Nem hagyhatom ki,hogy Lali barátom mangalica kolbász nyomozó tevékenysége mellett szó nélkül elmenjek...Értékről van szó.Magyarról:termelő,termék és fogyasztó esetében egyaránt.A cím így is hangozhatnék:
"Értékek mentén:Hajzer Imre,mangalica kolbász,Nagy Lajos"
Lali esküszik a mangalica kolbászra,főleg a Hajzer termékekre.Termelőnk neve számomra sem ismeretlen,lévén szó a kis mangalicások érdekeinek egyik/legfőbb képviselőjéről.Ugyanakkor termékeit még nem kóstoltam sosem,bár Lali ódákat zeng róla.Hajzerék és úgy általában a mangalicások,sőt hazánkban jószágtartásból élők sorsa manapság nem egyszerű:legyen kecskés Bakos,tejes Bakos,vagy csak úgy kicsi,feldolgozó üzem és értékesítési lehetőségek nélkül erőlködő szinte eleve halálra ítélt paraszt,vagy gazda (reggel,este,Karácsonykor,vagy Húsvétkor,40 fok Celsiusban,vagy -10-ben),a magyar föld kapzsi,telhetetlen,aljadék uraitól éhen dögölhetnének...
Érdemes elolvasni a cimkén,hogyan is tartják ezeket a jószágokat!A XXI. században szinte lehetetlenre vállakoznak amikor természetes környezetben próbálják tartani a disznókat,méghozzá évekig.Nem máról holnapra térül meg a befektetés,és aki megteheti,hogy megvegye az összeteheti a két kezét,egyrészt mert megteheti,másrészt mert egyáltalán még ilyet ehet,természetközelit.Szegény dédnagyanyám forogna a sírjában,ha tudná,hogy ez nagy dolog.Mármint nem a napi betevő,ők tudták értékelni -még ha volt is bőven,hiszen ők azt is tudták,nem mindig lesz/volt ez így- hanem,hogy nem tápos,ismeretlen eredetű,összetételű,tartalmú stb. táplálónak nem nevezhető "ételt" fogyasztani nagy dolog.
Apró kitérőnk után visszatérve eredeti csapásunkhoz jegyzem meg,Lali egy időre nyomát vesztette a nagy mangalica kolbásznak,majd a hétvégén a Komjádi uszoda előtti piacot nyakába véve felkutatta a -valami kisteherautó hátulsó plazzán kialakított- standot és -nem olcsón- bevásárolt,majd kóstolt és értékelt,valamint barátilag meghívott egy mangalicás reggelire.
Mikor menjek Kecskemétre?
Utolsó kommentek