Nagy borélményben volt részem ismét,ki másnál,mint Pardi Norbi barátomnál!Nem egyeztünk meg benne -memóriánk és szellemi,azaz agyi kapacitásunk,pontosabban az enyém a Norbiéhoz képest biztosan le van maradva,de- szerintem mindössze 1 éve,szerinte már legalább 2 éve tervezzük egy Bussay Esküvé vertikális megejtését.Most sikerült.
Bussay doktor 2004 tájékán került a látókörünkbe mindig elérhető árú Esküvé elnevezésű fehér cuvéejével,ami akkoriban nem egy-két,hanem vagy 8 féle fehérből készült,kiemelkedő ár/érték arányú szinten!(Gondolom,nem véletlenül:saját bevallása szerint,ez az egyetlen bor,amit még a nagy Alföldi Merlot is gyűjt!) Azonban,napjainkra,azaz a 2007-es Esküvé,nem éppen az az Esküvé,ami előtte -talán- mindvégig,minden évjáratban volt... Hogy miért?Norbinak van elképzelése.Lássuk hát röviden,tömören 2007-től 2003-ig a szombat esti Bussay Esküvé vertikális kóstolónk summázatát!Halkan jegyzem meg és előre bocsájtom,hogy az említett memóriám olyannyira hatástalan lett másnap reggelre,hogy csekélyke jegyzetemet is ott felejtettem a tetthelyen,így most ami van,így notesz nélkül,abból merítek... Bocs!)
Ez Olaszrilzling-Rajnai rizling házasítás,és egyértelmű csalódás.Csalódás az Esküvéről alkotott képhez,azaz önmagához képest.Középszerű,sőt,könnyű ivású,kissé tartalmatlan.Benne van valahol a csörnyeföldi ásvány,de összességében sokat elárul róla,hogy mégcsak azt sem mondhatjuk,hogy "Tedd el,felejtsd el!Lesz ez még jobb is!".Egyöntetűen a "kevés" kifejezésben állapodunk meg,mint egyszavas jelzőben mindahányan jelen voltunk.Norbi szerint pusztán az okozza,hogy ebben -gyanúja szerint- már nincs benne a rizlingek java!Egy-két éve alkot Bussay külön-külön olaszrizling és rajnai rizling fajtákból nagyot,utóbbit barátom itt is magasztalta egy picit.Szóval,van egy sejtésünk:ebbe nem jutott a "legjobb" rizlingekből.
Ez már egy klasszissal jobb,de nekem ez is túl sima,vagy simulós.Igaz,az Esküvé sosem volt,talán nem is akart a nagy kő isten lenni,mint inkább elegáns,és most a gazdagabb virágos,mézes benyomás mellett jobban ott az ásvány illatban,szájban is,de én,aki régen és ritkán fogyasztottam Bussayt -utoljára valami csoda folytán az azóta eltűnt Robert Kiss társaságában- többre emlékeztem:komolyabb savakra,nagyobb potenciálra.Norbi hűledezett,és a rajnait emelte ki mint fő vonalat.Nekem rendben volt és egyértelműen jobb,mint a 2007-es,de nem szálltam el tőle,ugyanakkor egyértelműen megéri az árát -és ebben verhetetlen (volt a 2007-esig...).
A "faragatlan".Nekem ez a tétel minden csiszolatlanságával és jó értelemben vett férfiasságával az egyik kedvencem volt.Vannak,akik a "férfiasság" alatt az ihatatlan savanyúságot értik,én nem.Igaz,a savnak ott a helye,de úgy,hogy nem az ihatatlan savasság élménye marad meg,hanem az egészhez,az egyébként nem túl komplex,de összeségében esküvés tételhez -számomra- még emelve annak értékét,pluszba jön a sav,amitől olyan lesz,amilyennek a derékhegyiek érzik.Rajnai-olasz páros,ha jól emlékszem.Nem az a kifinomult,elegáns "csávó",hanem az a tettrekész,szilaj,de jó modorú,jól nevelt."Bejön."
Kész a bor.A 2004-es kérem,érett,illatos,ásványos,élvezetes -csak ki kellett várni.Most meg kellene belőle egy kartonnal,hogy élvezhessük is...
Bussay Esküvé 2003
Érett szín,érett illat,gazdag,ásványos,kifinomult.Ebben minden a helyén van,és nagyon igaz a gyakorlati tapasztalat,hogy a Bussay boroknak jól áll az idő.Ez is készen van,mint a 2004-es,de ez valahogy nem olyan -erősen idézőjelesen- "öreg",mint a 04-es,ez komolyan,mintha fiatalabb volna,de komplexebb a 04-esnél.Remek bor.Hatodik éves...Ez igen.Ez Esküvés.Tudnám élvezni.
Összességében -ami kimaradt a memóriám miatt,azt majd remélhetőleg,Norbi helyre teszi- mindegyik,azaz,nekem mindegyik tétel szépen mozgott a pohárban és mindegyikben volt valamilyen szintű "Bussays ásványosság",igaz,eltérő mértékben:visszakóstolva a 07-est,valóban kevés,kilóg,a 05-ös nagyon az én borom,a 04-es érett,a 03-as meg teljesen kifinomult,remek bor.A 2006-osnak még kell -megérzésem szerint- egy-két év.
Van egy apró bibi,ami Bussay doktor "érvényesülését" illeti.A Bussay borok,az Esküvé is "rétegbor":ha valaki odavan az eleganciával párosuló ásványért,majd odavan egyenesen a Bussay stílusért -vagy a jó borász keze alá dolgozó terroir-ért- esetleg még van egy valag pénze és tárolóhelye is,ahova egy rakat "Tedd el,felejtsd el!" -jelen esetben Bussay- bort tud eltenni,az mindig meg fogja venni,mert megkapja pénzéért,ami jár érte (vegyük a 07-est évjáratos,vagy sima botlásnak...).De nem biztos,hogy ez megoldja az értékesítési gondokat.Persze,kívánom,hogy oldja meg,és főleg kívánom,hogy az Esküvé kiemelkedő Bussay rizlingek mellett is tudjun megmaradni annak,ami 2003 óta:az eleganciával ötvözött Bussays ásványosság kiváló ár/érték aránnyal!!!
És hogy a csizma is felkerüljön az asztalra,megemlítem -nem mellékesen- hogy egy 2000-es Tóth István Egedhegyi Kékfrankossal zártuk az éjszakát,úgymond,valami vörössel "lemosva",megenyhítve az ásványos fehérekkel kényeztetett ízlelőbimbókat!Fantasztikus bor.Érett,meleg,komoly extrakttal,savval tartva a q-hosszú lecsengést!!!Most nem jut eszembe a vezető,vagy nyitó illat,de majd Norbi talán segít.Mindenesetre,a legnagyobb kékfrankosok egyike (értékét tovább emeli,hogy összesen van vagy 2-3 mellette említhető...) évekig még a csúcson!Aki régen kóstolta és teheti,még mostanában,a nagy meleg nappal után estére hirtelen lehűlő éjszakában a teraszon ülve -esetleg egy 05-ös férfias,vagy egy 04-es érett Bussay Esküvét követően- bontson egy "Egedhegyit" és élvezze!Igaz,még vagy 5-7,vagy 10 évig megteheti...
Utolsó kommentek