HTML

Pengyomhegyi

Nincs más célom az életben, pusztán annyi, hogy amit gyerek- és tizenéves koromban útravalóul kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megőrizzem, de úgy,hogy ne csak emlékeimben éljen, hanem aszerint is éljek: munkában, tisztességben, őszinteségben, a természet erejének maximális elismerésében.

Utolsó kommentek

  • Kohári Pisti: Szia! Köszönöm az érdeklődést! Ha nem is nálam -de remélem sokáig kitart;) Üdv, ... (2015.04.14. 22:05) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szép estét! :) Bízom benne, és szerintem rajtam kívül még nagyon sokan, hogy ez a blog még újra "... (2015.04.11. 22:46) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Szia. Ezt jó hallani. Készültem egy komoly munkára,és a "kilátástalanság" -ahogy te fogalmaztál a... (2015.04.11. 20:25) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Szűcs Baláázs: Szia! Nem egyedül jöttem el, hanem menyasszonyommal, és együtt is megyünk haza !:) szerencsére m... (2015.04.09. 21:15) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Kohári Pisti: Üdv. Jelenleg baromfik vannak csak az udvarban. Gyopár egy telephelyre került öregségére -a hallój... (2015.04.08. 19:32) Tenyésszünk komondort! 2010 -3
  • Utolsó 20

Címkék

2003 (20) 2005 (30) 2006 (66) 2007 (62) 2008 (28) alom (28) bor (120) család (21) cuvée (30) eger (37) emberiség (21) felelősség (57) furmint (23) hárslevelű (19) időjárás (31) jk gyopár (28) kékfrankos (31) kép (272) kk böske (18) klub (54) komondor (248) kőröstetétlen (22) kt gyergyó (36) kutyakiállítás (31) madár (31) magyarság (45) mangalica (30) mudi (18) nagy zsolt (18) olaszrizling (24) pardi norbi (54) pásztorkutya (32) pengyomhegy (72) rudi petitjean (27) szekszárd (25) tagság (29) tenyésztés (103) tokaj (30) vers (36) Címkefelhő

2011.08.28. 00:50 Kohári Pisti

Zajlik a komondoros élet -teszt és éles helyzet

Címkék: komondor pásztorkutya tenyésztés

Több okból kifolyólag is viszonylag távolra kerültem a komondoros társadalom "tűzfészkétől",így most bele-belekukkantva a közel múlt eseményeibe,és tájékozódva abban,örömmel találtam néhány minden bizonnyal hosszútávon hasznos kezdeményezést!

Szívesen megosztom ezt lelkes,vagy éppen távolból érdeklődő olvasóimmal.

 

2011. augusztus 22.-én született alom (Királytelki Gyergyó x Jászkiséri Kócos Gyopár)

 

 

Sok sikert kívánok a(z) (ABC sorrendben) Baliházi - "Gáborkoma" - Kulcsi-Komisz ötletgazdák,vagy kidolgozók,összegyúrók komondorra szabott tesztjéhez,aminek leírását ide linkelem Partizer Csaba komondor tenyésztő barátom web oldaláról!(Csaba!A helyszín számomra nem derült ki!)

A teszt lényege -az én értelmezésemben- az elmúlt évek egyéb/más pásztorkutyás tesztek komondoros tapasztalatainak összegzéseként létrehozni,és alkalmazni egy komondorra szabott vizsgálatot,próbát,amivel nem csak kiszűrhetők a szélsőséges viselkedést produkáló egyedek,hanem az egyébként -ha nem is tökéletesen,de- megfelelően viselkedőket árnyaltabban,pontosabban megítélni,a szó jó értelmében "rangsorolni",és ezáltal végre megszüntetni az egyhelyben topogást a komondor házatáján!!!

Kitartást,bölcs ítélőképességet és főleg sok komondort kívánok hozzá a szervezőknek!

 

Fenti kezdeményezéshez hasonlóan üdvözlöm a MKE lelkes tagjai,tenyésztői által egy nem mindennapi jelentőségű emberhez és családjához,Csinódra kihelyezésre került komondorokkal kapcsolatos áldozatokat,fáradtságot nem sajnáló "project" indulásáról szóló beszámoló szövegét,sok-sok képpel,melyeket a bevezető szöveggel együtt örömmel teszek közzé!

Akár az itthoni szervezett tesztelést,akár a más fajtáknál is már valamilyen szinten és stádiumban működő kihelyezést nézzük,mind a komondor fajta érdekeit szolgálják.Nem arról van szó,hogy kizárólag azokkkal az egyedekkel kellene a jövőben tenyészteni,melyek bármelyik szituációban is "tökéletesen" helyt állnak,hanem sokkal inkább arról,hogy végre a küllemorientált,kizárólag -az FCI , vagy MEOE szépségversenyekre oly jellemző metódussal működő- az egyed -jó esetben objektivitásra törekvő,egyébként- szubjektív küllemi megítélésén túl a jellemről,viselkedésről is rendelkezzünk információval.Információ szerezhető a teszteken és a napi munkára történő kihelyezésekkel is.Előbbivel rövid időn belül több egyedről kaphatunk jól összehasonlítható,de "kreált" adatokat,utóbbival kevesebb egyedről,de reális,életszerűbb képet kaphatunk,azzal a rizikóval,hogy egyik napról  másikra egy éles helyzetben akár el is veszíthetjük a kihelyezett egyedet,egyedeket.

Mégis,mindkettőtől hosszútávon -a mai helyzethez képest- változást várok.A teszt -nagy szavaknak tűnnek,de- állomány szinten produkálhatna eredményt,hiszen minél több egyeddel vesznek részt,annál többről lesz információ,melyekkel nagyobb "biztonsággal" lehet iyen szempontok szerint ideális párosításokat létrehozni.Ez persze egy folyamat,és nem véletlenül beszélek hosszú távú hatásokról,hiszen ez a folyamat -szerintem- fogalmunk nincs milyen hosszú lesz,és egyes szakaszai egyenként milyen időtartamúak lesznek... Viszont végre a startvonalról elmozdul a fajta.

A kihelyezések az igen kis egyedszámú próbálkozások,és a "bizonyítottan" (?) helyt állt egyedek magyarországi tenyésztésben való felhasználásának technikai nehézségei miatt nem hoznak állomány szintű javítóhatást,legalábbis a tesztelésnél bizonyosan kisebb arányban.Mégis,kiderülhet egy-egy egyedről,hogy alkalmas a korábban elvárt pásztorkutya feladatok elvégzésére,így talán cél lehet komondoros területek,"kolóniák" létrehozása és az így élő megfelelő komondorokkal történő "visszafedeztetés",és egyáltalán a pozitív tapasztalatok,történetek a fajta "marketingelésével" kapcsolatos feladatoknak az erősítésére,megalapozott támogatására!

Kíváncsian várom az egyébként ismert és még nem ismert vélemények megosztását,megbeszélését is!

Sok sikert,egészséget,sok erőt és helyt állást kívánok komondor egyedeknek,tenyésztőiknek és tulajdonosoknak,gazdiknak egyaránt!

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pengyomhegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr243184779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baliházi komondor kennel 2011.08.28. 09:35:03

Szia!

Tőled elvárt módon, jól összefoglaltad azokat a törekvéseket, amik az elmúlt időszakban a komondor "háza táját" jellemezték.
Pisti gratulálok, e remekbe szabott írásodhoz. Azt gondolom, nálad jobban ez nem megy senkinek :-)
Élvezettel olvastam minden egyes mondatát!
Mostanában nálam kicsit háttérbe szorult a kutyázás, így a blogom is csipkerózsika álmát alussza.
Örülök neki, h mindig vannak olyan elvetemült emberek, aki folyamatosan ébren tartják a kieresztett szellemet, és nem hagyják újra elaludni. Nagy köszönet részemről ezért Neked, az írásaidért, Csabának a teszt elméleti alapjainak megalkotásáért, és Gábornak a teszt gyakorlatban való kivitelezéséért tett fáradságos munkájukért!!!
Én is bízom benne, h most már ez a szellem soha nem fog újra olyan mély álomba merülni, ahogyan tette az elmúlt évtizedekben.

Baráti üdvözlettel: Nagy Zsolt

Kulcsi Komisz 2011.08.28. 17:52:04

Szia!

Gyömörön lesz a teszt. Október 2. vagy a 3. szombatján.

Kohári Pisti 2011.08.30. 01:32:48

@Baliházi komondor kennel:
Megtisztelsz véleményeddel,köszönöm,ám ezúttal inkább arról beszéljünk,valóban nem jön,nem jöhet vissza már a tétlenkedés időszaka,valami megváltozott,valami elindult.Nem tudok ide frappánsabb idézetet,mint amit már Ócsag professzortól oly sokszor emlegettem:
„ … A jó szőrzet –bár ideális megnyilvánulása csak tűnő kép- fontos kívánalom, megítélésekor azonban a hasznos belső tulajdonságokra kell nagy gondot fordítani." (Dr. Sárkány Pál-Dr. Ócsag Imre: Magyar kutyafajták, Mezőgazda Kiadó 1987; 100.o.)
pengyomhegyi.blog.hu/2008/12/07/komondor_gondok_professzorok_1

Kohári Pisti 2011.08.30. 01:34:31

@Kulcsi Komisz:
Szia!
Köszi!Amennyiben nem az iskola padot koptatom péntek-szombaton,akkor szereték ott lenni.Mi kell egy nevezéshez?

Kulcsi Komisz 2011.08.30. 20:30:30

@Kohári Pisti:

Szia!

Örülnénk,ha tudnátok jönni!Küldjél nekem egy e-mailt, komondor@kulcsikomisz.hu címre. Nevezésed tartalmazza: elérhetőséged,kutyád vagy kutyáid nemét és életkorát.
süti beállítások módosítása