HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.01.20. 05:32 Kohári Pisti

Újbor mustra ,óbor beszerzés -jól kezdődik az év

Címkék: vers rajnai rizling bor 2009 rosé tiszakürt tálas lászló

Azt mondják felénk,hogy azzal telik majd az év,amivel az új év első napját töltjük.Nos,ha ez így van,akkor hál' Istennek szorul bele munka és család rendesen,de ami a legkellemesebb az új évi kezdésben -és várhatóan egész évben- az a Tálas borok fogyasztása lesz.Igaz,még decemberben invitált Norbi barátommal minket hajlékába,pincéjébe Tálas Laci,hogy megkóstoljuk az általam már egyszer félúton megpillantott 2009-es borokat,de csak 2010 január első napján sikerült beesnünk hozzá és a sok hasznosat -újbor kóstoló,óbor beszerzés- összekötöttük a kellemessel -ismét jó társaságba keveredtünk.

 

Laci elmondása szerint a 2009-es remek év volt Tiszakürtön:jól időzített napsütéssel,csapadékkal,jól beérett szőlővel.Kékfrankos roséja ezúttal merőben más,mint a korábban említett 2008-asból palackozott,igaz,ez még hordóban van -szerintem nem sokáig.A 2009-es már üdébb,roppanósabb,elevenebb,Laci elmondása szerint ebben az évjáratban minden benne van,amit ki lehet hozni itt a roséból,ez a max.

A rajnai rizlingbe idén is belekerült a chardonnay,és továbbra is remek párost alkotnak,mégha a chardonnay elenyésző is,szép egységet alkotnak.Világos színű,nem tolakodóan illatos,remek savakkal,hosszú lecsengéssel.Én már derítetlenül is vettem 2 liternyit,nem tudom,mi lesz,ha jön a fröccs szezon.... Azt hiszem,megtaláltam,ami betölti az űrt,melyet a Frittmann borok drágulása okozott.Ugyanis,mióta Frittmannék borai közel kétszeres áron kaphatók -egyébként nem véletlenül- nincs fehér,ami az Ezerjó nyári szerepkörét betöltse.Azt hiszem,ez az időszak elmúlt:itt a 2010-es nyár kedvemre való fehére!

És ha már szóba kerültek Frittmannék,megemlítem -Laci majd pontosít- szó vol itt a kommentelők közt nem olyan régen egy-két remek kecskeméti csárdáról,vendéglőről,melyek egyikében -most nem emlékszem pontosan- a helyi borok között évről-évre a Frittmann és a Tálas borok kapnak helyet.(A szolnoki Róza Vendéglőben is megtalálható a Tálas Kékfrankos és Cabernet sauvignon.)

Természetesen még igencsak félkész kékfrankos és cabernet sauvignon következett,de máris nagy reménységnek tituláltuk őket.Előbbi sűrű anyagnak tűnt,komoly savakkal,várhatóan kerekséggel,ahogy azt megszokhattuk,utóbbi pedig egy meggyes vonalat vetít előre.Ami biztos,hogy a 2007-es cabernet is előkerült,a 2008-as kékfrankossal együtt.Egyik szebb mint a másik.(Nem csoda,ha Kaló mester is gyermekeinek nevezi számolatlan mennyiségű hordóban pihenő borait!)

Remekül telt hát az év első napja,így hát okunk van a reménykedésre:nem lesz bajunk,mi már mindent túlélünk!Nos,egy 2008-as Tálas kékfrankostól történő éjszakai átszellemülésem idején támadt rám könyörületesen az ihletnek is nevezhető alkotási kedv,s ez a "mindenkori valóságában" magasabb szellemi szférában történő csavargásnak vélt állapot jobb híjján versféle formában "dologiasult".Ezt nyújtom most át Neked,Tálas Laci!Isten éltessen sokáig!(Fogytán a borunk...)

 

 

Tiszazugba tévedtem
 
(Tálas László barátomnak mély tisztelettel,
egy tiszakürti Tálas kékfrankos éjszakáján.)
 
 
Van egy vidék, szívemnek oly kedves,
Földjét a Duna küzdve összehordta,
Hogy partját másik víz mossa: a folyó,
Melyet magyar Legmagyarabbnak szólítja.
 
Az a táj? Mintha a Jóisten diktálta volna:
„Legyen sík, rajta lanka, duruzsoljon,
Zümmögjön, dongjon, tarkán csiviteljen,
De Föld s Ég előtt Víz parancsoljon!”
 
„Megférjen bársonyos rét, vadkörtés,
Ártér, buja liget, jószágnak kaszáló,
S ha majd nagyot gondol Emberfia
Kalász előtt szőlős legyen legnagyobb!”
 
„Borát, ha vándorszívű issza úgy rendelem:
Nyíljon fel szeme, találjon Haza!
Otthonát gyerekzaj töltse meg,
S majd ha e vándor minden fia útrakel
-mint apjuk teszi- messziföldön hirdessék:
Az Aranykor borának, Tiszakürti a neve!”
 
 
Kőröstetétlen, 2010. január 16.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr91683812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Falatka 2010.01.22. 22:56:30

Kedves Pisti!

Hát, azt nem gondoltam volna, hogy verset is írsz hozzánk ( bor és én), de kösznöm. Igen meghatók rímeid.
Tényleg azzal bírkózom, hogy hogyan tudok minél hamarabb palackozni, de nem könnyű feladat. Már nem a palackozás része, hanem az, hogy valakik mindent megtesznek, hogy szétverjék még azoknak az elszántságát is akik ezt az utóbbi időben elkövetett parasztgyalázást valahogy túlélték. Most a környezetvédelmi termékdíjjal küszködök, de remélem, hogy sikerül átverekednem magam a kusza törvények labirintusán. és palackban lesz a rozém.
Megszólítottál a kecskeméti éttemekkel kapcsolatosan. Ténylegesen a Kisbugaci Csárdában fognak a boraim megjelenni, a rozé biztosan. A tulajdonos, minden évben szüret után, az újborok első kóstolóját zártkörben az étterme törzs látogatóinak és a barátainak résztvételével. Már a harmadik éve hív meg és kóstolják a Tálas-borokat is együtt a nagy borvidékek jeles termelőivel. A visszajelzések szerint nem kevés sikerrel. Az idén már az mondta a vezető, hogy az Alföldről csak engem és Fritmannékat hívja meg. És valószínűleg rozém nemsokára ott lesz az itallapon, meg a cabernet is. Egyébként nem tudom miért a kékfrankos nem annyira népszerű, pedig annak is jelentős értékei vannak. Szolnokon a Róza tulajdonosa tiszakürti, Balla Sanyi. Vele tervezzük, hogy ott az éttermében is közelébe megyek a fogyasztóknak és szervezünk egy borkóstolós estét. Egyébként mostanában elég sok estém ezzel telik. Itt Cserkeszőlőn a szállodákban esti programként ajánlják és helybe megyek. Öntök és mesélek - ahogyan Nektek is. Van mit, szerencsére! Ott, ahol aludtatok, amellett az épület mellett van a gróf régi pincéje és a cserkei szállodák tulajdonosa megvásárolta és nagyon szépen felújította. Ott is szoktam kóstoltatni. Cigányok húzzák a magyarnótát, jó hangulatot meghozza a bor. Soha nem tudom kik ülnek be kóstolni. Rövid ilyetén pályafutásom alatt a soproni hegyközségi tanács elnökhelyettese is kóstolt már velem. Utólag odajött hozzám és a fülembe súgta, hogy gratulál a frankoshoz, - Tulajdonképpen, mi sem tudunk jobb minőséget készíteni- mondta szép halkan. Egyébként jellemző az a magatartás, hogy az Alföldet kicsit divatos lenézni, pedig szoktam meglepetéseket okozni. Mint két ünnep között szintén Cserkében. Három villányi házaspár és egy pesti újságíró - aki egy általam nem ismert étekhajhász társaság, az Asztali Örömök Társasága tagja, meg még többen ültünk le. A kezdéskor volt a levegőben némi előitélet, de menetközben gondoskodtam a feloldásáról szóban és a pohárban is. MAjdnem vastapsot kaptam. Szóval zajlik az élet, csak kicsit döcögve. üdv tálaslaci

Kohári Pisti 2010.01.25. 08:04:07

@Falatka:
Szép jó napot!

Nos,köszönöm jól eső szavaidat,de azért nagyon óvatosan nevezném ezt versnek,inkább valami vershez hasonló kifejezési formának illik be... Ráadásul,nem is tehetek róla:a Te borod "írta":) a kékfrankosod.

Meglepő,hogy a kékfrankost nem emelik a rozé,cabernet mellé/elé a Kisbugaci Csárdában,mert őszintén szólva,minden borod elismerésre érdemes,de a verhetetlen ár-érték arányt szerintem a kékfrankosos produkálja,magasan a kézműves borok elitjébe tartozva!!!Szerintem.

Tudod,ha egy borissza,mint én,aki a borban nem pusztán élvezeti értéket keres,hanem szőlészt,borászt,hagyományt,tájat,és a Tiédhez hasonló kaliberű válik mindennapi betevője kísérőjévé,azaz minden vacsora,hétvégi ebéd mellé -de még édesanyáméknál,apósoméknál is- "ugyanaz" a bor kerül a család asztalára,alkotója -akarva,akaratlanul- életünk részévé válik.Nálunk nem múlik el nap,legalábbis szinte nem múlik el úgy nap,hogy minimum -ahogy szokták mondani- egy pohárkával ne fogyasztanánk a kékfrankosodból,de még a családi ünnepi ebédek,vacsorák sem múlhatnak el nélküle,azaz anélkül,hogy ne gondolnánk alkotójára,Rád!!!

Nem csoda,ha borod fogyasztva valamiféle kényszer szül egy versforma megemlékezést...

Laci bácsi!Isten éltessen sokáig és készülj,mert hamarosan megyek,ugyanis fogytán A borunk!

Megtisztelő,hogy benéztél hozzánk!Köszi!Gyere máskor is!
süti beállítások módosítása