketingesével,kapcsolataival angyalként ténykedne... Eltávolodom a középponttól,az objektivitástól,és beleviszem az "ízlésemet" a borból a borászba,borvidékbe...
Na ezért nem megyek bele,hogy akarva/akaratlanul többek közt mit közvetít a poszt.Tessenek elolvasni és tessenek mindent megkóstolni,enni,inni,aztán péntárca és ízlés szerint vásárolni!Magyar bort!Jó magyar bort!
Utolsó kommentek