Pardi Norbi barátommal abban a megtiszteltetésben volt részünk,hogy a Somlói Apátsági Pincébe egy náluk Karácsonykor szokásos szűkkörű,baráti találkozóra/kóstolóra -általam csak úgy nevezett- élménynapra kaptunk meghívást!
Balogh Zoltán barátainak,borászának és családjának (Hillanak és Ilonának :) a társaságában kóstolhattuk a pince újborait,illetve Zolinak,Tibornak köszönhetően beavatottaktól kaphattunk "idegenvezetést" Somló-hegyen.
Ezzel -a Balogh Zoltántól kapott képekkel illusztrált- rövid megemlékezéssel igyekszem visszaadni olvasóinknak és megköszönni vendéglátóinkank az élményt,az élménynapot!
Ami nem mellékes:életemben nem jártam még Somló hegyen... No,nem mert nem tudnám eléggé méltatni a leginkább csak Tokajéhoz hasonlítható hegy levét,és borászait,hanem egyszerűen,mert valahogy ide még nem jutottam el -sajnos van még ilyen hely kis hazánkban bőven.
Megérkeztünkre fehérbe öltözött az Öreg,így különösen szép lett,és ebben az időszakban tökéletesen megmutatja tisztaságát,rendezettségét,szőlészei alaposságát.Vendéglátóink -a később nem mindennapinak bizonyult hegyi birkapörkölt "odatétele" után- végigvezettek a déli területen,hogy lássuk -nem is annyira kis,3 ha-os- birtokuk nagy részét,gondozott szőlőikkel,számolhatatalan,és szebbnél szebb pincéikkel!
Ami mellett nem mehetek el szó nélkül,bármilyenek is legyenek borai,nem ismerem őket,azért a milliárdokat,és komoly mennyiségű követ mozgató Kreinbacher pincészet rendesen meg volt dicsérve a hegyen végzett munkájáért.Ilyen szempontból joggal!
A nap egyik érdekes,de nem meglepő eredményét produkáló egyik legszebb (pár) órácskája (?) volt,amikor az újborokat vakon kóstolhattuk... Nos,a sorban volt 2009-es olaszrizling, rajnai rizling, tramini, juhfark,furmint,hárslevelű némelyik több verzióban is, összesen 11 kóstolt tétellel,melyekből -az eseményen egyetlen kortyot sem kóstoló Tibor barátunkat,mint főborászt leszámítva- a legszerencsésebbek/tehetségesebbek (?) is csak 4 fajtát tudtak eltalálni.Igaz,újborokról beszélek,Somlóról... A somlói friss sor után egy "kontrollról" is gondoskodott Zoli és ebben a baráti körben,Tiborral együtt elkortyoltunk egy 2005-ös Chablis Premier Cru Domaine Long-Depaquit-t:meg kell hagyni,ült a tétel,van kivel versenyezni...
Mégis,talán a legfelemelőbb esemény -ha lehet ezt fokozni- a mérhetetlen filozófiai magasságokban folyó éjszakai verbálpárbajok alatt Balogh Zoltán vendéglátónk megtisztelő felajánlása volt:akarunk-e 2001-es olaszrizlinget,kereskedelmi forgalomba nem kerülő 2008-as olaszrizlinggel összekóstolni?Az egyöntetű,igenlő válasz nem késett.A 2001-es olasz sem kispista,de a 8-9 közötti savval,mindent helyén tudó,vastag,szinte harapható,máris egyben lévő 2008-as olaszrizling mesés volt.
Akárcsak a Karácsony napjaiban fogyasztott Somlói Apátsági Pince 2007-es Hárslevelűje.A bor -bár nem kérdeztem,de úgy éreztem- vélhetőleg aszusodott szemeket is tartalmazó szőlőből készülhetett:mély arany,már-már barnába hajló színnel,komoly,méltóságteljes mozgással indít és ásványos,meleg,aszus illattal,szájban ugyanezt a világot folytatva,enyhe fanyarsággal.A 15-ös alkohol besimul,szinte eltűnik a testben,a vastagságban.Az "olaj",egy tokaji sűrű anyaghoz hasonlóan,szinte két kortyból lefedi a nyelvet,szájat,mindent,egy hosszú lecsengéssel.Csoda,na.Csoda hárslevelű a nagy-Somló hegyről,a Somlói Apátsági Pincétől.KÖSZÖNJÜK!
Utolsó kommentek