HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2011.12.30. 23:35 Kohári Pisti

Ilyen év volt 2011 Pengyomhegyen -képekkel

Címkék: kép komondor mangalica pengyomhegy

Talán 2008-ban volt pár évvégi záró bejegyzésem,mintegy összegzésként,mi történt főleg komondor ügyekben házunk táján.Az idei évben nagyon kevés időm,energiám maradt a blogolásra.Eleinte számomra és jó néhány kedves érdeklődő számára is szokatlan volt a bejegyzések teljes rendszertelensége illetve el-elmaradása.Mára sajnos,inkább már-már az megy csodaszámba,ha sikerül úgy gép elé kerülnöm,hogy bejegyzést kerekítsek bizonyos eseményekről...

Fentiek tükrében,legnagyobb sajnálatomra számos megörökítésre érdemes esemény,komondoros kép,baráti beszámoló maradt el,amiért lelkes komondoros barátaimtól ezúton is megértést és elnézést kérek.A 2011 év az események,a kihívások éve volt.Komondorozás terén feltétlenül.Magánéleti ügyeimmel ahogy eddig sem,úgy most sem jövök,de azért a jószág és komondor állománnyal igen.

 

Pulyka kakas állomány " a tanyán"

 

 

 

 

Komondor terén 2011-ben nem sok "babér" termett Pengyomhegyen.A Szent István napi B-nek tervezett alom a ritka aszályos,kánikulai hőségben próbára volt téve anyával együtt.Kettő egyed érte meg a választási kort,egy szuka,egy kan,Pengyomhegyi Bábakalács és Bakcsó.Bakcsót egy este,mire hazaértem agyon taposva találtam a mangalica karámban... Nem kívánom senkinek sem az érzést.Olyan volt,mint apja amikor hozzám került 7-9 hetesen:farok fent,irány a karám,vagy bármi ami előtte állt.Jó állás,magabiztosság -talán bátorság,amit ma már nem merek kimondani,hagyom,hogy az élet igazolja,vagy cáfolja.Bakcsó már nem bizonyíthat,ahogy szuka testvére sem.Bábakalács egy darázs csípés áldozata lett:egy lenyelt darázstól kb. 30 másodperc alatt pusztult el a teraszunkon,miután egész délelőtt gyermekeimmel játszott a báláknál.Nem volt egyszerű megértetni 4,5 éves fiammal,hogy délután már nem lesz vele játszás...

 

Kukorica aratás 2011 november 5.-én

 

Ugyanakkor más téren nagyon szerencsésen alakult a komondoros év.Márki Klára barátnőnk Királytelki Gyöngy szukája Hucul Ó'hungaricumtól 11 kölyöknek adott életet és ennyit is nevelt fel,melyeket Klára ügyesen értékesített is,igaz,szinte,vagy teljesen minden kan egyed határainkon kívülre került.

 

Kunok Kincse Gála (Hucul Ó'hungaricum x Királytelki Gyöngy)

 

 

 

A Pengyomhegyen született első alom egyedei olyan kiváló gazdikra leltek,mint Oszkó Feri barátunk,aki azóta kant is beszerzett Árvalányhaj melllé,Szilvia,aki párjával példás gazdija Acsának,akiről rendszeres beszámolókat közölhetek blogomon,Etsberger József barátunk Ásókával,aki első almosként azonnal felajánlott egy szukát erdélyi kihelyezésre,valamint Ballai József komondor tenyésztő barátunk,akitől nagyon sok emberséget,tisztességet tanulhatna sok magyar ember,illetve tenyésztő,akinél Angyalfű "ott ragadt".

 

 

Jászkiséri Kócos Gyopár (Szalkaszéli Subás Onga x Jászkiséri Kócos Olga) 

Ehhez jön adalékként,hogy Etsberger Józsefnél a Baliházi Pengyomhegyi Ásóka x Baliházi Ligetszépe párosításból 4 komondor született,melyek a Pengyomhegyi C-alom egyedei lehettek és örömmel segítettem Józsefnek értékesítésükben.Ahogy említettem,József felajánlásából egy szukát elhoztam,hogy Erdélybe utazása előtt tanulmányozhassam,melynek eredménye az lett,hogy sajnos inkább nem kísérletezünk vele élesben.

 

4 hetes komondor kölykök Bajáról (Pengyomhegyi C-alom)

Szilviáék elhozták Acsát,azaz Betyárt Gyömörére,az első igazán alulról szerveződő,tanulságos tesztre,ahol Gyergyóval mi is ott voltunk.Ez az egyik kevenc képem "Betyárról",büszke gazdájával!Köszönöm Szilviáéknak az egész éves sok örömet okozó beszámoló küldést!Mindig élmény olvasnom,mennyi szeretettel árasztják el Betyárt.

 

Baliházi Pengyomhegyi Acsa (Királytelki Gyergyó x Jászkiséri Kócos Gyopár).Az egyik legkedvesebb képem,köszönöm! (fotó Fésűs K.)

 

 

 

Ballai Jóska barátunk Angyalfű kis mérete és pörgős jelleme ellenére is tervez almot a szukával,aminek nagyon örülök,hiszen kiváló,de legalábbiskanok állnak Jóska rendelkezésére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Gyergyó x Gyopár párosítás felnőtt utódait elnézve nyugodt (Gyopár),illetve pörgős (Gyergyó) egyed egyaránt van közöttük,méretük inkább kicsi (Gyegyó,Gyopár),vagy közepes,végtagállásuk,mozgásuk kifogástalan (Gyergyó,Gyopár),szemük közepes (Gyergyó,Gyopár),vagy világos,fogazatuk KK (Gyergyó,Gyopár),bár a kan az ideálisnál szűkebb harapású,Gyergyó javít a fej típuson,Gyopár javít a pigmentáltságon,de örökíti a könnyed felépítést.

 

Kis gépész :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A komondor szapora fajta.Legalábbis házunk táján mindenképpen.A kétpói kudarc után Tiszagyöngye Betyár Ravasz és Kulcsi Komisz Böske ezúttal magától megoldotta a szaporodás és nevelés kérdését,mivel egy 7 egyedből álló almot neveltek fel.C-alomnak terveztem,de végül mégsem törzskönyveztettem le,nem adtam a Pengyomhegyi nevet hozzá,mivel már kis korukban látszott néhány örökletes betegség,vagy probléma (pl. szembetegség,hiányos pigmentáltság,félősség).Mindannyian gazdára találtak.Így a D-nek tervezett Ásóka x Ligetszépe alom lett C-betűs,2012-ben pedig Kulcsi Komisz Böske mellé Királytelki Gyergyó (HD-0) kerül végre.Abból az alomból -ha lesz és megmaradnak- egy egyedet meg kell tartsak.Böske Zsuzsi utód,Gyergyó pedig továbbra is állítom,születetten idegrendszeri adottságú.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szőkéink felnőttek,melyeket lassan ismét vörösek váltanak.Kacsáink szintén növögetnek,ennek bizonyítékaként állományuk feleződött.A Molnár Józsi féle minőségi baromfik kikoptak,pótlásuk talán nem sikerült minőségire,azért megvannak a kakas mészárlást túlélélők.

 

Szőke mangalica pihenő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vörös mangalica malac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nos,nem véletlenül tettem ide Rudi Petitjean belga természetfotós barátunk egy képét.Sajnos,Rudiról nem tudok egy ideje semmit,nincs infóm róla,bízom abban,hogy minden rendben Vele és Családjával!Ha valaki,akár fotós barátja tud róla,kérem jelezze nekem!Rudi!Köszönöm az egész éves csodálatos,gyönyörű képekkel történő támogatását blogomnak!

 

Búbosbanka (Upupa epops) fotó: Rudi Petitjean

 

 

 

Azért mégsem múlik az el ez az év komondoros öröm nélkül.Ezekkel a Karácsony környéki képekkel búcsúzunk ettől az évtől.Hó,gyermek kacaj,Pénzesgyőri komondorok!A 2012-es évnek is reménnyel,tervekkel,bizakodással megyünk neki,pedig kemény lesz,de 2011 sem volt egyszerű.Egészség és öröm legyen!Ezt kívánom Minden kitartó,kedves olvasómnak,minden kedves érdeklődőnek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr903500259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása