HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2008.11.25. 15:44 Kohári Pisti

Csókos Robi újra száguld!

Címkék: kép 2006 2003 szekszárd bussay tokaj furmint eger takler kékfrankos cabernet franc chateau megyer bor aszú csutorás esküvé

Kérem tisztelettel,nem érheti szó a ház elejit,ami az események tolongását illeti,és akkor még nem is meséltem -az éppen Robert Parkeri magaslatokba ugyan nem emelkedő "névrokon"- Robert Kiss úrral megejtett pénteki tankóstolóról -mely úgy szokásos módon igen jól sikerült és másnap még a nap is kisütött a hózáporok közepette,de úgy valóban tankóstoló tanonchoz méltó alázattal,tényleg kidugóztunk vagy 5 tételt megint.Okuljatok belőle!

Ne feledjétek Gyermekeim az Úrban (Hamvas-Bibliából,A bor metafizikája SZÁJVILÁG részből idézem):"Anyánk méhében köldökünkkel vagyunk a világhoz nőve. Amikor megszületünk, szájunkkal. "

Bővebben:

"A szem érzékszerveink között az absztrakt; azzal a tárggyal, amelyet lát, sohasem lép közvetlen kapcsolatba, és nem tud vele összenőni. A fül a dolgokat valamivel közelebb ereszti. A kéz meg is fogja. Az orr már a dolgok páráját is beszívja. A száj, amit megkíván, magába veszi. És csak akkor tudom meg valamiről, hogy micsoda, ha megízleltem. A száj a közvetlen tapasztalat forrása. A kisgyerek ezt még tudja. Mikor valamivel meg akar ismerkedni, azt szájába dugja. Az ember később elfelejti. Pedig csak akkor tudom meg, ki ez az ember, ha szájamból való szóval szóltam hozzá; nőről csak akkor szereztem tapasztalatot, ha megcsókoltam; csak akkor tettem valamit magamévá, ha megettem. A szemvilágnál, a fülvilágnál, sőt még a kézvilágnál is a szájvilág sokkalta közvetlenebb, éppen ezért vallásosabb, mert közelebb van a valósághoz. Ezért van mély rokonság az evés és a tanulás között, mint Novalis mondja. Ezért mindnyájunk anyja a föld, aki bennünket szánkon keresztül táplál, és összenövünk azzal, amit nekünk nyújt. A szájnak három tevékenysége van: beszél, csókol és táplálkozik. A beszédről most, sajnos, hallgatnom kell; a csókról is, bár nem szívesen. Csak annyit, hogy a számmal vagyok közvetlenül a világhoz nőve, és ebben a hozzánövésben három tevékenységem lehetséges: vagy adok, vagy veszek, vagy adok is, veszek is. A szóval adok; a táplálékkal veszek; a csókkal adok is, veszek is. A szó iránya kifelé, a táplálék iránya befelé, a csók iránya kifelé és befelé, vagyis a kör. Az egyik tevékenység persze a másik kettőt nem zárja ki, sőt alátámasztja, mert amikor a föld engem táplál, akkor hozzám beszél, illetve tanít, de meg is csókol, amikor a szép nőt megcsókolom, eszem belőle és ő belőlem, és mind a ketten táplálkozunk egymásból, és tanítjuk egymást és szólunk egymáshoz, legtöbbször olyasmit, aminek mélységéhez a szó kevés."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát,minden komolyságunkat véka alá rejtve péntek este nekiláttunk agyunk tágításához,ismereteink bővítéséhez Robival,a csókos neveztűek táborából.Rögtön kezdésnek nem kispályás anyaggal,a Kriszta által -nagyon helyesen- ajánlott Szepsy-Bussay-Heimann trió összjátékával (?) alkotott 2006-os Kerkaborum elnevezésű egyébként nem éppen nyelvtörő Vörcsöki Furminttal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1600 magyar forintért vásárolt furmint egy valódi "Lépj beljebb!" fehér bor,melyre azért akad sok szép példa kishazánkban.Olajos mozgás,vaskosodó illat és szájban izmosodó test,mesterien használt hordóval.Tart a sav,az alkohol,a test,minden kitart,olyan felépített,szívből és legjobb tudásból alkotott középhaladó boresten bevetendő furmint.Egyszerre csábító és mégis önmérsékletre intő igazi magyar fehér!Csak ajánlani tudom.

Ha már belevetettük magunkat,vagy én Robert tesómat a középmély vízbe,gondoltam,gyorsan még mélyebbre nyomom,"hogy érezze a törődést" és Bussay mester szintén 2006-os évjáratú klasszikusát -az olasz,rajnai termékeny házasság gyermekét- a Bussay Esküvét töltöttem egy másik pohárba,hogy lássa a gyerek a különbséget:vékonyabb,könnyedebb mozgás,világosabb szín,már illatban is lendületesebb,szájban pedig kimondottan egy -máris- kifinomult ízléssel megáldott -de azért- még növendék,azaz a férfivá válás útjára lépett komoly fiatal úr!Remek.Mondhatni igényes,mégis elérhető.Kaptam.Ajándékba.Köszönöm!Köszönjük!

Aztán egy ilyen igazán komoly kedvcsinálót követően elkezdtünk merülni -jelzem,nem egyenlő a süllyedés fogalmával,sőt,azzal már-már teljesen ellentétes irányba mutató jelző/állapothatározó/esemény és/vagy minőség!Jött Csuti egy nem mindennapi,de Tőle elvárhatóan csutis borral:Egri Galagonyási Kékfrankos from twentiószix,alias 2006.Ajándékba.Szevasz!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mondom,egyszerű bor,de kékfrankos.Kékfrankos illatában,ízében,savában,csak kicsit vékonka és rövid,de két nap múlva is megállja helyét egy kis hurka,kolbász vacsorához,de le merem fogadni:mindenesti vacsorához megállná!Ahogy azt magyar konyhában,magyar asztalnál,magyar ételhez egy magyar bortól illik elvárni és illik teljesíteni!Érdekes,hogy a csutis illat azon túl,hogy számomra meghatározhatatlan csutis illatjegyet takar,még ilyen fiatalon is érettséget hordoz,de nem öregséget,pardon.Szóval,nem beszélnék visszaesésről,inkább kismértékű előrelépésről és kellemes ágyvetésről a következő tétel alá,hogy jól megdönthessük... jelzem,ez a kis csuticsipi joggal csipogja messze mestere nevét:Csutorás!

A következő megdöntendő tétel,pedig Urám bocsá' egy talpig,azaz -ahogy nagyanyám  mondja- snájdig férfi,vagyis úriember.Istenem,egy cabernet franc ne is legyen nőbor,mert akkor már nagy a baj.

Szóval,nem felső kategóriás franc,de éppen ettől emelkedik fénye,mivel tekinthetjük alap cabernet francnak ezt a szintén 2006-os Takler Szekszárdi Cabernet franc-t és nem más,csak az,aminek lennie kell:kemény,férfias illat,sok változatossággal,másnap kimondottan kávéssággal,dohánnyal,szájban pedig nagyon komoly tartással,savval,elegáns testtel.Ismétlem:egy alapfranchoz -több,mint- méltó,már-már pozitív értelemben véve méltatlan,férfias vörös bor,komoly tartással -kár,hogy éjfél tájékán épp kezd az ember szétesni... Két nap múlva is bor.Kaptam.Ajándékba.Köszönöm!

És ha már úgyis szétesés és férfibordöntés,miért ne próbálnánk helyreállítani magunkat és egyébként soha meg nem billent nemi identitásunkat egy tokaji aszúval.Többnyire már csak vigyorgó csókos Robink előhúzott egy 2003-as 3 puttonyos aszút a Chateau Megyer birtokról.Mit mondjak?Cseberből vederbe:ez sem nő,noha nem is annyira férfi -ne kezdjetek el ötletelni,hogy akkor mi!!!(Köszi!)Inkább elmondom én magam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy majdnem tipikus 3 puttonyos,azaz jön az aszú -ezesetben csak mértékkel- és nem tarol az édesség.Szeretem,szeretném:vékony ez is,illatban is kevés,de ezt legalább napok múlva is tudja... Mivel friss volt még ez az élmény,nem lepődtem meg,és egy nagy kerek oroszkrém tortát majdnem meg is ettünk hozzá.Kaptam.Ajándékba...

Amúgy mellékesen jegyzem meg,csak ma tudatosult bennem,hogy tiszta hatos sort kóstoltunk,egy apró hármas lezárással.Jó Isten,mindjárt 2009-et írunk!De soha ne feledjétek:"Anyánk méhében köldökünkkel vagyunk a világhoz nőve. Amikor megszületünk, szájunkkal. " Éppen ezért mondom:Kóstoljatok!Bort.És igyatok bort!Magyar bort!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr85787931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása