HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.04.29. 15:34 Kohári Pisti

Ma este Heimann-kóstoló a Borvidékekben!

Címkék: heimann bor farkas zsuzsanna

A kb. egy éve Robert Kiss által figyelmembe ajánlott ceglédi borszaküzletben,a Borvidékek Bor és Pálinka Szaküzletben nem egyszer vásároltam 3-4 paraméter (pl. stílus,évjárat,termőhelyek,ár) bemondása után korrekt,általam elképzelt bort az értő kiszolgálásnak köszönhetően -és nem egyszer kaptam jeles borászatok borászai társaságában töltendő borkóstolóra meghívást,melyekre eddig nem jutottam el.Most azonban,végre el is megyek -Sógival kóstolunk.

 Amit -a meghívó szerint (is)- érdemes/illik tudni:

 

 

"Szekszárd és a Heimann család neve régóta elválaszthatatlan egymástól és persze a bortól. Heimann Zoltánt nem kell bemutatni a borszerető közönségnek, ő a család kilencedik generációjának tagja, amely sikereivel és népszerűségével tovább öregbíti a szekszárdi bor hírnevét. A pincészet tavaly ünnepelte 250. születésnapját.
A borkészítés manufakturális tevékenység, vallja Heimann Zoltán, vagyis többen kellenek hozzá: akár egy egész család. Felesége, Ágnes asszony is lelkes és tevékeny alkotórésze a Heimann-motornak, sőt mostanra már nagyobbik fiúk is a borászkodás útjára lépett.
Heimannék földkórosak, röghöz kötöttek, ahogy Zoltán fogalmaz. A hagyomány náluk nem üres szólam. Heimann kilenc generációra visszatekintő bormester, korábban az édesapja vitte a pincét, Zoltán bátyja építette fel a birtokot, a stafétát pedig nagyobbik fia fogja átvenni egyszer. Heimannék sokat beleöltek a birtokba, hogy ismét hagyományt teremthessenek belőle. A borászkodás náluk mindazt jelenti, ami egy palack bor előállítása mögött meghúzódik: címke, nyomdaköltség, parafa dugó, üveg, munkások bére, traktor, de még a festék is, amellyel a hordók abroncsát lemázolják .A szó jelentéskörébe mindez éppúgy beletartozik, mint a szüreti időpont megválasztása, vagy a termesztés és feldolgozás során felmerülő problémák és számtalan döntés meghozatala. Könnyű minderről megfeledkezni annak, aki a pohár másik oldalán a végeredményt élvezi.

A régi Heimann pince alapjaira épült birtok az Ivánvölgyi tetőn fekszik. A feldolgozóban most is ott áll az a fakád, amelyben még Zoltán ükapja erjesztette a bort. A dombon 2002-ben telepítették újra a szőlőt. Amúgy 21-22 hektárra rúg a területük, amely hét különálló tagban, két kilométeres sugarú körön belül helyezkedik el.
A fajtaösszetétel tekintetében anno Gál Tibor tanácsait követték, szerették volna megtalálni az egyensúlyt a hazai és világfajták között, ez utóbbi a kékszőlők felét adja: merlot, cabernet franc, shyraz, pinot noir, illetve a ritkaságszámba menő sagrantino és tannat is megtalálható a Heimann-ültetvényeken.
A közép-európai fajták közül nagy jelentőséget tulajdonítanak a kadarkának, amely egyértelműen Szekszárdhoz köthető, őshonos szőlőfajtánk.
Kékfrankosban is előreléptek, van egy kevés kékoportó is a palettán, de olyan régi magyar fajták, mint a csókaszőlő vagy a feketeleányka is a tervek között szerepelnek.
Ha egyszer meglesz a világ- és a magyar fajták egyensúlya, akkor lehet igazán cuvée-ben gondolkodni. Lombon, fürtön, metszésmódon látszik a tudatosság, a koncepció. Elképesztő rend és gondosság a szőlőben, a feldolgozóban és a pincében.

Heimannék a hozamkorlátozást komolyan veszik, de játszanak is vele. Nagy átlagban 90 dekagramm per tőke terheléssel dolgoznak, néhány éve engedhetik meg maguknak, hogy komolyan vegyék a terhelést.
Mivel mostanság fordult termőre a területeik többsége, sok a szűztermés, még nem lehet levonni konzekvenciákat. Tavaly megduplázódott a termőterület. A termésmennyiség is nőtt, a fajtákat most még külön-külön kell megmutatni: fajtatiszta borok készülnek (tanulmányok, ha úgy tetszik), amelyekből kiderül, hol a helyük a többiek között. A háttérben pedig gőzerővel készülnek a csúcs cuvée-kre.

A kísérletezés szónak mindenestre náluk értelme is van: a terhelés megválasztása, a leválogatás ideje, a fürt harmadolása, a fakád vagy betonkád közötti választás mind ennek a része. Kicsi vagy nagy hordó, francia vagy magyar.
(...)
Borbaráti üdvözlettel:
Farkas Zsuzsanna
Borvidékek Bor és Pálinka Szaküzlet
Cegléd, Népkör utca 8-5.
borvidekek@t-online.hu"

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr781093585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása