HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.02.12. 16:16 Kohári Pisti

Egri Juhászok

Címkék: kép 2006 2003 olaszrizling eger muscat ottonel bikavér cuvée bor juhász testvérek 2007 egerszalók pardi norbi

A már említett hóváltás január-február során minden "szándékosság nélkül" többször is összehozott egy-egy Juhász Testvérek által jegyzett borral,melyek közül egyet már méltattam.A macskaköröm nem véletlen,hiszen a Juhász borok kb. az a kategória,amit mondjuk Don Simon képvisel,így nehéz lenne a szándékosság nélküliséget komolyan venni... Ugyanis Simonhoz hasonlóan ár/érték arány bajnok ez az egri pincészet is.Nézzük!

 

 

 

Első körben fehér juhászokkal ismerkedtem,közülük is egy 06-os Olaszrizlinggel és egy 07-es Muscat ottonellel.Mindkét fehér olyan 1200-1300 HUF körüli koraáron kapható.

Az olaszrizling tisztasággal,fajtajelleges illattal köszön,majd szájban komolyra,vagy inkább fegyelmezettre vált:savai,tartása rendben vannak,kicsit nyers érzetet kelt,de ez legalább némi időtállóságra enged következtetni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Férfiasnak szoktam nevezni az ilyen fehéreket,de ezt most nem teszem,mert akkor nem tudom,milyen jelzővel kellene illetnem a következő tételt... Maradjunk annyiban,hogy rendben van bor.(Azonban,ha azt tekintem,hogy hamarosan beszámolok egy 1600-1800 HUF közti fehér borról,ami klasszisokkal nagyobbat domborít ennél az olasznál is,akkor el kell gondolkodjak azon:ez van túlárazva,vagy emez alul...utóbbi megállapítás mellett döntöttem...)

Az újabb fehér juhász egy 2007-es Muscat Ottonel,de olyan fajta,melyhez még nem volt szerencsém és ebben -nem pusztán- ivócimborámmal nagy-nagy egyetértésben is maradtunk.A Muscat ottonel klasszikusan egy illatos,parfümös,már-már kellemetlenül bódítóan illatos,egyébként éppen ettől kezdőknek,vagy továbblépni nem kívánó haladóknak nagyon-nagyon bejön fajta.Na,ez nem az a muscat ottonel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a 2007-es Juhász Tsetvérek Muscat Ottonel visszafogott illattal indít és -ahogy az egy muscat ottoneltől nem meglepő- egy nem túl nagy ívű,nem túl széles,de férfias karakterű,savas,egyenes gerincű bor élvezetét nyújtotta.Annyiban maradtunk,hogy ez egy nem mindennapi M.O. és valszeg még ilyen jó lesz egy-két évig,de előrébb már nem igazán fog fejlődni... Remek bor.Meg tudnám inni minden lecsóhoz,paprikás krumplihoz,vagy egy kiadós,gazdag rántottához!!!

A juhászok következő körében két bikavérhez volt még szerencsém és főleg szerencsém volt a 2003-ashoz!Nem meglepő,hiperekben és kis települések kis borszaküzleteiben gyakran előforduló jelenség,hogy egy korábbi évjárat ott felejtődik,beragad.Nos,a korában a sok 2006-os Juhász Testvérek Egri Bikavér között/mellett ott árválkodott egy -utólag érthetően- "agyonplecsnizett" 2003-as is.Nyílván megörül egy ilyen vételnek az ember,mégha,megvásárlása rizikós is,tehát egyáltalán nem biztos,hogy kidugózva valóban olyan nagy szerencse:ez a 03-as tétel nagy valószínűséggel min. 2-3 éve ott lehetett valahol a raktárban,vagy a polcon -bár ez utóbbit,magamat ismerve,kétlem...

Így egyáltalán nem biztos,hogy tárolása picit is közelített az idálishoz/optimálishoz/szakszerűhöz.Mivel egri (sav,terroir),bikavér (komoly kékszőlőkből),03-as (kiégett?/beérett?) és Juhász Testvérek:bevállaltam.Jól tettem.Lássuk az egri bikákat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előbb a 2006-os tétel vált áldozattá,ami kidugózás után azonnal meleg,egries,bikavéres illatokkal nyitott,ami ízben,zamatban folytatódott és olyan máris "érett",vagy inkább kész-,élvezhető bor érzetét keltette.Karimája jelzi fiatalságát,sava is,de nem tolakodóan,csak jelzésszerűen:2009 után is igyál bátran!A 2003-as pedig erre csak ráerősít!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nos,ez a 2007-ben a VIII. Pannon Bormustrán Top Wine és Csúcsbikavér címet elhódító 2003-as Juhász Testvérek Egri Bikavér jó vétel volt.Éppen úgy 2000HUF körüli volt,mint 2006-os öcsikéje.A palackot kidugóztam úgy 2-3 órával a fogyasztása előtt,és a nagy boros pohárba töltve már mutatta is magát:gazdag meleg illatok -minden ami bikavéres lehet- érettségre utaló szín és illatjegyek,ami szájban egy közepes testű,harmónikus és ízig-vérig bikavérként folytatódott.Abból a szempontból volt nagy élmény fogyasztani,hogy érett volt,minden a helyén volt,testéhez mérten arányos volt mindene:sava,alkoholja,gyümölcsössége és semmi nem verte szét az egyensúlyt.Tetszett mindkinek.3 nap múlva felerősödtek az aszalt szilva,szilvalekvár és enyhén füstös jegyek,de a szerkezet maradt.Remek vétel volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr73939259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fokos 2009.02.14. 18:00:52

Én a 2003-as Olaszrizlingjükkel voltam úgy,hogy régen ittam ilyen jó egri olaszt.Bevallom én is szívesen keresgélem a hiperekben a már bevált évjáratú borokat az elé töltöttek mögött,mégha ez rizikós is lehet,mint tudjuk.Bele is nyúltam rendesen mikor megláttam a 2006-osok mögött a felső polcon,és a 4 üveget egyből beraktam a kocsiba a torna mutatvány után.Nem volt rossz de már jócskán túl volt a csúcson.A 2006-os évjárat sajnos nekem csalódás volt./Igaz az elvárásaimat magasra helyezték a 2003-assal/ Én tavaly ittam,mikor piacra került,és az volt a benyomásom,mintha nem is ugyanattól a borászattól lenne.Kb. olyan mintha a borász megcsinálta volna élete borát a 2003-as remek évben,és ezt meglovagolva a marketinges kihozza belőle kereskedelmi szempoltból a legtöbbet,de ezáltal a fellépő igényt már csak gyorsan elkészülő borokkal tudják kielégíteni.Itt már nincs idő évekig hordóban pihentetni egy tételt,de már hónapokig sem... sajna

Kohári Pisti 2009.02.16. 09:05:50

Az utolsó mondatodra hegyezném ki a reakcióm!Teljesen igazad van,így van,ma fogyasztás és marketing van,itt dől el az eladás,sajnos.Ugyanakkor éppen ettől értékelődnek fel olyan termelők,pincészetek,akik ezt a "trendet" nem követik és tárolnak,érlelnek,majd értékesítenek.(Egyik kedvelt példánk erre Tóth István Egerből.)

(Amúgy ismerős a helyzet,már ami a letornásszuk az összes ott felejtett korábbi évjáratot,vállalva a rizikót is ügyet illeti és otthon kopp vann... Ezért kellene borszaküzletben vásárolni,persze,nagyobb buxtárcával -ahogy nagyanyám mondaná...)

Egyébként a Juhász Olaszrizling,a 06-os,semmiképpen nem nagy olasz,sokkal inkább az a mindennapi,ezért próbáltam az árat is óvatosan megítélni,hátha valaki "beszól",hogy az élmény nem egy korrekt ár/érték arányra utal,és ebből hozom majd ki győztesként az említett fehéret,ami űberbrutál emelkedik minőségben az ára fölé.Lsd. később.
süti beállítások módosítása