HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.12.10. 10:28 pardi norbi

Mesehársak

Címkék: 2006 2005 2003 györgykovács disznókő 2000 hárslevelű bock bor hollóvár demeter zoltán 2007 2008 tokaj nobilis balassa pardi norbi

 

      Szokásos havi fajtakóstolónkon legutóbbi alkalommal hárslevelűk kerültek poharunkba. Igyekeztem a hazai kínálat legszebbnek vélt példányait begyűjteni (már amihez hozzá is lehet férni). Gyűjtögetéseim folyamán néhány érdekességre lettem figyelmes. Először is, a kereskedelmi forgalomban kapható, lehetőleg száraz, komoly minőséget képviselő hárslevelűk száma nem túl magas. Mondhatnám, nem könnyű tíz darabot összeszedni. A másik (nem meglepő) dolog, hogy rendesen megkérik az árát. Ez utóbbit komoly hársak esetén teljesen jogosnak is gondolom, mert egy remek bor ebből a kiváló magyar fajtából hatalmas élményt tud okozni. És igen, az elmúlt években rá lehetett találni néhány nagyszerű példányra, elsősorban Tokaj és Somló környékéről. Egerből a Bolyki pince Metha Themája tetszett leginkább, több évjáratból is, de tudtommal ez csak a pincében hozzáférhető, ahova viszont én nem túl gyakran látogatok. Ezért, most sem kóstoltunk hársot Egerből, „csupán” tokaji és somlói példányok szerepeltek a vakkóstolón. Nem mintha szenvedtünk volna miatta.
 
Kóstolási sorrendben következnek a borok. 
 
            Tokaj Nobilis: Barakonyi hárslevelű 2006. A remek bodrogkeresztúri pince boraira mindig figyelek, egy-egy gyöngyszemre rendszerint sikerül rábukkanni. A nagyszerű borok közül is talán ez a hárs a legkedvencebb kedvencem. Kóstoltam néhányszor már szerencsére, így a fejlődését folyamatosan nyomon követem. Citromszínű. Illata nagyon kifinomult, egyáltalán nem betámadós. Lédús őszibarack, pici méz, leheletnyi fa. A korty gyönyörűen szétterül a szájban, betölti minden szegletét. Gyümölcsös, kiváló struktúrával rendelkező bor, de szerintem még mindig fiatal. Utóíze kifejezetten hosszú.
 
            Disznókő: Tokaji hárslevelű 2006. Szégyen-nem szégyen, somlóinak gondoltam (nem egyedül) első szaglásra. Aranyszínű. Illata egy mese: kamilla, lépesméz, körte, hárs, kövek. Majdnem biztos voltam benne, hogy ezt a gazdagságot nem fogja hozni ízben és sajnos igazam lett. Sokkal direktebb, kevésbé részletgazdag, de természetesen szép bor. Csak egy ilyen illattal történő bekezdés után vannak ám elvárások…Nagyon ásványos, jó savú bor, de összességében nem kiemelkedő (kivéve az illata).
 
             Tokaj Nobilis: Barakonyi hárslevelű 2008. Ritkán követjük el azt a tettet, hogy egy pincészettől két bort is kóstolunk egy alkalommal, most mégis megtettük, mert éppen volt kéznél ebből is, abból is 1-1 palack. Rögtön észrevehető, hogy nagyon fiatal bor. Van némi újbor illata, pici élesztővel és remek gyümölcsösséggel, de ebben a mezőnyben kicsit kevésnek tűnt. Jelenlegi formájában nem tartom túlzottan élvezetesnek, feltétlen érdemes adni még időt neki, szerintem sokkal szebb lesz (gondolom ezt, az idősebb Nobilis tételek kóstolásából szerzett tapasztalat alapján).
 
            Demeter Zoltán: Szerelmi hárslevelű 2007. Az egyik örök kedvenc. Talán a 2005-ös évjárat óta kóstolom a Szerelmi hársokat. Mindegyik nagyon tetszett, ez sem kivétel ez alól. Sötétebb citrom szín. Illatával nehéz betelni: hársvirágos, mézes, enyhén ásványos és mindez együtt, nagyon elegánsan. Nem szabad hagyni, hogy túlmelegedjen, mert akkor kicsit kikandikál az alkohol. A korty tökéletesen kerek, gyümölcsös, zamatos. Rendkívül csiszolt, minden részletében fantasztikus, vibráló bor. Nálam az est győztese.
 
            Hollóvár: Hárslevelű 2005. Ezt a zseniális bort két évvel ezelőtti nagy hárstesztünkön is kóstoltuk. Ott is hengerelt, meg itt is. Azért raktam be a sorba, mert kíváncsi voltam hogyan fejlődött ez az egyedi bor (és mert szerencsére még lehetett kapni). Aranysárga. Illata nagyon érdekes volt: a szinte szokásos gyümölcsös, hársas, mézes vonal mellett felsorakozott némi kapor(!) meg sütőtök is. Engem nem zavart, az a helyzet. Illatában egyébként inkább gyümölcsös, mint köves. Szájban hengerel, mindene hatalmas, de arányos, előrenyomulnak az ásványok. Grandiózus bor, ereje teljében. Teljesen más stílusú, mint a Demeter, szerintem összevetni sem érdemes őket. Ha mindenképpen választani kellene, akkor ez a bor talán hajszálnyival maradna le a tokajitól. A csapat jelentős részének viszont ez tetszett jobban.
 
            Fekete Béla: Hárslevelű 2003. Az öregharcos. A társaság egyik tagja dobta be saját gyűjteményéből a „közösbe”. Két éve kiválóan szerepelt, most nem. Aranyszínű. Illata tipikusan késői szüretes, botritiszes jegyeket hordoz, nagy adag ásvánnyal, szép, vonzó. Aztán megkóstolva jön a csalódás: először is illótartalma magasabb, mint amit még elviselek, másrészt pedig szétesett kissé borunk. Van benne mindenből elegendő, csak szerte széjjel. Nem élvezetes. Egy egykoron tündöklő bor befejezte nagyszerű pályafutását.
 
            Györgykovács: Hárslevelű 2007. Citromszín. Illata kezdetben fülledt, gyógyszeres, hirtelen az Algopyrin ugrott be. Rövid szellőztetés után ez eltűnik és egy viszonylag visszafogott, de kellemes gyümölcsös jegyekben gazdag illatú bort kóstolhatunk meg. Nagyon egységes ízben is, mindenből megfelelő mennyiségű van. Szép, de nem kiemelkedő.  
 
            Bock: Villányi hárslevelű 2007. A villányi termelő messze legjobb bora a 2000 HUF körüli árkategóriából. A 2006-os is nagyon tetszett, ez sem lógott ki a sorból abszolúte. Szalmasárga színű bor, eleinte enyhe büdivel az illatban. Ez gyorsan távozik, majd jönnek a mézes illatok, enyhe ásványossággal aláfestve. Hasonlóan az illathoz, íze is kellemes, megfelelően gyümölcsös, tiszta. Nem tartozik a legkomolyabb magyar hársak közé, de mindenképpen ajánlott bor (főleg ennyi pénzért).
 
            Balassa: Mézes-Mály hárslevelű 2006. Balassa Istvánt még borkedvelő körökben is kevesen tartják számon a legjobb tokaji bortermelők között. Pedig borai alapján oda tartozik. Ahogy a honlapon látható, kicsi pince, kevés bor (és szerencsére kimagaslóan jó minőség). Ezen a hárson kívül kóstoltam 2 száraz furmintját (Mézes-Mály, Betsek) és egy édes zétát is 2006-ból, mind nagyszerű borok. Ez a tétel citromsárga színű. A fajtajelleges hársas illattal nyit, majd jön még egy kis gyógyvíz, őszibarack, meg ásványok. Ez így együtt meredeken hangzik, de kóstolva nekem nagyon megnyerő volt. Az íze még az illatánál is szebb, hasonló jegyekkel. Öblös, komoly bor, hosszú utóízzel. Nálam a sorban a harmadik helyen landolt.
 
            Fekete Béla: Somlói hárslevelű 2000. Ez már tényleg csak bónusz volt, természetesen évek óta nem lehet már kapni. Aranysárga szín. Már illatából megmondani, hogy somlói. Ezúttal nuku gyümölcs, viszont töménytelen mennyiségű ásvány fogad, kifejezetten sós. Természetesen nem tagadhatja le, hogy „öregecskedő”. Viszont még mindig iható, nem esett szét, mint 2003-as tesója. Örültem, hogy megismerhettem ezt a bort is.
 
            Újra bebizonyosodott, hogy a hárslevelű kimondottan jó fajta. Mind a Somlóról, mind Tokajból lehet klasszisokkal találkozni. Bízom benne, hogy egyre több borász fogja elkészíteni száraz hárslevelűjét, mert bizony a furmint mellett ezzel a fajtával is lehet bizonyítani Tokaj, Somló, Eger termőhelyi klasszisát. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr541587771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.07. 07:17:05

Ezzel a kóstolóval is mutat némi átfedést az a novemberi Terroir Clubos kóstoló, amelynek az volt a témája , hogy Nobilis, Demeter és Hollóvár hársakat kóstoltunk egymás mellett, kezdve 2008-al és haladni vissza egészen 2005-ig. Tapasztalataimról kis jegyzetemben az alábbiakat írtam:(itt bigyesztettem melléjük egy-egy alkeszes rendszernek megfelelő pontszámot, ha itt ez nem szokás, akkor nyugodtan hagyjátok figyelmen kívül)

Hárslevelű
 
Általánosságban elmondható, hogy a Nobilis és Demeter borok között sok a hasonlóság, egymáshoz képest finom , árnyalt összehasonlításra alkalmasak, a Hollóvár tételek egy egészen más világot képviselnek, a terroir és a pincészetre jellemző jellegzetes stílus szerintem inkább felülírja a fajtajelleget, árnyaltabban összehasonlítani inkább a saját, különböző évjáratú tételeivel érdemes.
 
A legerősebb sor szerintem a 2006-os volt. A számomra legkiemelkedőbb tételeket vastagon szedtem. Egyetlen boról se mondanám, hogy "szétesőben" lenne, vagy elindult volna a lejtőn.
 
 
2008

-Nobilis-szép egyensúlyú, kerek , kedves virágosan fajtajelleges tétel, kicsit kilógó fa eredetű édességgel. Nem túl bonyolult, de szerethető, finom bor 5.5 p

-Demeter-illatban, ízvilágban egyaránt  öszetettebb bor, kiváló, tömör szerkezet, egyszerre fajtajellegesen kedves de egyben határozott is. Nagyon elegáns bor, a 08-as kör egyértelmű legjobbja erős 7p

-Hollóvár-az eddigiektől sokkal szikárabb és zárkózottabb bor, kétségkívül tartalmas, de hiányoltam egy kis kerekséget, számomra túlontúl férfias bemutatása a fajtának 5.5 p

2007
-Nobilis- a 08-ashoz képest mélyebb, összetettebb illat, szájban vastagabb, édesebb érzetű, finom szintén fajtajelleges díszítésekkel. Nem mondanaám ezt se túl bonyolultnak, de nagyon jó fogyasztani 6p

-Demeter-nagyon szép, komplex, rafinált illatvilág, szájban a vártnál szikárabb és férfiasabb, a 08-as jobban tetszett 6p

-Hollóvár-sötét szín,intenzív , jellegzetes gombás-avaros-ásványos "hollóváras" illat, olajos, lehengerlő test, a korty szerkezete nem igazán magas, inkább szélesen hömpölyög 6p
 
2006
-Nobilis- az eddigi két kedves, nőiesebb tétel után sokkal szárazabb és sokkal összetettebb, nehezebben szétszálazható illat fogad, szájabn határozott , tömör test, eleven savgerinc, érezhető ásványos karakter, de mégsem mondanám szikárnak- fölépítésében erre mondhatni leginkább a pincészet itt megjelent tételei közül, hogy "nagy" bor. 7 p

-Demeter- illat és ízvilág egymással harmóniában, tömör szép struktúra, feszes, de nem szikár, szerintem a 08-as világa, attól mézesebb, érettebb karakterű, elegáns, "nagy bor 7 p

-Hollóvár- a 07-eshez hasonló világú , jellegzetes illat, attól kevésbé fülledt, kevésbé intenzív, de elegánsabb kiadásban, szájban kevésbé lengerlő, de komplexebbnek tűnik 6.5p
 
2005
-Nobilis-érett-mézes jelleg, a fajtajellegtől az ásványok és tercier aromák átveszik a dominanciát, kellemesen iható, jó szerkezetű bor, az előző évjárat képviselője számomra kifinomultabb komplexitást nyújtott, a 07-es pedig jobban ösztökélt fogyasztásra 5.5p

-Demeter- ide is hasonlókat tudnék írni 5.5p

-Hollóvár - régi nagy kedvencem, a 05-ös sor meszziről legjobbja számomra, minden benne van ami egy jó Hollóvár bortól elvárható-a jól ismert egyediség,lehengerlő koncentráció, lendületes, magas és hosszú  savvilág 7p
 

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.07. 11:05:09

@drbarta: a mindkettőnk által kóstolt tételekről nagyjából hasonlóan gondolkodunk. A 2008-as Demetert, illetve Hollóvárt még nem kóstoltam, de egy hónapon belül sort kerítek rá. A 2005-ös Nobilisről szerintem végérvényesen lemaradtam. A többit általában többször is kóstoltam az elmúlt években, jó nyomon követni fejlődésüket.
süti beállítások módosítása