HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.04.10. 12:00 Kohári Pisti

A közös cél a komondor legyen! 01

Címkék: klub felelősség komondor tenyésztés

Mottó:

 

 

"A választások megtörténtek az új elnökség felállt. Ha az elmúlt évek gyakorlatát akarjuk tovább folytatni, akkor ez a Klub széteséséhez fog vezetni, ami a fajta esélyeit végérvényesen meghatározzák.
Úgy gondolom, hogy a közös cél a komondor legyen, a fajta minél nagyobb számú minőségi populációjának létrehozása, sikeres egyedek a hazai és nemzetközi élvonalban, széles körű marketing munka mely minél magasabb köröket tud megmozgatni a magyar kutyák érdekében.
Ehhez minden tagra, minden tenyésztőre szükség van, a döntéseket közösen kell meghozni minél szélesebb támogatottság mellett. Ha a szakmai dolgokban egyetértünk, ha végre tisztán látszik az merre halad a komondor tenyésztés, akkor a Klubon belüli viszályok is csillapodni fognak.
Az új Tenyésztési Tanácsnak olyan emberekből kell állnia, akik széles körben elfogadottak, mindenki által elismertek annak érdekében, hogy a szakmai munka ne essen áldozatul személyes ellentéteknek.
Szeretnék mindenki felé segítő és jóindulatú szándékkal fordulni, közösséget formálni és a fajtáért dolgozni.
 
Mezőkeresztes, 2009. április 6.
Monoki Szabolcs"

Forrás:

"Pályázat a Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács vezetői tisztségének betöltésére, a Tenyésztési Tanács szervezésére"

 

 

Érdekes fordulatokat tud hozni az élet,hiszen -közhely,de igaz- a legnagyobb forgatókönyvíró maga az élet... Tervezem egy ideje egy a XX.-XXI. századi komondortenyésztést,a fajta típusosságának alakulását áttekintő sorozat bejegyzéseit,s most valóban elindul egy komondoros sorozat,de nem az amit eredetileg szerettem volna,hanem az,amit az Élet írt.Egy élet,amiben vannak jó és kevésbé jó korszakok,vannak változások és vannak dolgok,amik soha nem változnak,de ami a legrosszabb,hogy vannak események,melyek arra ösztönzik az embert,hogy bízzon a hozzájuk,az eseményekhez fűződő változások pozitív irányának reményében,jobbító hatásában és csalódnia kell:látszólagosan,külsőleg történik változás,tartalmilag semmi,vagy,ha igen,az visszalépés.

Nézzük hát más szemszögből a XXI. század elejét jellemző komondortenyésztés magyar viszonyait,ezúttal a komondor magyar fajtagondozó szervezetének tenyésztési tanácsa által képviselt álláspontját,saját esetemen keresztül.

Egyik szemem sír :(

de a másik nevet :)

 

Családom és a komondorosok egy része tudják,hogy 2010. februrár 04.-én Királytelki Gyergyó kanom legnagyobb örömömre befedezte Jászkiséri Kócos Gyopár szukámat.Az öröm azért nagyon nagy,mert Gyopárral,azaz Göncivel -a Géczi Úrnál kapott tenyészthető és 1,5 éves kor utáni átmeneti csípőjű (HD-B) minősítést követően- 2 éves kora óta mind a három tüzelésénél már 3 különböző kannál jártunk és egyiket sem vette fel,útjaink eredménytelenek voltak... Gönci mellett mindig szukákat tartottam,de kettő foghiányos szuka 8-10 hónapos korában történő leselejtezése,azaz elajándékozása és Gönci sikertelen próbálkozásai után lemondtam eredeti terveimről,hogy csak szukákat tartsak.Így Gönci fedeztetése érdekében az idősebb komondorosokra hallgatva szuka helyett egy kan beszerzése mellett döntöttem,hogy a portán együtt élő,összeálló párra bízzam a szaporodást.

Természetesen,nem egyszerű,sőt lutri egy alomból 6-8 hetesen kivenni egy kis kant és azt mondani:Na,Te 1,5-2 évesen jól passzolsz majd Rókafogta Csuka Lidérc 4,5-5 éves szukámhoz... Próbáltam körültekintő lenni,nem elkapkodni az akkoriban több lehetőség közül való választást,és kitartásom eredménye egy Veres Zsolt tenyészetében született TB-MKU szülőktől származó,ígéretesnek tartott kis kan lett.Királytelki Gyergyó kanom beszerzése több szempontból nézve is igen nagy szerencse volt,hiszen a Tiszagyöngye Betyár Bundás x Mátyás Király Udvari Réka egyszeri és -sajnos,előbbi kimúlása okán- megismételhetetlen párosításból származó,az alomban egyedüli kan került hozzám.Az általa hordozott genetikai érték,ilyen értelemben egyedülálló.Gyergyó kutyámat tenyésztője és Bundás tulajdonosa Bajza doktor,majd néhány komondor tenyésztő barátom is küllemileg igen ígéretesnek találták,tenyészkanként szép jövőt jósolva neki.

Mára a most 11,5 hónapos kan nálam nem csak küllemileg,hanem jellem  és várható fedező kan mivoltja szempontjából is bizonyított,mégha fejlődése nem is fejeződött be és sokminden alakulhat még rajta,ahogy tenyészkanként is csak később derülhet fény értékeire.Azonban,amit nehéz vitatni az többek közt:arányos, jó felépítés,típusos fej,jó mozgás,jó pigment,sötét szemek,KK fogazat,két leszállt here és domináns jelleme!

A párosítás szempontjából óriási szerencse,hogy Gyergyóhoz hasonlóan Gyopár genetikai anyaga is ritka és már megismételhetetlen az egyszeri,Szalkaszéli Subás Onga x Jászkiséri Kócos Olga párosításból!

Ami a párosítást illeti,van egy apró,legalábbis általam aprónak vélt bibi:Gyergyó február 4.-én,a fedezés napján még 10 hónapos sem volt,nemhogy 18 hónapos -amikortól a szabályok értelmében javasolt egy komondor kan tenyésztésbe vétele- és értelemszerűen 12 hónapos sem volt -amikortól a szabályok értelmében tenyészszemlére lehet vinni egy komondort.Azonban -gondolom,nem véletlenül,hiszen a komondor fajta érdekében lehetnek külön elbírálást igénylő esetek- akad legális kiskapu,akad idevonatkozóan pozitívnak ítélhető passzus a szabályokban,idézem:

 

"A Tenyésztési Szabályzattól való mindennemű eltérés engedélyezése a Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanácsának hatáskörébe tartozik."

 

A "világ legtermészetesebb dolgaként" -persze,nem a magyar komondoros világban,de erről később- írtam hát egy kérelmet a fedezés másnapján,hogy az előzményeket és az eset pozitívumát,valamint a törzskönyves komondor állomány helyzetét ismerve lehetőleg elkerüljem a vemhesülés esetén születő alom felülbélyegzéssel ellátott törzskönyvezését -ami ugye,nem pusztán azzal jár,hogy olcsóbb a kiváltandó törzskönyv,és a törzskönyvek nem lesznek "félrevezetően" elcsúfítva,hanem egy sor más esemény lehetőségének elkerülésével is,aminél többre érdemesnek tartom a szóban forgó párost és az általuk képviselt fajtát...

A Tenyésztési tanács nagyjából egy éve "hivatalba léptetett" elnökének Monoki Szabolcsnak írt "Tájékoztatás és kérés" tárgyban írt levelem:

 

"Tisztelt Elnök Úr,Kedves Szabolcs!
 
A következő ügyben fordulok az általad vezetett Hungária Komondor Klub – Tenyésztési Tanácshoz.
 
Tegnap, 2010. február 4.-én kan komondorom (Királytelki Gyergyó MET.Ko. 3170/09) számomra kissé váratlanul befedezte komondor szukámat (Jászkiséri Kócos Gyopár MET.Ko. 2014/06).
Ez számomra két okból meglepő és váratlan: egyrészt Gyergyó kutyám 2009. április 07.-én született -tehát még csak most fogja betölteni 10 hónapos korát- nem sejtettem, hogy már közel lehet ivarérett állapotához; másrészt, ezzel az „indirekt”, véletlen fedeztetéssel szemben az eddigi összes irányított, „direkt” fedeztetési kísérletem kudarcba fulladt 2006. augusztus 06.-án született, tehát a napokban 3,5 éves Gyopár szukámmal.
 
Szukám 2008. augusztus 02.-án Géczi Imre bíró úrtól a Vasadon rendezett tenyészszemlén tenyészthető minősítést kapott, csípőizületi diszpláziaszűrési eredménye -a Norberg szög, ideálistól enyhén eltérő mértéke miatt- átmeneti, HD-B minősítésű lett. Ezen információk, eredmények ismeretét követően akkor 2. életévét betöltött szukám az idei évig három alkalommal tüzelt, mely alkalmakkor a következő kanokkal kíséreltük meg a fedeztetést:
 
A) 2008. őszén Jászberényben Kalina Pál kanjával Aranyötvös Delivel (MET.Ko. 1054/04) próbálkoztunk két ízben, legnagyobb sajnálatomra eredménytelenül, mert Deli egy nem favorizált, ritka, mai fogalmaink szerint nem divatos „vonal” leszármazottja;
B) 2009. tavaszán Abonyban egy az Aranyötvös Delinél még ritkább vonalt képviselő és már 8 éves kannal, Kapásréme Gézával (MET. Ko. 10192/01) próbálkoztunk 3 alkalommal, sajnos eredménytelenül;
C) 2009. őszén Cegléden a nagy tapasztalattal rendelkező és segítőkész Erdélyi Károly Szárazvölgyi Ágas Hangos kanjával 2 alkalommal próbálkoztunk, ismét eredménytelenül…
 
Próbáltam minden alkalmat megragadni és újabb és újabb kanokat bevetni, hátha a komondorra egyébként is jellemző módon szukámnak nem találtam még meg az elfogadhatót. Hiába. Nem titkolt szándékom volt azért beszerezni egy kan komondort, hogy hátha idén 4 éves szukám nem vész el a kritikus időket élő komondortenyésztés számára, azonban azt nem sejtettem, hogy fiatal kanom még 10 hónapos kora előtt befedezheti szukámat.
 
 
Tisztában vagyok azzal, hogy a HKK Tenyésztési szabályzata:
1./ pontja szerint kanom nem rendelkezik a tenyészszemlén előírt megfelelő minősítéssel (bár meglátásom és komondortenyésztők véleménye szerint is annak –a korhatár kritériumon kívül- mindenben megfelel!);
2./ pontja szerint a tenyésztésbe vonásra ideálisnak tartott 18 hónapot kanom nem töltötte be;
Záradéka szerint kettős felülbélyegzéssel és jelentős többletköltséggel terhelt lesz megfogantatás esetén az alom törzskönyve.
 
Ugyanakkor tisztában vagyok napjaink komondor állományának problémáival is, melyek az alacsony szaporulatszámmal, a törzskönyvezésből kieső egyedek elvesztésével, és a kiskapukat kereső tenyésztők megoldásaival is összefüggésbe hozható. Fentiek ismeretében és a HKK ilyen irányú törekvéseivel (pl. származásilap és törzskönyv megkülönböztetése) való egyetértésem okán igyekszem -véleményem szerint a komondor tenyésztés érdekeit szolgáló- kiskapukat mellőző, „egyenes” utat választva bizalommal fordulni Hozzád és a tenyésztési tanács minden tagjához a következő kéréssel:
 
Amennyiben ez a természetes úton lezajlott, szerencsés csillagzat alatt létrejött, Királytelki Gyergyó x Jászkiséri Kócos Gyopár párosítás eredményes, termékeny lesz, a fajtagondozó szervezet tekintsen el a tenyésztési szabályzat idevágó pontjainak érvényesítésétől és gyakorolja azon hatáskörét, mely a szabályzattól való eltérést engedélyezheti!
Kérem, hogy amennyiben a fent részletezett nehézségek után, fenti körülmények ismeretében a tegnapi napon adódott párosításból alom születik, az a HKK Tenyésztési Tanács által engedélyezett és felülbélyegzés-mentes legyen!
 
Természetesen, bármely általatok kijelölt tenyészszemle bírót örömmel fogadom otthonomban, hogy meggyőződhessen kanom minőségéről és a Tenyésztési szabályzatban leírtaknak való megfelelőségéről.
 
Bízva a pozitív elbírálásban várom mielőbbi válaszotokat!
 
 
Kőröstetétlen, 2010. február 5.
                                                Tisztelettel:Kohári István."

 

Az emailban történt levélküldést telefonon is jeleztem Monoki Szabolcsnak,hiszen emailcímét tőle kértem el.A február 5.-i pénteki levélküldést követő héten Szabolcs felhívott és jelezte,hogy olvasta kérelmem,amiről a tenyésztési tanács dönt,Ő személyszerint támogatni fogja kérelmem!Kifejezte megértését is,hiszen mint mondta,korábban,az ő 9 hónapos kanja is produkált hasonlót és egyébként is ismerjük a törzskönyves komondor állomány helyzetét... Nagyjából két héten belül tart ülést a tenyésztési tanács,akkor tárgyalják az én kérlemem is.

Hangsúlyozom,nem "párosítási engedélykérelmet" adtam be,valamint Monmoki Szabolcs támogatásáról biztosított!

Folyt.köv.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr291869693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baliházi komondor kennel 2010.03.28. 10:47:32

Szia Pisti

Írásod igen figyelemre méltónak ígérkezik. Várom a folytatást.
Szeretném felhívni azonban a figyelmedet, egy apró pontatlanságra!
A HKK oldalán is megtalálható tenyésztési szabály szerint, a kanok tenyésztésbe vételének alsó kórhatára, nem 18 hónap, mint ahogyan azt írtad, hanem le lett szállítva 12 hónapos korra!
Ennél fogva, Gyergyó mindössze 2 hónappal maradt el attól a határtól, hogy minden további kérelem, engedélyezési procedúra stb… nélkül tenyésztésbe lehessen őt vonni!!!

„ 2./ A tenyésztésbe állítás alsó korhatára kanok esetében 12 hónap, felső korhatár nincs. Szukák esetében az alsó korhatár 18 hónap, felső korhatár 8 év.”

Üdvözlettel: Nagy Zsolt

Baliházi komondor kennel 2010.03.28. 10:59:37

Még hozzátenném a következőket.
Mivel a szuka vemhessége 62 nap jobban jártál volna, ha hallgattál volna a fedezést illetően.
Nem sokkal Gyergyó 1 éves kora előtt engedélyt kérsz (félidőben), mondván, hogy a szukád éppen most kezdte a tüzelését, és bevállalod, hogy amint Gyergyó betölti az 1 évet (ami ugye így 1 hónap múlva lett volna esedékes) elviszed egy tsz.-re. A kiskutyák úgy is csak ezt követően születtek volna meg. A TT. meg a tsz. után is ráért volna tárgyalni az ügyedet.
Az alom születésének dátumát, az ellést, és az engedély megkapását követően, a papírokon meg egy picit elcsalod. A kutya nem vette volna észre! Pár nap ide, vagy oda, nem oszt, nem szoroz!
Ugye milyen egyszerű az élet. Kell neked mindig az egyenes utat járni, az nem vezet sehová
Persze vesztettél pár ezer forintot, azonban erkölcsileg sokkal többet nyertél, nyugodtan mondhatom mindannyiunk szemében. Hogy a TT. mit nyert, mit vesztett, majd kiderül.

Üdvözlettel: Nagy Zsolt

Kohári Pisti 2010.03.28. 15:45:09

Köszi Zsolt!
Én nem veszek el,nem teszek hozzá:ez van.Hogy mit nyer,vagy veszít a komondor évtizedek óta,és még meddig veszít...ki tudja.Az embert tettei minősítik.
Nézz be máskor is,a folytatást is az élet produkálta,éppen velem.Hát,tanulságként lejegyzetelem.
süti beállítások módosítása