HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2009.05.22. 17:00 Kohári Pisti

Balatoni fehérkör Eötvös-koleszos módra

Címkék: balaton 2006 olaszrizling jásdi bussay chardonnay figula cuvée sauvignon blanc rajnai rizling szeremley bor szürkebarát légli 2007 zenit 2008 szászi endre pardi norbi

Norbert von Pardi barátom megint belemerült ivócimboráival a balatoniba,abból is -a vörös után- a fehérbe.Ahogy olvasgatom élménybeszámolóját,nem tudok egyértelmű választ adni,hogy a könnyedebbet,vagy a nehezebbet válassza a borbarát.Nem,nem igaz,egyértelmű,hogy mind a kettőt inni kell,azaz megkóstolni és azt fogyasztani,amelyik éppen alkalomhoz illőbb:kerti sütögetéshez,vagy tartalmas,gazdag rántottához,esetleg egy -májustól induló nyári kánikulai- nap végén megejtendő baráti beszélgetéshez társuljon a kiszemelt.Persze a lényeg,ha fehérről van szó,akkor ahogy Norbi barátom írja:"Igyunk balatoni fehérborokat!"

 

"Igyunk balatoni fehérborokat!
 
            A balatoni vöröskör után értelemszerűen következtek a helyi fehérborok. A fehérektől igazán sokat vártam, és nem kellett csalódnom. Néhány egészen kiemelkedő tételt is sikerült kóstolni az alapvetően szép borok között. Azt gondolom, hogy az elmúlt pár évben a fehéreknél is robbanásszerű minőségjavulásnak lehettünk tanúi. A 2006-os és 2007-es borok ezt egyértelműen alátámasztják. Megítélésem (és tapasztalatom) szerint elsősorban olaszrizlingből és rajnaiból világklasszis borokat lehet itt készíteni és ennek alátámasztására már most is lehetne néhány bort mutatni. Hét bort kóstoltunk, az alábbiakat:
 
Figula: Zenit 2008. Nagyon halvány szín, szinte vízszerű. Visszafogott illatából frissen vágott zöldalmát, illetve kis parfümösséget tudok kiszagolni. Szájban egy jó tartású, egyszerű, zamatos bort kapunk. Nem egy cizellált bor, de nagyjából ezer forintos árát simán megéri. Nyáron jól behűtve pillanatok alatt meg lehet belőle inni egy palackkal (szerintem, de még nem próbáltam).
 
Szeremley: Rizling 2007. Ez a bor régebben Szemelt rizling néven futott, de bizonyos problémák miatt ma már nem használhatják rá ezt a nevet. Olasz- és rajnai rizling házasítás, a 2002-es évjárattól ismerem, ami nagy kedvencem volt. Minden évben stabil, jó minőségű bora a Szeremley pincének, sajnos az ára is egyre feljebb kúszott, ma már 1500 HUF felett van. Halvány citromsárga szín, kellemes virágos-parfümös illat. Szájban szépen jön az olaszos kesernye mellé a rajnai virágos, nagyon enyhén petrolos íze. Jó tartású, délceg bor, hosszú utóízzel. Hozza a formáját.
 
Jásdi: Nagykúti chardonnay 2007. Jásdi István a balatoni régió meghatározó borásza. Tulajdonképpen szinte minden eddigi bora ízlett az „alap” csopaki rizlingtől kezdve, a dűlőszelektált olaszrizling, szürkebarát, chardonnay borain át. A szelekciókkal egyértelműen a termőhely bemutatása a cél, amely véleményem szerint sikerül is. Én legalábbis sok fajtajelleget ezekben a borokban nem szoktam találni, ásványosságot viszont annál inkább. Ez a bor sem lóg ki a sorból. Halványsárga szín. Illata ásványos elsősorban, némi mogyorós, vajas jelleggel kiegészülve. Az ízében is hasonló, nagyszerű savakkal. Nem az a tipikus magyar chardonnay. Nagyon tetszik, jó tartású bor.
 
Légli: Sauvignon blanc 2007. Azt gondolom, hogy Légli Ottó borai óriási fejlődésen mentek át az elmúlt 3-4 évben és a 2007-es évjárat fantasztikusan sikerült. Ez utóbbit eddig valamennyi kóstolt bor alátámasztotta. Ez a sauvignon blanc szinte aranysárga színű. Illata nagyon gazdag: érett déli gyümölcsök mellett szépen megfér a friss citrusosság, pici füvesség. Szájban rendkívül szép, gazdag, sűrű. Vezető ízjegye a grépfrút, amelyet azonban számos más elem (például mangó, száraz széna) díszít. Nagyszerű tartás, jó savak, hosszú lecsengés. Szerintem sokan rajongani fognak érte, joggal.
 
Bussay: Szürkebarát 2007. Citromsárga szín. Nem túl harsogó, cukorkás illat, némi gyógynövényes beütéssel. Olajos test, ízében elsősorban az illatban is tapasztalt gyógynövényes jelleg vezet. Szép bor, de a doki 2007-es olasza és rajnaija számomra sokkal kedvesebb.  
 
Szászi Endre: Kabócás olaszrizling 2006. Erről a borról korábban írtam már, ezért hosszabban nem is foglalkozok vele. Mindenképpen meg akartam mutatni borkedvelő barátaimnak is, ezért (nomeg a szépsége miatt) tettem be a sorba. Akkori véleményemet most is fenntartom: kiváló kései szüretelésű olasz, erőteljes botritiszes jegyekkel.
 
Légli Ottó: Gesztenyés rajnai rizling 2007. A legszebb rajnai, amit magyar földről valaha kóstoltam. Ragyogó, a citromsárgánál picit sötétebb szín. Lomha mozgású, magas beltartalmú bor. Illata sokszínű: virágos rét, citrusok, citromos nápolyi, pici petrol. Fantasztikus. Kóstolva egy nagy testű, de egyensúlyban levő bor a jutalmunk, az illathoz hasonló ízjegyekkel. A szájban szinte robban gazdagsága, zamatossága. Mindenből sok van benne és ugyanakkor pont elég. Számomra még a 16,5%-os alkoholtartalma sem volt túlzó. Nagy élmény ez a bor, érdemes próbát tenni vele, bár nem olcsó (4900HUF)."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr841137412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása