Saláta,mert lényegében az olivaolajon csak növények vannak párolva,aztán ez mégiscsak mediterrán,mert jórészt -azaz a fő növény,padlizsán esetében- "olyan" délies növényről van szó,aztán tejfölös is,hisz egy jó adag tejföllel kell összekeverni az egészet a végén.
Amúgy csak padlizsán salátának ismertem meg.Hogyan?
Kedves középiskolai tanárunkat igyekszünk Norbi barátommal minden évben meglátogatni,és ez mostanában valahogy nyárra sikeredik.Idén is így alakult,és mint mindig,házigazdánk kedves családjával mindig megtisztel minket néhány finom fogással.Ezúttal jó fűszeres,grillrácson sült hússzeletek vártak minket párolt borsóval és ezzel,azaz azzal az eredetileg fokhagymás tejfölös padlizsánsalátával.(Lényege,hogy olajon megpárolt padlizsánt keverünk össze fokhagymás tejföllel -azt hiszem,Tanár úr lilahagymával ágyazott meg a véletlenségből meghámozott zöldségnek... Remek volt,illetlenül,de eltüntettük.)
Nos,valamelyik este akadt otthon néhány padlizsán,meg egyéb,így elengedtem fantáziam,és mertem nagyot alkotni -az álmodozás nem kenyerem,hozzám tettek illenek,így este tíz óra körül alkottam egy -esetemben nem szokatlan módon- lényegében,bmv salátát.
Egy-egy fej apróra vágott lila- és vöröshagymát tettem oda olivaolajra kettő darab közepes,feldarabolt padlizsánnal (hámozás nélkül!) és egy kisebb felszeletelt uborkával -olyan kovászosuborkának valóval,amit el lehet hagyni,nem alapfelszereltséghez tartozó,de ott fonnyadozott egy maradék a hűtőben.Sóztam,fehér borsoztam és ahogy fonnyadt,közeledett a vége felé,belezúztam 3 gerezd fokhagymát,majd félbevagdosott -ezúttal paprikával töltött- zöld olajbogyót kevertem még bele és egy komolyabb összerottyanás,valamint ínycsiklandó fokhagymás illatozás után elzártam a gázt.Összekevertem az egészet fél liter tejföllel és kihűlés után már ízlelgettem:isteni volt.
Mint a képeken látható nem akármit,egy savgerincével,üdeségével,virágosságával tökéletesen passzoló Figula Sóskút Olaszrizlinget kóstoltunk hozzá 2006-ból.Remek párost alkottak,egyik jobban tolta magaelőtt a másikat,mint a másik az egyiket... -ha létezik ilyen értelmes kifejezés.
Aki fokozni szeretné a mediterrán jelleget,fűszerezze bazsalikommal,oregánóval és tuti emeli a mediterrán íz hatást.Ennyi fokhagymával éppen pikáns,nem túlzó,természetesen ez is ízlés szerint fokozható.Az egész -nem tévedés,pucolás,párolás,keverés- 30 perc alatt meg volt,persze az én tempómban:este tíz körül nem mindegy.Hidegen fogyasszuk!
Irány a konyha!Merjünk szabadon alkotni!Megéri.
Utolsó kommentek