HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.12.16. 21:43 Kohári Pisti

Viták a komondor képességfelmérése körül 05

Címkék: használat komondor pásztorkutya kuvasz tenyésztés

 

Mottó:
 
„Felhasználás :Pásztorkutya”
 
              (53.sz FCI KOMONDOR STANDARD)
 
 
Tehát eldöntöttük: komondorunk küllemi, egészségügyi értékhordozói mellett/előtt (?), komondorunk belső értékeire, munkaképességének szintjére is, azaz bátorságára, pontosabban „ősi”, vagy inkább eredeti felhasználását tekintve őrző-védő pásztorkutyás értékeire is kíváncsiak vagyunk, ezért próbára tesszük. A „házhozmenő” franciabundás tesztet követen lássuk a Hungária Kuvasz Klub kuvaszok tenyészszemléjén alkalmazott képességfelmérését, melyet az előzőhöz hasonlóan szintén Nagy Zsolt komondor tenyésztő próbálta ki először saját komondoraival és ő próbálta bevezetni a komondoros köztudatba –napjainkra szerencsére már találunk komondoros követőket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kuvaszra, a komondortól követelt munkához hasonlóra alkalmazott fajtára kidolgozott felmérés a franciabundás teszthez képest összetettebb,több információt próbál megtudni, mint "pusztán" a bátorság meglétét, vagy helyesebben annak hiányát. A Hungária Kuvasz Klub weboldaláról idézem a 2009. május 10.-én Jászberényben főtenyészszemle részeként megrendezett „Alaptermészet Vizsgálat” menetét, feladatait egy-egy helyen a bíró, Pischoff Ferenc véleményével, magyarázataival, valamint a tesztet komondoraival már többször elvégző Nagy Zsolt véleményével, képeivel.

 

 

Alaptermészet Vizsgálat,”(„Főtenyészszemle” része jelentkezés: 12. hónapos kortól)
 
Bíró: Pischoff Ferenc FCI őrző-védő teljesítmény és terelőbíró
Segéd: Zsóri Zsolt
 
A.) Alaptermészet Vizsgálat.
 
Feladatok:
1.) A kutya viselkedése környezetével szemben.
a. ) Egy idegen személy megjelenésekor
b.) Rendszertelenül mozgó 4-5 fős embercsoportban
c.) A csoport a kutya körül bezár
 
2.) Hanghatás iránti közömbösség.
A.) Zörgő doboz eldobása a kutyától kb. 1 méterre 1 méter magasból.
b.) Pórázon vezetés közben hanghatás.(két deszkalap erőteljes összeütése kétszer)
 
3. ) Esernyő kinyitása a kutya felé az ég irányába 45 fokos szögben.
 
4. ) Egy fekvő tűzoszlop iránt mutatott reakció. (fizikai-kémiai jelenség)
A tűz fényt ad, meleget sugároz, füstöl, (szagélmény) ezek a jelenségek akár riasztóak is lehetnek, egy gyenge labilis idegrendszerű kutya számára. Az ilyen típusú egyed a legtöbb esetben bizonytalan, elkerülő, esetleg félénk magatartást mutat. (a kutya és a gazda kapcsolatának a minőségéről is információt kaphatunk. –bizalom-.)
 
5. ) Csoportos őrző- védő munka.
Főkövetelménynek is nevezhetnénk a következő gyakorlatokat, mivel a kuvasz őrző - védő pásztorkutya. A következő viselkedésbírálati rendszer, a fajta (egyed) karakterét legjobban megvilágító feladatcsoport. A segéddel előzetesen részletesen egyeztettem és megállapodtunk, hogy a segédelési munkánál, a gyakorlatok beállításánál, fokozott figyelmet kell fordítani a fiatalabb kutyákra. (a tenyészszemle alsó korhatára, a tizenkét hónapos kor a védőösztön kialakulása pedig általában 18-24 hónapos korra tehető.)
 
6.) Egyéni ő-v munka a felvezető mellett.
Ez a gyakorlat, már komolyabb próbatétel elé állította a résztvevőt, mivel a társaktól jött biztatás elmaradt, és egyedül kellett megvédenie, a gazdát és saját magát.

 

A kuvaszosoknál alaptermészet vizsgálatnak nevezett felmérésen sokrétű,legalábbis "több rétűbb",árnyaltabb a végkövetkeztetés,hogy mennyire kiegyensúlyozott,vagy éppen labilis idegrendszerű a komondor,konyha nyelven fogalmazva mennyire ijedős,több próbatételen (pl. hanghatás) is megmérettetve.A bátorság megléte,vagy hiánya "csak" egy része a tesztnek,mégha igen fontos része is.

A felmérés idegen helyen történik,egy részén pórázon a gazda jelenlétében,egy részén kikötve,gazda nélkül.A felmérés feladatai előre gyakorolhatók,az elsőre gyengén produkáló egyedek bizonyos mértékben később még gyakorlással javíthatók,vagy már az "első" próbatételre,azaz tenyészszemlén alkalmazott vizsgálatra felkészíthetők... Ebből logikusan következik a kérdés,hogy a teszt során vajon mennyi információhoz jutunk a bátorság ösztönszintű,vagy "szerzett" meglétével kapcsolatosan,vagy,hogy mennyire lehet objektíven megítélni a látott produkciót -egy franciabundás tesztnél,talán ennél egyértelműbb állásfoglalást lehet tenni. Mindkét esetben -legyen szó bármely tesztről,felmérésről- nem mellékes,mely ösztönök,tanult elemek irányítják tesztelt komondorunkat.Erről számos vita folyt komondoros fórumokon,illetve akad puli tenyésztő,aki a komondor jellemével kapcsolatosan megosztja velünk tapasztalatait.Érdemes benézni hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr11554015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása