HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2010.07.01. 05:55 Kohári Pisti

Depardieu a konyhámban

Címkék: kép 2005 cabernet franc bor depardieu

A cím persze,icipicit sántít,hiszen elsősorban az ebédlőmben volt -és jelenleg áll a konyhámban.Történt ugyanis, hogy Soma barátom hatalmas szívének,lelkének köszönhetően meglepett egy Depardieu Chateau de Tigné ANJOU 2005-ös Les Terres Chaudes Cabernet franc-nal.Nagyon helyesen.Mivel,belé kár volna,hisz ez nem édes,Ő meg a szárazat nem sokra értékeli -még kólával sem :)

Így történhetett meg,hogy Pengyomhegyen járt Gerard Depardieu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bor színe kívánatos, még éppen nem a "fekete" kategória,ezért kívánatos számomra.Őszintén szólva ma már inkább elbátortalanít,semmint kíváncsibbá,és ezáltal elszántabbá, bátrabbá tesz a fekete szín,úgyhogy ez izgatni kezdett.

Illata mennyei C. franc!Erről mintázhatnák a fajtajelleges C. franc illat fogalmát,amiben izgalom és egyszerre könnyedség,vibrálás a jellemző,így egyben a színnel igazán kíváncsivá teszi az embert.Az édeskés,meleg,érett szilva,érett cseresznye,és kávésság illat egyszerre párosult az üdeséggel,majd néhány nap múlva a visszadugózott palackból töltve már inkább az étcsokoládé,kávé és némi konyakosság jött elő a melegséggel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szín és főleg illat okozta felfokozott vágy,valamelyest hanyatlott az ízlelés után,de legalábbis nem emelt Kalói magaslatokba... Ettől függetlenül a bor meggyőzően kerek,egyben van bor:semmi nem harap,pestiesen szólva semmi nem "brutál",igaz -mint fejtegetem- illatához képest kevesebb,simább,egyszerűbb,ám ez némileg előnyös is,kerek érzetű,nem eleven ficánkoló,nem olyan izgalmas,de belegondolva nem is kell,hogy az legyen.Minden a helyén van,de erősen hiányolom az egyéniségét,egyediségét,talán -ha nagyon villogni szeretnék birtokomban nem lévő szakmaisággal,vagy legalábbis annak szakkifejezéseivel- úgy is fogalmazhatnék,hogy hiányzik a terroir.Elvárnám.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aki teheti,az -minden nagyobb elvárás nélkül- fogyassza,de legalábbis kóstolja meg!Jól iható érett,kerek cabernet franc mennyei illattal,minden egyediség nékül.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr642122425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SOMA BEAR 2010.07.03. 14:05:07

Pisti!
Egészségedre! Már ha ízlett! Az írásodból nem tudom pontosan eldönteni, hogy jó volt-e, vagy finoman lehúztad?
Azért remélem nem öntötted ki! :)

Falatka 2010.07.04. 22:46:50

Szia Pisti!

NA én nem jó blogger lennék! Időnként két, de lehet, hogy egy szóval össze tudnám foglalni a véleményemet.
A tavasziban volt alkalmam Elzászban borokat kóstolni, főleg fehéreket. Volt Pinot-juk is, de azzal soha nem dicsekedtek. Úgy kellett kérni. Mondjuk, nem egy vörösboros vidék. Ránézve a képeidre, gondolom nem véletlen a háttérkép. Ebből az indokból, még ha jó lenne, se igazán jó egyik se. Szar dolog előítéletesnek lenni, legalább ennyi engedtessék más meg nekünk. Ha franciát kóstolok, számomra mindig van valami bortól idegen íz, amire ráakadok. Egy továbbképzésen egy világhírű francia fehérboros terület borának nyílt színi bírálatára kértek fel. Ott volt a magyar borászat krémje. Lehetséges, hogy szépeket vártak tőlem, de nem jött ki a számon. Olyan penetráns illatok és ízek voltak benne, ami a gyerekkoromra emlékeztetett. Akkor még előre daráltak az állatoknak kézi darálóval és szinte minden háznál volt darásláda. Ebben, a levegő páráját beszívta a kukorica dara és egy idő után a gombák dolgoztak benne. Ehhez hasonló volt az illat és az íz is. Annyira egyértelműen vágódott az agyamba a kóstoláskor a gyerekkori élmény, hogy csak ezt tudtam mondani. Nagy feltűnést keltettem a borakadémikus urak körében. Ők akarták!
ÉS a bor neve meg nem jut az eszembe. Idáig húztam, hátha, de nem. MAJd beugrik és lesz alkalom egy újabb kommentre.
Üdv Tálaslaci

Kohári Pisti 2010.07.06. 08:29:29

@SOMA BEAR:
Szia Soma!
Természetesen mégegyszer nagyon köszönöm a bort és egyáltalán nem rezgett a csapba vele léc,egyáltalán nem oda való,ízlett a bor -éppen úgy és annyira ahogy azt leírtam ;-)
A Kalói magaslatokat talán joggal várhatnám egy Loier-völgyből származó Cabernet franctól,ám úgy fest mégesem,vagy legalább is nem ez a tétel produkálja.
Örülök,ha kettős élmény ment át,mert az volt,azzal,hogy hiányt hagyott bennem.
Üdv!
ui:Isten tartsa meg szokásodat! :)

Kohári Pisti 2010.07.06. 08:34:10

@Falatka:
Szervusz Lacikám!
Köszönjük,hogy erre tévedtél és megosztottad velünk tapasztalataidat,mindig tanulságosak,érdekesek.
Én nem éreztem ebből a tételből büdöset,bár pontosan érzem az "illatot" amit leírtál,ám ez a bor éppen abban,illatban remek volt,kívánatos volt,ugyanakkor szájban elmaradt tőle.Én nem tudom,hogy annak a borvidéknek miylen ízjegyeket kellene hordozniai a borban,de én nem éreztem semmi plusszt,semmi különöset,tartalmasat -ennyi.

Ha már így alakult:gratulálok a rozédhoz,mostmár az a szerencse ért,hogy nem csak itthon fogyaszthatom,hanem a sógor szülinapja óta náluk is azzal vagyok kínálva... :)
Üdv!
Gyere máskor is,kommentre mindig van lehetőség,de még egy-egy jó bejegyzsét is szivesen vennék!
;-)
süti beállítások módosítása