HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.08.19. 21:39 Kohári Pisti

"...a gabonaszemmel teli meghajlik." 1.

Címkék: 2006 2004 kékfrankos cabernet sauvignon bor magyarság madár pincelátogatás urbán sándor tiszakürt tálas lászló

A közelmúltban volt szerencsém néhány olyan személlyel találkoznom,akikkel beszélgetni,eszmecserét folytatni,egyszerűen csak a saját közegükben időzni,feloldódni szellemi-lelki építkezést jelentett számomra.Időm nem sok van az elmélkedésre,emlékezésre,mégis legalább érintőlegesen meg kell említsem őket,mivel,nem szeretném,ha ezek az emberek,hozzájuk köthető élményeim mások (barátaim,kíváncsiskodó olvasóim) számára nyomtalanul eltűnnének és megosztatlanul csak a sajátjaim maradnának.

Hogy miért kellene megismerni őket?Mert példaértékűek.

 

 

16-17 éves lehettem,amikor Urbán Sanyi bácsi a Jászkun Természetvédelmi Szervezet szervezésében egy főleg terepbejárásra,madármegfigyelésre,észlelésekre alapozott élőhely-felmérés elvégzését kezdeményezte a Tiszazugban,főleg Tiszakürt még biciklivel is bejárható környékén.Nagyjából hatan voltunk,fiatalok és a Tiszakürti Arborétum igazgatójának köszönhetően ott,az Arborétumban verhettük fel sátrainkat.

Nem sok idő kellett ahhoz,hogy az Arborétum igazgatójával,név szerint Tálas Lászlóval közvetlenebb kapcsolatba kerüljünk és egy délután a családiháza alatti borospincében vendégeljen meg minket.Nos,merem állítani,hogy a hat fős társaságból (3 fiú,3 lány) egy ember sem volt,aki ifjú korára picit is magába szívott volna a kultúráltnak nevezett borfogyasztás szokásaiból -persze,minket ez csöppet sem zavart abban,hogy élvezzük az előadást és kóstolást...

(Zárójelben jegyzem meg,már (vagy még?) Hamvas Béla azt mondta:

"Utazásaim egyik legfőbb tapasztalata volt, hogy van bor-ország és van pálinka-ország. Eszerint van bornép és pálinkanép. (...)  A nagy bornépek a görögök, a dalmátok, a spanyolok, az etruszkok, az igazi borvidékeken az olaszok, a franciák és a magyarok."

Zárójel bezárva.)

 

Mindenesetre,Tálas úr szeretettel és nagy lelkesedéssel kóstoltatta velünk -a nagyjából az ideihez hasonlóan akkor is 40 fok Celsius körüli nyári napok egyikén- hűs pincéjében a sajátkezűleg készített borait.

Az élmény örökre emléket vésett belém,így nagyjából egy tucatnyi évvel később egy nap Szegeden Pardi Norbi barátommal -talán,éppen borozgatás közben- eldöntöttük,el kell menjünk egyszer az azóta a Kiskunsági Borvidék Tiszakürti Hegyközségének vezetőjévé választott Tálas úrhoz kóstolni.Nos,az Arborétumban rendszeres,visszatérő vendég vagyok családommal,de Tálas úrral nagyjából 15 év után találkozhattam újra.

A családiház pincéjében beszélgetve hamar letisztult,hogy "Jól van,akkor egy helyről jöttünk...".Tálas Laci saját be-/hitvallása szerint leglább 20 évvel hosszabbítja meg édesapja életét azzal,hogy munkája mellett vállalja a családi szőlő gondozását és a borkészítést,és ez nagyjából elárult mindent a pincében ülők értékrendjéről,amely az ősökkel kezdődik.Azt hiszem,ezúttal -ahogy hasonlóan tisztelt borászoknál tett látogatásom után sem szoktam,most- sem fogok kóstolási jegyzeteimbe bonyolódni,mert ennél többről van szó.A Tálas Lacinál kóstolt kékfrankosok,cabernet sauvignonok -akár 2004-es,06-os,vagy a legfrissebb 08-as évjáratokról legyen is szó- mind a sötét színű,gazdag,fajtajelleges illatú és szájban gyümölcsös,lekerekedett,jól iható kategóriát képviselték.Ami nem elhanyagolható,ezen nevelkedhetne a magyar paraszt -ahogy nagyapám mondta,"az egyszeri ember" is- hogy minden este a vacsorája után a szőlőben készült,valódi,korrekt,illatos,zamatos bort igya egy jó üzlet keretében...

Nem véletlenül írtam,hogy a szőlőben készült,hogy előre vetítsem a legfontosabb momentumot a Tálas elvekben:Laci a metszésre esküszik.Ott dől el minden.Ahogy ő mondja,a legnagyobb baj,hogy akik a szőlőben dolgoznak,nem értenek a metszéshez,pedig,jóformán ott kell beállítani az éves termést,mind mennyiségre,mind minőségre.A zöldszüret sokkolja a növényt és ez később érződik is a borban.Nos,minket inkább az élmény sokkolt.Nem csak a kóstolt cabernet-k,kékfrankosok és fehér cuvée kapcsán,hanem a Tálas Laciból felénk önzetlenül áradó tudás kapcsán,mind a múltról,mind a szőlőben tapasztaltakról,mind a borászszakmát befolyásoló jelenről.

Nem mellékesen,éppen tegnap gurítottam le Tálas Laci 2006-os kékfrankosát:egy sötét színű,üde,piros húsú gyümölcsök és az érett kékfrankos illatát,szájban ugyanezen jegyek zamatát árasztó jól iható,nem vastag,az a típusú,amit meg lehet inni jó ízűen.Olyannyira jó ízűen,hogy utána egy 2004-es még érettebb cabernet sauvignonba is belekezdtünk 22.00 körül -a sajtkészítés lendületesebb indításához.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr911319736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása